10:13 caci el a zis: Prin puterea maini mele am facut aceste lucruri, si prin intelepciunea mea, caci sunt priceput; am impins inapoi hotarele popoarelor, si le-am jefuit vistieriile, si, ca un viteaz, am dat jos pe cei ce sedeau pe scaunele lor de domnie;
Prin puterea mainii mele. Compara cu Daniel 4,30. Analiza politicii asiriene asa cum este infatisata in Isaia 10,13, indreptateste judecata lui Dumnezeu impotriva acelei natiuni. La prima vedere ar putea sa para ca Domnul a fost nedrept folosind Asiria pentru indeplinirea unei sarcini si apoi pedepsind-o pentru ca facuse ceea ce El dorea ca sa faca (vezi comentariul la Exod 4,21; 9,16). Asa ca motivul este aratat clar aici. Asiria se are in vedere pe sine si nu pe Dumnezeu (vezi comentariul la Isaia 10,7). Ea este preocupata numai de jaf si cucerire. Umilind Ierusalimul ea se va privi pe sine si zeii sai ca fiind mai presus de Ierusalim si Dumnezeul acestuia.
Ceea ce ea nu stie este ca, indeplinindu-si propriile intentii, ea este folosita de Iehova pentru implinirea planurilor Sale, si ca ea nu ar fi in stare sa faca nimic contra lui Iuda sau contra oricarei natiuni decat cu incuviintarea lui Dumnezeu. Asiria avea nevoie sa inteleaga ca exista un Dumnezeu in cer, care este interesat de ce este bine si ce este rau, un Dumnezeu care Se va ingriji ca toti vinovatii sa primeasca ceea ce li se cuvine de drept, chiar si aceia care pe dinafara pretind ca I se inchina. Asiria se facea vinovata inaintea lui Dumnezeu pentru subjugarea nemiloasa a diferitelor tari ale Rasaritului. Nelegiuirile ei contra omului si contra lui Dumnezeu, laudarosenia ei ingamfata, aroganta si perversitatea ei, chemau judecata, iar din aceste motive Domnul urma sa o pedepseasca. Pentru o tratare a principiilor dupa care Se conduce Dumnezeu in tratarea popoarelor, vezi Ed 173-184; vezi comentariul la Daniel 4,17.
Hotarele popoarelor. Scopul Asiriei era sa elimine aceste hotare si sa impiedice eventualele revolte viitoare printr-o politica de deportare in masa a popoarelor. Conform acestei politici initiate de Asiria, poporul lui Israel a fost dus in diverse locuri din Mesopotamia si Media (2Regi 17,6), iar oameni din Babilon, Elam si alte natiuni indepartate au fost adusi in cetatile Samariei (2Regi 17,24; Ezra 4,9.10).
Le-am jefuit vistieriile. Vezi comentariul la v. 14. Asiria se mandrea cu jefuirile si cruzimile ei. Inscriptiile regale asiriene se falesc cu prada luata si cu sangele varsat. Ele enumara in detaliu cantitatea de argint si de aur, de vite si bunuri luate, numarul trupurilor trase in teapa, al movilelor de cadavre lasate in afara zidurilor cetatii, precum si al raurilor de sange care s-au revarsat peste dealuri si campii. Dumnezeu cunostea toata aceasta laudarosenie, iar aici arata motivele pentru care era necesar ca Asiria sa fie trasa la socoteala.
Ca un viteaz. Literal, ,,ca un despot”, ,,ca un tiran”. Acelasi cuvant ebraic este tradus de asemenea cu ,,taur” sau ,,tauri” (Psalmi 50,13; Isaia 34,7), atributul de putere fiind luat pentru a desemna un animal de o tarie exceptionala. Asiria se falea fara incetare cu puterea si priceperea ei de a subjuga si smeri alte popoare puternice ale lumii.