English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 65


65:1 Eram gata sa raspund celor ce nu intrebau de Mine, eram gata sa fiu gasit de cei ce nu Ma cautau; am zis: Iata-Ma, iata-Ma! catre un neam, care nu chema Numele Meu.

Sa raspund. [,,Sunt cautat,” KJV]. Versetul acesta a fost inteles in doua feluri. Intrucat Pavel citeaza pasajul si-l aplica la neamuri (Romani 10,20), multi iau interpretarea lui ca fiind prima tinta a afirmatiei lui Isaia. Altii considera ca Isaia cel putin in primul rand s-a referit la Israel in cap. 65,1 ca si in Isaia 65,2 (comp. Romani 10,21).

Iata-Ma. Ebr. Hinneni, care poate fi tradus si ,,aici sunt.” Multi ani Dumnezeu a continuat sa fie rabdator cu poporul Sau si i-a dat toate ocaziile sa se pocaiasca. Dar cand au staruit sa se ridice impotriva solilor Lui, ei au ajuns la punctul de a fi ,,fara leac” (2Cronici 36,16). Totusi, chiar si judecatile teribile aveau un scop intelept si milostiv.



65:2 Mi-am intins mainile toata ziua spre un popor razvratit, care umbla pe o cale rea, in voia gandurilor lui!

Mi-am intins mainile. Staruind si mustrand, sau poate ca o invitatie.

Razvratit. De la ebr. sarar, ,,a fi incapatanat,” ,,a fi razvratit.” Sarar este folosit pentru a descrie atitudinea mai marilor din cap. 1,23, si iarasi in Osea 9,15 (unde este tradus prin ,,indaratnic”).

Gandurilor. Ebr. mechasheboth, care poate fi tradus si ,,planuri,” ca in Iov 5,12; Psalmi 33,10; Proverbe 19,21; Ieremia 11,19; etc. Relele lumii au rezultat din faptul ca oamenii si-au pus propriile lor idei inaintea planurilor si scopurilor lui Dumnezeu.



65:3 Spre un popor, care nu conteneste sa Ma manie in fata, aducand jertfe in gradini, si arzand tamaie pe caramizile de pe acoperis;

Sa Ma manie. Vezi Deuteronom 32,21; 2Cronici 34,25. Versetele 3-5 din Isaia 65 prezinta o lista de provocari prin care iudeii si-au atras propria cadere.

Aducand jertfe in gradini. Vezi Isaia 1,29; 57,5; 66,17; Ezechiel 20,28. Locuitorii bastinasi ai Canaanului indeplineau cele mai imorale forme de cult in gradini si dumbravi frumoase, iar iudeii le-au urmat adesea pilda.

Pe caramizile de pe acoperis. [,,Pe altare de caramida,” KJV]. Literal, ,,pe caramizi.” Vechile altare asiriene si babiloniene erau in general facute din piatra sau metal. Evreii au fost instruiti sa foloseasca altare de pamant (vezi comentariul la Exod 20,24). Nu se cunosc altare de caramizi. Aici se face probabil referire la acoperisurile de caramida ale caselor pe care iudeii, cel putin pe timpul lui Ieremia, jertfeau tamaie in cinstea ostirii cerului (Ieremia 19,13; comp. Ieremia 32,29), sau poate la pavajul de caramida al altarelor pagane.

Sulul 1QIsa de la Marea Moarta prezinta o variatie interesanta in versetul acesta. In loc de ,,ard tamaie pe altare de caramida” apare o propozitie al carei inteles este incert. Radacina unuia cuvant nu este clara. O posibilitate este ca acel cuvant vine de la o radacina acadiana care inseamna ,,sa toarne o jertfa de bautura”. In cazul acesta propozitia ar suna: ,,Mainile lor toarna o jertfa de bautura pe pietre.” Totusi, sunt posibile si alte derivari; prin urmare suntem lasati in incertitudine cu privire la natura exacta a ritualului pagan la care se face referire aici. LXX prezinta si ea o varianta interesanta, cu exprimarea: ,,ei ard tamaie pe caramizi diavolilor, care nu exista.”



65:4 care locuieste in morminte, si petrece noaptea in pesteri, mancand carne de porc, si avand in strachini bucate necurate.

In morminte. Probabil pentru a intretine legaturi cu mortii (Isaia 8,19.20; comp. Deuteronom 18,10-12).

In pesteri. Probabil morminte in pesteri sau incaperi sapate in stanca, asa cum erau obisnuite in Palestina. Practica necromantiei in aceste locuri apare aici denuntata.

Carne de porc. Consumarea acestui fel de carne era interzisa (Levitic 11,7; Deuteronom 14,8). Referirea de aici este probabil la consumarea de mancaruri sacrificiale. Jertfirea de carne de porc constituia o parte dintr-o ceremonie profanatoare in perioada macabeilor prin care un iudeu renunta in mod solemn la religia sa (1Macabei 1,41-64; comp. 2Macabei 6,18-19).

Bucate necurate. [,,Uraciuni,” KJV]. Vezi Deuteronom 14,2.3; comp. Ezechiel 4,14; Fapte 10,13.14.



65:5 Si care totusi zice: Da-te inapoi, nu te apropia de mine, caci sunt sfant! Asemenea lucruri sunt un fum in narile Mele, un foc, care arde necontenit!

Da-te inapoi. S-ar putea sa fie aici o referire la iudeii renegati care uneori erau initiati in cultele de mistere pagane care se considera ca produc un tip superior de sfintenie. Viata unor astfel de oameni putea sa fie afundata in stricaciune, dar ei ridicau marete pretentii de sfintenie, considerand ca posedau un fel special de sfintenie care le era inaccesibila semenilor lor.

Un fum. Astfel de pretentii zadarnice in numele religiei erau ofensatoare pentru Dumnezeu si constituiau o continua provocare pentru El.



65:6 Iata ce am hotarat in Mine: Nici gand sa tac, ci ii voi pedepsi; da, ii voi pedepsi.

Iata ce am hotarat. Fiind astfel scrise, pacatele lui Israel urmau sa nu fie uitate ci sa-si primeasca plata. Faptele tuturor oamenilor, atat bune, cat si rele sunt inregistrate de ingeri in registrele cerului, unde constituie o marturie in favoarea sau impotriva lor (vezi Psalmi 56,8; Dan 7,10; 12,1; Maleahi 3,16; GC 481).

Nici gand sa trec. Adica, El nu va ramane inactiv. El nu Se va retine pururea.

Ii voi pedepsi. Sau mai bine ,,Voi rasplati in sanul lor,” KJV. Tabloul este luat de la obiceiul vechi de a primi darurile intr-o indoitura a mantalei sau a vesmantului (vezi Luca 6,38).



65:7 Pentru nelegiuirile voastre zice Domnul si pentru nelegiuirile parintilor vostri, care au ars tamaie pe munti, si M-au batjocorit pe inaltimi, de aceea, le voi masura plata pentru faptele lor din trecut.

Pe munti. Vezi 2Regi 15,4.35; Isaia 57,7; Ezechiel 6,13; 18,6; 20,27.28; Osea 4,13. Batjocorit. [,,Hulit,” KJV]. Ebr. charaph, ,,a-si bate joc,” ,,a face de ocara.” Le voi masura plata pentru faptele lor din trecut. Adica, Dumnezeu ii va rasplati pentru faptele lor anterioare.



65:8 Asa vorbeste Domnul: Dupa cum cand se gaseste zeama intr-un strugure, se zice: Nu-l nimici, caci este o binecuvantare in el! tot asa, si Eu voi face la fel, din dragoste pentru robii Mei, ca sa nu nimicesc totul.

Zeama. [,,Vin rosu,” KJV]. Imaginea este a unei vii. Recolta este in cea mai mare parte formata din struguri salbatici acri (vezi cap. 5,4). Insa culegatorii ajung la niste ciorchini de struguri buni in stare sa produca un vin bun si se da decretul: ,,Nu-l nimici.” Aceasta ilustreaza atitudinea lui Dumnezeu fata de poporul Sau. El a pacatuit, si judecata a fost rostita asupra lui. Dar nu toti sunt rai, si nu toti urmeaza sa fie distrusi. Cei care sunt neprihaniti printre ei vor fi crutati si readusi in tara lor.

O binecuvantare in el. Strugurii salbatici, acri sunt fara de valoare, si sunt buni numai pentru nimicire. Strugurii buni, dand hrana omului, sunt o binecuvantare de la Dumnezeu.



65:9 Voi scoate o samanta din Iacov, si din Iuda un mostenitor al muntilor Mei; alesii Mei vor stapani tara, si robii Mei vor locui in ea.

O samanta din Iacov. O samanta reprezinta numai o mica parte din planta care a produs-o. Ea ar putea sa para neinsemnata, dar este de cea mai mare importanta, deoarece poseda capacitatea de a se reproduce in mod repetat. Nu toti cei din Iacov si din Iuda vor fi mantuiti, ci numai o ramasita (capitolele 1,9; 10,21; 11,11; 46,3).

Muntilor Mei. Palestina este o tara muntoasa si este bine reprezentata printr-un astfel de termen (vezi Isaia 14,25; comp. Isaia 57,13; Ezechiel 36,1-8).

Alesii Mei. Alesii lui Dumnezeu nu sunt cativa oameni selectionati arbitrar de Domnul, ei cuprind pe toti aceia care aleg sa mearga pe caile de dreptate ale lui Dumnezeu (vezi Isaia 43,20; 45,4; Matei 24,22).



65:10 Saronul va sluji ca loc de pasune oilor, si valea Acor va sluji de culcus boilor, pentru poporul Meu care Ma va cauta.

Saronul. O campie manoasa de-a lungul tarmului marii, intinzandu-se de la Carmel la Iope. Era un tinut al frumusetii si belsugului (cap. 35,2), un tinut de pasune pentru turme si cirezi (1Cronici 27,29), si un tinut al florilor (Cantarea Cantarilor 2,1). Dumnezeu fagaduieste aici sa-i rasplateasca cu prosperitate si pace pe aceia care Il vor ,,cauta.”

Valea Acor. Acor era o vale care dadea in campia Ierihonului. Ea este legata prin traditie de Acan, deoarece acolo a fost ucis cu pietre (Iosua 7,24-26). Aici probabil numele reprezinta limita rasariteana a tarii. Toata Palestina, de la Saron la apus pana la Acor in rasarit urma sa fie un tinut prosper si pasnic – patria poporului Domnului. ,,Valea Acor” urma sa devina ,,o usa de nadejde” (Osea 2,15).



65:11 Dar pe voi, care parasiti pe Domnul, care uitati muntele Meu cel sfant, care puneti o masa Norocului, si umpleti un pahar in cinstea Soartei,

Care parasesti pe Domnul. Profetul isi indreapta inapoi atentia la pacatosii idolatri – categorie pe care o invinovatise in versetele 2 si 3. In ,,muntele cel sfant” al lui Dumnezeu se aflau ,,Casa de Rugaciune” si altarul pe care sa aduca jertfele lor si unde sa aduca inchinare lui Dumnezeu (cap. 56,7).

Norocului. Ebr. Gad, numele dat zeului norocului. Numele Baal-gad din Iosua 11,17; 12,7 sugereaza predominarea acestei forme de cult in Canaan pe timpul cand evreii au luat teritoriul in stapanire. Se obisnuia in antichitate sa se aduca o jertfa zeilor, si apoi sa se manance din hrana astfel oferita, la o sarbatoare in cinstea zeului.

Umpleti un pahar in cinstea ,,Soartei.” Literal, ,,care umpleti [pahare de] vin amestecat.”

Soartei. [Numarului aceluia,” KJV]. Ebr. Meni, considerat a fi numele vreunei zeitati pagane palestiniene. Numele inseamna ,,soarta.”

65:12 va sortesc sabiei, si toti veti pleca genunchiul ca sa fiti junghiati; caci Eu am chemat, si n-ati raspuns, am vorbit si n-ati ascultat, ci ati facut ce este rau inaintea Mea, si ati ales ce nu-Mi place.

Va sortesc sabiei. Verbul ebraic folosit aici (manah) este radacina numelui Mani (vezi comentariul la v. 11).

Am chemat. Compara versetele 1 si 2. Oamenii fusesera ingrijorati de faptul ca atunci cand au avut nevoie de ajutor si L-au chemat pe Dumnezeu, El nu le-a raspuns (capitolele 63,15; 64,12). Totusi, vina pentru soarta lor le apartinea lor, nu lui Dumnezeu. Oamenii se distrusesera singuri prin propria lor nepocainta (Osea 13,9).



65:13 De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Iata ca robii Mei vor manca, iar voi veti fi flamanzi; iata ca robii Mei vor bea, iar voua va va fi sete. Iata ca robii Mei se vor bucura si voi va veti rusina.

Robii Mei vor manca. Versetele 13-15 prezinta o lista de contraste intre cei credinciosi din Israel si cei care s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu. Copiilor Lui li se vor satisface toate nevoile, in timp ce aceia care pun o masa pentru dumnezei pagani vor suferi de lipsa de hrana (vezi capitolele 3,1; 8,21).



65:14 Iata ca robii Mei vor canta, de vesela ce le va fi inima, dar voi veti striga, de durerea pe care o veti avea in suflet, si va veti boci, de mahnit ce va va fi duhul.

Veti striga. Va veni timpul cand cei care s-au bucurat de fapte de nelegiuire si s-au dedat la sarbatori destrabalate in cinstea zeilor pagani vor striga si vor urla de necazurile care vor veni asupra lor, in timp ce aceia care au fost credinciosi fata de Dumnezeu se vor bucura (vezi capitolele 2,11–21; 35,6–10).



65:15 Veti lasa numele vostru ca blestem alesilor Mei; si anume: Domnul, Dumnezeu va va omori, si va da robilor Sai un alt nume.

Numele vostru. Compara Ieremia 29,22. Numele acestor iudei apostaziati vor fi folosite in formule de blestem. Va vor omori. Vezi v. 12.

Un alt nume. Vezi comentariul la cap. 62,2. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta are aici o omisiune care se extinde pana in v. 16. El nu contine cuvintele, ,,si va da robilor Sai un alt nume. Asa ca cine se va binecuvanta in tara, se va binecuvanta,” si inlocuieste expresia ,,fara incetare,” facand ultima propozitie din v. 15 sa zica: ,,Domnul, Dumnezeu va va omori fara incetare.” La inceputul v. 16 adauga cuvintele: ,,si va fi ca cel care se binecuvanteaza,” facand prima parte a v. 16 sa sune asa: ,,si va fi ca cel care se jura pe Dumnezeul adevarului si se jura pe pamant va jura pe Dumnezeul adevarului.” In mod interesant, scribul a lasat un spatiu gol de aproape un rand in manuscrisul sau. Dupa cate se pare el copia dintr-un manuscris defectuos, iar aceasta reprezinta incercarea lui de a indrepta sau reface textul.



65:16 Asa ca, cine se va binecuvanta in tara, se va binecuvanta in Dumnezeul adevarului, si cine va jura in tara, va jura pe Dumnezeul adevarului, caci vechile suferinte vor fi uitate, vor fi ascunse de ochii Mei.

Dumnezeul adevarului. Literal, ,,Dumnezeul lui Amin,” adica ,,Dumnezeul credinciosiei.” LXX zice: ,,Dumnezeul adevarat,” in felul acesta punandu-L in contrast cu zeitatile pagane. Uitate. Vezi comentariul la v. 17.



65:17 Caci iata, Eu fac ceruri noi si un pamant nou; asa ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute, si nimanui nu-i vor mai veni in minte.

Eu fac. In versetele 17-25 Isaia descrie ceruri noi si un pamant nou care urmau sa fie realizate daca Israel ar fi luat aminte la soliile profetului si ar fi implinit scopul divin dupa restaurarea de dupa captivitate. Israel a dat gres; de aceea, intr-o aplicatie secundara, versetele acestea arata spre cerurile cele noi si pamantul cel nou care urmeaza sa vina la finele mileniului. Totusi, descrierea trebuie inteleasa mai intai in termenii cadrului ei local, iar aplicatia secundara sa fie facuta numai in lumina a ceea ce au sa spuna scriitorii Noului Testament si Spiritul profetiei cu privire la viata viitoare (vezi p. 35-38). Cand se urmeaza acest principiu de interpretare, pasajul nu prezinta nici o problema. Daca se fac, insa, incercari de a aplica detaliile pasajului la viitoarele ceruri noi si la viitorul pamant nou se ivesc mai multe dificultati: 1) Potrivit cu limbajul v. 20, afara de cazul ca limbajul urmeaza sa fie inteles intr-un sens extrem de metaforic, moartea este inca prezenta (vezi comentariul la v. 20), in timp ce in cerul si pamantul de care vorbeste Ioan nu va mai fi moarte (Apocalips 21,4). 2) potrivit cu Isaia 65,23 (vezi comentariul de acolo) inca se mai nasc copii. In cerurile si pamantul pe care le asteptam ,,cei ce vor fi gasiti vrednici sa aiba parte de veacul viitor ... nici nu se vor insura, nici nu se vor marita.” (Luca 20,35). Comentariul la pasajul acesta e prea clar pentru a fi gresit aplicat: ,,Sunt astazi oameni care exprima credinta ca vor fi casatorii, nasteri pe noul pamant, dar aceia care cred Scripturile nu pot sa accepte asemenea doctrine” (MM 99). 3) Potrivit cu Isaia 66,23.24, inchinatorii, in drumul lor spre Ierusalim vad cadavrele celor ce au pacatuit impotriva lui Dumnezeu, in timp ce potrivit cu Apocalips 20-22, focul zilei sfarsitului innoieste pamantul inainte ca el sa poata deveni salasul celor rascumparati.

Dificultatile acestea sunt pe deplin inlaturate cand pasajul este interpretat conform cu principiile schitate la p. 25-38.

Esecul lui Israel a facut cu neputinta implinirea acestor profetii potrivit cu planul original. Totusi scopurile lui Iehova vor inainta catre deplina lor implinire (vezi PK 705, 706). Vor fi ceruri noi si un pamant nou, dar felul cum ele vor fi introduse este oarecum deosebit acum cand planurile lui Dumnezeu, in loc sa fie indeplinite prin Israel, natiunea aleasa vor fi indeplinit prin biserica crestina (vezi PK 713, 714).

Trecute. Acestea vor cuprinde ,,vechile suferinte” (v. 16), necazurile captivitatii, sau pentru noi, greutatile acestei lumi rele prezente. Pacea si slava noului pamant vor intrece atat de mult necazul si durerea acestei lumi prezente incat, comparate, incercarile vor parea ca nimic (vezi Ieremia 3,16; EW 17; comp. Isaia 43,18.19)

Unii au crezut ca profetul prezice aici o viitoare uitare a lucrurilor de pe acest pamant, cel putin cu privire la pacatele trecute. Ebraica acestui verset nu obliga la o astfel de intelegere. Zakar, tradus prin ,,a aduce aminte,” defineste adesea actiunea sau starea care rezulta din memoria constienta. De pilda afirmatia ca ,,copiii lui Israel si-au adus aminte de Domnul, Dumnezeul lor,” (Judecatori 8,34) nu inseamna ca Dumnezeu niciodata nu patrunsese in mintea lor constienta. Ea insemna doar ca poporul nu I-a adus lui Iehova inchinarea pe care o cunoastere a Lui ar fi trebuit sa-i determine sa I-o aduca (vezi Judecatori 8,34). Daca o astfel de nuanta de inteles urmeaza sa fie atasata declaratiei lui Isaia, atunci pasajul poate fi inteles ca sustine ca amintirea lucrurilor trecute nu va mai necaji sau chinui mintea sau nu va mai da nastere la simtaminte de remuscare.

In lumea aceea de maine ,,toate complicatiile experientei vietii ... vor fi lamurite.” (Ed 305). Cand nu mai ,,vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos” (1Corinteni 13,12) vom avea ,,o cunoastere clara si inteligenta” (GC 659). O cunoastere a istoriei marii lupte va constitui o protectie impotriva oricarei repetari viitoare a raului experiment al pacatului (GC 499).

Nu-i vor mai veni in minte. Literal, ,,nu-i va mai veni pe inima.”



65:18 Ci va veti bucura si va veti inveseli, pe vecie, pentru cele ce voi face. Caci voi preface Ierusalimul in veselie, si pe poporul lui in bucurie.

Va veti bucura. Chiar si azi ne putem bucura la gandul bucuriei si slavei lumii viitoare. Tablourile unei lumi noi si mai bune dau tarie si curaj cand dam piept cu incercarile prezentului. Dezamagirile si descurajarile vor fi intampinate cu mult mai multa buna dispozitie, daca inima noastra este preocupata cu bucuriile imbelsugate ale noului pamant, care in curand va fi caminul nostru. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta are cele doua imperative la singular: ,,te vei bucura,” si ,,te vei veseli.” Totusi versiunile vechi sustin textul Masoretic.



65:19 Eu insumi Ma voi inveseli asupra Ierusalimului, si ma voi bucura de poporul Meu; nu se va mai auzi in el de acum nici glasul plansetelor, nici glasul tipetelor.

Ma voi veseli asupra Ierusalimului. Pe vremea lui Isaia nu prea erau motive de bucurie din cauza Ierusalimului. Ostirile lui Sanherib au venit impotriva cetatii, iar imparatul Asiriei se falea ca la inchis pe Ezechia ca pe o pasare intr-o colivie (vezi comentariul la 2Regi 18,13). Cand ambasadorii babilonieni l-au vizitat pe Ezechia, Isaia a prevazut timpul cand ostirile Babilonului urmau sa vina impotriva Ierusalimului si sa-i ia acestuia comorile si populatia (cap. 39,6-7). Mica, contemporanul lui Isaia, anticipa timpul cand Sionul va fi ,,arat ca un ogor”, iar Ierusalimul si Templul lui vor fi distruse (Mica 3,12). Insa Domnul planuia un viitor maret pentru Ierusalim (Isaia 52,9; 62,1.7). Cetatea ar fi putut fi intemeiata ca marea metropola a pamantului. Ea ar fi putut fi ,,diadema de glorie a lumii” (DA 577; vezi p. 30). Dar cand iudeii L-au lepadat pe Mesia, ziua indurarii pentru Ierusalim s-a sfarsit (Matei 23,37.38; DA 578). Totusi, noul Israel al lui Dumnezeu priveste catre Ierusalimul ceresc ca implinirea bucuriei sale.



65:20 Nu vor mai fi in el nici copii cu zile putine, nici batrani care sa nu-si implineasca zilele. Caci cine va muri la varsta de o suta de ani va fi inca tanar, si cel ce va muri in varsta de o suta de ani va fi blestemat ca pacatos.

Copii cu zile putine. Adica, copii care mor fiind in varsta de numai cateva zile. Multi comentatori au fost extrem de incercati cu privire la versetul acesta intrucat presupune continuarea mortii si a pacatului intr-un timp cand ei cred ca acestea au fost desfiintate. Incurcatura a fost exprimata astfel: ,,Cel mai remarcabil in aceasta descriere este ca moartea si pacatul sunt prezente ca inca dainuind” (Pulpit). Raspunsul la aceasta problema a fost deja dat (vezi comentariul la v. 17). Isaia descrie cerurile noi si pamantul cel nou in termenii modului in care s-ar fi realizat aceste conditii cu privire la natiunea lui Israel.

Invierea si starea de nemurire ar fi fost precedate de o perioada in care aderarea la legile lui Dumnezeu si conlucrarea cu programul divin ar fi izgonit in cea mai mare parte boala si moartea prematura. Lucrul acesta il evidentiaza Isaia in versetul de fata. Limbajul lui este poetic, dar sensul general pare clar. Primul lui punct de observatie este referitor la mortalitatea infantila. Nu vor mai fi morti infantile.

Implineasca zilele. Adica, nu vor fi morti timpurii. Batranii nu vor mai muri pana nu-si vor fi trait zilele randuite lor.

Tanar. [,,Copil,” KJV]. Ebr. na’ar, ,,june,” ,,un tanar.” A treia grupa, tineretul este amintita acum. Declaratia referitoare la ei merge in paralel cu acelea referitoare la celelalte grupe. Tinerii, la fel, nu vor muri pana nu-si vor fi trait durata randuita vietii lor. Durata este fixata aici la 100 de ani. De ce s-a ales tocmai aceasta cifra nu se clarifica. Ea este fara indoiala o cifra rotunda, iar pe vremea lui Isaia, reprezenta o cifra mult deasupra mediei de viata. Dupa Psalmi 90,10, al carui autor este considerat a fi Moise, durata vietii unui om era de 70 de ani. Cativa atingeau 80 de ani. Pentru regii lui Iuda de la Roboam la Ioiachim a caror lungime aproximativa de viata poate fi calculata, media varstei la moarte era de circa 47 de ani. O varsta de 100 de ani pentru contemporanii lui Isaia ar fi fost deci considerabil peste varsta pe care omul de rand nadajduia sa o ajunga.

Fagaduintele date aici lui Israel cu conditia ca ei sa conlucreze cu programul divin pot fi comparate cu fagaduintele care le-au fost facute pe vremea exodului. La data aceea Domnul fagaduise sa inlature orice boala (Deuteronom 7,15). Prin implinirea ,,conditiilor” fagaduinta s-a implinit. ,,Nu era nici o persoana slaba in semintiile lor.” [KJV] (Psalmi 105,37; vezi mai departe COL 288). Aceleasi fagaduinte de longevitate si imunitate fata de suferinte le erau acum oferite inca o data lui Israel, si cu aceleasi conditii.

Conditiile descrise aici – un Israel reinviat spiritual lucrand in cele din urma in armonie cu planul Cerului, si mostenind o Palestina din nou roditoare (Isaia 65,9.10) – ar fi precedat eradicarea finala a pacatului si pacatosilor, invierea si nemurirea, ca o consecinta pentru cei drepti. Isaia prezinta treptele spre aceste evenimente finale asa cum s-ar fi implinit pentru natiunea lui Israel.

O data cu esecul lui Israel si implinirea, in consecinta, a acestor fagaduinte in biserica crestina (PK 713, 714), anumite amanunte se vor schimba, insa evenimentul culminant final – cerurile noi si pamantul cel nou in care va locui neprihanirea - constituie inca fericita nadejde a sfintilor de astazi (2Petru 3,13; Apocalips 21,1.2). Multa vreme s-a rugat biserica pentru aceasta (Matei 6,10).

Unii au inteles expresia: ,,cine va muri la varsta de o suta de ani va fi inca tanar” [,,Copilul va muri la varsta de o suta de ani,” KJV], ca insemnand ca la varsta de 100 de ani omul va fi socotit inca tanar. Ei cred ca se face o comparatie cu conditiile din lumea dinainte de Potop; ,,Oamenii inainte de potop traiau multe sute de ani, si cand erau in varsta de o suta de ani erau socotiti inca tineri” (4SG 156). Totusi folosirea cuvantului ,,muri” (ebr. muth) pentru a descrie trecerea de la tinerete la varsta de adult ar fi extrem de neobisnuita. Intrucat pasajul poate fi inteles fara dificultate dandu-i-se lui muth sensul lui normal, pare mai potrivit sa se evite o interpretare incalcita si nesigura a cuvantului.

Blestemat. In contrast cu binecuvantarile de care se bucura cei drepti, pacatosul, chiar daca atinge o varsta inaintata, va fi blestemat.



65:21 Vor zidi case si le vor locui; vor sadi vii, si le vor manca rodul.

Vor zidi case. Prin moarte timpurie, invazie si deportare israelitii isi pierdusera caminele, ogoarele si viile. Colonizarea in statul refacut nu avea sa mai fie tulburata de acestea. In cerurile cele noi si pamantul cel nou care urmeaza sa fie asezate in curand, sederea nu va fi intrerupta nici macar de moarte. Viata pe noul pamant va fi intr-o mare masura asemanatoare cu viata pe care omul a trait-o in Paradis inainte de aparitia pacatului. In lumea innoita vor fi toate conforturile si deliciile vechiului Eden. Vor fi pomi, flori si ape curgatoare, fructe delicioase si locuinte frumoase. Lumea va fi a omului ca sa se bucure de ea, sa-si construiasca pentru sine felul de camin pe care in voieste, iar cu inima smerita de invatacel, sa tina legatura cu natura si cu Dumnezeul naturii.



65:22 Nu vor zidi case, ca altul sa locuiasca in ele, nu vor sadi vii, pentru ca altul sa le manance rodul, caci zilele poporului Meu vor fi ca zilele copacilor, si alesii Mei se vor bucura de lucrul mainilor lor.

Zilele copacilor. Un copac este un simbol al stabilitatii si permanentei. Compara cap. 40,6.

Lucrul mainilor lor. Viata pe noul pamant nu va fi o existenta indolenta. Oamenii vor lucra si se vor bucura de roadele ostenelilor lor. Munca va fi acolo o mangaiere si un izvor de nesecata placere. Sfintii vor planui case si gradini si vor avea la dispozitie timpul si mijloacele pentru a-si aduce planurile la indeplinire.

65:23 Nu vor munci degeaba, si nu vor avea copii ca sa-i vada pierind, caci vor alcatui o samanta binecuvantata de Domnul, si copiii lor vor fi impreuna cu ei.

Nu vor avea copii. Ebr. yalad, ,, a naste copii” (vezi MM 99).

Sa-i vada pierind. Ebr. behalah, ,,groaza neasteptata.” Behalah apare si in Levitic 26,16; Psalmi 78,33; Ieremia 15,8. Femeile nu vor naste copii ca sa fie starpiti prin boala, dezastru sau razboi.

Copiii lor vor fi impreuna cu ei. Tabloul este acela al unei familii patriarhale, mari, fericite si prospere. Ei traiesc impreuna in pace si lucreaza in armonie pentru binele comun. Ei sunt cu totii copiii aceluiasi Parinte si in felul acesta sunt cu totii frati si toti au aceleasi interese pe inima.



65:24 Inainte ca sa Ma cheme, le voi raspunde; inainte ca sa ispraveasca vorba, ii voi asculta!

Inainte ca sa Ma cheme. In pacatul si necazul lor israelitii Il chemasera pe Dumnezeu, dar ei credeau ca El este departe si indiferent la strigatele lor si la nevoia lor teribila (capitolele 40,27; 49,14; 63,15; 64,12). Dar Dumnezeu le spusese lamurit ca din cauza pacatelor lor El nu putea sa le asculte rugaciunile (capitolele 1,15; 59,1-3). Acum, cu inima innoita prin har divin, inaltand cereri dupa voia lui Dumnezeu nu putea sa fie amanare in ce priveste raspunsul. Chiar inainte ca copii Lui sa-si exprime dorintele si sa-L cheme, Dumnezeu urma sa o ia inaintea cererilor lor si sa ofere tot ce ar putea sa sporeasca bunastarea si fericirea lor.



65:25 Lupul si mielul vor paste impreuna, leul va manca paie ca boul, si sarpele se va hrani cu tarana. Nici un rau, nici o vatamare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfant, zice Domnul.

Lupul si mielul. Vezi comentariul la cap. 11,6-8.

Sarpele se va hrani. Vezi comentariul la Geneza 4,14.

Nici o vatamare. Vezi comentariul la cap. 11,9.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2 AA 375

5 COL 150; GW 336; TM 186; 4T 257; 5T 342

6, 7 GC 481

8 DA 149; MH 333; Te 97

17 PK 732

18, 19 PK 729

19 CH 338; Ed 271; GC 676; SR 431; TM 414

21, 22 Ed 303; GC 675; ML 358; PK 731

25 Ed 304; EW 18; ML 354; 1T 68


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: