English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 9


9:1 Totusi intunericul nu va imparati vesnic pe pamantul in care acum este necaz. Dupa cum in vremurile trecute a acoperit cu ocara tara lui Zabulon si tara lui Neftali, in vremurile viitoare va acoperi cu slava tinutul de langa mare, tara de dincolo de Iordan, Galilea Neamurilor.

Intunericul. In Bibliile ebraice, versetul 1 din cap. 9 este versetul 23 din cap. 8. Versetele 1-7 din cap. 9 sunt strans legate de versetele finale din cap. 8, care prezinta un tablou de extrema mizerie si intunecime. Pe vremea lui Isaia ostirile Asiriei au adus mizerie si ,,intuneric” (cap. 9,2) peste Zabulon si Neftali, doua dintre semintiile cele mai nordice ale lui Israel. Dandu-si seama ca situatia aceasta venise ca rezultat al intunericului spiritual, Isaia, cu ochi profetic, priveste in viitor catre ,,o mare lumina” (v. 2.6.7), care va imprastia intunericul din sufletul oamenilor (Ioan 1,4-9; 8,12; 9,5). Aceleasi tinuturi care candva au avut parte de atata mizerie vor vedea o descoperire de slava si lumina. Tabloul acesta este un tablou al venirii Mantuitorului lumii cu solia Lui de viata si nadejde. Deasupra unei lumi invesmantate in intuneric (vezi DA 34, 35) Soarele Dreptatii va rasari cu vindecarea sub aripile Lui (Maleahi 4,2).

Zabulon. Pe vremea cand Isaia scria aceste cuvinte, tara lui Israel era in mare mizerie, mai ales tinuturile de granita dinspre miaza-noapte si rasarit, deoarece Tiglat-pileser al III-lea invadase tara si luase ,,Cades, Hator, Galaad si Galileea, toata tara lui Neftali, si pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria” (2Regi 15,29).

Va acoperi cu slava. [KJV: ,,Va asupri mai puternic”]. Literal ,,va face sa fie mai cu greutate”, adica, aici probabil, sa ii fie data mai multa consideratie si astfel sa fie onorata si umpluta de slava. Paralela din v. 2 intre ,,intuneric” si ,,lumina” pare sa ceara un contrast in v. 1 intre ocara si slava.

Tinutul de langa mare [KJV: ,,Calea marii”]. In vremurile de demult, drumurilor li se dadeau nume descriptive (vezi Numeri 21,22; Deuteronom 1,2; vezi comentariul la Numeri 20,17; Deuteronom 2,27). Unii identifica aceasta ,,cale a marii” cu faimosul drum al caravanelor care duce de la Damasc si de la regiunile de dincolo de Iordan, traversand Galileea, la Marea Mediterana (vezi comentariul la Marcu 2,14). Altii identifica ,,calea marii” cu drumul de coasta catre nord ducand spre Tir si Sidon.

Galileea Neamurilor. Kedes mentionat in 2Regi 15,29 se gasea in Galileea si era o cetate de scapare (Iosua 20,7; 21,32). Pe vremea lui Solomon tinutul Galileea se intindea pana in regiunea Tirului (1Regi 9,11). Numele ,,Galileea” inseamna ,,cerc” sau ,,circuit”. In vremurile Noului Testament Galileea cuprindea un teritoriu ceva mai mare ca mai inainte. Era numita ,,Galileea Neamurilor” deoarece a fost totdeauna locuita de o populatie amestecata, dintre care numai o mica parte erau iudei. Totusi, regiunea aceasta era legata cu lumea prin intermediul drumurilor ce duceau la Damasc, Eufrat si Mesopotamia, la Tir, Asia Mica si Europa in nord, si la Samaria, Iudeea si Egipt in sud. Intr-o regiune ca aceasta, care era usor accesibila lumii, Isus a petrecut mare parte din timpul lucrarii Sale pentru omenire.



9:2 Poporul, care umbla in intuneric, vede o mare lumina; peste cei ce locuiau in tara umbrei mortii rasare o lumina.

O mare lumina. Poporului din Galileea, care traia intr-un intuneric asa de nepatruns, urma sa-i rasara deodata o mare lumina (vezi Ioan 1,4-9). Mintea profetului a fost indreptata in viitor catre venirea Mantuitorului lumii. Cuvintele acestea si-au avut implinirea la inceputul lucrarii publice a lui Hristos in Galileea (vezi comentariul la Matei 4,12-16). De la vremea captivitatii celor zece semintii in 723/722, Galileea a fost in intuneric in mod literal – supusa puterilor straine si lipsita si de lucrarea preotilor si profetilor – pana la venirea lui Mesia.

9:3 Tu inmultesti poporul, ii dai mari bucurii; si el se bucura inaintea Ta, cum se bucura la seceris, cum se inveseleste la impartirea prazii.

Ii dai mari bucurii. Profetul prezinta tabloul unei zile mai stralucite si mai fericite, cand Mesia va fi venit la poporul Sau, aducandu-i pace si bucurie. Ei sunt inmultiti la numar (vezi Isaia 26,15; Ezechiel 36,10.11), iar fericirea lor este sporita.

Cum se bucura la seceris. Adica, bucurie ca a lucratorilor in timpul secerisului – in tarile agricole timpul cel mai fericit al anului. Toamna evreii aveau Sarbatoarea Corturilor, un timp de mare bucurie si recunostinta (vezi Neemia 8,17). Bucuria lor venea din faptul ca stiau ca Dumnezeu era cu ei (Filipeni 3,1; 4,4). Hristos a venit pentru a vesti pace si bucurie oamenilor (Isaia 61,3; Luca 2,13.14).



9:4 Caci jugul care apasa asupra lui, toiagul, care-i lovea spinarea, nuiaua celui ce-l asuprea, le-ai sfaramat, ca in ziua lui Madian.

Le-ai sfarmat. Hristos a venit ca sa sfarame legaturile pacatului si sa-i elibereze pe oameni de povara apasatoare a vinovatiei si grijii care zacea atat de greu asupra lor (Isaia 61,1.2; vezi comentariul la Luca 4,18.19; Matei 11,28-30).

Ziua lui Madian. Pe timpul judecatorilor, Israel se afla deseori sub mana grea a unui asupritor, dar in cele din urma erau eliberati de catre un erou national (vezi Vol. II, p. 45-50). Ghedeon a realizat o victorie mareata asupra unui vrajmas coplesitor, a sfaramat puterea madianitilor, si si-a eliberat poporul sau (Judecatori 7,19-25).



9:5 Caci orice incaltaminte purtata in invalmaseala luptei, si orice haina de razboi tavalita in sange, vor fi aruncate in flacari, ca sa fie arse de foc.

Orice. Tabloul este de lupta si de varsare de sange, de tumult, de zarva si moarte, dar in cele din urma de victorie si de ardere a resturilor ramase pe urma bataliei. Indelungata lupta dintre puterile binelui si ale raului ajunge la apogeu in marea lupta de la Armaghedon, preludiul domniei vesnice a lui Mesia (Apocalips 16,14.16; 19,11-19; vezi si Psalmi 46,6-9; 76,2.3; Isaia 63,1-6; Ezechiel 38,21.22; 39,9; Ioel 3,11.16; Zaharia 9,9.10; 14,13).



9:6 Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii.

Caci un Copil ni s-a nascut. Isaia incheie tabloul lui despre viitoarea era a pacii cu o impresionanta profetie despre marele Domn al Pacii. Pacea nu va fi nicicand realizata in lumea aceasta prin eforturile oamenilor. In portretul pe care el I-l face viitorului Imparat al pamantului, care va domni in dreptate si sfintenie, Isaia foloseste termeni care nu i se pot aplica nici unui domnitor pamantesc.

Desigur ca nu este decat o singura Persoana in univers careia sa i se poata aplica pe deplin si corespunzator descrierea data aici, si aceasta este Hristos. Nicaieri altundeva in Biblie nu gasim o asa noblete a cugetului, o asa frumusete de exprimare, o asa intensitate de traire, ca acelea de aici in descrierea Mantuitorului lumii si a viitorului Imparat. Cu adevarat Isaia avusese o viziune a Domnului slavei cand au fost scrise cuvintele acestea. Mana lui Dumnezeu era asupra lui si un inger i-a calauzit pana, asa cum s-a intamplat si cu alti scriitori ai Vechiului Testament. In Psalmul 110 Hristos este prezentat ca viitorul Imparat, care va fi ,,preot in veac, dupa randuiala lui Melhisedec”; in Psalmul 2 El este zugravit ca zdrobind popoarele cu un toiag de fier; iar in Psalmul 45 este descris ca inaintand maiestuos in carul Lui.

Domnia. Hristos va domni peste tot cerul si pamantul (vezi Daniel 2,44.45; Matei 25,31; 28,18; Luca 1,32.33; 1Corinteni 15,25; comp. Psalmi 110,1; Filipeni 2,10; Apocalips 11,15).

Minunat, Sfetnic. Adica ,,Sfetnic minunat” (vezi capitolele 11,2.3; 25,1; 28,29). Numele acesta intruchipeaza gandul de intelepciune, bunatate si consideratie – un nume care va provoca incantarea, adorarea si lauda tuturor fiintelor din cer si de pe pamant si din intreg universul (vezi Filipeni 2,9-11; Apocalips 5,12.13).

Dumnezeu tare. Isus Fiul nu este mai putin Dumnezeu ca Tatal. El a fost una cu Tatal din zilele vesniciei (vezi Psalmi 90,2; Proverbe 8,22-30; Mica 5,2; Ioan 1,1; 14,9.11; DA 19).

Parintele vesniciilor. Dupa cum Dumnezeu Tatal este vesnic, tot asa si Hristos. Isaia Il numeste Parinte pentru ca El este Parintele intregii omeniri intr-un anumit sens, fiind Creatorul oamenilor si a lumii (Ioan 1,3; Efeseni 3,9; Coloseni 1,16; Evrei 1,2; comp. Geneza 1,26). Nici un alt cuvant in afara de ,,Parinte” nu exprima atat de deplin iubirea si purtarea de grija a lui Isus fata de copiii Lui. Cand Hristos domneste, El va fi ca un parinte pentru poporul Sau (Isaia 22,21.22; vezi Apocalips 3,7).

Domn al Pacii. Vezi Zaharia 9,9.10; Efeseni 2,14. Pacea vine numai impreuna cu dreptatea (Isaia 32,17.18), iar Isus este Imparatul dreptatii (Ieremia 23,5.6; 33,15.16), atribuindu-si si impartasindu-si propria Lui neprihanire oamenilor. El a venit in lume ca sa aduca pace (Luca 2,14; Ioan 14,27; vezi si Filipeni 4,7).



9:7 El va face ca domnia Lui sa creasca, si o pace fara sfarsit va da scaunului de domnie al lui David si imparatiei lui, o va intari si o va sprijini prin judecata si neprihanire, de acum si-n veci de veci: iata ce va face ravna Domnului ostirilor.

Domnia Lui. Daniel prezice ca imparatia lui Hristos va zdrobi toate imparatiile pamantului ,,si va nimici toate acele imparatii, si ea insasi va dainui vesnic” (Daniel 2,44; vezi Apocalips 11,15). Ingerul Gabriel a declarat ca ,,Imparatia Lui nu va avea sfarsit” (Luca 1,33).

Scaunul de domnie al lui David. David a fost un tip al lui Hristos, si prin Hristos tronul lui David va fi intarit pentru vesnicie (Geneza 49,10; 2Samuel 7,11-13; Psalmi 89,3.4.29.36; 132,11.12; Ieremia 23,5; 33,17; Luca 1,32; vezi si comentariul la Deuteronom 18,15; 1Cronici 28,7; Matei 1,1).

Prin judecata si neprihanire. Vezi capitolele 11,4.5; 16,5.

Ravna. Pentru ce va face Domnul toate acestea? El este miscat de o ravna sfanta si arzatoare, pornita dintr-un spirit de iubire. Iubirea Lui este o iubire care nu poate ramane inactiva, care, cand Se gandeste la oamenii pierduti in pacat, Il determina la fapte de indurare si glorie. Nu exista forta mai puternica decat iubirea, nici un lucru care sa-l determine pe om la o jertfa mai mare sau la o slujire mai cutezatoare. Iubirea atotcuprinzatoare a lui Hristos Il determina sa carmuiasca cu un spirit de slujire dezinteresata, ,,cu dreptate si neprihanire”.



9:8 Domnul trimite un cuvant impotriva lui Iacov: cuvant care cade asupra lui Israel.

Lui Iacov. Dupa cum clarifica contextul (v. 9-17), solia urmatoare era ,,impotriva lui Iacov” in sensul ca prevestea judecata divina. Versetul acesta incepe o noua sectiune, extinzandu-se pana la cap. 10,4, in care Domnul administreaza o mustrare natiunii lui Israel. Viziunea cu Imparatul care va domni in slava s-a sfarsit, iar profetul isi indreapta atentia la problemele situatiei imediate. Timpul este acelasi ca in capitolele anterioare, deoarece Retin din Siria este inca in viata (v. 11), deci solia trebuie sa fi fost data intre 735 si 732, cand Retin a murit.

Asupra lui Israel. Atat Iacov cat si Israel sunt pomeniti in v. 8. Solia din capitolele 9,8 la 10,4 este adresata in primul rand impotriva celor zece semintii rasculate, de obicei numite Efraim sau Samaria (cap. 9,9.21). Dar, in v. 14 termenul ,,Israel” se refera aproape sigur la natiunea nordica. Oare se refera Israel din v. 8 la natiunea nordica, Israel, iar Iacov, la Iuda? Daca lucrurile stau asa, sensul este ca Domnul i-a trimis solia aceasta prin Iuda lui Israel. Totusi, intr-un sens mai general, Isaia foloseste adesea termenii Iacov si Israel pentru intreg poporul ales al lui Dumnezeu (vezi capitolele 10,20-22; 27,6; 29,23; 40,27; 41,8.14; 43,1.22.28; 44,5; 46,3; 48,1.12; 49,6). Dupa caderea finala a regatului nordic, ambii termeni se refera in general la Iuda.



9:9 Tot poporul va avea cunostinta de el, Efraim si locuitorii Samariei, care spun cu mandrie si ingamfare:

Efraim. Domnul daduse asigurarea ca Efraim si Siria nu vor izbuti in planurile lor impotriva lui Iuda (cap. 7; 4-7). Ei trecusera deja prin cateva nenorociri, dar Pecah, din Israel, era inca hotarat sa continue atacul lui impotriva lui Iuda.

Ingamfare. Cu o aroganta perversa, Pecah a refuzat sa accepte avertizarile date de Isaia, hotarat sa-si continue mai degraba atacul impotriva lui Iuda.



9:10 Au cazut niste caramizi, dar vom zidi cu pietre cioplite, au fost taiati niste smochini din Egipt, dar ii vom inlocui cu cedri.

Vom zidi. Isaia se refera aici la esecurile eforturilor de mai inainte ale lui Pecah si la planurile lui de a recupera pierderile trecute (vezi cap. 7,1). Este ca si cum ar fi fost daramate cladiri de caramida, insa Pecah era hotarat sa construiasca din nou, de data aceasta cu piatra in loc de caramida; ,,smochinii din Egipt” (vezi comentariul la Luca 17,6; 19,4), fiind taiati, Pecah voia sa-i inlocuiasca cu cedrii mai costisitori si mai durabili (vezi 1Regi 10,27). El isi desfasura rautatea si sfidarea vointei Cerului.



9:11 De aceea Domnul va ridica impotriva lor pe vrajmasii lui Retin, si va starni pe vrajmasii lor:

Vrajmasii. Domnul urma sa-i trimita pe asirieni, vrajmasii lui Retin, impotriva lui Israel. Vezi 2Regi 15,29, unde avem un raport al masurilor luate de Tiglat-pileser impotriva lui Pecah.



9:12 pe Sirieni de la rasarit, pe Filisteni de la apus; si vor manca pe Israel cu gura plina; cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui este tot intinsa.

Sirieni. Pe vremea aceea Siria era aliata cu Efraim impotriva lui Iuda (cap. 7,1.2), dar Domnul fagaduise sa-i intoarca pe sirieni impotriva lui Israel, vrajmasul lor traditional. Aliantele intre natiunile din Orient erau efemere, iar un aliat astazi, maine putea sa devina cel mai inversunat dusman. Sirienii urmau sa-l atace pe Israel de la nord si est, iar filistenii de la sud si vest.

Tot intinsa. Vezi Exod 7,19; 8,5; etc.; Isaia 5,25, unde este folosita aceeasi expresie in legatura cu alte pedepse. Domnul il lovise pe Israel cu judecati, dar mana Lui era intinsa ca si cum ar intentiona sa mai aduca si altele asupra natiunii. Tiglat-pileser al III-lea a cucerit mari portiuni ale lui Israel, dar nu l-a nimicit; asediul intreprins de Salmanasar V, inca viitor, urma sa aduca natiunea la sfarsitul ei definitiv.



9:13 Caci nici poporul nu se intoarce la Cel ce-l loveste, si nu cauta pe Domnul ostirilor.

Nu se intoarce. Dumnezeu Isi trimisese judecatile nu ca sa nimiceasca, ci ca sa aduca poporul la pocainta. Ei insa, nu au acceptat soliile Sale de mustrare, ci au staruit in nelegiuirea si rautatea lor; de aceea urmau sa vina, in mod inevitabil, noi si mai grave judecati.

Loveste. Vezi la cap. 1,5.6.



9:14 De aceea Domnul va smulge din Israel capul si coada, ramura de finic si trestia, intr-o singura zi.

Va smulge din Israel. Pentru ca Israel nu s-a pocait, Domnului nu-i ramanea decat sa trimita noi judecati, care aveau sa smulga din el ,,capul si coada” (vezi comentariul la v. 13). Natiunea urma sa fie nimicita cu desavarsire, judecatile urmand sa cada mai ales asupra acelora care dusesera poporul in ratacire (vezi v. 16).

Ramura de finic si trestia. ,,Ramura” era probabil a palmierului falnic, corespunzand fruntasilor si conducatorilor tarii. ,,Trestia”, se poate referi la o smerenie prefacuta (cap. 58,5), sau, potrivit cu cap. 9,14.15, la profetii mincinosi.



9:15 (Batranul si dregatorul sunt capul, si prorocul, care invata pe oameni minciuni, este coada.)

Batranul. Vezi cap. 3,2.3. Fruntasii, judecatorii, functionarii civili, si ofiterii militari se gaseau printre dregatorii de seama ai natiunii. Asupra acestei clase judecata viitoare urma sa fie deosebit de aspra.

Cine invata pe oameni minciuni. Categoria cea mai vrednica de dispretuit din toata natiunea era formata din oamenii care aveau raspunderea de a oferi calauzire spirituala, dar care ducea poporul pe caile ratacirii si nebuniei. Isaia nu i-a crutat in soliile sale de mustrare (capitolele 28,7; 29,9.10).



9:16 Cei ce povatuiesc pe poporul acesta il duc in ratacire, si cei ce se lasa povatuiti de ei sunt pierduti.

Il duc in ratacire. Popoarele trebuie sa aiba conducatori, dar acestia conduc uneori intr-o directie gresita. Multe natiuni au fost nenorocite din cauza ca liderii lor le-au dus in ratacire. Acela care aspira sa conduca ar trebui sa cumpaneasca cu seriozitate greaua raspundere a conducerii. Soarta unei natiuni depinde de sfatul pe care el il da si de exemplul pe care il intruchipeaza. Israel a esuat din cauza ca liderii lui l-au dus in ratacire.



9:17 De aceea nici Domnul n-ar putea sa se bucure de tinerii lor, nici sa aiba mila de orfanii si vaduvele lor, caci toti sunt niste nelegiuiti si niste rai, si toate gurile lor spun miselii. Cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui este tot intinsa.

N-ar putea sa se bucure. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta zice ,,sa nu aiba mila”, care pare sa fie mai in armonie cu contextul.

Nelegiuiti [KJV: ,,Fatarnici”]. Vezi comentariul la Matei 6,2; 7,5; 23,3.13. Cand Israel a cazut, poporul se dedase cu totul la rele. Ei inca mai aveau o forma de evlavie, dar se bucurau pe fata de nelegiuire. Toate clasele erau implicate in aceasta si de aceea toate clasele urmau sa sufere, de la tanar la batran. Nelegiuirea ajungand atat de departe, justitia cerea revarsarea judecatilor.



9:18 Caci rautatea arde ca un foc, care mananca maracini si spini, aprinde desisul padurii, din care se inalta stalpi de fum.

Arde ca un foc. Aceasta este o descriere impresionanta a consecintelor finale ale nelegiuirii. Pacatul omoara, dar nu vindeca. Nelegiuirea arde si da nastere la cenusa si pustiire, dar nu repara si nu zideste. Spinii si maracinii, buni numai pentru distrugere, simbolizeaza nelegiuirea care predomina in mijlocul poporului (vezi capitolele 5,6; 7,23-25; 10,17; 27,4; 32,13). Cand pamantul va ajunge sa fie acoperit de o populatie viguroasa de rugi si maracini inlaturand copacii cei buni ai padurii, atunci nelegiuirea va izbucni asemenea unui foc mistuindu-se. Pacatul va fi pedepsit; de fapt, el isi va atrage propria distrugere (vezi Isaia 33,11; Ieremia 21,14; Ioel 1,19.20; Evrei 6,8). Astfel, pamantul va ramane liber, gata pentru o noua cultura de vegetatie folositoare (vezi 2Petru 3,10-13).



9:19 De mania Domnului ostirilor, tara parca ar fi aprinsa, si poporul este ca ars de foc; nimeni nu cruta pe fratele sau,

Aprinsa [KJV: ,,Tara intunecata!]. Vezi comentariul la v. 1 si 2. Profetul vede un tablou de haos si ruina. Oamenii sunt zapaciti cu totul, iar tara este cuprinsa de intuneric. Pasiunea si amaraciunea, ura si viciul, nedreptatea si cruzimea au sfasiat intr-atat inima oamenilor si le-au incins intr-atat spiritul, incat fiecare om este pornit impotriva semenului sau. Asa va arata efectul ultim al raului atunci cand ,,sabia fiecaruia se va indrepta impotriva fratelui sau” (Ezechiel 38,21) si cand oamenii ,,vor ridica mana unii asupra altora” (Zaharia 14,13).



9:20 fiecare jefuieste in dreapta, si ramane flamand, mananca in stanga, si nu se satura. La urma isi mananca fiecare carnea bratului sau:

Carnea bratului sau. Un tablou izbitor al efectelor ultime ale lacomiei si coruptiei. Egoismul se auto-distruge in cele din urma. Cel care nu este preocupat de binele semenului sau, lucreaza de fapt contra celor mai bune interese proprii. Nimeni nu poate fi pe deplin fericit si prosper pe termen lung daca nu este fericit si aproapele sau. Cand cineva se inalta pe sine prin oprimarea aproapelui, el pregateste calea auto-distrugerii. Cand natiunile se distrug unele pe altele urmarindu-si propriile interese egoiste, ele comit cea mai mare nebunie posibila, deoarece in felul acesta se auto-distrug la fel cum distrug si lumea in care traiesc. Dupa cum in trecut, un om il distrugea pe altul, si o natiune pe alta, prin discordie si lacomie, tot astfel lumea contemporana este in curs de a-si atrage propria distrugere.



9:21 Manase mananca pe Efraim, Efraim pe Manase, si amandoi impreuna pe Iuda. Cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui este tot intinsa.

Manase, Efraim. Aceste doua semintii erau surori si aveau interese comune. Dar cand Efraim s-a inarmat impotriva lui Manase, si Manase contra lui Efraim, distrugerea ambelor a fost certa. Iar cand aceste doua semintii s-au inarmat impotriva fratelui lor, Iuda, ei isi asigurau venirea zilei finale a nenorocirii lor. Nici o natiune nu se poate tavali in crima, viciu si sange, asa cum a facut regatul de nord in tineretea lui Isaia, si sa dureze mult.

Este tot intinsa. Continuarea sirului de nelegiuiri din cauza carora mana Domnului continua sa fie intinsa in judecata se afla in capitolul urmator, care urmeaza sirul ideilor fara sa-l intrerupa. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2 PK 373

2 CT 469; DA 56; PK 688; 8T 306

5 GC 37, 642, 672

6 DA 25, 56, 363, 578; Ed 73; GC 46; MB 27; PP 34, 755; TM 222; 5T 729

6, 7 8T 145; PK 688

12, 17, 21 6T 304; 7T 265


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: