English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 5


5:1 Voi canta Preaiubitului meu, cantarea Preaiubitului meu despre via Lui. Preaiubitul meu avea o vie, pe o campie foarte manoasa.

Voi canta. Isaia este uneori un prooroc al judecatii nimicitoare, iar alteori un prooroc al nadejdii. Vorbeste in cuvinte blande si mangaietoare, apoi in cuvinte indignate de manie si de furie. In cap. 1,10 el se adresa conducatorilor Ierusalimului numindu-i ,,capetenii ale Sodomei” si poporului numindu-l ,,popor al Gomorei”. Acum se prezinta lui Israel ca un bard, cantand o tema patriotica spre delectarea poporului sau. Compara cu multi dintre psalmii lui David si cu Cantarea Cantarilor (vezi Amos 6,5).

Cantarea Prea Iubitului meu. Ca si unii dintre tovarasii lui prooroci, Isaia era un poet iscusit si a prezentat multe dintre soliile sale in forma de poezie si de cantare (capitolele 6,10-13; 9,2-21; 10,1-11, 13-19, 28-34; 11,1-9, 12-16; 12; 13,2-22; 14,4-21, 24-32; 15; 16,1-11; 17,1-6.10-14; 18; 19,1-15; 21,1-15; 22,1-8; etc.).

Prea Iubitului Meu. ,,Prea Iubitul” care avea via era Dumnezeu; via era natiunea lui Israel (vezi Psalmi 80,8-16; Matei 21,33-41).

O campie foarte manoasa. ,,Campia foarte manoasa” era tara Canaanului, poate referindu-se in special la Ierusalim.



5:2 I-a sapat pamantul, l-a curatit de pietre, si a sadit in el vitele cele mai alese. A zidit un turn in mijlocul ei, si a sapat si un teasc, apoi tragea nadejde ca are sa-I faca struguri buni, dar a facut struguri salbatici.

I-a sapat pamantul [KJV: ,,A ingradit-o”]. Ebraicul ’azaq, tradus ,,ingradit”, insemna ,,a sapa” in ebraica biblica. Traducerea ,,ingradit-o” este intemeiata pe ebraica post-biblica. Contextul arata totusi clar ca via avea intr-adevar o imprejmuire, sau ,,gard”, in jurul ei (Isaia 5,5; vezi Matei 21,33). Dumnezeu a asezat un gard protector in jurul poporului Lui ca sa-l apere. Asezarea lor in tinuturile centrale inalte ale Palestinei, departe de contactul imediat cu natiunile din jur, constituia o protectie. Legea lui Dumnezeu si soliile Sale trimise prin prooroci erau aparatori valoroase, menite sa le fereasca picioarele de rau.

Pietre. Acestea, poate, reprezinta populatiile bastinase ale tarii, cu religia lor idolatra si obiceiurile lor pacatoase.

Vitele cele mai alese. Acestea il reprezinta pe poporul lui Israel, selectionat cu grija de Dumnezeu Insusi (vezi v. 7).

Un turn. Turnul reprezinta Templul (DA 596).

Un teasc. Acesta poate fi privit ca reprezentand institutii precum scolile profetilor, care erau mijloace randuite de Dumnezeu pentru insuflarea de virtuti si daruri cum sunt dreptatea, cinstea si curatia.

Struguri. Via fusese sadita cu scopul de a da roada, ca si smochinul din parabola din Luca 13,6-9 (vezi Matei 21,19, 34). Strugurii reprezinta roadele de caracter, o reflectare a caracterului dumnezeiesc pe care Israel trebuia sa il expuna inaintea lumii (vezi p. 27-30).

Struguri salbatici. In loc sa aduca roadele Duhului, Israel a adus roadele firii pamantesti (vezi Galateni 5,19-23). Fapte de cruzime si de nedreptate, necinste si inselaciune, necumpatare si imoralitate, dispret fata de drepturile celor saraci si nenorociti, tragerea de foloase in dauna vaduvelor si orfanilor – acestea erau relele pe care proorocii le-au mustrat fara incetare; acestia sunt ,,strugurii” salbatici amintiti aici.



5:3 Acum dar, zice Domnul locuitori ai Ierusalimului si barbati ai lui Iuda, judecati voi intre Mine si via Mea!

Barbati ai lui Iuda. Isaia continua sa se adreseze barbatilor din Iuda si Ierusalim (vezi capitolele 1,1; 2,1; 3,1; 4,3.4), aceia care pretindeau ca sunt poporul lui Dumnezeu. Cantarea viei, ca atare, este acum sfarsita, iar Domnul, ,,Prea Iubitul” din aceasta cantare vorbeste poporului Sau prin profet.

Judecati. Sionul este chemat acum sa dea un verdict asupra sa insusi (vezi Matei 21,40.41). Dumnezeu Isi cheama din nou poporul sa judece impreuna cu El (vezi Isaia 1,18). Pledoaria Lui este justa, iar ei vor recunoaste in chip necesar justetea Lui – si propria lor vinovatie – daca ei privesc faptele cu dreptate.



5:4 Ce as mai fi putut face viei Mele, si nu i-am facut? Pentru ce a facut ea struguri salbatici, cand Eu ma asteptam sa faca struguri buni?

Ce as mai fi putut face? O intrebare este adesea mijlocul cel mai eficient de a descoperi un adevar. Isaia arata lamurit prin aceasta intrebare scrutatoare ca Domnul facuse tot ce s-ar fi putut face pentru Israel. El le oferise toate facilitatile pentru dezvoltarea unui caracter care sa se asemene cu al Sau, iar ei nu se puteau invinui decat pe ei pentru esecul lor (vezi p. 30-33).



5:5 Va voi spune insa acum, ce voi face viei Mele: ii voi smulge gardul, ca sa fie pascuta de vite; ii voi surpa zidul, ca sa fie calcata in picioare;

Ii voi smulge gardul. Dumnezeu urma sa indeparteze de la poporul Sau mana Lui ocrotitoare si sa ingaduie vrajmasilor sa-i jefuiasca si sa-i imprastie. Ca urmare a abaterii, via urma sa ajunga o pustie trista.



5:6 o voi pustii; nu va mai fi curatita, nici sapata, spini si maracini vor creste in ea! Voi porunci si norilor, sa nu mai ploaie peste ea.

O voi pustii. Dumnezeu nu l-a pustiit personal pe Israel, insa prin retragerea protectiei Sale, le-a ingaduit vrajmasilor exteriori, acum Asiria si mai tarziu Babilonul si Roma, sa implineasca voia Lui (vezi comentariul la 2Cronici 18,18; 22,8). Mai tarziu, Isaia vorbeste despre Domnul ca folosindu-se de Asiria ca de ,,toiagul urgiei” Lui, pentru pedepsirea lui Israel (cap. 10,5-7).

Nici sapata. Grija este esential pentru ca o vie sa fie productiva. Fara curatire si cultivare ea se deterioreaza ajungand cu timpul o pustietate trista. Incetarea taierii si a saparii inseamna retragerea mijloacelor de cultura morala si spirituala oferite de Domnul (vezi Luca 13,8; Ioan 15,2).

Spini si maracini. Via, candva infloritoare, urma sa ajunga pustiita si trista. In loc de struguri, urma sa nu mai dea decat spini si maracini. Pana si cerul urma sa-si retraga binecuvantarile, iar pamantul sa ajunga ars si gol. Dumnezeu este Acela care da viata si binecuvantare (Iacov 1,17). Retragerea binecuvantarilor Lui are ca rezultat pustiire si moarte.



5:7 Via Domnului ostirilor este casa lui Israel, si barbatii lui Iuda sunt vita pe care o iubea. El se astepta la judecata, si cand colo, iata sange varsat! Se astepta la dreptate, si cand colo, iata strigate de apasare!

Via. Dumnezeu nu-si lasa poporul in nesiguranta in ce priveste sensul soliei Sale pentru ei. Aplicatia specifica a acestei solii la natiunea apostaziata aminteste de mustrarea precisa adresata de Natan lui David: ,,Tu esti omul acesta!” (2Samuel 12,7), si de denuntarea aspra a lui Isus cu privire la iudei: ,,Imparatia lui Dumnezeu va fi luata de la voi, si va fi data unui neam care va aduce roadele cuvenite” (Matei 21,43).

Casa lui Israel. Desi misiunea lui Isaia era in primul rand pentru regatul lui Iuda, unele dintre soliile lui se aplicau in aceeasi masura imparatiei lui Israel. Parabola cu via era cu siguranta indreptata in primul rand catre Iuda (v. 3), dar solia de mustrare si condamnare era la fel de potrivita si pentru Israel ca si pentru Iuda (vezi Isaia 1,3; 4,2; 8,18; 31,6; Mica 1,14; 3,1; 6,2). Dar, faptul ca aici sunt mentionate atat ,,casa lui Israel”, cat si ,,barbatii lui Iuda”, ar parea sa arate ca soliile se aplica ambelor natiuni. Daca ,,Israel” inseamna aici regatul de nord, atunci profetia aceasta a fost data inainte de anul 722 i.Hr., cand acesta a cazut. Pe masura ce acea natiune se apropia de judecata, nu se poate tagadui ca un profet al Domnului preocupat in primul rand de Iuda, ar putea sa mai arunce ocazional o privire si asupra vecinului de la nord al lui Iuda, aflat intr-un moment crucial.

El Se astepta la judecata. Dumnezeu astepta ca poporul Lui sa exercite dreptatea, dar, in schimb, a vazut pretutindeni varsare de sange, nedreptate si asuprire.

Strigate. ,,Strigatele” veneau de la cei care sufereau apasare sau al caror sange nevinovat era varsat (vezi Geneza 4,10; Deuteronom 24,15; Iacov 5,4; Apocalips 6,9.10). Dreptii nu se poarta unii fata de altii de asa maniera incat strigatele lor de ajutor sa ajunga pana la cer.

5:8 Vai de cei ce insira casa langa casa si lipesc ogor langa ogor, pana nu mai ramane loc, si locuiesc in mijlocul tarii!

Vai de cei ce. Isaia incepe aici enumerarea unei serii de nenorociri care urmau sa vina asupra lui Israel ca urmare a vinovatiilor amintite. Vinovatiile acestea sunt ,,strugurii salbatici” din v. 2. Nu toate pacatele poporului pot fi amintite; sunt numite numai cele mai caracteristice ale acelei vremi.

Insira casa langa casa. Acest tablou grafic reprezinta pacatul poftei si lacomiei. Initial Dumnezeu a intentionat ca Israel sa fie o natiune de mici proprietari de pamant. Pentru a pune piedica in calea formarii de mari mosii, El a randuit anul jubileului (Levitic 25,13; 27,24) si legea mostenirii pentru mostenitoare (Numeri 27,1-11; vezi 33,54; 36). Insa legile acestea fusesera desconsiderate, iar ca urmare, in loc de un mare numar de mici proprietari de pamant, se dezvoltase o clasa de proprietari bogati si o alta, de muncitori agricoli saraci si lipsiti de pamant. Multi oameni fusesera adusi la adevarata sclavie, iar altii care inca nu erau sclavi, erau obligati sa plateasca chirii exorbitante. Mica, un contemporan al lui Isaia a denuntat si el raul acesta (Mica 2,2).

In mijlocul tarii. Adica isi asigura un monopol. Clasele bogate nu aveau nici un interes fata de binele poporului in general. Ei erau preocupati exclusiv de propriile lor interese. Lor nu le pasa nici daca saracii erau cu totul desfiintati. Se apropia repede vremea cand saracii vor pierde si ultimele posesiuni, iar bogatii vor ramana sa se bucure de roadele pamantului.



5:9 Iata ce mi-a descoperit Domnul ostirilor: Hotarat, aceste case multe vor fi pustiite, aceste case mari si frumoase nu vor mai fi locuite.

Case multe. Cei care isi deposedasera vecinii pentru a-si spori propriile lor mosii nu aveau sa se bucure multa vreme de roadele masurilor lor apasatoare. In loc de a da de prosperitate si de fericire, ei aveau sa dea de saracie si ruina nationala. Lucrurile urmau sa ajunga atat de departe incat mosii mari si frumoase sa ramana nelocuite si necultivate.



5:10 Chiar zece pogoane de vie nu vor da decat un bat, si un omer de samanta nu va da decat o efa.

Zece pogoane. Cuvantul ebraic pentru pogon denota in mod specific terenul care putea fi arat intr-o zi folosind o pereche de boi. Un ,,bat” era egal cu aproximativ 22 litri (vezi Vol. I, p. 167). Cu alte cuvinte, pamantul nu va mai aduce practic nici un venit.

Un omer. Zece efe (acelasi volum ca si zece bati) faceau un omer; din acestea se va obtine doar o efa. In loc ca pamantul sa fie rentabil, recolta va fi chiar mai mica decat cantitatea de samanta semanata. Este imaginea unei desavarsite nereusite si ruine.



5:11 Vai de cei ce dis-de-dimineata alearga dupa bauturi ametitoare, si sed pana tarziu noaptea si se infierbanta de vin!

Bauturi ametitoare. Al doilea pacat enumerat este betia si necumpatarea. Pretinsul popor al lui Dumnezeu era dedat la bauturi ametitoare. Ei se sculau de dimineata pentru ca sa aiba mai mult timp sa bea. De dimineata pana noaptea tarziu, multi nu se gandeau decat numai si numai la vin (vezi Isaia 22,13; 28,7; Osea 4,11; Amos 6,6).



5:12 Harfa si alauta, timpana, flautul si vinul le inveselesc ospetele; dar nu iau seama la lucrarea Domnului, si nu vad lucrul mainilor Lui.

Arfa. Muzica instrumentala ocupa o parte de seama a ospetelor lor betive (vezi Amos 6,5.6). In loc sa fie folosita pentru slava lui Dumnezeu, muzica devenise o unealta puternica in mana vrajmasului, pentru a aduce ruina sufletului.

Nu iau seama. In chefurile lor destrabalate si desfranate, constiinta acestor nesatiosi ajunsese sa fie scorojita, adevarul si binele fusesera uitate, iar inima lor era deschisa pentru tot felul de rele. Viciul luase locul iubirii, iar silnicia si teroarea locul dreptatii.



5:13 De aceea poporul meu va fi dus pe neasteptate in robie; boierimea lui va muri de foame, si gloata lui se va usca de sete.

Dus in robie. Robia inca nu incepuse (vezi comentariul la v. 7). Isaia prezinta aici motivele ducerii in captivitate. El nu prezinta captivitatea ca pe un fapt implinit. Poporul Israel a fost dus in robie in 723/722.

Pe neasteptate [KJV: ,,nu au cunostinta”]. Pacatul este nebunie. Aceia care se dedau la pacat dovedesc nu ca sunt intelepti, ci neintelepti. Rezultatele pacatului nu sunt prosperitate, pace si onoare, ci de ticalosie, vai si moarte. Cel care alege pacatul, alege moartea. In mod clar si repetat, Dumnezeu aratase care aveau sa fie urmarile abaterilor. De asemenea, experientele trecute aratasera adesea roada ingrozitoare a neascultarii. Acum poporul lui Israel si al lui Iuda dadea pe fata deplina lui lipsa de ,,cunostinta” prin aceea ca staruiau in rau si astfel isi asigurau propria distrugere. Ei erau distrusi ,,din lipsa de cunostinta”, pentru ca au ,,lepadat cunostinta” (Osea 4,6).



5:14 De aceea isi si deschide locuinta mortilor gura, si isi largeste peste masura gatlejul, ca sa se pogoare in ea maretia si bogatia Sionului, cu toata multimea lui galagioasa si vesela.

Locuinta mortilor. Ebr. she’ol, locuinta figurata a mortilor (vezi comentariul la 2Samuel 12,23; 22,6).

Isi largeste. Adica, pentru a cuprinde numarul sporit de sosiri din tinutul celor vii.

Multimea galagioasa [KJV: ,,Pompa lor”]. Nobilimea Ierusalimului, multimile de oameni, toti aceia care se mandreau cu pompa lor actuala si gaseau placere in pacatele lor, vor merge impreuna la pieire.



5:15 Si astfel, cei mici vor fi doborati, cei mari vor fi smeriti, si privirile trufase vor fi plecate.

Cei mici. Vezi cap. 2,9.11.17. Oameni de toate categoriile vor fi smeriti, cei mici asemenea celor mari. Nimicirea apropiata nu avea sa crute pe nimeni.



5:16 Dar Domnul ostirilor va fi inaltat prin judecata, si Dumnezeul cel sfant va fi sfintit prin dreptate.

Inaltat prin judecata. Adica onorat si indreptatit in ce priveste actele Sale de dreptate. Pacatul aduce in final smerire, dar la urma, dreptatea si justetea aduc onoare si slava. Lucrarile Domnului sunt de asa natura incat sa-I aduca onoare si slava inaintea intregului univers.

Sfintit prin dreptate. Literal: ,,sfantul Dumnezeu Se arata sfant in dreptate”. Purtarea dreapta a lui Dumnezeu fata de oameni dovedeste sfintenia caracterului Sau. Israel pierduse din vedere faptul ca Dumnezeu este sfant, si de aceea n-a inteles nici importanta si nici semnificatia dreptatii. Constientizand personal caracterul inaltat al lui Dumnezeu, Isaia avea povara constanta ca Israel sa devina si el sfant si drept. Idealul acesta el il tine mereu inaintea lor.



5:17 Acolo vor paste mieii ca pe imasul lor, si pastori pribegi vor manca mosiile prapadite ale bogatilor.

Pe imasul lor. Sau (vezi Ezechiel 34,11-15). Israelul refacut este comparat cu niste miei pascand fericiti si pasnici laolalta.

Mosiile prapadite. Textul ebraic al restului versetului 17 este obscur. Traducerea RSV, ,,mieii de ingrasat si iezii vor paste printre ruine”, este bazata pe LXX si corespunde contextului. Conform acestei propuneri de traducere, tinuturi astazi pustii vor fi transformate in pasune, unde animale domestice vor paste impreuna linistite.



5:18 Vai de cei ce trag dupa ei nelegiuirea cu funiile minciunii, si pacatul, cu sleaurile unei carute,

Trag dupa ei nelegiuirea. Al treilea vai este adresat acelor care persista in caile lor rele, pe deplin constienti de ceea ce fac. Ca sa spunem asa, ei se prind de buna voie cu funii de nelegiuirile lor, si se impotrivesc cu incapatanare oricarei influente menita sa-i elibereze (vezi cap. 61,1).

Sleaurile unei carute. Sleaurile unei carute sunt mai groase si mai tari ca o simpla funie, si reprezinta un stadiu avansat de rebeliune in care cei rai sunt legati de pacatele lor cu legaturi imposibil de rupt. Persistand in rau ei isi pecetluiesc propria soarta nenorocita.



5:19 si zic: Sa-Si grabeasca, sa-Si faca iute lucrarea, ca s-o vedem! Sa vina odata hotararea Sfantului lui Israel si sa se aduca la indeplinire, ca s-o cunoastem!

Sa-Si grabeasca. Pacatosii acestia Il provoaca cu indrazneala pe Dumnezeu sa-si continue planul cu privire la spiritul lor de perversitate. Ei sunt sfidatori in razvratirea lor impotriva Lui. Isaia a evidentiat permanent certitudinea si apropierea nenorocirii apropiate. Numele celui de al doilea fiu al sau, Maher-Salal-Has-Baz (cap. 8,3), inseamna ,,Grabeste de pradeaza, arunca-te asupra prazii”. Numele acesta era menit ca un semn pentru Israel al apropierii nenorocirii pe care Isaia o prevestea atat de adesea (cap. 8,18). Dar poporul dispretuise avertizarile divine. La soliile solemne ale lui Isaia cu privire la judecatile iminente, ei raspundeau batjocoritor: ,,Sa-Si grabeasca Dumnezeu nenorocirea de care ne tot vorbesti. Vrem sa o vedem si noi cu ochii nostri.” In felul acesta ei isi chemau propria distrugere. Vezi Maleahi 2,17; 3,13.



5:20 Vai de cei ce numesc raul bine, si binele rau, care spun ca intunericul este lumina, si lumina intuneric, care dau amaraciunea in loc de dulceata, si dulceata in loc de amaraciune!

Numesc raul bine. Acela care se impotriveste cu persistenta avertizarilor pe care Dumnezeu le trimite in indurarea Lui, va deveni in cele din urma atat de stricat in gandurile lui, incat nu va mai fi in stare sa deosebeasca intre bine si rau. El crede in mod sincer ca binele este rau si raul bine. Cand stricaciunea ajunge atat de departe, prapadul nu mai poate zabovi mult.



5:21 Vai de cei ce se socotesc intelepti, si se cred priceputi!

Se socot intelepti. Crezand ca ei stiu mai bine ca Dumnezeu, acesti nepocaiti perversi se dedau la ,,gandiri desarte” si ,,inima lor fara pricepere” este zavorata in intuneric (Romani 1,21; vezi DA 213). Intelepciunea cu care se falesc este pura nebunie (Romani 1,22). Lumea este plina de oameni care privesc cu dispret la aceia care cred in Dumnezeu si asculta de cuvantul Lui. Ei gasesc greseli in tot ceea ce a facut Dumnezeu si in tot ceea ce intentioneaza El sa faca. Tocmai oamenii de soiul acesta sunt aceia care astazi atrag nenorocirea asupra lor si asupra lumii inconjuratoare. Oamenii acestia trebuie sa ia seama la cuvintele sublime ale psalmistului ,,opriti-va si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu” (Psalmi 46,10).



5:22 Vai de cei tari cand este vorba de baut vin, si viteji cand este vorba de amestecat bauturi tari;

Tari cand este vorba de baut vin. Vaiul acesta este asemanator cu acela rostit impotriva bautorilor de vin din versetele 11 si 12. Dar vaiul de acolo este doar impotriva unei grupe de betivani blestemati. Vaiul acesta face legatura dintre bautura si nedreptatile amintite in v. 23 ca rezultand din folosirea ei. Acesti oameni sunt ,,tari” la bautura si cutezatori in practicarea din partea lor a nedreptatii.



5:23 care scot cu fata curata pe cel vinovat, pentru mita, si iau drepturile celor nevinovati!

Scot cu fata curata pe vinovat. Adica ,,achita pe vinovat”. Binele nu inseamna nimic pentru categoria aceasta. Ei sunt dispusi sa-i achite pe cei mai nelegiuiti oameni pentru un castig material. Pentru mita ei sunt gata sa declare pe un om nevinovat ca vinovat, iar pe un nelegiuit ca inocent. Ei sunt lipsiti de scrupule morale. Modul lor de vietuire este costisitor, si nu se dau inapoi de la nimic pentru a-si asigura mijloacele necesare. O tara a ajuns intr-o stare jalnica cand oameni de teapa aceasta sed pe scaunul de judecator.



5:24 De aceea, cum mistuie o limba de foc miristea, si cum arde flacara iarba uscata, tot asa: ca putregaiul le va fi radacina lor, si floarea li se va risipi in vant ca tarana, caci au nesocotit legea Domnului ostirilor, si au dispretuit cuvantul Sfantului lui Israel.

Cum mistuie o limba de foc miristea. Literal: ,,cum iarba uscata sortita flacarii se afunda”. Sulul 1QIsa de curand descoperit la Marea Moarta (vezi Vol. I, p. 31; Vol. IV, p. 86), zice: ,,se afunda ca flacara focului”. Aceasta din urma se aseamana cu expresia din LXX: ,,arsi impreuna de un foc nestapanit”.

Ca putregaiul. Oamenii acesti sunt stricati cu desavarsire, si vor pieri in propria lor stricaciune. Tot asa de repede cum iarba uscata se aprinde si este facuta cenusa, si ei vor fi mistuiti.

Legea Domnului. Teribile sunt urmarile atunci cand legea Domnului este lepadata (vezi GC 586), deoarece fara ea nu se poate deosebi ce este bine si ce este rau. Tocmai din cauza ca oamenii acestia lepadasera legea lui Dumnezeu, ei s-au afundat atat de mult in nelegiuire, incat sa se dedea la practicile descrise in versetele 8-23.

Au dispretuit cuvantul. Cuvantul lui Dumnezeu este totdeauna adevarat si just. Dar oamenii acestia au dispretuit sfantul Lui cuvant (vezi comentariul la v. 21), iar cand oamenii iau o atare atitudine, putin se mai poate nadajdui in dreptul lor.



5:25 De aceea Se si aprinde Domnul de manie impotriva poporului Sau, Isi intinde mana impotriva lui, si-l loveste de se zguduie muntii, si trupurile moarte stau ca noroiul in mijlocul ulitelor. Cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui este inca intinsa.

Se si aprinde Domnul de manie. Vezi comentariul la Judecatori 2,20; 2Regi 13,3; 17,11. Este inspaimantator sa atati mania Domnului. Domnul Dumnezeu este: ,,plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie” (Exod 34,6). El iubeste cu infocare pe pacatos, dar uraste cu desavarsire pacatul. El nu il achita pe vinovat; de fapt, El nu poate face aceasta si sa ramana consecvent cu propriul Sau caracter – decat daca si numai atunci cand persoana vinovata se pocaieste de umbletele ei rele. Cand nelegiuirea ajunge la un punct dincolo de care nu este nadejde, indelunga rabdare dumnezeiasca inceteaza si lucrarea maniei incepe (5T 208; 9T 13). La momentul soliei lui Isaia, nelegiuirea lui Israel aproape ca ajunsese la punctul acesta.

Se zguduie muntii. Probabil o referire la vreun cutremur ingrozitor care trebuie sa fi pricinuit mult prapad si fusese privit ca o judecata din partea Cerului. Un asemenea cutremur pare sa fi avut loc pe vremea domniei lui Ozia, poate in ultima parte a domniei lui, cu cativa ani inainte de moartea lui. Acesta ar fi putut fi cutremurul care a avut loc nu cu mult timp inainte de data la care profetul Amos si-a primit chemarea (Amos 1,1). Amintirea acestui cutremur era inca vie in mintile oamenilor cand Isaia a dat solia sa.

Ca noroiul. Literal: ,,ca lepadatura”, sau ,,ca gunoiul” (RSV). Cand a lovit cutremurul, oamenii au fugit pe ulite, unde au fost ucisi, iar trupurile lor imprastiate.

Mana Lui este inca intinsa [KJV – ,,inca” lipseste]. Adica, in judecata (vezi cap. 9,12.17.21; 10,4). Cu privire la intoarcerea maniei lui Dumnezeu, vezi Psalmi 85,4; Isaia 12,1; Osea 14,4, iar cu privire la intinderea mainii Sale pentru a lovi si prapadi, vezi Exod 3,20; 9,15; 2Samuel 24,16; Isaia 14,27.



5:26 El ridica un steag popoarelor indepartate, si le fluiera de la un capat al pamantului: si iata-le, vin repede si usor.

Un steag. Ebr. nes, ,,semnal”, ,,semn”, ,,standard”. In vremurile vechi, cele mai rapide mijloace de comunicare erau prin focuri sau fumuri semnalizatoare din varf in varf de deal. In mod similar Dumnezeu anunta ca trimite o solie popoarelor. Acest vechi mijloc de comunicare i-a oferit lui Isaia o comparatie deseori folosita (vezi cap. 11,10.12; 13,2; 18,3; 49,22; 62,10). ,,Semnul” lui Dumnezeu putea fi un semn pe pamant sau in cer si era orice mesaj pe care-l putea trimite Dumnezeu printr-un sol angelic sau omenesc, prin fenomene naturale sau prin orice alt mijloc pe care El l-ar fi putut folosi pentru a vorbi inimilor oamenilor. Cand Dumnezeu vorbeste popoarelor, ele raspund trimitandu-si armatele (vezi cap. 5,26-30). In cazul acesta Isaia se refera indeosebi la asirieni, care aveau sa invadeze in curand Palestina (vezi cap. 10,5-7).

Fluiera. Dupa cum ,,steagul” era un semnal pentru ochi, tot asa ,,fluieratul” urma sa fie pentru urechi. Amandoua aveau sa fie intelese de popoare, care urmau sa raspunda grabnic la chemarea Domnului.



5:27 Nici unul nu este obosit, nici unul nu sovaie de oboseala, nici unul nu dormiteaza, nici nu doarme; nici unuia nu i se descinge braul de la mijloc, nici nu i se rupe cureaua de la incaltaminte.

Nici unul nu este obosit. Tabloul din versetele 27-30 este al unei ostiri care inainteaza repede (vezi cap. 10,28-33). Ostirea se zoreste ca sa implineasca sarcina data. Nimic nu o va impiedica. Compara felul in care Dumnezeu i-a impiedicat pe egipteni cand inaintau contrar vointei Sale (Exod 14,23-25).

[KJV: ,,Dintr-insii”]. Sulul 1QIsa, de la Marea Moarta (vezi Vol. I, p. 31; Vol. IV, p. 86) omite expresia aceasta, la fel ca si LXX.



5:28 Sagetile lor sunt ascutite, si toate arcurile incordate; copitele cailor lor parca sunt cremene, si rotile carelor lor parca sunt un vartej.

Sagetile lor sunt ascutite. Oastea este gata de batalie. Armele lor sunt ascutite, caii lor sunt pregatiti pentru calatoria lunga si grea, iar rotile carelor lor se invartesc ca un vartej.



5:29 Racnesc ca niste lei, mugesc ca niste pui de lei; sforaie si apuca prada, o iau cu ei, si nimeni nu vine in ajutor.

Racnesc. Adica, strigatul lor de razboi. Ostirea se apropie ca un leu – cruda, curajoasa, puternica si hotarata. Prada nu le va scapa. Dumnezeu i-a dat acestei ostiri semnalul de plecare, iar planul divin va fi indeplinit.



5:30 In ziua aceea, va fi asupra lui Iuda un muget, ca mugetul unei furtuni pe mare; uitandu-se la pamant, nu vor vedea decat intuneric si stramtorare, iar lumina se va intuneca in norii lui.

Muget. Profetul se foloseste aici de o alta figura de stil, comparand apropierea asirienilor cu apele unui potop care matura tot ce este inaintea lui lasand in urma pustiire si ruina (vezi cap. 8,7.8).

Intuneric si stramtorare. Mugetul sugestiv al marii este insotit de intunericul si groaza furtunii.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2 COL 214, 284; GC 20; PK 17

2 COL 215

3-7 AA 15; COL 290; PK 19

4 COL 218, 298; DA 596; GC 20; 1T 510; 2T 123; 5T 117, 195, 240

7 COL 214, 285, 298; PK 17, 711, 8T 114

8, 11, 12 PK 306

11-13 8T 114

20 AA 431, GC 192, 229, 557; GW 264; MH 346; ML 87; PK 178; 1T 332; 3T 207, 324; 5T 62, 438

20, 21 PP 360; 8T 114

22 PK 306

22-24 MH 346

23, 24 PP 360

24 8T 97, 115


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: