Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Isaia 13:1


13:1 Prorocie impotriva Babilonului, descoperita lui Isaia, fiul lui Amot.

Proorocie [KJV: ,,Povara”]. Sau ,,greutate”; tehnic, ca aici, ,,oracol”, ,,solie solemna”. Acest titlu este adesea folosit de Isaia pentru solii date contra diferitelor puteri (vezi capitolele 15,1; 17,1; 19,1; 21,1; 22,1; 23,1). ,,Povara” sau ,,proorocia” aceasta continua pana la cap. 14,28 (vezi comentariul la cap. 14,1). Ea a fost data in anul 716/715 (vezi comentariul la cap. 14,28). Dupa o serie de solii impotriva lui Iuda si a Ierusalimului, Isaia isi indreapta acum atentia catre natiunile inconjuratoare. Sectiunea aceasta include capitolele 13-23. Aceste solii nu au fost date in primul rand natiunilor mentionate in ele, ci chiar poporului lui Dumnezeu, Israel, pentru ca el sa poata intelege purtarea lui Dumnezeu fata de natiunile din jurul lui. Isaia incepe cu Babilonul si continua cu natiuni ca Moabul, Etiopia si Tirul. In perioada patriarhala Babilonul fusese puterea cea mai mare a Orientului. Dar, cam la 800 de ani inainte de vremea lui Isaia, Babilonul trecea printr-o stare de eclipsa, in timp ce natiuni precum Egiptul, Asiria si Imperiul Hitit ocupau pozitii dominante in treburile Orientului Apropiat.

Desi pe timpul lui Isaia era un vasal al Imperiului Asirian, Babilonul incepea sa-si recastige puterea pierduta, si dupa inca un secol avea sa fie din nou natiunea de seama a Asiei Apusene. In 729/728 Tiglat-pileser al III-lea al Asiriei a devenit rege al Babilonului, domnind sub numele de Pulu, iar in 709 Sargon a devenit rege al Babilonului. In cursul domniilor lui Sargon si Sanherib, Merodac-baladan al Babilonului a reprezentat o amenintare serioasa pentru puterea asiriana. El a fost in mod repetat alungat din Babilon, dar a revenit mereu. Merodac-baladan a fost cel care cauta

o alianta cu Ezechia, pentru a-l ajuta in luptele sale contra Asiriei. Infuriat de desele revolte ale Babilonului, Sanherib, in 689, a nimicit cetatea, reconstruita mai tarziu in acelasi secol. Cu privire la perioada aceasta, vezi Vol. II, p. 61-65, 87, 88, 156, 157.