English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 3


3:1 Domnul, Dumnezeul ostirilor, va lua din Ierusalim si din Iuda orice sprijin si orice mijloc de trai, orice izvor de paine, si orice izvor de apa,

Din Ierusalim si din Iuda. Ierusalim si Iuda reprezinta pe poporul declarat al lui Dumnezeu, care, in timpul lui Isaia, desi se departase de Dumnezeu, facea o zgomotoasa, dar zadarnica marturisire de credinta. O situatie similara predomina in lume astazi si aceeasi solie este necesara in aceste zile din urma pentru un popor care Ii aduce inchinare lui Dumnezeu cu buzele, dar a carei inima este departe de El. Vezi comentariul la Matei 15,7-9.

Orice sprijin si orice mijloc de trai. [KJV: ,,Ancora si toiagul”]. Domnul e gata sa indeparteze din Iuda cele doua lucruri de baza ale vietii, painea si apa. Vezi Levitic 26,26; Psalmi 105,16; Ezechiel 4,16; 5,16; 14,13, unde se foloseste expresia ,,toiagul painii”. Fara indoiala Isaia se refera aici la o foame literala, dar contextul pare sa aplice imaginea foamei literale la o lipsa de conducatori capabili. Natiunea va suferi de o lipsa de conducere asa cum trupul sufera pe urma lipsei de hrana. Cand oamenii de stat au fost inlaturati, raspunderile guvernarii au ramas pe umerii celor slabi. Rezultatul inevitabil a fost decaderea nationala (vezi v. 2-5)



3:2 pe viteaz si pe omul de razboi, pe judecator si pe proroc, pe ghicitor si pe batran,

Pe judecator si pe proroc. Versetele 2 si 3 enumera diferitele categorii de oameni care constituiau principalul sprijin al natiunii. Fara astfel de conducatori nici un stat nu poate sa dureze mult. Dar acest fel de oameni vor fi inlaturati din Iuda, de aici urmand slabiciune si dezmembrare nationala. Domnul nu spune ca El ii va indeparta in mod deliberat pe oamenii de felul acesta din tara, ci doar atrage atentia la actiunea legii cauzei si efectului. El l-a lasat pe Israel sa aiba conducatori dupa propria lor inima, care guvernau asa cum dorea poporul sa fie guvernat.



3:3 pe capetenia peste cincizeci si pe dregator, pe sfetnic, pe mestesugarul ales si pe vrajitorul iscusit.

Pe dregator. [KJV: ,,Pe omul onorabil”]. Versetul acesta continua lista de conducatori capabili care vor fi inlaturati din Iuda – capeteniile ostirii, barbati cu pozitii in slujbele civile, toti necesari pentru a face o natiune puternica si prospera. Astfel de oameni au fost luati in Babilon de catre Nebucadnetar (2Regi 24,14; comp. Ieremia 24,1; Daniel 1,3.4)



3:4 Le voi da baieti drept capetenii, zice Domnul, si niste copii vor stapani peste ei.

Voi da baieti. Conducerea in treburile nationale urma sa cada in mainile unor oameni cu minte de copii. Oameni lipsiti de capacitate aveau sa fie alesi sa guverneze natiunea. Urma sa fie o grava lipsa de conducatori capabili, si ca urmare treburile aveau sa mearga din rau in mai rau. ,,Copii” – persoane capricioase, oameni lipsiti de claritatea gandirii si judiciozitatea actiunii – urmau sa ia hotararile si sa controleze destinul statului. In atare conditii judecata natiunii urma sa fie grabnica si sigura.



3:5 Oamenii se vor asupri unii pe altii, unul va apasa pe celalalt, fiecare pe aproapele lui, tanarul va lovi pe cel batran, si omul de nimic pe cel pus in cinste.

Se vor asupri. Natiunile cu conducatori intelepti si vrednici nu sufera din cauza nedreptatii si asupririi. Un efort hotarat din partea conducatorilor natiunii de a promova egalitatea si dreptatea va impiedica ivirea abuzurilor care au ca rezultat ruina civilizatiei. Cand cetatenii unei natiuni sunt permanent asupriti de semenii lor, increderea si prosperitatea lor slabesc. Unde este nedreptate si inselaciune, violenta si asuprire, natiunea este pe panta caderii, iar ziua cercetarii este sigur ca va veni. Lucrul acesta a fost valabil in toate timpurile; a fost valabil pentru Iuda pe vremea lui Isaia si este la fel de valabil si astazi. Coruptia netezeste cararea pentru haos si ruina.

Tanarul va lovi. Cei tineri ca varsta si experienta vor dispretui sfatul batranilor lor. Asa cum se arata in Decalog, prima datorie a omului fata de semenii sai este de a-si cinsti parintii (Exod 20,12; comp. Levitic 19,23). Primejdiile prezise pentru zilele din urma cuprind si copii ,,neascultatori de parinti”, si oamenii ,,neinduplecati, clevetitori”, ,,neiubitori de bine” (2Timotei 3,1-4).



3:6 Vor merge pana acolo incat unul va apuca pe fratele sau in casa parinteasca, si-i va zice: Tu ai o haina, fii capetenia noastra! Ia daramaturile acestea sub mana ta!

Tu ai o haina. Se vor face incercari de a arunca raspunderea conducerii pe umerii oamenilor instariti, trecandu-se cu vederea faptul ca posedarea de bunuri materiale nu este neaparat o dovada a capacitatii de a guverna.

Ia daramaturile. Prin ,,daramaturile acestea” vorbitorul se refera la natiune ca la o locuinta darapanata. Timpurile vor fi departe de a fi prospere.



3:7 Dar in aceeasi zi el va raspunde: Nu pot sa fiu doctor, caci in casa mea nu este nici paine nici haina: nu ma puneti capetenie peste popor.

Nu pot sa fiu doftor. Acesta e raspunsul fratelui care fusese invitat sa devina carmuitor peste ,,daramaturi” (v. 6). Chemarea este refuzata, iar pozitia de ,,doftor” ramane vacanta. Nu lui ii revine sarcina de a lega ranile altor oameni. Daca trebuie facuta o lucrare de restaurare, atunci sa ia altul raspunderea. Fie ca ar avea sau nu calificarea, el va refuza asumarea conducerii.

3:8 Se clatina Ierusalimul, se prabuseste Iuda, pentru ca vorbele si faptele lor sunt indreptate impotriva Domnului, infruntand privirile Lui marete.

Se clatina Ierusalimul. [KJV: ,,Ierusalimul este ruinat”]. Cu prilejul invaziei lui Sanherib (vezi Vol. II p. 87, 88) regatul lui Iuda fusese in cea mai mare parte prefacut in ruine. Regele Ezechia fusese fortat sa se supuna unui tribut impovarator impus de imparatul Asirian (vezi comentariul la cap. 2,7). Cu toate ca Sanherib nu a reusit sa intre in Ierusalim, restul natiunii cazuse in mainile lui.

Vorbele si faptele lor. Isaia arata aici motivele umilirii care venise asupra natiunii si ale ruinei depline care avea sa urmeze neindoielnic – oamenii parasisera pe Domnul si ca urmare El nu mai putea sa-i binecuvanteze si sa-i apere. Deopotriva in vorbe si fapte pretinsul popor al lui Dumnezeu era in razvratire fata de El.

Infruntand privirile Lui marete. Literal: ,,sa se razvrateasca inaintea ochilor slavei Lui”, adica ,,chiar in prezenta Sa” (vezi v. 9). Dumnezeu e indelung rabdator si binevoitor si zaboveste mult inainte de a-l pedepsi pe cel vinovat. Insa timpul cercetarii, desi multa vreme amanat, va veni cu siguranta.



3:9 Infatisarea fetei lor marturiseste impotriva lor, si, ca Sodomitii, isi dau pe fata nelegiuirea, fara s-o ascunda. Vai de sufletul lor, caci isi pregatesc rele!

Infatisarea fetei lor. Literal ,,cautarea lor la fata” adica ,,partinirea” lor (vezi Fapte 10,34). Binele sau raul era lipsit de semnificatie pentru acesti oameni rai; ei faceau asa cum voiau. Nu conta dreptatea, ci doar oportunitatea. Atitudinea si faptele lor marturiseau impotriva lor inaintea Cerului.

Ca Sodomitii isi dau pe fata nelegiuirea. Oamenii din Sodoma erau pacatosi pe fata. Cetatea era vestita pentru ticalosia ei, iar oamenii se desfatau cu reputatia lor in ce priveste raul. Nu era nici macar o pretentie de purtare dreapta – nimic altceva decat nelegiuire zgomotoasa fluturata pe fata inaintea lumii. Categoria aceasta de pacatosi se afla in razvratire deschisa fata de Dumnezeu si nu faceau nici o incercare sa ascunda acest lucru. In stadiul acesta, viciul nu mai aducea omagiu virtutii ridicand o pretentie de bunatate. Era o manifestare deschisa de viciu si de nelegiuire, o desavarsita nerusinare in savarsirea raului. Cetatile lui Israel erau asemenea cetatilor campiei in destrabalarea lor si erau coapte pentru distrugere.

Isi pregatesc rele. Pacatul seamana semintele propriei sale distrugeri. Nelegiuirea unui pacatos reclama un potir de amaraciune si de rau care ii va arde sufletul si ii va nimici trupul. Toti aceia care fac rele se rasplatesc singuri cu rau, nu cu bine.



3:10 Bine de cel neprihanit! Lui ii va merge bine, caci se va bucura de rodul faptelor lui.

Bine de cel neprihanit [KJV: ,,Spuneti-i celui drept”]. Fiecare om culege ceea ce a semanat. Cel drept seamana seminte bune care vor aduce o recolta de bine. Marea lectie pe care trebuie sa o invete oamenii este ca ceea ce seamana vor si secera. Nu este greseala mai mare pe care sa o faca parintii sau profesorii decat sa le ingaduie tinerilor sa creada ca atunci cand seamana raul vor putea sa secere binele. Soarta inexorabila a rostit un blestem asupra pacatosului. De aceea nimeni sa nu-i spuna pacatosului din Sion ca viitorul va fi binevoitor fata de el. Nu poate fi, deoarece Dumnezeu a rostit un blestem. Numai acela care paraseste pacatul si face binele poate astepta binecuvantarea Cerului.



3:11 Vai de cel rau! Lui ii va merge rau, caci va culege rodul faptelor lui.

Vai de cel rau! Acesta nu este un decret arbitrar din partea lui Dumnezeu, ci afirmarea unui fapt fundamental. Nimic nu este mai sigur pe lume decat faptul ca semanarea raului produce rau. Cand oamenii seamana nelegiuire ei si lumea din jurul lor vor culege neindoielnic o recolta de nenorocire. Prin nelegiuirea lui, Israel se distrugea singur. Era necesar sa se imprime aceasta realitate in chip de nesters asupra tuturor inimilor pentru ca sa poata avea loc o intoarcere de la pacat, iar ca urmare natiunea sa poata fi salvata. Nu exista patriot mai mare sau cetatean mai de valoare ca predicatorul dreptatii. De la inceput pana la sfarsit, Isaia a tinut adevarul acesta inaintea poporului sau si nu lipsit de succes. Predica lui in mod special a fost aceea care a adus o reforma si prin aceasta a salvat natiunea de la soarta nenorocita care altminteri ar fi inghitit repede tara.

Va culege. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta de curand descoperit (vezi Vol. I, p. 31; Vol. IV, p. 86) zice: ,,ii va reveni”.



3:12 Poporul meu este asuprit de niste copii, si-l stapanesc niste femei! Poporul meu, carmuitorii tai te duc in ratacire, si pustiesc calea pe care umbli!

Asuprit de niste copii. Cuvintele acestea sunt considerate uneori ca referindu-se la varstele regilor lui Iuda din vremea aceea, dar lucrul acesta nu prea poate fi adevarat, deoarece carmuitorii de pe timpul lui Isaia nu erau neobisnuit de tineri cand au inceput sa domneasca. Iotam era de 25 de ani cand a ajuns la tron (2Regi 15,33), Ahaz era de 20 (2Regi 16,2), iar Ezechia de 25 (2Regi 18,2). Azaria (Ozia), totusi, era de numai 16 ani cand a ajuns la tron (2Regi 15,2), insa lucrarea lui Isaia evident ca nu a inceput decat catre sfarsitul domniei lui Azaria (vezi Isaia 6,1). Manase era de 12 ani (2Regi 21,1), iar Iosia de numai 8 ani (2Regi 22,1) cand au inceput sa domneasca. Intrucat regii din timpul lui Isaia nu erau literal tineri, este improbabil ca acesta sa fi fost cazul, literal, cu slujbasii numiti de ei. Sensul este ca slujbasii timpului erau copii din punct de vedere al capacitatii mintale. Conducerea experimentata lipsea pe tron, in camin si pretutindeni. Lucrul acesta a fost, desigur, valabil in special in privinta lui Ahaz, care a inceput sa domneasca la cativa ani dupa ce Isaia primise chemarea, si care a fost urmat de bunul rege Ezechia.

Il stapanesc niste femei. Din nou sensul este ca tara era guvernata de barbati care erau lipsiti de aptitudini reale de conducere. Desi cuvintele ,,copii” si ,,femei” nu trebuie sa fie luate literal, influenta mandrelor si decazutelor ,,fiice ale Sionului” descrise in v. 16-24 trebuie sa fi exercitat o influenta indirecta asupra treburilor statului prin conducatori. In loc de a-si ajuta sotii, asemenea femei erau o piedica pentru ei, si in loc de a-si invata copiii caile dreptatii, ele ii conduceau pe cararile raului.

Carmuitorii tai. Un conducator ocupa un loc de mare raspundere, deoarece oamenii merg acolo unde sunt condusi. Cand conducatorii merg intr-o directie gresita, natiuni intregi sunt duse in ratacire. Conducatorii civili si religiosi din timpul lui Isaia conduceau poporul declarat al lui Dumnezeu pe caile nelegiuirii si nenorocirii. Lumea de azi se afla sub influente rele care incet, dar sigur ii conduc pe oameni pe caile raului, al caror sfarsit este nimicirea vesnica. Niciodata de-a lungul veacurilor nu a fost mai importanta o buna conducere ca astazi.



3:13 Domnul Se infatiseaza la judecata, sta in picioare ca sa judece popoarele.

Domnul Se infatiseaza. Cand raul ajunge la o anumita limita, pe care Domnul a stabilit-o, El Se va ridica la judecata (PK 364; 5T 208, 524). Mijlocirea inceteaza si executarea judecatii incepe. Dumnezeu Isi invita staruitor poporul Sau sa se pocaiasca si sa se intoarca de la raul lor inainte de a fi prea tarziu pentru totdeauna.



3:14 Domnul intra la judecata cu batranii poporului Sau si cu mai marii lui: Voi ati mancat via! Prada luata de la sarac este in casele voastre!

Batranii. Adica prezbiterii si conducatorii care carmuiau tara. Ei erau ,,calauze oarbe pentru orbi” (Matei 15,14). Oamenii asteptau de la ei calauzire si intelepciune, numai pentru ca sa fie calauziti pe cai ale raului si nechibzuintei.

Ati mancat via. Via reprezinta natiunea lui Israel (cap. 5,7; vezi cap. 1,1.8.27; 2,1.3; 3,1.8.16; 4,3.4). Conducatorii civili si religiosi erau ingrijitorii viei. In loc de a se ingriji de ea, ei o mancasera. Interesul lor era pentru ei insisi in loc de a fi pentru binele poporului pe care il guvernau.

Prada luata de la sarac. Saracii tarii erau jecmaniti de aceia care guvernau peste ei. Cauza saracirii poporului era lacomia acelora din locuri de influenta si putere.



3:15 Cu ce drept calcati voi in picioare pe poporul Meu, si apasati pe saraci? zice Domnul, Dumnezeul ostirilor.

Calcati in picioare [KJV: ,,Imi loviti poporul”]. Poporul Israel era poporul lui Dumnezeu. Cei saraci si nenorociti erau tot atat de mult copii ai lui Dumnezeu, si erau tot atat de pretuiti de Carmuitorul cerului, ca si cei bogati. Dumnezeu a retinut fiecare nedreptate, si urma sa-l traga la raspundere pe fiecare asupritor pentru faptele lui rele. Datorita slabiciunii si saraciei lor, cei slabi si nevoiasi au un drept in fata oricarei persoane care se pretinde un slujitor al lui Dumnezeu. A asupri pe cei saraci inseamna a calca principiile fundamentale ale imparatiei cerurilor. Dumnezeu nu va privi cu bunavointa asupra acelora care-si strang avere tragand foloase de pe urma celor saraci, iar apoi cauta sa-si linisteasca constiinta aducand daruri Domnului din castiguri necinstite.



3:16 Domnul zice: Pentru ca fiicele Sionului sunt mandre, si umbla cu gatul intins si cu priviri pofticioase, pentru ca pasesc maruntel, si zornaiesc cu verigile de la picior,

Fiicele Sionului. Dupa ce s-a ocupat de conducatorii si batranii lui Israel, Isaia se ocupa acum de sotiile si de fiicele lor care sunt la fel de degenerate. Nicaieri altundeva in Biblie nu gasim o denuntare atat de amanuntita a degenerarii sexului feminin ca aici. Femeile din timpul lui Isaia sunt descrise exact cum erau – vanitoase, faloase, ingamfate, mandre, interesate de ele insele si nu de Domnul si de nevoile celor din jurul lor. Intr-un contrast izbitor este portretul femeii crestine ideale creionat de Petru (1Petru 3,1-5). ,,Mandria” era caracteristica cea mai de seama a ,,fiicelor Sionului”, in timp ce ,,un duh bland si linistit” este trasatura cea mai de seama pe care Dumnezeu ar vrea sa o vada reflectata in viata lor.

Umbla. Femeile din Sion simulau mersul desfranatelor ca sa atraga atentia barbatilor. Cu gatul intins si ochi dulci, cu pasi marunti si priviri galese, femeile umblau pe ulite, cautand sa atraga atentia la ele insele si sa-si aduca victimele sub puterea lor (vezi Proverbe 7,6-21).

Zornaind. In anumite tari orientale se agatau la incheieturi clopotei de argint, care scoteau un clinchet atunci cand purtatorul umbla. Se purtau bratari la picioare si la maini, si acestea scoteau si ele un clinchet cand fetele umblau pe ulite. ,,Fiicele Sionului” urmau obiceiurile natiunilor decazute din jurul lor.



3:17 Domnul va plesuvi crestetul capului fiicelor Sionului, Domnul le va descoperi rusinea.

Va plesuvi. Femeile aveau sa fie lovite de fel de fel de boli si sa cada victime navalitorilor brutali care le vor despuia de vesmintele lor costisitoare.



3:18 In ziua aceea, Domnul va scoate verigile care le slujesc ca podoaba la picioare, si sorisorii si lunisoarele,

Podoaba. Literal, ,,frumusetea”.

Verigile. Termenul ’akasim se refera la inele purtate in jurul gleznei, de la radacina ’akas ,,a scutura bratari”, ,,a zornai”. ’Akas este tradus ,,zornait” in v. 16.

Sorisorii [KJV: ,,plasele pentru par”]. Ebr. shebisim, probabil ,,plase pentru par” sau ,,legaturi pentru cap” din aur sau argint purtate peste cap de la o ureche la cealalta.

Lunisoare. Ebr. saharonim, probabil pandantive in forma de luna purtate drept coliere. In Orientul antic se foloseau multe feluri de podoabe pentru gat, facute din aur, argint sau pietre pretioase.

3:19 cerceii, bratarile si maramele;

Cerceii. Ebr. Netiphoth, obiecte atarnate de urechi. Bratarile. Bratarile au fost si sunt inca un ornament favorit in tarile orientale. Ele erau de obicei mari si viu colorate, si erau adesea purtate mai multe o data. Mahramele. Ebr. re’aloth, ,,valuri”, adica esarfe sau valuri lungi care atarnau.



3:20 legaturile de pe cap, lantisoarele de la picioare si braiele, cutiile cu mirosuri si baierile descantate;

Legaturile de cap. Ebr. pe’erim, diverse ,,pieptanaturi” – probabil cuprinzand diademe, panglici, palarii si ace de par foarte fine. Vezi si Exod 39,28, unde cuvantul pe’erim este folosit pentru ,,scufiile” preotesti. (vezi Ezechiel 44,18).

Lantisoarele de la picioare. Ebr. se’adoth, ,,bratari”, probabil purtate la picioare, poate si la maini. Femeile orientale isi impodobeau adesea picioarele in aceeasi masura ca si bratele.

Braiele. [KJV: ,,Legaturile de cap”]. Ebr. qishshurim, ,,legaturi” pentru cap sau pentru piept. Acestea erau obiecte de imbracaminte cat se poate de ornamentale in tarile rasaritene, in special purtate de mirese. Vezi Ieremia 2,32, unde qishshrim este tradus ,,gateala” [KJV].

Cutiile cu mirosuri. Literal ,,vase cu suflare”, probabil cutii sau sticle cu parfum. Baierele descantate. Ebr. lechashim, ,,farmece” sau ,,amulete”, probabil continand cuvinte magice si purtate pentru a produce oarecare efecte magice purtatorului.



3:21 inelele si verigele de la nas;

Inelele. Ebr. tabba’oth, ,,inele” pentru degete sau verigi pentru urechi, precum si ,,inele cu sigiliu” (vezi Geneza 41,42; Exod 35,22, Numeri 31,50; Estera 8,8). Verigile de nas. O bijuterie foarte obisnuita in rasarit si astazi ca si in vechime.



3:22 hainele de sarbatoare si camasile cele largi, mantiile si pungile;

Hainele de sarbatoare. ,,Haine oficiale”, ,,haine de zile mari”, ,,haine de ceremonie”. Vezi Zaharia 3,4. Vesmintele la care se face referire aici erau folosite numai la ceremonii, fiind indepartate cand purtatorul relua activitatile obisnuite.

Camasile cele largi. Sau ,,tunici”.

Mantiile Ebr. mitpachoth, un ,,sal” mare purtat ca o ,,mantie” peste tunica. Vezi Rut 3,15, unde mitpachoth este folosit pentru valul purtat de Rut. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta de curand descoperit omite ,,si mantiile”.

Pungile. Ebr. Charitim. Sau ,,pungi de mana” (vezi 2Regi 5,23).



3:23 oglinzile si camasile subtiri, turbanele si maramele usoare.

Oglinzile. Ebr. gilyonim, de la radacina galah ,,a descoperi”, ,,a da la iveala”. Daca gilyonim se refera la ,,vesminte transparente”, asa cum cred unii autori urmand LXX, sau la ,,oglinzi”, dupa altii si dupa Vulgata, nu este sigur. Vesmintele transparente erau ceva obisnuit in Egiptul antic, si se poate sa fi fost adoptate de femeile din Iuda apostaziat. Oglinzi de metal lustruit erau de asemenea obisnuite in Orientul antic (vezi comentariul la Exod 38,8). Intrucat celelalte obiecte din lista se refera la articole care erau purtate, gilyonim erau probabil obiecte de imbracaminte sau alte obiecte care faceau parte din vestimentatie.

Camasile subtiri. Vesminte din tesaturi subtiri, uneori comparate cu matasea cea mai fina sau voalul cel mai subtire, erau foarte mult apreciate in rasaritul antic.

Turbanele. Acestea completau vesmantul, iar peste ele se punea voalul.



3:24 Si atunci in loc de miros placut va fi putoare; in loc de brau, o funie; in loc de par incretit, un cap plesuv, in loc de mantie larga, un sac stramt; un semn de infierare, in loc de frumusete.

Miros placut. Adica ,,parfum”, probabil din ulei de balsam.

Putoare. Sau ,,putreziciune”. Multi dintre cei care traiau in lux urmau sa fie deposedati de averea pamanteasca si dusi captivi in tinuturi straine. Asirienii erau stapani aspri. Sanherib pretinde ca ar fi luat in Asiria 200.150 de captivi din Iuda in anul 701. Printre captivi el aminteste indeosebi fete de vita regala, concubine regale si muzicanti barbati si femei. Multe dintre ,,fiicele Ierusalimului” care se faleau cu eleganta lor pe vremea denuntarii aspre a lui Isaia, s-au aflat fara indoiala printre cele despuiate si duse in Asiria in dizgratie si ocara. In locul miresmei dulci a parfumului urma sa fie duhoarea mizeriei, molimei si mortii.

In loc de brau o funie. In locul unei cingatori brodate urmau sa fie zdrente – o ,,funie” in jurul mijlocului in locul unui ,,cordon”.

Par incretit. Ebr. miqsheh, ,,par aranjat artificial”. In loc de par frumos si bine aranjat, urma sa fie un cap tuns, de sclav.

Mantie larga [KJV: ,,pieptar”]. Ebr. pethigil, un ,,vesmant” dintr-un material special si o lucratura fina. In locul unui astfel de vesmant, nu urma decat un petic de sac care sa acopere coapsele.

Un semn de infierare, in loc de frumusete. Traducerea aceasta se bazeaza pe textul ebraic masoretic (vezi Vol. I, p. 34-36), care zice: ki-tachath yophi. Atat LXX cat si Vulgata omit cu totul expresia aceasta, desi revizuirea lui Lucian la LXX contine expresia explicativa tauta soi anti kallopismou, ,,toate acestea [vor fi] pentru voi in loc de podoaba”. Aceasta face din ultima parte a v. 24 o afirmatie care rezuma intregul verset in loc de o ultima chestiune de pe lista nenorocirilor. Versiunea KJV se bazeaza pe considerentul ca ebraicul ki vine de la verbul kawah, ,,a arde”, ,,a parli”, ,,a infiera”. Nu se mai cunoaste o alta situatie in care ki este folosit astfel, si este extrem de indoielnic ca acesta este sensul lui aici. Traducatorii si comentatorii moderni au urmat traducerea ipotetica a KJV, care sugereaza ca femeile din Ierusalim urmau sa fie insemnate cu fierul rosu ca sclave (vezi traducerea lui Moffatt), asa cum erau insemnate vitele cu un fier inrosit in foc. Descoperirea recenta a sulului 1QIsa de la Marea Moarta, datand cam de pe la anul 125 i.Hr., deci cu o mie de ani mai vechi decat cel mai vechi text masoretic al lui Isaia (vezi Vol. I, p.31; Vol. IV, p. 86-88), rezolva problema prin expresia ki-tachath yophi bosheth, ,,astfel, in loc de frumusete, rusine”, bosheth insemnand ,,rusine” (vezi comentariul la 2Samuel 2,8). Ebraicul ki ia astfel sensul lui normal de conjunctie – ,,astfel”, ,,de aceea”, ,,intr-adevar” sau ,,caci”, ,,dar” – in cazul de fata introducand concluzia pentru Isaia 3,24. Ki este tradus prin ,,pentru ca” in cap. 5,7; 51,3 de pilda. Isaia 3,24 ofera astfel o interesanta ilustratie a valorii sulului lui Isaia recent descoperit, pentru restaurarea formei initiale a textului ebraic.



3:25 Barbatii tai vor cadea ucisi de sabie si vitejii tai in lupta.

Sabie. In pedepsele care urmau, oamenii lui Iuda aveau sa cada prin sabia ostirilor invadatoare. Este imposibil sa spunem cate mii de oameni din Iuda au pierit de mana asirienilor in zilele lui Isaia. Daca peste 200.000 de barbati si femei au fost luati captivi la momentul invaziei lui Sanherib din 701, este posibil ca numarul celor ucisi in aceasta prima campanie sa fi fost chiar mai mare (vezi comentariul la 2Regi 18,13). Sa observam, totusi, ca Sanherib inclina adesea sa exagereze.

Vitejii tai in lupta. Sanherib mentioneaza ca trupele de elita ale lui Ezechia au cazut in mainile lui. Fara indoiala ca multi dintre cei mai viteji soldati au pierit, iar multi altii luati prizonieri si dusi in indepartatul tinut al Asiriei.



3:26 Portile fiicei Sionului vor geme si se vor jeli; si ea va sedea despuiata pe pamant.

Portile. Ierusalimul este descris ca o femeie lovita, sezand pe pamant trista si indurerata, plangand cu amar pentru grozaviile care au coplesit-o. Experienta vechiului Israel a fost scrisa ,,pentru invatatura noastra” (Romani 15,4), ,,ca sa ne slujeasca drept pilde” (1Corinteni 10,11), cu scopul ca noi sa evitam a cadea in aceleasi greseli (1Corinteni 10,1-10) si, ca urmare, sa intelegem scopul maret al lui Dumnezeu pentru poporul Sau de astazi (vezi Evrei 3,7.8.12-15; 4,1-3.11.14.15).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-26 1T 270

1-4 PK 323

8 PK 324

9 PP 455

10 8T 250

10, 11 Ed 146; GC 540; 1T 469; 2T 648; 3T 272; 5T 431

12 FE 222; PK 324; 5T 88

14-16, 18-23 PK 306

25 1T 270


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: