English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 66


66:1 Asa vorbeste Domnul: Cerul este scaunul Meu de domnie, si pamantul este asternutul picioarelor Mele! Ce casa ati putea voi sa-Mi ziditi, si ce loc Mi-ati putea voi da ca locuinta?

Scaunul Meu de domnie. Compara cu Psalmi 11,4; 103,19; Matei 5,34; vezi comentariul la 1Regi 8,27; 2Cronici 2,6; 6,18. Asternutul picioarelor Mele. Vezi comentariul la Psalmi 99,5.



66:2 Toate aceste lucruri, doar mana Mea le-a facut, si toate si-au capatat astfel fiinta, zice Domnul. Iata spre cine Imi voi indrepta privirile: spre cel ce sufera si are duhul mahnit, spre cel ce se teme de cuvantul Meu.

Toate aceste lucruri. Cerul si pamantul si tot ce este creat reprezinta lucrarea mainilor lui Dumnezeu (Geneza 1,1; Psalmi 8,3; 33,6.9; Ioan 1,3). Dumnezeu pastreaza pamantul si intregul univers in fiinta prin marea Lui putere. El nu este dependent de un loc de salasluire in vreun edificiu zidit de om. Astfel de constructii isi au rostul lor, dar lipsite de un spirit smerit, zdrobit si ascultator din partea celor care se inchina acolo, ele isi pierd insemnatatea (vezi comentariul la Isaia 57,15).



66:3 Cine junghie un bou ca jertfa, nu este mai bun decat cel ce ucide un om; cine jertfeste un miel este ca cel ce ar rupe gatul unui caine, cine aduce un dar de mancare, este ca cel ce ar varsa sange de porc, cine arde tamaie, este ca cel ce s-ar inchina la idoli; toti acestia isi aleg caile lor, si sufletul lor gaseste placere in uraciunile lor.

Junghie un bou. Ebraica acestui pasaj este foarte concisa rezultand cateva interpretari posibile. Nu exista o legatura intre propozitii; de pilda prima parte zice: ,,sacrificatorul boului ucigasul unui om.” Legatura data de KJV, ,,ca si cum,” si aceea pusa de RSV, ,,asemenea,” sunt bazate pe exprimarea din LXX si a targumurilor. Traducandu-se in felul acesta sensul ar fi ca lipsit de experienta spirituala corespunzatoare jertfitorul unui bou n-ar fi mai placut inaintea lui Dumnezeu decat un ucigas. Celelalte combinatii ale propozitiilor ar exprima comparatii similare.

Este posibil, totusi, sa se introduca conjunctivul ,,este,” astfel: ,,Cel care injunghie un bou este un ucigas,” etc. Aceasta da sensul ca aceia care veneau sa se inchine lui Dumnezeu cu boi, miei, prinosuri (jertfe de cereale), tamaie in acelasi timp savarseau ucidere si erau dedati la ritualuri idolatre (vezi cap. 65,3-7).

Caile lor. Ideea din versetul acesta este strans legata de aceea din versetul urmator. Asa cum oamenii acestia si-au ales caile lor rele, Dumnezeu va ,,alege” pedepse pentru ei corespunzatoare cu nelegiuirile lor.



66:4 De aceea si Eu, voi alege ce este spre nefericirea lor, si voi aduce peste ei lucrurile de care se tem, caci cand am chemat Eu, n-au raspuns, si cand am vorbit Eu, n-au ascultat; ci au facut ce este rau inaintea Mea, si au ales ce nu-Mi place!

Nefericirea. Ebr. ta’alumim, de la radacina ’alal, care intr-una din formele sale inseamna ,,a proceda cu severitate.” Probabil un sens mai bun al lui ta’alumim este ,,tratament aspru,” ,,suferinta” (RSV). Totusi, in tratamentul aspru care a venit asupra lui Iuda, Domnul a avut un scop intelept si de indurare, asa cum a facut cu cele zece semintii. Ceea ce n-a putut sa realizeze prin ei in propria lor tara, El urma sa realizeze imprastiindu-i printre vecinii lor pagani (PK 292).



66:5 Ascultati Cuvantul Domnului, voi, care va temeti de Cuvantul Lui. Iata ce zic fratii vostri, care va urasc si va izgonesc din pricina Numelui Meu: Sa-Si arate Domnul slava, ca sa va vedem bucuria! Dar ei vor ramane de rusine!

Care va temeti. Isaia se intoarce de la fatarnicii nelegiuiti la ramasita cea dreapta. Soarta acestora din urma nu fusese usoara. Ei fusesera dispretuiti si persecutati de catre frati mincinosi. Ingamfati si plini de indreptatire de sine fatarnicii ii luase in bataie de joc pentru evlavia si consacrarea lor. Dar profetul arata ca lucrurile vor fi schimbate, ca nenorocirea va fi soarta batjocoritorilor, iar bucuria si eliberarea va fi soarta celor drepti.

Ca sa vedem. Literal, ,,vom vedea.” Potrivit cu textul masoretic cuvintele acestea alcatuiesc o parte din batjocura: ,,Sa fie Domnul slavit si vom vedea bucuria voastra.” Traducerea ,,El se va arata” (KJV) cere o schimbare in ebraica. Totusi, sulul 1QIsa zice clar: ,,el se va arata.”



66:6 Un glas rasunator iese din cetate! Un glas iese din Templu! Este glasul Domnului, care da vrajmasilor lui plata cuvenita!

Un glas rasunator. Mintea profetului este purtata inainte in timp catre timpul reasezarii. Isaia priveste la cetatea si la Templul refacute si la Domnul ridicandu-Se sa dea rasplata noilor vrajmasi (vezi comentariul la Isaia 59,16-18).



66:7 Inainte ca sa simta dureri, a nascut, si inainte ca sa-i vina suferintele, a dat nastere unui fiu.

Inainte ca sa simta dureri. Sionul este personificat printr-o femeie care este in durerile nasterii. Tara lui Israel, care fusese multa vreme pustie (Ezechiel 38,8), urma ca deodata prin reintoarcerea multimii exilatilor sa palpite de viata noua.



66:8 Cine a auzit vreodata asa ceva? Cine a vazut vreodata asa ceva? Se poate naste oare o tara intr-o zi? Se naste un neam asa dintr-o data? Abia au apucat-o muncile, si fiica Sionului si-a si nascut fiii!

Intr-o zi. Este un lucru neauzit si de necrezut ca o natiune sa ajunga la existenta asa de brusc. Daca iudeii din exil ar fi luat seama la solia profetilor, refacerea ar fi fost la fel de dramatica si de glorioasa cum este descrisa aici.



66:9 As putea sa deschid pantecele mamei, si sa nu las sa nasca? zice Domnul. Eu care fac sa nasca, as putea sa impiedic oare nasterea? zice Dumnezeul tau.

Sa nu las sa nasca? Seriozitatea planului lui Dumnezeu este infatisata aici. Esecul lui Israel de a realiza scopul divin nu se datora vreunei deficiente a harului divin. Si nici nu va ingadui Dumnezeu ca nereusita trecatoare a lui Israel sa zadarniceasca ,,planul veacurilor pentru rascumpararea omenirii” (PK 705, 706). Ierusalimul ceresc ,,mama noastra” (Galateni 4,26) va fi populat cu natiunile celor mantuiti (vezi comentariul la Isaia 59,1).



66:10 Bucurati-va impreuna cu Ierusalimul, si inveseliti-va cu el, toti cei ce-l iubiti; impartiti si bucuria cu el, acum, toti cei ce l-ati plans,

L-ati plans. Compara capitolele 57,18; 61,2.3.



66:11 ca sa fiti saturati, band laptele mangaierilor lui, ca sa va desfatati in totul de plinatatea slavei lui.

Band laptele. Versetele 11 si 12 continua tabloul cu Ierusalimul ca mama a natiunii de curand nascuta. Toata preocuparea unei mame pentru copilul ei este rasplatita din belsug.



66:12 Caci asa vorbeste Domnul: Iata, voi indrepta spre el pacea ca un rau, si slava neamurilor ca un parau iesit din matca, si veti fi alaptati; veti fi purtati in brate, si dezmierdati pe genunchi.

Pacea. Sau ,,prosperitatea,” ,,succesul” (vezi comentariul la Isaia 57,19).

Ca un rau. Vezi comentariul la cap. 48,18.

Slava. Ebr. kabod, ,,aici probabil insemnand ,,bogatie,” ca in capitolele: 10,3; 61,6. Cu privire la bogatia neamurilor vezi comentariul la cap. 60,5.

In brate. Sau ,,Pe coapse,” [KJV]. Compara cap. 60,4. in tarile orientale copii erau adesea purtati pe soldurile mamei.



66:13 Cum mangaie pe cineva mama sa, asa va voi mangaia Eu; da, veti fi mangaiati in Ierusalim!

Mangaie. Compara cap. 49,15.



66:14 Si cand veti vedea aceste lucruri, inima vi se va bucura, si oasele voastre vor prinde putere ca iarba. Domnul Isi va arata astfel puterea fata de robii Sai, dar va face pe vrajmasii Lui sa-I simta mania.

Se va bucura. Fara indoiala o referire la luarea in ras a batjocoritorilor la care se face referire in cap. 65,5. Oasele voastre vor prinde putere. In vreme de necaz se spune ca oasele putrezesc (Psalmi 31,10; conf. Plangeri 1,13), sau in timp de boala ca ,,ard” (Iov 30,30). Fata de robii sai. Acelasi contrast este exprimat ca in v. 5 (vezi comentariul acolo).



66:15 Caci iata, Domnul vine intr-un foc, si carele Lui sunt ca un vartej; Isi preface mania intr-un jaratic, si amenintarile in flacari de foc.

Domnul vine. Adevarata restaurare a lui Israel ar fi insemnat moarte pentru apostaziati si nelegiuiti. Astfel a doua venire a Domnului Hristos va aduce eliberare sfintilor si moarte celor rai (Apocalips 19,19-21).



66:16 Caci cu foc Isi aduce Domnul la indeplinire judecatile, si cu sabia Lui pedepseste pe oricine; si cei ucisi de Domnul vor fi multi la numar.

Pedepseste. De la ebr. safat, ,,a judeca.” 1QIsa de la Marea Moarta zice aici: ,,Caci cu foc va veni Iehova sa judece, si cu sabia Lui toata carnea.”

Descrierea din cap. 66, ca si cea din cap. 65 (vezi comentariul la cap. 65,17), este in termenii a ceea ce s-ar fi intamplat daca iudeii ar fi ales sa implineasca planul divin. Prin urmare uraciunile amintite aici sunt in mod specific acelea de care se faceau vinovati iudeii apostaziati.



66:17 Cei ce se sfintesc si se curatesc in gradini, mergand unul cate unul, in mijlocul celor ce mananca si carne de porc, si soareci si alte lucruri uracioase, toti aceia vor pieri, zice Domnul.

Le sfintesc. Acesti apostaziati amestecau ritualurile pagane cu cultul lui Iehova si apoi luau o atitudine de ,,Sunt mai sfant decat tine” (cap. 65,5) fata de fratii lor. Domnia lui Ahaz, si a lui Manase a fost impresionant de mult caracterizata printr-o astfel inchinare (2Regi 16,10-16; 21,2.7). Ceremoniile de consacrare si purificare la care se face referire erau probabil riturile initierii in misterele pagane.

In gradini. Gradinile si dumbravile acestea erau adesea scena unor ceremonii pagane crude si imorale. Evreii ii urmau adesea pe pagani pentru a se inchina in astfel locuri (Isaia 1,29; 65,3.4; comp. 1Regi 14,23; 15,13; 2Regi 16,3.4; 17,9-11; 18,4), desi lor li se poruncise de Dumnezeu sa le nimiceasca (Exod 34,13; Deuteronom 7,5).

Unul catre unul. Sau ,,Inapoia unui copac,” KJV. Cuvantul ,,copac” este adaugat [in KJV]. Referirea poate fi la vreun obiect de inchinare uracios sau revoltator. Ebr. ’achad, ,,unul,” este masculin in textul ebraic obisnuit, dar feminin in mai multe manuscrise, intre care si sulul de la Marea Moarta a lui Isaia. Nu se stie la ce se refera acest ,,unul.”

Mananca carne de porc. Vezi comentariul la cap. 65,4. Oamenii acestia Il sfidau pe fata pe Dumnezeu mancand ceea ce indeosebi era o uraciune pentru El. Atat porcul cat si soarecele sunt trecuti in lista animalelor necurate care erau interzise evreilor sa le manance (Levitic 11,2-7.29.44). Apostaziatii iudei triumfau cand lepadau toate restrictiile si pretindeau ca se sfintesc exact prin cele despre care Dumnezeu spusese ca-i vor intina si-i vor face nedestoinici pentru comuniune cu El. In pretentia din partea lor a unei sfintenii superioare ei decazusera in cea mai joasa degradare.

Vor pieri. 1QIsa omite verbul acesta, probabil o eroare scribala. Nimicirea a fost deja mentionata in versetele 15 si 16.



66:18 Eu pedepsesc faptele si gandurile lor! Dar vine vremea cand voi strange toate neamurile si toate limbile; ele vor veni si vor vedea slava Mea.

Eu pedepsesc. Sau ,,Eu cunosc,” [KJV]. Verbul acesta din urma nu este in ebraica, dar LXX are epistamai, ,,a intelege,” ,,a cunoaste.” Targumurile zic aici: ,,si inaintea mea sunt faptele si gandurile lor descoperite.”

Vine vremea. LXX zice: ,,Eu vin.” Vor vedea slava Mea. Adica, o descoperire a caracterului Lui, aici probabil acel aspect descoperit in nimicirea pacatosilor.



66:19 Si voi pune un semn intre ele, si voi trimite la neamuri pe cei ce vor scapa din Israel, la Tarsis, la Pul si la Lud, care trag cu arcul, la Tubal si la Iavan, in ostroavele departate, care n-au auzit vorbindu-se niciodata de Mine, si n-au vazut slava Mea; ei vor vesti slava Mea printre neamuri.

Voi pune un semn. 1QIsa de la Marea Moarta zice: ,,voi pune semne.” Ce este semnul acesta, sau ce sunt ,,semnele” acestea, nu este aratat. Expresia ,,voi pune un semn” este probabil paralela cu ,,vor vedea slava Mea.” Vazand ,,slava,” sau ,,semnul” lui Dumnezeu, cei scapati de nimicire vor spune natiunilor ce le-a fost descoperit cu privire la Dumnezeu.

Tarsis. In general identificat cu Tartessus din Spania (vezi comentariul la Geneza 10,4).

Pul. Locul acesta nu este precis cunoscut, dar se considera de unii ca reprezinta un popor african. Unii cred ca Pul este o ortografiere gresita a lui Put (vezi comentariul la Ezechiel 27,10). Totusi, 1QIsa de la Marea Moarta zice ,,Pul.”

Lud. O regiune din Mesopotamia Superioara (vezi comentariul la Geneza 10,22)

Tubal. O semintie iafetita din apropiere de Marea Neagra (vezi comentariul la Ezechiel 31,2).

Iavan. Numele ebraic obisnuit pentru ionieni, sau greci (vezi comentariul la Geneza 10,2).

Ostroavele. Sau, ,,tinuturile de coasta.” Locurile numite reprezinta tari departate in general care nu auzisera mai inainte de Dumnezeul lui Israel, dar care acum urmau sa-L cunoasca prin predicarea solilor.



66:20 Vor aduce pe toti fratii vostri din mijlocul tuturor neamurilor, ca dar Domnului, pe cai, in care si pe targi, pe catari si pe dromadere, la muntele Meu cel sfant, la Ierusalim zice Domnul cum isi aduc copiii lui Israel darurile de mancare, intr-un vas curat, la Casa Domnului.

Fratii vostri. Exilati inca imprastiati.

In care. Aici sunt insirate diferitele tipuri de mijloace de transport folosite in Orientul antic. Prin orice mijloc la indemana oamenii din toate rasele si din toate regiunile de clima urmau sa vina la Sion.

Muntele Meu, cel sfant, Ierusalim. Vezi comentariul la cap. 2,2-4. Intr-un vas curat. In contrast cu ,,bucatele necurate” aduse in strachini de ,,un popor razvratit” (capitolele 65,2.4; 66,16.17).



66:21 Si voi lua si dintre ei, pe unii ca preoti si Leviti, zice Domnul.

Preoti si leviti. La acest stadiu al restaurarii legea ceremoniala ar fi inca in vigoare (vezi comentariul la Ezechiel 40,13).



66:22 Caci dupa cum cerurile cele noi, si pamantul cel nou, pe care le voi face, vor dainui inaintea Mea zice Domnul asa va dainui si samanta voastra si numele vostru.

Cerurile cele noi. Vezi comentariul la cap. 65,17.



66:23 In fiecare luna noua si in fiecare Sabat, va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea, zice Domnul.

Fiecare luna noua. Sau ,,De la luna noua la alta,” [KJV]. Cu privire la ritualul lunii noi sub legea mozaica vezi Numeri 10,10; 28,11-14; comp. Amos 8,5). Cu privire la importanta lunii noi in timpul restaurarii lui Israel vezi Ezechiel 46,1.3.

In fiecare Sabat. Sau ,,De la un Sabat al altul,” [KJV]. Sabatul este o institutie vesnica. El ar fi fost onorat cum se cuvine in statul iudeu refacut, iar pe noul pamant viitor va fi tinut de toti (vezi DA 283). Toti vor tine Sabatul ca vesnica recunoastere a lui Hristos in calitatea Lui de Creator al lumii in maretia ei edenica, si de re-Creator al cerurilor noi si al pamantului nou, ale dreptatii si sfinteniei.



66:24 Si cand vor iesi, vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au razvratit impotriva Mea; caci viermele lor nu va muri, si focul lor nu se va stinge; si vor fi o pricina de groaza pentru orice faptura.

Vor vedea trupurile moarte. Versetul acesta trebuie sa fie privit in lumina principiilor schitate in comentariul la Isaia 65,17. Limbajul este o dovada in plus ca descrierea lui Isaia prezinta cum ar fi fost asezate cerurile si pamantul noi daca natiunea iudeilor si-ar fi acceptat destinul ei divin. Inainte ca pamantul cel nou de care vorbeste Ioan (Apocalips 21,22) sa devina salasul celor drepti si inchinatorii sa mearga la Ierusalim, orice urma de pacat va fi fost indepartata si nici un trup mort nu va ramane care sa strice desavarsirea acelui Eden refacut (vezi 2Petru 3,10). De aceea cuvintele lui Isaia nu trebuie sa fie luate ca aplicandu-se direct la viitoarea stare a noului pamant. Aplicatia secundara trebuie sa se faca in armonie cu declaratiile scriitorilor inspirate ulterior care ne-au informat cu privire la felul cum planurile vesnice ale lui Dumnezeu vor fi aduse la indeplinire prin biserica crestina (vezi p. 36, 37).

Aceia care aplica versetul acesta la pedeapsa vesnica a sufletelor intr-un iad care arde pururi ar face bine sa observe ca sunt vazute trupuri moarte, nu suflete descarnate in chinuri. O astfel de aplicare gresita a profetiei ignora de asemenea principiile mai sus notate.

Viermele. Ebr. tola’at, aici probabil larva. Acelasi cuvant ebraic este folosit in Exod 16,20; Iov 25,6; Psalmi 22,6; Isaia 14,11. Tabloul este al larvelor care rod din trupurile moarte.

Nu va muri. Prin aceeasi aplicare gresita mentionata mai sus unii au inteles expresia aceasta ca aratand in mod figurat viata nesfarsita a celor rai. Totusi expresia in ebraica este un imperfect simplu, un timp care denota o actiune neindeplinita si inseamna pur si simplu ca in momentul considerat actiunea verbului nu este inca deplina. De pilda, timpul imperfect este folosit la Geneza 2,25 in afirmatia cu privire la Adam si Eva ca ,,lor nu le era rusine.” Afirmatia nu era o prezicere ca lor nu urma sa le fie niciodata rusine. Ca mai tarziu le-a fost rusine este clar implicat in Geneza 3,7. O traducere sugerata a timpului ebraic care transmite aceasta nuanta de sens este: ,,viermele lor na murit inca.”

Nu se va stinge. Timpul ebraic este acelasi ca in expresia ,,viermele lor nu va muri.” De aceea expresia poate fi tradusa, ,,focul lor nu s-a stins inca” (vezi mai sus la ,,nu va muri”). Ca expresia, ,,focul lor nu se va stinge,” nu inseamna foc care va arde pururi este evident din prezicerea din Ieremia 17,27, unde Ierusalimul este amenintat cu un astfel de foc. Focul a fost aprins (2Cronici 26,19), dar el de mult s-a mistuit. Focul de nestins inseamna pur si simplu un foc pe care nimeni nu-l va stinge sau nu-l poate stinge. Totusi, atunci cand va fi consumat cele din care se hraneste, el se stinge in mod natural.

Astfel defineste Biblia in mod clar focul care ,,nu se va stinge.” S-ar mai putea observa ca ebraica din Isaia 66,24 este poetica in forma si ca expresiile ,,viermele lor nu va muri” si ,,focul lor nu se va stinge” sunt paralele. Sensul celei de-a doua expresii, care este clar definit, sugereaza astfel interpretarea care ar trebui sa i se acorde cele dintai.

Cu privire la folosirea din partea Domnului Isus a cuvintelor din Isaia 66,24 vezi comentariul la Marcu 9,44. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2 DA 437; FE 371; 6T 184

2 FE 451; GW 177; TM 207, 250

3, 4 8T 249

5 EW 13; GC 372; LS 53; SR 361; 1T 44

8 Ev 579

10 PK 729

12 PK 374

13 CS 17; Ed 245

19 PK 374

22, 23 ML 364

23 DA 283, 770; PK 733; 6T 368

24 EW 294



Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: