Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia 9:1


9:1 Totusi intunericul nu va imparati vesnic pe pamantul in care acum este necaz. Dupa cum in vremurile trecute a acoperit cu ocara tara lui Zabulon si tara lui Neftali, in vremurile viitoare va acoperi cu slava tinutul de langa mare, tara de dincolo de Iordan, Galilea Neamurilor.

Intunericul. In Bibliile ebraice, versetul 1 din cap. 9 este versetul 23 din cap. 8. Versetele 1-7 din cap. 9 sunt strans legate de versetele finale din cap. 8, care prezinta un tablou de extrema mizerie si intunecime. Pe vremea lui Isaia ostirile Asiriei au adus mizerie si ,,intuneric” (cap. 9,2) peste Zabulon si Neftali, doua dintre semintiile cele mai nordice ale lui Israel. Dandu-si seama ca situatia aceasta venise ca rezultat al intunericului spiritual, Isaia, cu ochi profetic, priveste in viitor catre ,,o mare lumina” (v. 2.6.7), care va imprastia intunericul din sufletul oamenilor (Ioan 1,4-9; 8,12; 9,5). Aceleasi tinuturi care candva au avut parte de atata mizerie vor vedea o descoperire de slava si lumina. Tabloul acesta este un tablou al venirii Mantuitorului lumii cu solia Lui de viata si nadejde. Deasupra unei lumi invesmantate in intuneric (vezi DA 34, 35) Soarele Dreptatii va rasari cu vindecarea sub aripile Lui (Maleahi 4,2).

Zabulon. Pe vremea cand Isaia scria aceste cuvinte, tara lui Israel era in mare mizerie, mai ales tinuturile de granita dinspre miaza-noapte si rasarit, deoarece Tiglat-pileser al III-lea invadase tara si luase ,,Cades, Hator, Galaad si Galileea, toata tara lui Neftali, si pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria” (2Regi 15,29).

Va acoperi cu slava. [KJV: ,,Va asupri mai puternic”]. Literal ,,va face sa fie mai cu greutate”, adica, aici probabil, sa ii fie data mai multa consideratie si astfel sa fie onorata si umpluta de slava. Paralela din v. 2 intre ,,intuneric” si ,,lumina” pare sa ceara un contrast in v. 1 intre ocara si slava.

Tinutul de langa mare [KJV: ,,Calea marii”]. In vremurile de demult, drumurilor li se dadeau nume descriptive (vezi Numeri 21,22; Deuteronom 1,2; vezi comentariul la Numeri 20,17; Deuteronom 2,27). Unii identifica aceasta ,,cale a marii” cu faimosul drum al caravanelor care duce de la Damasc si de la regiunile de dincolo de Iordan, traversand Galileea, la Marea Mediterana (vezi comentariul la Marcu 2,14). Altii identifica ,,calea marii” cu drumul de coasta catre nord ducand spre Tir si Sidon.

Galileea Neamurilor. Kedes mentionat in 2Regi 15,29 se gasea in Galileea si era o cetate de scapare (Iosua 20,7; 21,32). Pe vremea lui Solomon tinutul Galileea se intindea pana in regiunea Tirului (1Regi 9,11). Numele ,,Galileea” inseamna ,,cerc” sau ,,circuit”. In vremurile Noului Testament Galileea cuprindea un teritoriu ceva mai mare ca mai inainte. Era numita ,,Galileea Neamurilor” deoarece a fost totdeauna locuita de o populatie amestecata, dintre care numai o mica parte erau iudei. Totusi, regiunea aceasta era legata cu lumea prin intermediul drumurilor ce duceau la Damasc, Eufrat si Mesopotamia, la Tir, Asia Mica si Europa in nord, si la Samaria, Iudeea si Egipt in sud. Intr-o regiune ca aceasta, care era usor accesibila lumii, Isus a petrecut mare parte din timpul lucrarii Sale pentru omenire.