Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia, 55


55:1 Voi toti cei insetati, veniti la ape, chiar si cel ce n-are bani! Veniti si cumparati bucate, veniti si cumparati vin si lapte, fara bani si fara plata!

Voi toti cei insetati. Adica, aceia care inseteaza dupa o mai buna intelegere a vointei si cailor lui Dumnezeu, si dupa har ca sa fie in pace cu El (Psalmi 42,1.2; 63,1; Matei 5,6; Ioan 7,37; Apocalips 21,6; 22,17). Omul a fost creat cu un dor launtric dupa Dumnezeu care isi gaseste satisfactie de durata numai in comuniunea cu El.

Frumusetea poetica a acestui capitol este inegalabila in Scriptura. Nu s-ar fi putut face o invitatie mai plina de har ca oamenii sa primeasca binecuvantarile mantuirii. Nimeni nu este exclus – ,,cine vrea” poate veni ,,sa ia apa vietii fara plata” (Apocalips 22,17). Nu este loc aici pentru ideea ca unii oameni sunt creati pentru mantuire, iar altii pentru osanda, unii pentru a fi salvati, iar altii pentru a fi pierduti. Dumnezeu nu impiedica libera exercitare a puterii de alegere a omului (vezi Ezechiel 18,31.32; 33,11; 2Petru 3,9). In capitolul acesta se pune accent pe strangerea neamurilor si pe succesul planului vesnic al lui Dumnezeu de a reface pamantul aducandu-l la starea lui originala de puritate si desavarsire (vezi Isaia 55,5.8-11; vezi p. 28-30).

Veniti la ape. Dumnezeu ii invita pe toti oamenii de pretutindeni sa se impartaseasca fara plata de harul Sau. Apa, vinul, laptele si painea (v. 2) reprezinta aici toate binecuvantarile spirituale (vezi Matei 26,27-29; Ioan 4,10.12.14; 1Corinteni . 11,25-27; 1Petru 2,2).

Cel ce n-are bani. In limbajul figurat folosit aici persoana care ,,n-are bani” este cel care isi da seama de lipsa lui spirituala (vezi comentariul la Matei 5,3). El isi da seama ca nu are merite personale pentru a-i oferi lui Dumnezeu ca pret pentru darul valoros al mantuirii. Dar Dumnezeu ii invita pe toti acestia sa vina in ciuda saraciei lor spirituale. Pretul mantuirii lor a fost platit de Mantuitorul.

Veniti si cumparati. Aceia care doresc binecuvantari spirituale trebuie nu numai sa ,,flamanzeasca” si sa ,,inseteze” dupa ele, dar si sa depuna eforturi pentru a le obtine (vezi Matei 13,44-46). Binecuvantarile mantuirii sunt gratuite, dar ele pot fi obtinute numai cu pretul a tot ce are omul. Dumnezeu nu a fagaduit sa acorde mantuirea acelora care sunt nepasatori fata de ea sau care nu sunt dispusi sa depuna efortul pentru a o obtine.

Vin si lapte. Binecuvantarile mantuirii sunt reprezentate aici prin produse care in Orientul antic, erau considerate ca un simbol a tot ce este mai bun in viata. Toate nevoile pacatosului vor fi implinite in Hristos Isus.



55:2 De ce cantariti argint pentru un lucru care nu hraneste? De ce va dati castigul muncii pentru ceva care nu satura? Ascultati-Ma dar, si veti manca ce este bun, si sufletul vostru se va desfata cu bucate gustoase.

De ce cantariti argint? Aceasta este o mustrare pentru faptul ca oamenii cheltuiesc timp, efort si bani pentru lucruri de mica valoare sau fara valoare in timp ce neglijeaza lucrurile mai importante ale vietii (vezi comentariul la Ioan 6,27).

Nu satura. Aceia care nu se impartasesc din bunatatile pe care Dumnezeu le-a oferit atat de libera vor suferi de anemie spirituala si abia daca vor fi constienti de o foame ascunsa a sufletului lor pe care cele materiale nu o pot niciodata satisface.

Sufletul vostru se va desfata. Dumnezeu ii incurajeaza pe oameni sa se intereseze in primul rand de cele spirituale si nu de cele materiale (vezi comentariul la Matei 6,24-34; comp. Matei 23,23). Aceia care dau lucrurile celor dintai locul cel dintai vor descoperi ca nevoile lor materiale sunt satisfacute cu mai multa usurinta si din abundenta.

Bucate gustoase. O expresie ebraica uzuala care denota belsug si prosperitate – aici prosperitate spirituala (vezi Geneza 27,28.39; 45,18; etc.).



55:3 Luati aminte, si veniti la Mine, ascultati, si sufletul vostru va trai: caci Eu voi incheia cu voi un legamant vesnic, ca sa intaresc indurarile Mele fata de David.

Luati aminte. Sau ,,plecati-va urechea” [KJV]. Adica fiti atenti la cele spirituale. Fiti gata sa ascultati ceea ce va va spune Dumnezeu (vezi comentariul la cap. 30,21). Fiti dispusi sa cunoasteti si sa faceti ceea ce El va face cunoscut.

Sufletul vostru va trai. Adica ,,veti trai” (vezi comentariul la Psalmi 16,10). Numai aceia care raspund la apelul versetelor 1-3 si se impartasesc din bunatatile Cerului ,,intra in viata” cu adevarat (Matei 10,10).

Un legamant vesnic. Toti, atat iudei, cat si grecii (vezi Galateni 3,29; vezi comentariul la Isaia 55,1) – sunt chemati sa faca din relatia legamantului o realitate in propria lor experienta. Aceasta se refera la legamantul ,,nou”, cand Dumnezeu fagaduieste sa scrie legea Lui in inima oamenilor (vezi comentariul la Ieremia 31,31-34; Evrei 8,10.11). Legamantul acesta cuprinde toate fagaduintele facute parintilor (Geneza 12,1-3; 17,7.8; Psalmi 89,3.4.28.29.36.37; 105,8-12; vezi si p. 26, 27).

Sa intaresc indurarile Mele fata de David. Vezi p. 31. David a fost un mare pacatos. Dar, cand i-au fost aratate pacatele el s-a pocait cu sinceritate si pe deplin (vezi comentariul la Psalmi 51) si datorita acestui fapt a devenit primitor al harului divin. Harul acesta este la fel de sigur si pentru noi astazi cum a fost pentru David.



55:4 Iata, l-am pus martor pe langa popoare, cap si stapanitor al popoarelor.

L-am pus. Adica, pe David (v. 3), care era un prefigurator sau tip al lui Hristos si pe al carui tron a sezut Hristos (Psalmi 89,3.4.20.35-37; Ezechiel 34,23.24; Osea 3,5; vezi comentariul la Deuteronom 18,15; Matei 1,1). Cu privire la alegerea lui David ca un exemplu al unuia care intra deplin in privilegiile si raspunderile legaturii de legamant, vezi p. 31.

Cap. Ebr. nagid, ,,sef”, ,,conducator”, ,,capetenie”, ,,carmuitor”, ,,domn” (vezi 1Samuel 10,1; 13,14; 1Regi 1,35; 1Cronici 5,2; 28,4; Daniel 9,25).



55:5 Intr-adevar, vei chema neamuri, pe care nu le cunosti, si popoare care nu te cunosc vor alerga la tine, pentru Domnul, Dumnezeul tau, pentru Sfantul lui Israel, care te proslaveste.

Neamuri. Aceasta se refera la neamuri (Psalmi 18,43; Galateni 2,9; Efeseni 2,19; 1Petru 2,9.10). Iudeii au fost unicul popor pe care Dumnezeu l-a ,,ales... dintre toate familiile pamantului” (Amos 3,2). Iudeii se refereau la neamuri ca ,,straini” (vezi Isaia 56,6).

Vor alerga la tine. Vezi p. 28-30.

Care te proslaveste. Cu privire la planul lui Dumnezeu pentru Israel, vezi p. 26-28.



55:6 Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi; chemati-L, cata vreme este aproape.

Cautati pe Domnul. Aici este greseala lui Israel si motivul exilului lui – nu cautau sa cunoasca voia lui Dumnezeu sau sa asculte de ea (vezi cap. 6,9-12). Iarasi si iarasi Dumnezeu il invitase pe Israel sa-L caute (vezi Deuteronom 4,29; Psalmi 105,4-6; Ieremia 29,13.14; etc.). in decursul veacurilor Dumnezeu a adresat indemnuri asemanatoare bisericii Sale (2Corinteni 6,2; Apocalips 22,17).

Cata vreme este aproape. Dumnezeu era intr-un anumit sens ,,aproape” de poporul Sau Israel (Deuteronom 4,7; Psalmi 148,14), dar El este ,,aproape” si de toti aceia care-L cauta (Psalmi 46,1; 145,18). Vine totusi timpul cand lepadarea incapatanata a indemnurilor Duhului lui Dumnezeu inchide usa harului si indeparteaza prezenta divina (Isaia 1,15; Osea 5,6; Matei 25,10-12; comp. Ioan 7,34; 8,21).



55:7 Sa se lase cel rau de calea lui, si omul nelegiuit sa se lase de gandurile lui, sa se intoarca la Domnul care va avea mila de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseste iertand.

Cel rau. Cat de des, prin solii Sai, Dumnezeu staruie pe langa oameni sa paraseasca viata lor de pacat fagaduindu-le iertare (Isaia 1,16-19; Ieremia 7,3-7; Ezechiel 18,23.30-32; Matei 11,28.29; Luca 24,47; Fapte 3,19; 13,38).



55:8 Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre, si caile voastre nu sunt caile Mele, zice Domnul.

Gandurile Mele. Cat de putin intelege omul din bunatatea si indurarea nemarginita a lui Dumnezeu, si din planul Lui nemarginit pentru fiecare persoana mantuita prin har divin! Prea adesea gandurile omului sunt pline de inversunare si ura; dar gandurile lui Dumnezeu sunt totdeauna pline de mila duioasa si de pace iertatoare (Exod 34,6.7; Psalmi 103,8-14; Ieremia 29.11-13).



55:9 Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre.

Cat de sus sunt cerurile fata de pamant. Gandurile omului sunt ale timpului trecator, ale lui Dumnezeu sunt ale vesniciei. Gandurile omului sunt cu privire la sine, ale lui Dumnezeu cu privire la fapturile mainilor sale. Omul se gandeste la ceea ce poate obtine, Dumnezeu la ceea ce poate da.



55:10 Caci dupa cum ploaia si zapada se pogoara din ceruri, si nu se mai intorc inapoi, ci uda pamantul si-l fac sa rodeasca si sa odrasleasca, pentru ca sa dea samanta semanatorului si paine celui ce mananca,

Dupa cum ploaia. Fortele naturii asculta de Acela care le-a creat. Ploaia Il serveste improspatand pamantul si facandu-l in stare sa dea verdeata, miresme placute, frumusete si hrana pentru bucuria si bunastarea omului.

Nu se mai intorc. Ploaia este un dar din partea lui Dumnezeu pentru om. Ea ramane aici pentru a indeplini scopul binefacator pentru care a fost trimisa. O data scopul acela implinit, ea se reintoarce la cer sub forma de aburi, gata sa fie trimisa din nou. Asa este cu toate cele randuite de Dumnezeu, atat in domeniul material cat si in cel spiritual.



55:11 tot asa si Cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele.

Cuvantul Meu. Cuvintele lui Dumnezeu reprezinta voia Lui si sunt inzestrate cu putere pentru a face eficienta aceasta vointa. Ele au putere de a crea (Geneza 1,3; Psalmi 33,6.9), de a da energie, viata si binecuvantare spirituala (Deuteronom 8,3; Matei 4,4; Apocalips 1,3), de a judeca si a osandi (Evrei 4,12; Apocalips 19,15), de a-i ridica pe oameni din mormant (Iov 14,14.15; Ioan 11,43.44; 1Tesaloniceni 4,16), si de a vindeca si rascumpara (Matei 9,2.6; Marcu 2,5.9-12; Ioan 5,24; 6,63).

Voia Mea. Asa cum se intampla cu ploaia si zapada (v. 10), tot asa si cu ,,cuvantul” – toate implinesc scopul binefacator care le-a dat fiinta. Asa s-a intamplat si cu Hristos, Cuvantul viu (Ioan 1,1) in ale carui maini ,,lucrarea Domnului va propasi” (vezi comentariul la Isaia 53,10).



55:12 Da, veti iesi cu bucurie, si veti fi calauziti in pace. Muntii si dealurile vor rasuna de veselie inaintea voastra, si toti copacii din campie vor bate din palme.

Veti iesi. Implinirea vointei Domnului (v. 11) aduce bucurie. Versetele 12, 13 descriu poporul lui Dumnezeu mergand in lume in misiunea lui de a duce viata si vindecare. Ei merg ca semanatori imprastiind pretutindeni cuvintele vietii divine. Natura izbucnind in fericite imnuri de bucurie reprezinta aici bucuria care umple inima oamenilor cand ajung sa cunoasca iubirea si voia lui Dumnezeu pentru ei.



55:13 In locul spinului se va inalta chiparosul, in locul maracinilor va creste mirtul. Si lucrul acesta va fi o slava pentru Domnul, un semn vesnic, nepieritor.

In locul spinului. Isaia reia aici o imagine favorita – transformarea lumii dintr-o pustietate stearpa intr-o gradina infloritoare (Isaia 35,1.2.6; 41,18.19; 43,19; 44,3; etc. comp. Ezechiel 47,1-12). In Biblie oamenii drepti sunt adesea comparati cu pomii roditori (Psalmi 1,3; Luca 6,44.45), iar nelegiuiti cu maracini si spini (Isaia 9,18). Puterea lui Dumnezeu poate transforma si va transforma fata pamantului facand sa apara gradini incantatoare si frumoase in loc de pustiuri dogoritoare si aride. Virtutea si sfintenia iau locul viciului si nelegiuirii, iar bucuria si pacea iau locul fricii si necazului. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 CH 211; COL 235; MB 18; PP 413; SC 49; 9T 228

1–3COL 233

1–5PK 696

1–7TM 415

1–13TM 357

2 COL 201; CS 243; CT 12; Ev 266; FE 471; MH 441; ML 132, 157; 2T 575; 3T 250; 6T 83, 165; 8T 307

3 FE 478; PK 320

3–5AA 223

6 2T 291; 5T 529, 590; 8T 253

6, 7 PK 319; TM 343; 5T 540, 629; 8T 99

6–11TM 358

7 COL 205; MYP 70; PK 84; PP 726; SC 53

7–9MB 114; 5T 337

8 TM 503; 2 T 633; 3T 201, 244

8, 9 COL 397; GC 343; 5T 698; 8T 146, 235

8–136T 308

10 COL 67

10–13MH 406

11 COL 65; Ed 105; FE 472; GW 267; 1T 261; 4T 537; 6T 131

13 DA 305; GC 675; PK 729