English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 8


8:1 Domnul mi-a zis: Ia o tabla mare, si scrie pe ea, asa ca sa se inteleaga: Grabeste-te de pradeaza, arunca-te asupra prazii.

[KJV: ,,Mai departe”]. Literal, ,,si”, aici echivalent cu ,,apoi” sau ,,din nou”. In ebraica wau ,,si”, legat cu forma verbului yo’mer, ,,a zis” (literal, ,,va zice”), aici apare sa dea ceea ce este cunoscut drept ,,constructia consecutiva wau” (vezi Vol. I, p. 27). Aceasta leaga cap. 8 de cap. 7 si face din el

o continuare acelei naratiuni. Cu alte cuvinte, cap. 8 trebuie sa fie considerat o urmare a cap. 7, si prin urmare o explicare sau clarificare a lui. Ca urmare, incidentul de cap. 8 ar trebui inteles ca aflandu-se intr-o relatie directa cu acela din capitolul anterior, fie catre sfarsitul lui 735, fie pe la inceputul lui 734 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 7,1.16). Profetia insasi este de asemenea strans legata cu aceea a capitolului precedent, si trebuie sa fie inteleasa pe fundalul acelui capitol.

Tabla. Ebr. gillayon, ,,tablita”. Acelasi cuvant este tradus ,,oglinzi” in cap. 3,23. [KJV: ,,Cu condei de om”]. O traducere literala a ebraicului cheret ’enosh, o expresie idiomatica insemnand ,,un condei obisnuit”, adica un condei sau stylus.

[Maher-Salal-Has-Baz]. Literal, ,,Grabeste de pradeaza, arunca-te asupra prazii”. Numele acesta o data scris pe tablita, era menit sa indice iminenta invaziei asiriene prezise in cap. 7,17-25. Timp de aproape un an inainte de nasterea copilului, numele acesta a purtat solia lui tacuta, simbolica, locuitorilor Ierusalimului, dandu-le o ampla ocazie sa mediteze asupra insemnatatii sale. Vezi mai departe comentariul la v. 8.



8:2 Am luat cu mine niste martori vrednici de credinta: pe preotul Urie, si pe Zaharia, fiul lui Berechia.

Martori vrednici de credinta. [KJV: ,,Martori care sa raporteze”]. Adica, ,,sa ateste” autenticitatea, si prin aceasta sa evidentieze importanta documentului. Urie a fost preotul chemat mai tarziu de Ahaz sa construiasca un nou altar pentru templu, dupa modelul unui altar pe care el il vazuse la Damasc (vezi comentariul la 2Regi 16,10.11). Identitatea lui Zaharia este necunoscuta.



8:3 M-am apropiat de prorocita. Ea a zamislit, si a nascut un fiu. Apoi Domnul mi-a zis: Pune-i numele Maher-Salal-Has-Baz. (Grabeste de pradeaza, arunca-te asupra prazii.)

Proorocita. Reiese ca sotia lui Isaia avea si ea darul profetic si-l ajuta in lucrarea lui. Femeile care exercitau darul acesta purtau numele de ,,proorocite” (Judecatori 4,4; 2Regi 22,14; 2Cronici 34,22; Luca 2,36). Pe de alta parte, numele acesta ii putea fi acordat si numai pentru faptul ca era sotia unui profet. Maher-Salal-Has-Baz era al doilea fiu al lui Isaia (vezi Isaia 7,3). Dupa cum cel dintai copil al lui Isaia constituia un semn pentru popor ca o ,,ramasita” se va ,,intoarce”, al doilea urma sa fie un semn al grabnicei judecati viitoare.

8:4 Caci inainte ca sa stie copilul sa spuna: Tata! si mama! se vor lua dinaintea imparatului Asiriei bogatiile Damascului si prada Samariei.

Tata. Pe la varsta de un an, un copil are in mod obisnuit capacitatea de a spune ,,tata” sau ,,mama”. Inainte ca copilul acesta sa ajunga in varsta de doi ani, asirienii urmau sa pradeze atat Israelul, cat si Siria. Profetia aceasta s-a implinit in 732, cand Pecah si Retin si-au pierdut tronurile, si, mai tarziu, viata (Isaia 7,16; comp. 2Regi 15,30; 16,9). Astfel, scrierea numelui Maher-Salal-Has-Baz pe tablita era un semn al neintarziatei veniri a asirienilor ca sa ,,prade” Samaria si sa ,,jefuiasca” Siria (vezi comentariul la Isaia 8,1). Israel si Siria au cazut astfel prada Asiriei. Iuda a fost crutat deocamdata. Dumnezeu ii spusese lui Ahaz sa nu se teama (cap. 7,4) si vestise mai dinainte nasterea copilului semn Emanuel ca o asigurare ca Domnul va fi cu Iuda si-l va cruta de soarta nenorocita care a cazut peste vecinii de la nord.

Pe o tablita de lut, Tiglat-pileser declara ca poporul lui Israel si-a detronat regele, si ca el l-a pus apoi pe tron pe Osea (vezi Vol. II, p. 85). Potrivit cu 2Regi 15,29.30, in zilele lui Pecah, Tiglatpileser a cucerit ,,Galaadul si Galileea, toata tara lui Neftali, iar pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria”, iar Osea a ucis pe Pecah si i-a luat tronul. Iar potrivit cu 2Regi 16,7-9, atunci cand Ahaz a cerut ajutor asirian, Tiglat-pileser a cucerit Damascul, a dus populatia lui departe in captivitate, si la ucis pe Retin. In loc sa se sprijine pe Dumnezeu pentru ajutor, Ahaz il rugase pe Tiglat-pileser sa-l scape din mainile regilor lui Israel si Asiriei (2Regi 16,7). Dar, procedand astfel, el nu facea altceva decat sa invite judecatile asupra lui Iuda. Cronicarul declara ca prin abaterile lui, Ahaz ,,a dezgolit” [KJV] pe Iuda, si ca desi Tiglat-pileser a venit, ,,l-a nenorocit in loc sa-l intareasca” (2Cronici 28,19.20 – KJV).



8:5 Domnul mi-a vorbit iarasi, si mi-a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

8:6 Pentru ca poporul acesta a dispretuit apele din Siloe care curg lin, si s-a bucurat de Retin si de fiul lui Remalia,

Apele din Siloe. Apeductul acesta curgea din izvorul Ghihon, intr-o pestera din colina rasariteana a Ierusalimului, ale carei ape alcatuiau un parau care se varsa in vechiul Iaz al Siloamului. Mai tarziu un tunel construit de catre Ezechia (in care s-a gasit inscriptia de la Siloam; vezi Vol. II, vizavi de p. 65; p. 87) ducea apele Ghihonului intr-un nou Iaz al Siloamului inauntrul cetatii. Aceste ape linistite din Siloe reprezentau solia de asigurare contra Asiriei care era implicita in numele Emanuel, ,,Dumnezeu cu noi”. A refuza apele linistite din Siloe insemna a refuza sfatul lui Dumnezeu. Indreptandu-se catre Asiria pentru ajutor, Ahaz a adus asupra lui Iuda ,,apele puternice si mari ale Raului (Eufrat)”, caci ,,Raul”, ,,imparatul Asiriei”, ,,se va varsa peste malurile lui” si va inunda ,,intinderea tarii tale [Iuda]” (v. 7.8). Toate acesta erau implicite in numele Maher-Salal-Has-Baz, ,,Grabeste de pradeaza, arunca-te asupra prazii”, (vezi comentariul la v. 1).

S-a bucurat de Retin. Intelesul acestui v. 6 este obscur in legatura cu contextul lui. Ahaz si poporul lui Iuda se temeau de moarte de Retin si Pecah, fiul lui Remalia (cap. 7,1.2). Pe baza unei corectari aduse textului ebraic, unii au tradus ultima parte astfel: ,,se topeste de frica inaintea lui Retin si a feciorului lui Remalia” [RSV]. Desi exprimarea aceasta este in concordanta cu contextul, ea cuprinde totodata si o reconstituire improbabila a textului ebraic. Altii, presupunand ca partea aceasta este o inserare editoriala timpurie, au sugerat ca daca ea este omisa, versetul 7 ii urmeaza versetului 6 in mod natural si fara sa intrerupa firul gandirii. Este vrednic de notat, totusi, ca sulul 1QIsa confirma textul masoretic.



8:7 iata, Domnul va trimite impotriva lor apele puternice si mari ale Raului (Eufrat), adica pe imparatul Asiriei cu toata puterea lui; pretutindeni el va iesi din albia lui, si se va varsa peste malurile lui;

Ale Raului. Aici se face referire la Asiria sub simbolul Raului Eufrat (vezi comentariul la Iosua 24,2; vezi Ieremia 47,2), iar viitoarele invazii asiriene in Iuda sunt descrise prin imaginea unui rau care se revarsa peste malurile sale inundand tinutul invecinat. Apele acestea vor inghiti mai intai natiunea lui Israel, iar mai tarziu vor ,,da peste maluri” (Isaia 7,8) in Iuda. Asirienii obisnuiau sa se refere la ostirile lor afirmand ca ele coplesesc popoarele ca un potop.



8:8 va patrunde in Iuda, va da peste maluri, va navali, si va ajunge pana la gat. Iar aripile intinse ale ostii lui vor umple intinderea tarii tale, Emanuele!

Va patrunde in Iuda. Din cauza neascultarii si necredintei, tara lui Iuda nu urma sa ramana cu totul ferita de atacul asirian. Israel urma sa piara cu totul, dar Iuda nu avea sa fie coplesit cu totul. Mica la inceput, potopul urma sa creasca in marime pana cand apele vor ajunge ,,la gatul” (vezi cap. 30,28) lui Iuda. Istoria raporteaza ca in cele din urma intregul Iuda a cazut temporar in mainile asirienilor, cu exceptia Ierusalimului (vezi comentariul la 2Regi 18,13).

Aripile intinse. Se refera la revarsarea apelor raului peste ambele maluri ale sale. Desigur, raul insusi il reprezenta pe regele Asiriei (v. 7). Vor umple intinderea. Vezi cele de mai sus.

Emanuele. In ceea ce priveste numele acesta, vezi la cap. 7,14. Mentionarea numelui Emanuel este o amintire ca Israel L-ar fi putut avea pe Dumnezeu cu el (vezi comentariul la cap. 7,14). El a pierdut cu desavarsire prezenta lui Dumnezeu, si Iuda aproape si el. Multi dintre conducatorii si oamenii din Iuda Il parasisera pe Dumnezeu, si ca urmare prezenta Lui nu putea sa fie cu ei. Dar altii, o mica ramasita, au fost credinciosi, iar ei vor fi mantuiti. In primul rand pentru acestia a fost data aceasta solie.



8:9 Scoateti strigate de razboi cat voiti, popoare, caci tot veti fi zdrobite; luati aminte, toti cei ce locuiti departe! Pregatiti-va oricat de lupta, caci tot veti fi zdrobiti. Pregatiti-va oricat de lupta, caci tot veti fi zdrobiti.

[KJV: ,,Strangeti-va laolalta”]. Ebr. ro’u, de la ra’a’, care poate sa insemne fie ,,a fi rau”, ,,a fi neplacut” sau ,,a sfarama”. In consecinta, ro’u ar insemna fie ,,a fi neplacut”, fie ,,a fi sfaramat”. Traducatorii Vulgatei latine au considerat probabil textul ebraic nevocalizat (vezi Vol. I, p. 27, 34, 35) al cuvantului ro’u ca fiind de la radacina ra’ah, ,,a avea de-a face [unul cu altul]” si in consecinta l-au tradus pe ro’u drept congremini, ,,adunati-va” sau ,,strangeti-va”. Traducerea KJV urmeaza aceasta posibila traducere a Vulgatei latine. Traducatorii LXX-ei pare sa fi avut inaintea lor un text ebraic care zicea de’u in loc de ro’u, si au redat pe de’u in greaca prin gnote, ,,a sti”. In ebraica, literele r si d sunt aproape identice la infatisare, si unul poate fi usor confundat cu celalalt (vezi p. 14; de pilda vezi comentariul la Geneza 10,4; 25,15; Iosua 9,4; 1Samuel 12,11; 2Samuel 8,12; 23,30). De’u vine de la radacina yada’, ,,a cunoaste”, iar forma de’u s-ar traduce ,,stiti”, ,,cunoasteti”. De’u ofera o traducere mai in armonie cu contextul, si ar putea fi redat ca ,,luati cunostinta” sau ,,cunoasteti”. In ebraica, Isaia 8,9 apare in forma poetica, expresia ,,cunoasteti” aflandu-se intr-o relatie de paralelism cu cuvantul ,,ascultati” (vezi Vol. III, p. 24-27).

Popoare. Isaia vorbeste aici natiunilor pagane care se gandesc sa faca ,,la planuri” impreuna

(v. 10) impotriva lui Dumnezeu, si le avertizeaza ca ,,Dumnezeu este cu noi”. In forma poetica a v. 9, ,,voi popoare” se afla in paralelism cu ,,cei ce locuiti departe”.



8:10 Faceti la planuri, cat voiti, caci nu se va alege nimic de ele! Luati la hotarari cat voiti, caci vor fi fara urmari! Caci Dumnezeu este cu noi (Emanuel).

Faceti la planuri. Dumnezeu poate sa nimiceasca toate sfaturile celor rai care uneltesc sa impiedice planurile Sale. El a facut aceasta pe vremea lui Ahaz si face la fel si astazi.

Dumnezeu este cu noi. Ebr. Immanu ’El, aceleasi cuvinte transliterate in v. 8 ca Emanuel. Versetele 9 si 10 explica solia cu Emanuel pe care Dumnezeu cauta sa o imprime in inimile poporului Sau. In cele din urma, sfaturile asirienilor nu vor izbuti impotriva poporului lui Dumnezeu datorita faptului ca El era ,,cu” ei (vezi cap. 10,5-12). Isaia a predicat staruitor aceasta solie cu Emanuel poporului lui Iuda, si fara indoiala erau multi care intelesesera sa-si puna increderea in Dumnezeu. Regele Ezechia, fiul lui Ahaz, a fost unul dintre acestia. Cand Sanherib a venit impotriva lui Iuda, Ezechia a incurajat pe poporul sau prin aceste cuvinte pline de imbarbatare: ,,Intariti-va si imbarbatati-va. Nu va temeti si nu va inspaimantati inaintea imparatului Asiriei si inaintea intregii multimi care este cu el; caci cu noi sunt mai multi decat cu el. Cu el este un brat de carne, dar cu noi este Domnul, Dumnezeul nostru, care ne va ajuta si va lupta pentru noi.” (2Cronici 32,7.8). Pentru ca Ezechia s-a increzut in Domnul, Dumnezeu a fost cu el, si 185.000 de oameni din oastea lui Sanherib au fost ucisi intr-o singura noapte de ingerul Domnului (2Regi 19,35).



8:11 Asa mi-a vorbit Domnul, cand m-a apucat mana Lui, si m-a instiintat sa nu umblu pe calea poporului acestuia:

Calea poporului acestuia. Isaia nu trebuie sa cedeze la pornirea populara de departare de Dumnezeu. Dumnezeu a intarit porunca aceasta ,,cu o mana puternica” [KJV]. De aceea Isaia nu trebuia sa fie in indoiala cu privire la calea cea buna de urmat.



8:12 Nu numiti uneltire tot ce numeste poporul acesta uneltire; si nu va temeti de ce se teme el, nici nu va speriati!

Nu numiti. Cu toate ca Dumnezeu ii vorbeste lui Isaia personal, El se adreseaza ,,poporului acestuia” (v. 11). In ebraica ,,voi” este la plural si Dumnezeu continua sa ii vorbeasca poporului pana la versetul 15. In versetul 16 din nou i Se adreseaza lui Isaia personal.

Uneltire. [KJV: ,,Confederatie”]. Ebr. qesher, ,,conspiratie”, ,,uneltire” asa cum este redat cuvantul in mai mult de jumatate dintre ocazii (2Samuel 15,12; 2Regi 15,15, 30; Ezechiel 22,25; etc.). In 2Cronici 23,13 si in alta parte el este tradus ,,vanzare”. Numai in Isaia 8,12 este redat ,,confederatie” [KJV]. In sensul acesta denota o ,,confederatie” alcatuita in scopul de a unelti contra cuiva. Astazi cuvantul ,,confederatie” este in general folosit in intelesul favorabil de ,,alianta”, cu toate ca mai inseamna si ,,o alianta intre persoane pentru scopuri ilegale”, sens predominant pe vremea cand a fost tradusa KJV. Cu acest din urma sens este folosit cuvantul aici. Siria si Israel facusera o conspiratie, sau erau ,,uniti” contra lui Iuda (cap. 7,2.5.6), iar Ahaz, in ce-l privea, facuse

o alianta cu Asiria impotriva lui Israel si a Siriei (2Regi 16,7-9). Ahaz si poporul lui se temeau de conspiratia, sau confederatia, israelito-asiriana, si se unisera cu paganii intr-un efort de a o neutraliza. Din cauza ca se increzuse in pagani pentru ajutor, in loc sa se increada in Dumnezeu, fusese mustrat Ahaz de catre Domnul. Era o ocara pentru Dumnezeul cerului ca poporul declarat al Sau sa intre intr-o ,,confederatie” cu idolatrii. Dumnezeu doreste ca poporul Sau sa stea deoparte, deosebit de lume. Noi trebuie sa ne consfatuim cu Dumnezeu si sa ne aflam taria in El. Numai astfel putem avea prezenta Domnului cu noi; numai in felul acesta putem face lucrarea Lui in felul Lui. Cand poporul lui Dumnezeu alcatuieste aliante de orice fel cu aceia care nu-L cunosc, atunci metodele oamenilor vor inlocui in mod inevitabil principiile Cerului, iar lucrarea Domnului va suferi. Taria noastra sta nu in stransa asociere cu lumea, ci intr-o desavarsita separare de ea.



8:13 Sfintiti insa pe Domnul ostirilor. De El sa va temeti si sa va infricosati.

Sfintiti insa pe Domnul ostirilor. Mai degraba, ,,Priviti pe Domnul ostirilor ca sfant”. Isaia avusese o viziune a sfinteniei lui Dumnezeu (cap. 6,1-4), iar acum invita poporul lui Iuda sa recunoasca sfintenia Domnului. Fara sa aiba o intelegere a sfinteniei nemarginite a lui Dumnezeu, oamenii nu vor ajunge niciodata la sfintenie personala.

De El sa va temeti. Vezi comentariul la Deuteronom 4,10; 6,2. Un popor temator de Dumnezeu nu se poate teme de om. Ahaz era inspaimantat de Pecah si de Retin deoarece refuzase sa se teama de Domnul. Frica de Dumnezeu, totusi, este ceva de departe deosebit de teama de om. Frica de Domnul nu inseamna a fi speriat de El, ci a fi cuprins de respect in fata Lui, de a te increde in El si a-L iubi, de a veni cu bucurie inaintea Lui.



8:14 Si atunci El va fi un locas sfant, dar si o piatra de poticnire, o stanca de pacatuire pentru cele doua case ale lui Israel, un lat si o cursa pentru locuitorii Ierusalimului!

Locas sfant. Ebr. miqdash, ,,loc sfant”, ,,sanctuar”. Aceia care se temeau asa cum se cuvenea de Domnul (vezi comentariul la v. 13) urmau sa gaseasca in El un adapost fata de primejdie (vezi comentariul la Psalmi 91,1). Isaia cauta sa abata poporul de la cele pamantesti la Dumnezeu. Hristos a fost si mai este si astazi, adevaratul ,,sanctuar” al lui Israel.

O piatra de poticnire. Isus Se referea la Sine ca fiind Stanca (Matei 21,42-44). Pavel cita Isaia 8,14 cu referire la Hristos (Romani 9,33), iar Petru il aplica si mai amanuntit (1Petru 2,6-8). In timpul inaltarii Templului lui Solomon nu i se putea gasi locul unei pietre uriase taiate din cariera si transportate pe terenul Templului. Multa vreme ea a stat in drumul constructorilor, nefolosita si lepadata. In cele din urma, totusi, s-a descoperit ca aceasta era cea mai insemnata piatra a intregii structuri, piatra unghiulara, si in cele din urma a fost asezata la locul ei de insemnatate vitala (vezi DA 597, 598). Isus este Piatra Unghiulara de multa vreme lepadata a iudaismului.

Pentru aceia care nu L-au cunoscut pe Hristos, El a fost o piatra de poticnire si de sminteala. El le-a stat mereu in cale, impiedicandu-i sa-si implineasca planurile egoiste, oprindu-i de la realizarea intentiilor lor pacatoase. Piatra aceasta de care ei se tot poticneau nu era altcineva decat insasi Piatra Unghiulara a cerului insusi, Cel fara de care viata intreaga, bucuria si pacea pentru lumea aceasta si pentru univers sunt cu neputinta.

Cele doua case ale lui Israel. Expresia aceasta evidentiaza faptul ca Isaia se adreseaza nu numai lui Iuda, ci si lui Israel. Atat Iuda cat si Israel se ridicasera impotriva Domnului si a legii Lui, considerandu-L mai degraba o poticnire decat sanctuarul vietii si nadejdii ce El fagaduise sa fie.

O cursa. Imaginea cu piatra este inlocuita cu aceea a unei curse, pentru a scoate in evidenta un alt aspect al problemei. Hristos si solia Lui urmau sa fie ca o capcana, sau o cursa, pentru locuitorii nelegiuiti ai Ierusalimului. Acela care trebuia sa fie viata, nadejdea si ocrotirea intregii omeniri urma sa Se dovedeasca a fi o cursa pentru aceia care refuzau sa mearga pe caile Lui. Totusi, numai astfel poate fi pastrata viata pe pamant. Daca nelegiuitilor li s-ar ingadui sa umble nestanjeniti pe caile lor rele, ei s-ar distruge foarte repede si pe ei insisi si i-ar distruge si pe toti locuitorii pamantului. Numai punand o stavila actiunilor nelegiuitilor si fixandu-le anumite limite peste care nu le este ingaduit sa treaca se face posibila continuarea vietii pe pamant. Oricine traieste poate multumi lui Dumnezeu ca El este ca un lat si o cursa pentru nelegiuit, pentru ca altfel n-ar exista pace sau bucurie, libertate sau nadejde pentru nici unul dintre locuitorii pamantului.



8:15 Multi se vor poticni, vor cadea si se vor sfarama, vor da in lat si vor fi prinsi.

Se vor poticni, vor cadea. Domnul Se refera aici in primul rand la oamenii din vremea lui Isaia. Dar, aceia din toate timpurile care umbla contra lui Dumnezeu si a legii Lui, atunci cand resping mustrarile Cuvantului Sfant al lui Dumnezeu, de asemenea ,,se vor poticni si vor cadea”. Aceia care, din cauza lipsei de discernamant spiritual, nu ajung sa inteleaga adevarata importanta a soliilor Cuvantului lui Dumnezeu, adesea fac ca soliile acelea sa devina un mijloc de poticnire pentru aceia care ajung sub influenta lor. Nimeni nu va fi prins in cursa daca are patrundere spirituala si dragoste de adevar.

8:16 Inveleste aceasta marturie, pecetluieste aceasta descoperire, intre ucenicii Mei.

Inveleste aceasta marturie. [KJV: ,,Pecetluieste”]. Aceasta era sarcina lui Isaia. Cuvintele acestea se refera la obiceiul antic oriental de a lega un document si de a atasa la el un sigiliu. Unele din papirusurile iudeo-aramaice din secolul al V-lea i.Hr., descoperite la Elefantina, in Egipt, au fost gasite inca legate cu sfoara, iar nodul sigilat cu lut imprimat cu o pecete (vezi Vol. III, vizavi de p. 80). In felul acesta continutul documentului era autentificat si pastrat neatins. Asa trebuie sa fie cu cuvintele lui Dumnezeu si cu legea lui Dumnezeu. Isaia vestise poporului o solie de importanta vitala, solia de viata a lui Dumnezeu pentru natiune. Solia aceea trebuia sa fie pastrata cu sarguinta. Dumnezeu ii daduse lui Israel legea Lui sfanta, iar ascultarea de legea aceasta insemna viata pentru intreaga omenire. Era esential ca legea sa fie pastrata nestirbita in decursul veacurilor, ca nu cumva

o iota sau o frantura de slova sa fie schimbata sau in vreun alt chip sa fie facuta zadarnica (vezi comentariul la Matei 5,17, 18).



8:17 Eu nadajduiesc in Domnul, care Isi ascunde Fata de casa lui Iacov. In El imi pun increderea.

Eu nadajduiesc. Isaia este din nou cel care vorbeste, acesta este raspunsul lui personal la solia lui Dumnezeu din versetele 12-16. Indiferent ce ar face altii, profetul afirma intentia sa de a asculta de Dumnezeu si de a gasi in El incredere si tarie.

Isi ascunde Fata. Dumnezeu niciodata nu-si ascunde Fata in mod arbitrar de vreun om sau vreo natiune. Numai cand oamenii Ii intorc spatele lui Dumnezeu, El Isi intoarce Fata de la ei (vezi cap. 59,1.2). Dumnezeu nu continua sa le vorbeasca la nesfarsit acelora care nu vor sa asculte. Numai din cauza ca Israel se intorsese de la auzirea Cuvantului Domnului si de la ascultarea de legea Lui, El Isi ,,ascunsese”, ca sa spunem asa, Fata de la ei. Experienta natiunii intregi era acum similara cu cea a lui Saul cand Domnul nu i-a mai raspuns (1Samuel 28,6).

In El imi pun increderea. Oricare va fi experienta altora, Isaia va privi la Dumnezeu, va asculta cuvintele Sale si va merge pe caile Lui (vezi Iosua 24,15).



8:18 Iata, eu si copiii pe care mi i-a dat Domnul, suntem niste semne si niste minuni in Israel, din partea Domnului ostirilor, care locuieste pe muntele Sionului.

Iata eu si copiii. Asa cum era aratat de numele lor (vezi comentariul la cap. 7,14), Isaia si copiii lui era randuiti de Dumnezeu sa fie semne vii pentru poporul lui Iuda. Prin ei Dumnezeu a proclamat o solie vitala pentru poporul Sau. Numele ,,Isaia” inseamna ,,Iehova [va] mantui”. Numele lui Isaia este, de fapt, tema cartii care-i poarta numele (vezi p. 84). In imprejurarile imediate, aceasta insemna mantuire de Israel, Siria si Asiria. Numele celui dintai fiu al lui Isaia, Sear-Iasub, inseamna ,,[o] ramasita [se va] intoarce”, iar copilul acela prin insusi numele lui insemna pentru popor ca o ramasita ca fi mantuita. De data aceasta Dumnezeu nu avea sa puna capat pe deplin lui Iuda, asa cum planuia sa faca cu Israel. Numele celui de al doilea fiu al lui Isaia, Maher-Salal-Has-Baz, inseamna: ,,Grabeste-te de pradeaza, arunca-te asupra prazii”. Fiul acesta era un semn constant ca judecata se grabea si ca nu dupa mult timp nenorocirea va veni asupra acelora care lepadasera harul lui Dumnezeu. Pentru aceia care erau credinciosi si sinceri fata de El, copilul Emanuel era asigurarea prezentei continue a lui Dumnezeu in mijlocul lor.



8:19 Daca vi se zice insa: Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc, raspundeti: Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii?

Daca vi se va zice. Isaia denunta aici izvoarele pe care Ahaz si multi din Iuda se sprijineau pentru sfat si calauzire.

Cei ce cheama mortii. Vezi comentariul la Levitic 19,31; Deuteronom 18,11. Prin nelegiuirea lor, copiii lui Israel se departasera de Dumnezeu chiar asa cum facuse Saul, asa ca Domnul nu le mai raspundea (vezi comentariul la 1Samuel 28,6). Si ca si Saul, poporul se intorsese acum la demoni pentru a primi calauzire si ajutor. Spiritismul predomina atunci, ca si astazi, avand drept rezultat faptul ca oamenii se cautau duhurile pentru a obtine calauzire.

Soptesc. Ebr. saphaph, insemnand de obicei ,,a ciripi”, ,,a sopti” (vezi comentariul la Levitic 19,31). Medium-urile vorbeau intr-un soptit bolborosit. Este ceva din ridicol si dispret in aceste cuvinte. Emisarii diavolului adesea recurgeau la nascocirile cele mai absurde si mai degradante pentru a face legatura cu duhurile. Consultand duhurile demonilor, oamenii urmau sa ajunga in mod inevitabil la fel cu ele in caracter si fapte. Satana exercita de fapt un control nelimitat asupra acelora care uita ,,legea” si ,,marturia” (Isaia 8,20) preferand soliile mai placute ale duhurilor sale rele.

Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau? Alternativa cautarii de indrumare la intermediarii spiritisti. Era apogeul nebuniei ca Israel sa-L paraseasca pe Dumnezeu, Autorul vietii, si sa se predea autorului mizeriei si al mortii.

Pe cei morti pentru cei vii? Intrucat ,,cei morti nu stiu nimic” (Eclesiastul 9,5), este evident ca ei nu pot fi intrebati, si ca orice pretentie de a face asa ceva este inselatorie. Omul nu este in stare de o nebunie mai mare decat aceea de a-L parasi pe viul Dumnezeu si de a se aseza sub influenta autorului mortii. Aceia care refuza adevarul pentru ca nu le place, sunt lipsiti de aparare impotriva minciunilor diavolului (vezi 2Tesaloniceni 2,10.11).



8:20 La lege si la marturie! Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.

Lege. Ebr. torah, insemnand intreaga vointa descoperita a lui Dumnezeu. Acesta este termenul biblic obisnuit pentru scrierile inspirate ale Scripturii, indeosebi acelea ale lui Moise (vezi comentariul la Numeri 19,14; Deuteronom 4,44; 30,10; 31,9; Proverbe 3,1; vezi Vol. I, p. 37, 38). Isaia ii indreapta pe oameni sa se departeze de cuvintele si intelepciunea demonilor si oamenilor si sa vina la vointa descoperita a lui Dumnezeu. Profetii lui Dumnezeu erau martorii sau purtatorii Sai de cuvant, iar ,,marturia” pe care ei o purtau era solia Lui de intelepciune si de viata. Isaia ii indreapta aici pe oameni la Cuvantul lui Dumnezeu ca standard al adevarului si indrumar al dreptei vietuiri. Dumnezeu S-a descoperit in Cuvantul Lui. Orice ar vorbi oamenii si nu este in armonie cu acel Cuvant, nu are ,,zori” sau lumina (vezi comentariul la cap. 50,10, 11).



8:21 El va pribegi prin tara, apasat si flamand, si, cand ii va fi foame, se va mania, si va huli pe Imparatul si Dumnezeul lui, apoi fie ca va ridica ochii in sus,

Apasat si flamand. Literal: ,,greu apasat si flamand”, sau ,,greu necajit si flamand” (RSV). Isaia se refera aici la aceia care L-au lepadat pe Dumnezeu si lumina Cuvantului Sau, indeosebi la aceia care au lepadat solia profetica a capitolelor 7 si 8. Toti acestia pribegesc, ca sa zicem asa, printr-o tara a intunericului, dezorientati si necajiti, tanjind dupa un lucru pe care nici ei nu-l cunosc, cautand ceva un lucru pe care nu-l vor gasi niciodata – despartiti de Dumnezeu. Amarati, zapaciti, fara lumina sau nadejde, maniosi pe starea lor, ii invinovatesc pe conducatorii lor omenesti pentru necazul in care se gasesc, si Il blestema pe Dumnezeu pentru ca acum trebuie sa culeaga roadele amare ale neascultarii. Profetul descrie aici cu iscusinta experienta oamenilor incapatanati din toate veacurile. In cap. 9,1-8 viziunea lui inspirata priveste pe scurt la timpul viitor al primei veniri a lui Hristos, Lumina care va imprastia intunericul din sufletele oamenilor prin razele stralucitoare ale Soarelui Neprihanirii (Maleahi 4,2, vezi comentariul la Matei 1,23).



8:22 fie ca se va uita spre pamant, iata, nu va fi decat necaz, negura, nevoie neagra, si se va vedea izgonit in intuneric bezna.

Se va uita. Oamenii acestia se uita catre cer fara sa-L vada nici pe Dumnezeu si nici lumina. Apoi se uita spre pamant, si acolo gasesc numai chin sufletesc si dezorientare. Fara Dumnezeu lumea este un labirint infricosator de nesiguranta si mizerie. Mesia, catre care profetul priveste in viitor cu dor in cap. 9,1-7, este unica lumina a omului in intunericul de astazi, si unica sa nadejde pentru un viitor mai luminos.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

9 Ev 617

10 PK 330

10-13 Ev 618

11, 12 Ev 26

11-13 LS 322; TM 463; 6T 17

11-20 7T 153

12 CE 31; LS 321; 8T 42, 160, 161

12, 13 FE 484

13 8T 38, 103

13, 14 PK 330

13-15 DA 598

14, 15 5T 691

15 FE 284

16 GC 452; 6T 332

18 AH 159, 536; COL 196; Te 270; 1T 547; CG 561, 565; 2T 366

19 EW 59; PP 684; 5T 193

19, 20 GC 559; PP 687; SR 397

20 CH 459; Ev 260; GC vii, 593, 452; GW 301, 309; LS 322; MB 145; TM 30, 110, 119, 463, 503; 5T 199, 301, 575, 625, 691; 8T 299

22 PK 373, 681


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: