Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia, 32


32:1 Atunci imparatul va imparati cu dreptate, si voievozii vor carmui cu nepartinire.

Va imparati in dreptate. Isaia se intoarce de la atacul asirian iminent asupra Ierusalimului (cap. 31,8,9) la timpul de pace care va urma. Retragerea lui Sanherib din 701 a fost urmata de un sir de ani de pace sub dreapta carmuire a lui Ezechia (vezi Vol. II, p. 87, 88). Intr-un mod asemanator infrangerea tuturor fortelor lui Satana va fi urmata de domnia vesnica a lui Hristos in dreptate si slava. Ca de obicei, tabloul profetic de pace si liniste venind dupa necaz se impleteste cu

o descriere a slavei lumii viitoare, era mesianica. In acest cadru mesianic ,,imparatul” este Hristos.



32:2 Fiecare va fi ca un adapost impotriva vantului, si ca un loc de scapare impotriva furtunii, ca niste rauri de apa intr-un loc uscat, ca umbra unei stanci mari intr-un pamant ars de sete.

Fiecare [KJV: ,,Un om”]. Mesia va fi pentru poporul Sau un izvor de mangaiere, multumire si odihna, un loc de ocrotire si adapost. Intr-un pustiu uscat si cuprins de arsita El va fi ca un izvor datator de viata, ca umbra racoritoare a unei stanci mari.



32:3 Ochii celor ce vad nu vor mai fi legati, si urechile celor ce aud vor lua aminte.

Nu vor mai fi legati [,,intunecati” – KJV]. Situatia prezisa in cap. 6,9.10, urmeaza sa fie rasturnata. Ochii intelegerii spirituale a omului vor fi deschisi ca sa poata intelege lucrurile lui Dumnezeu.



32:4 Inima celor usuratici va pricepe si va intelege, si limba gangavilor va vorbi iute si deslusit.

Usuratici [KJV: ,,Graba”]. Compara cu cap. 6,10. Cei ,,grabiti” sunt cei care nu-si iau timp ca sa aprofundeze lucrurile pentru a ajunge la concluzii temeinice. In timpul fagaduit al refacerii asemenea oameni vor exercita o judecata sanatoasa. Daruiti cu o intelegere clara si un discernamant ager, ei nu vor mai fi constransi sa vorbeasca in cuvinte intrerupte si cu o limba sovaielnica.



32:5 Nebunul nu se va mai numi ales la suflet, nici miselul nu se va mai numi cu inima larga.

Nebunul. Oamenii nu vor mai socoti in mod eronat ignoranta drept intelepciune sau intunericul drept lumina. Ei nu vor mai numi ,,raul bine, si binele rau” (cap. 5,20).



32:6 Caci nebunul spune nebunii, si inima lui gandeste rau, ca sa lucreze in chip nelegiuit, si sa spuna neadevaruri impotriva Domnului, ca sa lase lihnit sufletul celui flamand, si sa ia bautura celui insetat.

Spune nebunii. Isaia descrie in mod viu faptele unui ,,nebun”. In ziua mai buna care va veni, oamenii vor fi recunoscuti drept ceea ce sunt, nu drept ceea ce pretind a fi. Un pacatos va fi categorisit ca atare si va primi rasplata cuvenita unui pacatos.



32:7 Armele miselului sunt nimicitoare; el face planuri vinovate, ca sa piarda pe cel nenorocit prin cuvinte mincinoase, chiar cand pricina saracului este dreapta.

Verset ce nu a fost comentat.

32:8 Dar cel ales la suflet face planuri alese, si staruie in planurile lui alese.

Cel ales la suflet. Adica, o persoana ,,nobila” sau ,,generoasa”. El nu va suferi pentru ca a fost generos.



32:9 Femei fara grija, sculati-va si ascultati glasul meu! Fiice nepasatoare, luati aminte la cuvantul meu!

Fiice nepasatoare. Isaia se adreseaza femeilor favorizate din Ierusalim care din cauza vietii lor de huzur, simt cel mai mult greutatile asediului. Compara vorbirea lui contra arogantelor ,,fiice ale Sionului” din cap. 3,16-26.



32:10 Intr-un an si cateva zile, veti tremura, nepasatoarelor; caci se va duce culesul viilor, si strangerea poamelor nu va mai veni.

Intr-un an si cateva zile. Literal ,,zile peste un an”. La putin timp dupa un an, va veni necazul peste ,,fiicele nepasatoare” din v. 9.

Se va duce culesul viilor. Se poate vorbi despre o lipsa literala a recoltei de struguri, si impreuna cu aceasta o lipsa de vin pentru ocazii festive. Sau, aceasta poate sa insemne lipsa oricarei forme de bucurie.



32:11 Ingroziti-va, voi cele fara grija! Tremurati, nepasatoarelor! Dezbracati-va, dezgoliti-va si incingeti-va coapsele cu haine de jale!

Terminati, nepasatoarelor. Ele sunt chemate sa se jeleasca si sa se pocaiasca, sa se imbrace in sac in locul podoabelor lor costisitoare. Rugaciunea si postul sunt la ordinea zilei, nu petrecerea si distractia.



32:12 Bateti-va pieptul, aducandu-va aminte de frumusetea campiilor si de rodnicia viilor.

Bateti-va pieptul. Prin comparatie cu traducerea siriaca ,,bateti-va pe piept”, un fel oriental de exprimare a durerii si necazului. Prosperitatea va face loc in curand intristarii si necazului. Rodnicia viilor. Vezi comentariul la v. 10.



32:13 Pe pamantul poporului meu cresc spini si maracini, chiar si in toate casele de placere ale cetatii celei vesele.

Spini si maracini. Un simbol al pustiirii (vezi comentariul la cap. 7,23-25).

Casele de placere. Maretele vile unde cei avuti se adunau pentru petrecerile si chefurile lor betive. Prezicerea din v. 13 s-a implinit partial cu prilejul invaziei lui Sanherib, mai pe deplin atunci cand Nebucadnetar a pustiit tara, si inca si mai tarziu cand romanii au devastat tinutul.



32:14 Casa imparateasca este parasita, cetatea galagioasa este lasata; dealul si turnul vor sluji pe vecie ca pesteri; magarii salbatici se vor juca in ele, si turmele vor paste,

Casa imparateasca. Realizarile marete ale oamenilor zac pustiite si ruinate. Magarii salbatici se vor juca in ele. Pentru comentariu vezi comentariul la cap. 7,25.



32:15 pana cand se va turna Duhul de sus peste noi; atunci pustia se va preface in pamant, si pomatul va fi privit ca o padure.

Se va turna Duhul. Cuvintele acestea s-au implinit partial in marea reforma initiata de Ezechia, dar si mai deplin cu ocazia Cincizecimii (Ioel 2,28; Fapte 2,17; vezi si Osea 6,3; Ioel 2,23; Zaharia 10,1; Apocalips 18,1).

Pamant [KJV: ,,Camp roditor”]. In primul rand, cel putin o expresie figurata (Isaia 32,16; comp. Isaia 5,1-7; Galateni 5,22.23). Va veni vremea cand vor avea loc revarsari ale Duhului lui Dumnezeu asupra lumii, care vor face ca regiuni uscate si pustii din punct de vedere spiritual sa infloreasca asemenea trandafirului. Aceasta este una din temele favorite ale lui Isaia (Isaia 29,17; 35,1; 41,17-20; 55,13).

Privit ca o padure. Ceea ce era deja un ,,camp roditor” va deveni si mai productiv.



32:16 Atunci nepartinirea va locui in pustie, si neprihanirea isi va avea locuinta in pomat.

Nepartinirea. Justitia urma sa infloreasca in ceea ce fusese mai inainte o salbaticie morala, iar dreptatea ,,pamantului” deja ,,roditor” nu va scadea catusi de putin.



32:17 Lucrarea neprihanirii va fi pacea, roada neprihanirii: odihna si linistea pe vecie.

Lucrarea neprihanirii. Neprihanirea este rezultatul trairii in armonie cu voia lui Dumnezeu. Dumnezeu este iubire, si toate poruncile Lui ,,sunt drepte” [,,dreptate” – KJV] (Psalmi 119,172). Oamenii care Il iubesc pe Dumnezeu cu toata inima lor si pe aproapele lor ca pe ei insisi sunt in pace cu Dumnezeu si cu lumea din jurul lor. Pacea de durata poate domni numai acolo unde exista

o solida temelie de neprihanire. Fara neprihanire nu poate exista pace (Isaia 48,22). Oamenii care se agata de pacat nu vor gasi niciodata pacea, indiferent cat de sarguincios ar cauta-o. Cea mai mare nevoie a lumii noastre tulburate este o intelegere a acestui principiu important si fundamental.



32:18 Poporul meu va locui in locuinta pacii, in case fara grija si in adaposturi linistite.

Verset ce nu a fost comentat.

32:19 Dar padurea va fi prabusita sub grindina si cetatea plecata adanc.

Prabusiti sub grindina. Targumurile zic: ,,padurea este doborata cu desavarsire”. In contrast cu ,,locuinta pacii” a celor drepti (v. 18), pustiirea va fi soarta sigura a nelegiuitilor (vezi Apocalips 16,19; 18,2.21).



32:20 Ferice de voi, care semanati pretutindeni de-a lungul apelor, si care dati drumul pretutindeni boului si magarului!

Semanati pretutindeni de-a lungul apelor. Acelora care acum lucreaza cu credinciosie le este fagaduita o recolta sigura si abundenta. Boului si magarului. Iudeii foloseau atat boi cat si magari la lucrarile lor agricole (Deuteronom 22,10; Isaia 30,24). Acestea erau animalele domestice de povara obisnuite in Orientul antic.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2AA 432; DA 103; MH 124; MYP 98; PP 413; 2T 48, 100; 8T 130

8 9T 253

17 AA 566; DA 337; GC 277; ML 176

18 CH 423; CT 343; GC 675

20 AA 345; CE 7, 53; CH 465; ChS 153; CM 4, 10, 113; COL 40, 85; CS 129; CW 141; CSW 55; Ed 109; Ev 63, 129; LS 208, 214; MYP 217; TM 425; 3T 406, 420; 4T 76; 5T 381, 389, 403; 6T 314; 7T 19, 36; 8T 146; 9T 35, 127, 132; WM 73, 266