English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 19


19:1 Prorocie impotriva Egiptului. Iata, Domnul calareste pe un nor repede si vine in Egipt. Idolii Egiptului tremura inaintea Lui, si li se indoaie inima Egiptenilor in ei.

Proorocie impotriva Egiptului. Acesta este titlul capitolului 19. Capitolul acesta poate fi considerat o continuare a capitolului 18, deoarece pe vremea aceea Etiopia (Nubia) si Egiptul erau una, Egiptul fiind carmuit de o serie de regi etiopieni (vezi comentariul la cap 18,1). Totusi, tabloul de aici este in izbitor contrast cu acela prezentat in cap. 18. Aici Dumnezeu este prezentat ca venind calare ,,pe un nor repede” si aducand judecata asupra acestui nefericit tinut. Figurat vorbind, chiar si zeii Egiptului aveau sa tremure inaintea Dumnezeului cerului.



19:2 Voi inarma pe Egipteni unii impotriva altora, si se vor bate frate cu frate, prieten cu prieten, cetate cu cetate, imparatie cu imparatie.

Egiptenii unii impotriva altora. Aceasta este o descriere a acelei dezbinari care atat de adesea a insemnat infrangere pentru egipteni. Daca egiptenii ar fi stat strans uniti, nici o natiune a antichitatii nu i-ar fi putut infrange. La sud erau aparati de cataractele Nilului, la est si vest de nisipurile desertului, iar la nord de mare. Sistemele lor de aparare naturale erau ideale. Dar egiptenii s-au dovedit a fi proprii vrajmasi, cei mai rai cu putinta. Tulburarile si certurile interne au dus la slabiciune si ruina. Cand egiptenii se ridicau unii impotriva altora, asa cum faceau adesea, cu conducatori locali ridicandu-se in diferite parti ale tarii si cautand sa ajunga la suprematie peste semenii lor, aceasta ducea cel putin la anarhie si haos, iar uneori chiar la cotropire de catre un dusman strain. Mai tarziu, carmuitorii egipteni au angajat mercenari straini pentru a-i ocroti fata de egipteni, cu urmarea ca grecii au inceput sa exercite o influenta considerabila in treburile egiptene. In cele din urma, in 525, Cambises al Persiei a intrat in Egipt si a fost incoronat ca primul Faraon din Dinastia a Douazeci si Saptea. Zilele maretiei si independentei Egiptului ajunsesera la sfarsit.



19:3 Duhul Egiptenilor va pieri din ei, si le voi nimici sfatul; atunci vor intreba pe idoli si pe vrajitori, pe cei ce cheama mortii si pe ghicitori.

Voi nimici sfatul. Incurcandu-i pe egipteni in planurile lor, Domnul i-a smerit. Ei au cautat la idolii lor indrumare si intelepciune, dar rezultatul a fost doar o si mai mare confuzie si nebunie, grabind nenorocirea natiunii.



19:4 Voi da Egiptul in mainile unui stapan aspru, si un imparat fara mila va stapani peste ei, zice Domnul, Dumnezeul ostirilor.

Stapan aspru. Cuvintele acestea nu se refera neaparat la un singur stapan, fiindca au fost multi domnitori care ar corespunde descrierii. Ele se pot referi la Asiria ca natiune mai degraba decat la un singur imparat; iar mai tarziu la controlul babilonian, persan, macedonean, roman, arab sau britanic asupra nefericitei tari a Egiptului. In mandria si splendoarea lor, egiptenii se ridicasera cu totul impotriva sfatului Domnului, care acum ingaduise ca ei sa cada sub stapanirea tiranilor.



19:5 Apele marii vor seca, si raul va seca si se va usca,

Apele marii. Aici probabil cuvantul pentru ,,mare” este folosit cu privire la Nil (vezi comentariul la cap. 18,2). Egiptul depindea de Nil chiar in ce priveste existenta lui. Ori de cate ori Nilul era prea scazut pentru ca sa curga in canalele de irigatie, urma dezastrul economic (vezi comentariul la Geneza 41,34). Un Nil cu nivelul foarte scazut ar fi lasat complet uscate arterele intregului sistem de irigatie.



19:6 raurile se vor imputi, canalele Egiptului vor fi goale si uscate, pipirigul si trestiile se vor vesteji.

Canalele. Literal, ,,raurile Egiptului”. Cuvantul folosit aici pentru ,,rau” este ye’or (vezi comentariul la Geneza 41,1).



19:7 Livezile Nilului de la imbucatura raului, si toate semanaturile din valea raului se vor usca, se vor preface in tarana si vor pieri.

Se vor vesteji. Nilul a creat Egiptul (vezi comentariul la Geneza 41,34). Herodot spunea ca Egiptul este ,,darul Nilului”. Cand nivelul Nilului era scazut, verdeata de-a lungul malurilor se vestejea (v. 6), iar semanaturile facute pe langa rau sau pe langa canalele de irigatie sau uscau.



19:8 Vor geme pescarii, se vor boci toti cei ce arunca undita in rau, si cei ce intind mreji pe ape vor fi nemangaiati.

Pescarii. Pescuitul era una dintre ocupatiile importante ale Egiptului. Cand apa era scazuta, cantitatea de peste era redusa si egiptenii erau lipsiti de unul dintre importantele mijloace de care ei depindeau pentru hrana.

Undita. Ebr. chakkah, ,,carlig de peste”.



19:9 Cei ce lucreaza inul daracit, si cei ce tes tesaturi albe vor fi acoperiti, de rusine,

Inul daracit. Producerea panzeturilor de in era si ea o ocupatie importanta in Egipt. Avem aici descrierea falimentului industriei tesaturilor de in, care poate reprezinta aici, in mod figurat, intreaga industrie.

Tesaturi albe. Literal, ,,albituri”, probabil insemnand ,,bumbac alb” (vezi comentariul la Estera 1,6). Compara folosirea cuvantului ,,purpura”, insemnand ,,stofa de purpura” (vezi comentariul la Estera 1,6; comp. Fapte 16,14).



19:10 stapanitorii tarii vor fi intristati si toti simbriasii vor fi cu inima amarata.

Stapanitorii. Acelasi cuvant este tradus ,,temelii” in Psalmi 11,3. Daca sensul este acelasi aici, ideea este ca ,,temeliile” vietii si industriei Egiptului urmeaza sa se naruie, poate insemnand ca ,,aceia care sunt stalpii tarii vor fi zdrobiti”. Toate clasele vor suferi pe urma unei secete aspre. Scena este a unei judecati dureroase, care va cadea asupra tuturor.



19:11 In adevar, voievozii Toanului au innebunit, sfetnicii intelepti ai lui Faraon s-au prostit. Cum indrazniti voi sa spuneti lui Faraon: Noi suntem fiii inteleptilor, fiii stravechilor imparati?

Voievozii Toanului. Toan era numit Tanis de catre greci. Cetatea a fost intemeiata la sapte ani dupa Hebron (Numeri 13,22). Era situata in Delta, pe unul dintre bratele rasaritene ale Nilului. Cetatea aceasta a devenit capitala lui Ramses al II-lea in cursul secolului al XIII-lea i.Hr. La un secol dupa Isaia, profetul Ezechia a rostit o aspra judecata asupra cetatii (Ezechiel 30,14).



19:12 Unde sunt inteleptii tai? Sa-ti faca descoperiri dumnezeiesti, si sa spuna ce a hotarat Domnul ostirilor impotriva Egiptului.

A hotarat. In timp ce sfetnicii idolatri ai lui Faraon planuiau si preziceau lucruri mari pentru Egipt, Isaia a descoperit intentia Domnului de a smeri tara. Daca asa-numitii intelepti ai Egiptului ar fi fost intelepti, ei s-ar fi straduit sa cunoasca voia Domnului si sa indemne natiunea sa mearga pe caile Lui (vezi cap. 47,13-15).



19:13 Voievozii Toanului au innebunit, voievozii Nofului s-au inselat, capeteniile semintiilor duc Egiptul in ratacire:

Voievozii Nofului. Sau, Memfis. Vezi Ieremia 46,19 si Ezechiel 30,13, unde Domnul decreteaza judecata asupra acestei capitale si asupra idolilor ei. Aceasta era una dintre principalele cetati regale din Egiptul de Jos, si cel dintai principal punct de atac atunci cand ostile asiriene au invadat tara.

19:14 Domnul a raspandit in mijlocul lui un duh de ameteala ca sa faca pe Egipteni sa se clatine in toate faptele lor, cum se clatina un om beat si varsa,

Duh de ameteala. Literal, ,,un duh de clatinare”, adica de incertitudine, nu de intelepciune. Intelepciunea adevarata isi are izvorul in Dumnezeu. Conducatorii Egiptului innebunisera si se aflau intr-o stare de deplina descumpanire. Perversitatea si confuzia lor nu veneau de la Dumnezeu, ci din refuzul de a umbla pe caile Lui. In incertitudinea si ameteala lor ei au ajuns sa se impleticeasca precum betivii, dezgustatori si jalnic la privit.



19:15 si Egiptul nu va avea pe nimeni, care sa poata face ceva, nici cap, nici coada, nici ramura de finic, nici trestie!

Nici cap, nici coada. Adica, toate clasele poporului, conducatori mandri si saraci smeriti deopotriva. In confuzia si necazul lor, nu mai puteau realiza nimic.



19:16 In ziua aceea, Egiptul va fi ca o femeie: va tremura si se va teme, vazand miscarea maini Domnului ostirilor, cand o va ridica impotriva lui.

Ca o femeie. Tabloul este unul de groaza si descurajare, de slabiciune si panica. Barbatia Egiptului se va prabusi, iar oamenii vor deveni fricosi ca niste femei.



19:17 Chiar si tara lui Iuda va fi o groaza pentru Egipt: cum i se va vorbi de ea, se va ingrozi, din pricina hotararii luate impotriva lui de Domnul ostirilor.

O groaza pentru Egipt. Iuda era una dintre cele mai slabe natiuni din Orientul antic, iar Egiptul una dintre cele mai tari. Dar, cand Domnul va aduce judecatile Sale peste Egipt, increderea lui in sine va fi pierduta. Egiptul a lepadat sfatul Domnului, dar in cele din urma poporul lui va sta cuprins de spaima si teroare inaintea acelora care Il onorasera si-I servisera. Evenimentele urmau sa ajunga pana acolo incat nelegiuitii sa recunoasca mana lui Dumnezeu intinsa impotriva lor spre rau.



19:18 In vremea aceea, vor fi cinci cetati in tara Egiptului, care vor vorbi limba Canaanului, si vor jura pe Domnul ostirilor: una din ele se va numi cetatea nimicirii!

In vremea aceea. Adica, atunci cand Egiptul va intelege nebunia si zadarnicia impotrivirii fata de vointa lui Dumnezeu (v. 17). Vezi aceeasi expresie in Isaia 2,11.17; 4,2; 26,1; 29,18; 52,6; Ioel 3,18; Zaharia 2,11; 9,16; 12,8; 13,1; 14,4.9; Maleahi 3,17. ,,In vremea aceea” pare sa fie o expresie tehnica a profetilor care se refera la timpul cand Dumnezeu Se descopera natiunilor si stabileste imparatia mesianica. Restul capitolului 19 din Isaia (versetele 18-25) constituie o profetie conditionala cu privire la timpul cand, potrivit cu planul original al lui Dumnezeu pentru evanghelizarea lumii (vezi p. 29, 34), egiptenii urmau sa ajunga la cunoasterea adevaratului Dumnezeu si sa-I serveasca asa cum facea poporul evreu (vezi v. 25).

Cinci cetati. Ori cinci cetati specifice, dar nenumite (Heliopolis, Leontopolis, Elefantina, Dafnae si Memfis au fost sugerate), ori numai un numar rotund. Dintre egiptenii pagani, care multa vreme lepadasera solia harului lui Dumnezeu, multi urmau sa se intoarca la Domnul si sa invete ,,limba” si felul de purtare al poporului lui Dumnezeu (vezi p. 29). In Tefania 3,8-10 este prezentat un tablou asemanator (vezi si Zaharia 14,16-19).

Jura. Adica, vor face un legamant de ascultare de Domnul, recunoscandu-L pe El ca adevaratul Dumnezeu.

Cetatea nimicirii. Ebr. ’ir haheres, literal, ,,cetatea nimicirii”. Cincisprezece manuscrise ebraice, sulul 1QIsa de la Marea Moarta, versiunea lui Symmachus a LXX-ei, Vulgata si Araba, zic ’ir hacheres, sau echivalentul lui ,,cetatea soarelui”. Numele cetatii egiptene Heliopolis inseamna ,,Cetatea Soarelui”. Heliopolis este numele grecesc al cetatii On, mentionata in Geneza 41,45.50. Era situata aproape de tarmul rasaritean al Nilului, la 19 mile spre nord de Memfis (Nof; vezi Isaia 19,13), si aproape direct la apus de capatul de nord al Golfului de Suez. Ieremia (Ieremia 43,13) se refera la cetatea aceasta ca Beth-Semes, ebraicul pentru ,,Casa Soarelui”. Cetatea aceasta era centrul cultului soarelui. Daca exprimarea ’ir hacheres este corecta, Isaia se refera la faptul ca din cele ,,cinci cetati” care ,,vor jura pe Domnul ostirilor” una va fi Cetatea Soarelui, candva centrul cultului egiptean al soarelui.



19:19 Tot in vremea aceea va fi un altar pentru Domnul in tara Egiptului, si la hotar, va fi un stalp de aducere aminte pentru Domnul.

Un altar pentru Domnul. Doua temple ebraice au fost inaltate mai tarziu in Egipt, unul la Elefantina, construit inainte de 525 i.Hr., si distrus in 410, si celalalt la Leontopolis in Delta, aproape de Memfis, construit ca raspuns la cererea lui Onias facuta lui Ptolemeu Philometor si Cleopatrei pe la 150 i.Hr. Totusi, este foarte improbabil ca vreunul dintre aceste doua temple sa fie amintit aici. Prezicerea din versetele 18-25 este strict conditionala (vezi comentariul la v. 18). Nu s-a intamplat niciodata ca egiptenii sa jure ascultare de adevaratul Dumnezeu (v. 18) si sa devina poporul Lui (v. 25). Prezicerea aceasta nu s-a implinit niciodata, in parte pentru ca Israel s-a dovedit necredincios fata de sarcina sacra incredintata lui (vezi p. 30-34). Daca Israel s-ar fi dovedit credincios, oameni de toate nationalitatile, inclusiv egipteni, s-ar fi intors la Domnul (vezi Zaharia 14,16-19). Centrele pentru inchinarea la adevaratul Dumnezeu le-ar fi inlocuit pe cele in care se aducea inchinare zeilor pagani. Profetul anticipa un timp cand lumea se va intoarce la Domnul si-I va sluji. Ca urmare a esecului lui Israel, insa, aceasta profetie conditionala nu s-a putut implini. Totusi, pe noul pamant toate natiunile celor mantuiti se vor inchina Domnului (Isaia 11,9; 45,22.23; Daniel 7,27).



19:20 Acesta va fi pentru Domnul ostirilor un semn si o marturie in tara Egiptului. Ei vor striga catre Domnul din pricina asupritorilor, si El le va trimite un mantuitor si un aparator, care sa-i izbaveasca.

Le va trimite un mantuitor. Profetia conditionala continua (vezi comentariul la v. 18).

Un aparator [KJV: ,,Unul mare”]. Ebr. rab, de unde cuvantul rabbi, insemnand ,,marele meu”. Sulul 1QIsa de la Marea Moarta zice yrd, care ar putea sa fie sau de la radah, ,,a carmui”, ,,a domina”, sau de la yarad, ,,a descinde”, ,,a cobori”. In primul caz ultima parte a v. 20 ar suna astfel: ,,el va carmui si-i va mantui”, iar in al doilea ,,el va cobori si-i va mantui”. Ultimul este cel mai probabil.



19:21 Atunci Domnul Se va descoperi Egiptenilor, si Egiptenii vor cunoaste pe Domnul in ziua aceea. Vor aduce jertfe si daruri de mancare, vor face juruinte Domnului si le vor implini.

Vor cunoaste pe Domnul. ,,In vremea aceea” (v. 18). Binecuvantarile evangheliei nu se vor afla in posesia exclusiva a lui Israel (vezi p. 28-30).



19:22 Astfel, Domnul va lovi pe Egipteni, ii va lovi, dar ii va tamadui. Ei se vor intoarce la Domnul, care-i va asculta, si-i va vindeca.

Ii va lovi, dar ii va tamadui. Solia lui Isaia pentru Egipt a inceput cu o profetie de judecata si nenorocire (versetele 1-17). Dar Domnul este un Dumnezeu al indurarii. El loveste pentru ca sa tamaduiasca. Scopul lui Dumnezeu cand trimite judecati nu este nimicirea, ci refacerea, atat pentru Egipt, cat si pentru Iuda.



19:23 In aceeasi vreme, va fi un drum care va duce din Egipt in Asiria: Asirienii se vor duce in Egipt si Egiptenii in Asiria, si Egiptenii impreuna cu Asirienii vor sluji Domnului.

Egipt in Asiria. Isaia anticipa ziua cand Egiptul si Asiria se vor inchina Domnului (vezi comentariul la v. 18). Natiunile vor trai laolalta in pace si fraternitate, fericite sa-i slujeasca Domnului. Profetia aceasta isi va avea implinirea pe pamantul innoit, cand toti Il vor cunoaste, ,,de

la cel mai mic pana la cel mai mare” (Ieremia 31,34; comp. Isaia 11,16; 35,8). Sluji. Adica, ,,inchina”.



19:24 Tot in vremea aceea, Israel va fi al treilea, unit cu Egiptul si cu Asiria, ca o binecuvantare in mijlocul pamantului.

Verset ce nu a fost comentat.

19:25 Domnul ostirilor ii va binecuvanta si va zice: Binecuvantat sa fie Egiptul, poporul Meu, si Asiria, lucrarea mainilor Mele, si Israel, mostenirea Mea!

Egiptul, poporul Meu. Israelitii ajunsesera sa se considere poporul Domnului in mod exclusiv. Ei uitasera ca El era Dumnezeu intregului pamant si ca dorea ca toate natiunile sa fie mantuite. Isaia ii arata aici poporului Israel ocaziile si raspunderile lui. Venise timpul ca Asiria pagana, ca si Egiptul, sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Osea a avut o viziune asemanatoare (Osea 1,10).


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: