Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia, 23


23:1 Prorocie impotriva Tirului. Bociti-va, corabii din Tarsis! Caci Tirul a fost nimicit: nu mai are nici case, nici intrare! Din tara Chitim le-a venit vestea aceasta.

Proorocie impotriva Tirului. Tirul si Sidonul erau cetatile principale ale marelui popor maritim al Feniciei (vezi Vol. II, p. 67-69), iar solia aceasta constituie, asadar, una dintre judecatile divine impotriva Feniciei. Tirul si Sidonul au constituit adesea tinta atacului marilor natiuni ale Orientului Apropiat, incluzand Asiria si Babilonia, si mai tarziu a lui Alexandru cel Mare. La care dintre aceste atacuri se refera Isaia? Probabil la toate. Cu siguranta ca Domnul a avut o solie pentru Fenicia pe timpul lui Isaia, iar profetia, urma sa cuprinda masuri luate de Tiglat-pileser III, Sargon II si Sanherib impotriva Tirului. Insa profetia este fara indoiala de o natura mult mai cuprinzatoare, si se refera si la timpuri de mai tarziu, cand judecata prezisa a devenit si mai extinsa, ca in zilele lui Nebucadnetar si ale lui Alexandru cel Mare. Cu privire la profetia paralela a lui Ezechiel, vezi Ezechiel 26 la 28. Cu privire la imagini paralele aflate in cartea Apocalipsului, compara Isaia 23,2.8.11.15.17 cu Apocalips 17,2.5; 18,2.3.5.11.23. Vezi si comentariul la Isaia 47,1; Ieremia 25,12; 50,1; Ezechiel 26,13.

Corabii din Tarsis. Tarsis se considera in general ca a fost o colonie feniciana in Spania (vezi comentariul la Geneza 10,4). ,,Corabiile din Tarsis”, mentionate de cateva ori in legatura cu Tirul, erau vase prevazute cu instalatii de purificare transportand metale (vezi comentariul la Isaia 2,16) si alte bunuri comerciale (Ezechiel 27,12). Aici se face referire la corabii aflate in calatoria de intoarcere de la Tarsis. Profetia lui Isaia infatiseaza marile corabii de Tarsis incarcate cu bogatii, croindu-si drum prin Mediterana catre portul lor de domiciliu, Tir, si chiar inainte de a ajunge acolo, afland ca cetatea fusese luata.

Nici intrare. Corabiile nu mai aveau port de domiciliu unde sa poata intra.

Chitim. Adica, Cipru. Vezi comentariul la Numeri 24,24. Aici ar fi fost ultimul popas in calatoria din Spania spre Tir, iar aici echipajele corabiilor mergand spre patrie urmau sa afle de dezastrul care se abatuse asupra portului lor de origine.



23:2 Amutiti de groaza, locuitori ai tarmului, pe care o umpleau odata negustorii din Sidon, care strabateau marea!

Amutiti. De uimire, durere si groaza.

Sidon. Termenul Sidon adesea reprezinta toata Fenicia. In vremurile vechi, cetatea Sidon era mai proeminenta decat Tirul (vezi Vol. II, p. 68). Grecii homerici si asirienii foloseau uneori termenul Sidon in sensul acesta. Tirul a fost cunoscut ca metropola sidonienilor, iar regele din Tir ca ,,imparatul sidonitilor” (vezi comentariul la 1Regi 16,31).



23:3 Veniturile lui erau graul Nilului si secerisul raului, aduse pe ape mari, asa ca el era targul neamurilor.

Nilului. Literal Sihor [KJV]. Sihor de aici este considerat de multi ca fiind un alt nume al Nilului sau un curs de apa neidentificat aflat pe granita rasariteana a Egiptului. Altii cred ca este un titlu pentru Wadi el-’Arish (,,Raul Egiptului”), in general considerat a fi limita sud-vestica a Palestinei (vezi comentariul la 1Cronici 13,5). ,,Samanta Sihorului” [KJV] evident ca inseamna granele Egiptului. Fenicia importa cereale din Egipt, iar vasele feniciene faceau fara indoiala un comert intensiv cu grane egiptene.

Raului. Adica, Nilului (vezi comentariul la cap. 19;5.6).



23:4 Rusineaza-te Sidoane! caci asa vorbeste marea, cetatuia marii: Eu n-am avut durerile facerii, nici n-am nascut, n-am hranit tineri, nici n-am crescut fete.

Rusineaza-te. A fi lipsit de urmasi era privit ca o rusine (vezi comentariul la Geneza 16,4; 20,18; 30,23; 38,25). Sidonul este descris aici ca deplangand faptul ca este lipsit de copii. Cetatea sta singura, pustiita si parasita, plangand pentru starea ei nemangaiata si neajutorata (vezi Isaia 47,7-9; Apocalips 18,7).



23:5 Cand vor afla Egiptenii vestea aceasta, vor tremura auzind de caderea Tirului,

Cand vor afla Egiptenii vestea aceasta. La primirea vestii despre prabusirea Feniciei, Egiptul va fi apucat de chinuri. Cand asirienii isi vor fi satisfacut razbunarea asupra Tirului si Sidonului, ei se vor afla intr-o pozitie favorabila pentru a ataca Egiptul. Pe timpul lui Nebucadnetar si al lui Alexandru cel Mare, capturarea Tirului a precedat invadarea Egiptului (vezi Ezechiel 29,18-20).



23:6 si vor zice: Treceti la Tarsis, bociti-va, locuitori ai tarmului!

Bociti-va [KJV: ,,Urlati”]. Prabusirea Tirului va aduce necaz pe toata linia de coasta a Feniciei (vezi comentariul la v. 2) si altor tinuturi care depindeau de comertul fenician. Acei locuitori ai Tirului, care vor fi in stare sa scape din cetate, vor fugi in locuri indepartate precum Tarsis.



23:7 Aceasta este cetatea voastra cea vesela, care avea o obarsie veche, si ale carei picioare o duceau sa locuiasca departe.

Cetatea voastra cea vesela. Profetul ironizeaza Tirul din cauza prapadului sau care se apropie. Compara aceasta cu cantecul sau ironic impotriva Babilonului (cap. 14,4-23). Coloniile feniciene erau presarate pe tarmurile Mediteranei, ale Marii Negre si ale coastei atlantice a Europei.



23:8 Cine a luat aceasta hotarare impotriva Tirului, impartitorul cununilor, el, ai carui negustori erau niste voievozi, si ai carui targoveti erau cei mai bogati de pe pamant?

Cine a luat? Cine este responsabil pentru nenorocirea care va smeri Tirul? Tirul sta in puterea si slava lui, dar o putere cu mult mai mare ca a lui a pronuntat judecata impotriva sa.

Ai carui negustori. Vezi Apocalips 18,23.



23:9 Domnul ostirilor a luat aceasta hotarare, ca sa rusineze mandria a tot ce straluceste, si sa smereasca pe toti cei mari ai pamantului:

Domnul ostirilor. Isaia raspunde la intrebarea din v. 8. Tirul se lauda cu mandrie impotriva Domnului cerului, inaltandu-se ca fiind mai mare decat Dumnezeu (Ezechiel 28,2-8), dar Domnul il va cobori in umilinta si ocara (vezi Isaia 13,11; 14;24.26.27). Nimicirea Tirului va constitui pentru toti o demonstratie a modului in care Domnul smereste mandria si aroganta oamenilor.



23:10 Strabate-ti tara, ca Nilul, nici un brau nu te mai strange, fiica Tarsisului! Nu mai este nici un jug!

Strabate-ti tara. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta spune ,,slujeste-ti tara” si LXX reflecta aceasta citire. Sensul exact al acestui verset este neclar, dandu-i-se diferite interpretari. Interlocutorul este aici ,,fiica Tarsisului”, adica Tarsisul insusi, sau locuitorii lui. Ei trebuie sa-si paraseasca cetatea ca un rau care da peste maluri, si sa mearga oriunde vor putea.

Nu mai este nici un jug. Adica, ,,ingradire”. Ei sunt liberi acum sa faca asa cum le place, iar Tirul nu-i mai poate ingradi. Dupa caderea Tirului, coloniile feniciene au continuat sa existe libere. Unele (ca de pilda Cartagina) au devenit chiar mai puternice decat fusese insusi Tirul.



23:11 Domnul Si-a intins mana asupra marii; a facut sa tremure imparatii; a poruncit nimicirea cetatuilor Canaanului,

A facut sa tremure imparatii. Mana Domnului a fost intinsa peste multe tari, iar ele au fost zguduite pana in temelii. Figurat, Dumnezeu zguduia intreaga lume pentru a-Si implini voia (vezi Isaia 2,19; comp. Hagai 2,6.7; Evrei 12,26.27). In procesul acesta, multe neamuri vor fi inlaturate, iar altele puse in locul lor.

Cetatuilor Canaanului. Ebr. kena’an, Canaan, numele cu care fenicienii se refereau la ei insisi.



23:12 si a zis: De acum nu te vei mai bucura, fecioara necinstita, fiica Sidonului! Scoala-te si treci in tara Chitim; dar nici acolo nu vei avea odihna.

Nu te vei mai bucura. Aici este descrisa judecata finala a fenicienilor. Orice ar alege ei sa faca, nu vor avea succes. Pana aici, Sidonul fusese neatinsa – fusese in stare sa se protejeze de invazii. Acum, totusi, va fi dezbracata de vesmantul virginal si adusa la rusine si batjocura inaintea intregii lumi. Daca fenicienii ar fugi la Chitim (Cipru; vezi comentariul la v. 1), ei nu vor gasi odihna, deoarece si acolo mana vrajmasului ii va apuca. Nu va exista scapare.



23:13 Iata pe Haldei, care nu erau un popor, locuitorii acestia ai pustiei, carora Asirianul le-a intemeiat o tara; ei inalta turnuri, surpa casele imparatesti ale Tirului, le prefac in daramaturi.

Nu erau un popor. Ebraica v. 13 este obscura si dificila. Pe timpul lui Isaia, Asiria a pornit contra Tirului, dar fara sa-l cucereasca. Nebucadnetar, mai tarziu, l-a asediat timp de 13 ani ingrozitori (vezi Ezechiel 28,18). Poate aici este prezisa aceasta campanie a lui Nebucadnetar.



23:14 Bociti-va, corabii din Tarsis! Caci cetatuia voastra este nimicita.

Bociti-va. Vezi comentariul la v. 1. Profetia judecatii Tirului se incheie asa cum a inceput. ,,Corabiile din Tarsis” feniciene trebuie sa se boceasca din cauza ca Tirul, cetatuia lor, fusese ruinat.



23:15 In vremea aceea, Tirul va fi dat uitarii saptezeci de ani, cat tine viata unui imparat, dar dupa saptezeci de ani, se va intampla Tirului ca si curvei despre care vorbeste cantecul:

Saptezeci de ani. Este dificil sa facem o aplicatie literala a acestei profetii, deoarece istoria Tirului nu este suficient de bine cunoscuta. Deocamdata nu este posibil sa se fixeze anul in care au inceput sau s-au sfarsit cei 70 de ani la care se face referire aici. Unii considera ca perioada aceasta a fost oarecum paralela cu cei 70 de ani ai captivitatii iudaice in Babilon (2Cronici 36,21; Ieremia 25,11; 29,10; Daniel 9,2; Zaharia 1,12; 7,5), care a inceput o data cu cucerirea Ierusalimului si s-a terminat cu restaurarea si reintoarcerea in timpul lui Cir si al lui Darius al Persiei. Nebucadnetar a inceput asediul sau de 13 ani al Tirului la scurt timp dupa cucerirea si distrugerea Ierusalimului in anul 586 i.Hr. Tirul a fost din nou o cetate importanta in timpul perioadei persane, fiind cucerit iarasi de Alexandru in anul 332 i.Hr.

Viata unui imparat [KJV: ,,Zilele unui imparat”]. Aici, cuvantul ,,imparat” este, probabil, folosit in loc de ,,imparatie”, ca in Daniel 2,44; 7,17; 8,21. Asadar, expresia aceasta s-ar putea referi la perioada ocupatiei babiloniene.

Se va intampla Tirului ca si curvei de care vorbeste cantecul. Literal, ,,va fi cu Tirul dupa cantarea curvei”. Tirul dorea suprematia comerciala. El ar fi facut orice de dragul castigului. In privinta aceasta era ca prostituata Babilon care se vindea pentru castig (Isaia 47,15; Apocalips 17,2; 18,3).



23:16 Ia harfa si strabate cetatea, curva data uitarii; canta bine, canta-ti cantecele de mai multe ori, ca iarasi sa-si aduca lumea aminte de tine.

Ia arfa. Tirul va alerga din nou la trucurile lui de succes, ademenindu-i pe negustori sa faca comert cu el pentru a castiga pe seama lor. El este asemanat cu o femeie desfranata care canta si joaca, folosind aceste lucruri pentru a-i seduce pe barbatii naivi (vezi Proverbe 7,7-21). Babilonul sa folosit si el de ,,descantece” pentru a-si extinde influenta (Isaia 47,9.12; Apocalips 17,4; 18,3).



23:17 Tot asa, dupa saptezeci de ani, Domnul va cerceta Tirul, si se va intoarce iarasi la castigul lui; va avea legaturi cu toate imparatiile lumii de pe fata pamantului;

Va avea legaturi [KJV: ,,Va comite adulter”]. Adica, legaturile ilicite in care a intrat Tirul cu alte natiuni de pe pamant de dragul castigului. Aceeasi expresie este folosita cu privire la Babilon (Apocalips 17,2; 18,3). Lumea nu se deosebea pe atunci de ceea ce este astazi. Blestemul Babilonului si Tirului este blestemul epocii noastre moderne.



23:18 dar castigul si plata lui vor fi inchinate Domnului, nu vor fi nici stranse nici pastrate; ci castigul lui va aduce celor ce locuiesc inaintea Domnului, o hrana imbelsugata si haine stralucite.

Inchinate. Adica, ,,ceva consacrat”. Sunt prezise judecata Tirului si triumful final al Sionului. In ciuda vicleniilor sale, Tirul nu va dainui vesnic, inselandu-i si escrocandu-i pe oameni. El va cadea, dar Ierusalimul va triumfa. Prostituata Babilon va avea aceeasi soarta (Ieremia 51,7.8; Apocalips 17,1.5.16; 18,2.7-23).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 18 TM 335