Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Osea

Osea 9:7


9:7 Vin zilele pedepsei, vin zilele rasplatirii: Israel va vedea singur daca prorocul este nebun, sau daca omul insuflat aiureaza. Si aceasta din pricina marimii nelegiuirilor si razvratirilor tale.

Zilele pedepsei. Evident, profetii falsi de pe vremea lui Osea ca si aceia din alte timpuri luasera in ras ideea ca zilele maniei lui Dumnezeu vor veni, asigurandu-i pe oameni ca n-au de ce sa se teama (vezi Ieremia 14,13-15; Ezechiel 13,9-10; Amos 6,3). Din nefericire multi au crezut si au dorit aceasta doctrina inselatoare (Isaia 30,8-14). Insa planul lui Dumnezeu triumfa, ziua pedepsei si rasplatirii divine a sosit. Israel nu poate evita sa faca cunostinta cu ele, caci ceea ce n-au vrut sa creada, acum trebuie sa traiasca.

Omul insuflat. Literal, ,,omul spiritului”; adica, omul care are un spirit. Unii inteleg aceasta referire ca insemnand ca profetul si omul spiritului sunt profetii mincinosi (vezi comentariul la v. 8) care pretindeau inspiratie divina si il maguleau pe Israel cu nadejdi inselatoare si fagaduinte mincinoase de pace si siguranta (vezi Ieremia 8,11). O experienta amara urma sa-i descopere lui Israel nebunia acelora care amagisera poporul prin prezicerile lor false. Se pare ca ori de cate ori Dumnezeu ridica un profet adevarat, Satana trimite profeti mincinosi. Moise a avut de luptat cu magii din Egipt si cu Balaam (Exod 7,10.11; 8,6.7; Numeri 22-24). Ilie, pe muntele Carmel a trebuit sa dea piept cu cei 450 de profeti ai lui Baal (1Regi 18). Mica, la Samaria a avut de infruntat alti 400 (1Regi 22,6-23). Astfel de profeti mincinosi vor aparea chiar pana in ultimele zile ale istoriei pamantului (Matei 24,11.24).

Altii considera aceasta referire ca insemnand ca profetul si omul spiritului sunt adevaratii profeti pe care oamenii ii numeau nebuni, aiuriti si in mod dispretuitor ii tratau ca atare dispretuindu-i si persecutandu-i. Oamenii seculari i-au privit intotdeauna pe adevaratii profeti ai lui Dumnezeu ca nebuni, asa cum a facut Festus cand a avut de-a face cu apostolul Pavel (Fapte 26,24); si capitanii lui Iehu cand Elisei l-a trimis pe tanarul profet sa-l unga pe Iehu ca rege (2Regi 9,1-11); si Semaia cand l-a acuzat pe Ieremia (Ieremia 29,24-29). Oare nu a fost chiar Domnul declarat ,,nebun” de catre iudeii din timpul sau (Ioan 10,19-21)?

Marimii nelegiuirilor si razvratirilor tale. Sau ,,Mare ura” [KJV]. Evident, ura celor apostati fie contra semenilor lor, fie contra lui Dumnezeu, sau contra profetilor Domnului. In calea coboratoare a pacatului, calcatorul legii mai intai Il neglijeaza pe Dumnezeu, apoi refuza in mod voit sa asculte de El. In final, cand ajunge sub pedeapsa lui Dumnezeu datorita purtarii sale incapatanate, Il uraste pe Facatorul Sau.