Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Osea

Osea, 8


8:1 Pune trambita in gura! Vrajmasul vine ca un vultur peste Casa Domnului! Caci au calcat legamantul Meu, si au pacatuit impotriva Legii Mele.

Pune trambita. Ca un strajer credincios (vezi Ezechiel 33,1-3; Amos 3,6), Osea proclama aici in tonuri staruitoare ca judecata va cobori grabnic peste poporul lui Dumnezeu. Trambita trebuie sa dea alarma pentru invazia care se apropie.

Vine ca un vultur. Aceasta se refera la imparatul Asiriei, Salmanasar V, care in curand avea sa invadeze Siria si Palestina (2Regi 18,9), venind de la nord ca napustirea rapida si inspaimantatoare a vulturului asupra prazii sale (vezi Deuteronom 28,49).

Peste Casa. Aceasta nu se refera la un templu din regatul de nord, deoarece un atare templu, datorita idolatriei din el, nu putea fi numit pe buna dreptate ,,casa Domnului”. Nu se refera nici la Templul din Ierusalim, intrucat profetia aceasta se refera la regatul de nord al lui Israel. De aceea, face aluzie la poporul lui Israel, pe baza relatiei sale de legamant cu Domnul (vezi comentariul la Numeri 12,7). Ramane, totusi, posibilitatea ca expresia ,,Casa Domnului” sa fie folosita aici ca un echivalent pentru ,,casa lui Dumnezeu”, sau Betel, care era unul din centrele cultului vitelului in Israel (vezi comentariul la 1Regi 12,29).



8:2 Atunci vor striga catre Mine: Dumnezeule, noi Te cunoastem, noi, Israel!

Dumnezeule, noi Te cunoastem. In ciuda neascultarii lor de legamantul si legea lui Dumnezeu, poporul apeleaza plin de ravna la Domnul lor cerand ajutor, prezentand staruitor argumentul cunoasterii Sale. Din nenorocire, insa, aceasta este o cunoastere lipsita de viata, care nu poate aduce vreo izbavire (vezi Matei 25,11.12).



8:3 Israel a lepadat binele cu scarba; de aceea vrajmasul ii va urmari.

A lepadat. Dumnezeu ofera motivul pentru care nu poate face nimic pentru Israel. Ei au lepadat binele, pe bunul lor Dumnezeu, buna lor lege si bunul lor legamant, lucrurile bune pe care le ofera Dumnezeu celor care asculta de El. Nu mai ramasese decat ca ei insisi sa fie acum lepadati de Dumnezeu si dati pe mana vrajmasilor lor. Aceasta este intotdeauna atitudinea Domnului fata de aceia care apeleaza la Dumnezeu doar pentru mantuire, dar nu fac voia si lucrarea lui Dumnezeu necesare pentru mantuire (Matei 7,21-23; 15,7.8).



8:4 Au pus imparati fara porunca Mea, si capetenii fara stirea Mea; au facut idoli din argintul si aurul lor: de aceea vor fi nimiciti.

Au pus imparati. O referire la uzurpatorii lipsiti de evlavie care ii asasinasera pe predecesorii lor regali pentru a putea pune mana pe tron (vezi comentariul la cap. 7,7). Fara porunca Mea. Sau ,,Nu prin Mine” [KJV]. Adica, purtarea lor nu era calauzita de indrumarea lui Dumnezeu, purtare neascultatoare si, deci, fara aprobarea Lui. Au facut idoli. Poporul apostat folosise argintul si aurul lor pentru a face idoli si pentru a sprijini cultul idolatru (1Regi 12,26-28; Isaia 40,19; Ieremia 10,1-4). Vor fi nimiciti. Rezultatul acestei idolatrii este ca insasi aceste chipuri vor fi nimicite o data cu prapadirea regatului.



8:5 Vitelul tau este o scarba, Samario! Mania Mea s-a aprins impotriva lor! Pana cand nu vor voi ei sa se tina curati?

Vitelul tau. Daca folosirea singularului ,,vitelul” are vreo insemnatate anume, probabil se face referire la vitelul din Betel, pentru ca aceasta localitate pare sa fi fost centrul principal al cultului vitelului din Samaria (vezi comentariul la Amos 7,13).

Este o scarba. Literal, ,,a lepadat”. Ebraica este oarecum incerta, iar verbului i-au fost date diferite complemente, ca de pilda ,,te”, ,,ma”, ,,i” etc., fiecare dand nuanta lui de sens. Totusi, sensul intregului pasaj (v. 5-9) este destul de clar, el aratand ca natiunea va culege in curand roadele inchinarii la vitel, cult care fusese instituit de Ieroboam I (1Regi 12,28). LXX zice ,,Leapada vitelul tau, Samario”, facand din aceasta un apel la Samaria si la intreaga tara sa lase la o parte cultul vitelului care atrasese asupra lor mania lui Dumnezeu.

Mania Mea s-a aprins. Domnul este pe deplin indreptatit in mania Lui impotriva celor apostati. El intreaba cat va mai dura pana cand ei vor deveni inocenti fata de o asemenea nedreptate; sau, cum zice LXX, ,,cata vreme vor ramane incapabili se curateasca in Israel?”

8:6 Idolul acesta vine din Israel, un lucrator l-a facut, si nu este Dumnezeu. De aceea, vitelul Samariei va fi facut bucati!

Vine din Israel. Osea arata aici nebunia comportarii lui Israel. Aceasta prima propozitie afirma originea acestui cult idolatru, chipul vitelului de aur. El a aparut in regatul de nord pe timpul lui Ieroboam I (1Regi 12,26-33) si a continuat in timpul urmasilor sai. Intr-adevar, nu era ,,Dumnezeu”. Aceasta forma de inchinare la vitel nu fusese imprumutata dintr-o tara straina asa cum fusesera cultul lui Baal si al Astarteei de la sidonieni, cultul lui Chemos de la moabiti si al lui Moloh de la amoniti.

Un lucrator l-a facut. Este cea mai mare nebunie sa privim la vreun obiect proiectat si realizat de noi ca fiindu-ne superior. Idolatria ii face pe oameni sa procedeze contrar insusi principiului ratiunii. Ei sunt aceia care isi fac idolul si totusi il socotesc dumnezeul lor; in acelasi timp ei, care sunt facuti si sustinuti de Dumnezeu, Il parasesc. Esenta adevaratei religii este cultul Creatorului omului; nebunia idolatriei consta in inchinarea la lucrarea propriilor maini (vezi v. 14).



8:7 Fiindca au semanat vant, vor secera furtuna. Nu le va creste un spic de grau; ce va rasari, nu va da faina, si daca ar da, ar manca-o strainii.

Au semanat vant. Recolta este intotdeauna ceea ce rezulta in urma semanatului (Galateni 6,7.8). Idolatria lui Israel nu poate avea decat un singur rezultat, pedeapsa divina. Vantul reprezinta goliciunea si desertaciunea purtarii idolatre a lui Israel; furtuna reprezinta nimicirea care rezulta din aceasta. Orice lucru care devine idolul nostru, orice lucru care il jefuieste pe Dumnezeu de locul care I se cuvine in inima, cu siguranta va aduce in schimb o recolta de regret si necaz. Ni se va rasplati cu moneda batuta de propria noastre monetarie morala si spirituala (Isaia 2,17-21; Ezechiel 14,1-5).

Nu le va creste spic. Literal, ,,nu are graunte in el”. Folosind mai departe imaginea vantului, cand samanta semanata este vand, profetul arata ca recolta adunata este esec, zadarnicie, pana la nimicire; intrucat samanta semanata nu aduce graunte, mugurele nu aduce ,,hrana”.

Si daca ar da. Iar daca din intamplare se recolteaza ceva graunte, invazia strainilor hrapareti cu siguranta le va consuma. Astfel, intr-o maniera izbitoare, profetul arata ca pedeapsa divina coboara in mod inevitabil asupra tuturor faptelor nelegiuite (Proverbe 14,11.12).



8:8 Israel este nimicit! Acum ei au ajuns printre neamuri ca un vas fara pret.

Israel este nimicit. Sau ,,Este inghitit”. Aceasta cuprinde nu doar produsele campului, ci si pe oameni.

Ca un vas. Ca un rezultat al infrangerii umilitoare a lui Israel, reputatia lui a suferit atat de dureros, incat a ajuns dispretuit si dezonorat ca o unealta nefolositoare, aruncata pentru ca este cu totul nepotrivita pentru vreo intrebuintare (vezi comentariul la Ieremia 22,28).



8:9 Caci s-au dus in Asiria, ca un magar salbatic care umbla razlet. Efraim a dat daruri ca sa aiba prieteni!

Un magar salbatic. Animalul acesta cu purtarea lui incapatanata si dificil de condus este folosit aici pentru a descrie purtarea si inclinatia lui Efraim indreptandu-se catre Asiria si participand la practicile pagane si idolatre.

A dat daruri ca sa aiba prieteni. Sau ,,Si-a luat ibovnici pe plata”. Acestia sunt asirienii cu care, ca o desfranata, Israel a avut relatii neingaduite si carora ea le-a dat daruri in mod nerusinat (plata tributului).



8:10 Chiar daca ei dau daruri neamurilor, tot ii voi apasa, ca sa inceteze pentru putina vreme sa mai unga vreun imparat si domni.

Sa inceteze pentru putina vreme. Sau ,,Se vor intrista putin”. Daca ,,putin” se refera la timp, vrand sa insemne ,,putina vreme”, sensul este ca nu dupa multa vreme Israel va simti efectele dureroase ale faptului ca a alergat dupa ajutor la Asiria. Unii cred ca ,,putin” este folosit aici intr-un sens ironic: oricat de greu ar fi fost tributul impus lui Israel, si oricat de dureros de suportat, el urma sa fie usor in comparatie cu intristarea pe care avea sa o sufere cand intreaga natiune avea sa fie dusa in captivitate.

Sa mai unga. Sau ,,pentru povara”. O referire la oprimarea si stoarcerea impusa asupra lui Israel de asirienii cruzi si hrapareti.



8:11 Caci Efraim a zidit multe altare ca sa pacatuiasca, si altarele acestea l-au facut sa cada in pacat.

A zidit multe altare. Vezi comentariul la cap. 10,1. In locul unicului loc de inchinare cu altarul aferent randuit de Dumnezeu (Deuteronom 12,1-14), Israel inmultise altarele impotriva poruncii clare a lui Dumnezeu. Ele erau pentru inchinarea la idoli precum viteii, Baali (vezi comentariul la Osea 2,17) si alti idoli pagani. Ele erau asezate pe fiecare deal si loc inalt care convenea poporului (vezi comentariul la cap. 4,13).



8:12 Chiar daca-i scriu toate poruncile Legii Mele, totusi ele sunt privite ca ceva strain.

Poruncile. Sau ,,zecile de mii”. Intrucat Israel fusese favorizat, ca nici un alt popor, cu descoperirea voii lui Dumnezeu printr-o lege scrisa, nu avea nici o scuza pentru apostazia sa. Instructiunile divine erau prea numeroase, prea amanuntite, prea clare si prea cuprinzatoare pentru asa ceva.

Privite ca ceva strain. Cu toate ca indrumarile si invataturile lui Dumnezeu erau depline si adecvate, ele au ajuns straine pentru inclinatiile poporului ales, iar astfel invataturile lui Dumnezeu au trecut fara sa fie luate in seama.

Avand in vedere liberul acces de care toti dispun astazi la Cuvantul lui Dumnezeu, in toate tarile si in toate limbile, noi care traim intr-o lume mai plina de nevoi si de necazuri si mai ostila decat aceea de pe timpul lui Israel, intelegem ca nu avem scuza daca neglijam Sfintele Scripturi si solia lor (Evrei 2,1-3).



8:13 Ei junghie vitele pe care Mi le aduc, si carnea le-o mananca; de aceea Domnul nu le primeste! Acum Domnul Isi aduce aminte de nelegiuirea lor, si le va pedepsi pacatele: se vor intoarce in Egipt!

Le-o mananca. Jertfele lui Israel pentru Dumnezeu nu-i erau placute deoarece nu erau aduse in adevaratul spirit de devotiune (Isaia 66,3).

Se vor intoarce in Egipt. Limita rabdarii lui Dumnezeu fusese atinsa din cauza deplinei lor nedreptati. Timpul pedepsei lor sosise. Dumnezeu care ii eliberase pe parintii lor din sclavia Egiptului urma sa-i trimita acum pe copiii lor intr-o soarta asemanatoare sau mai rea decat aceea a Egiptului. Aici nu se are in vedere o reintoarcere reala in Egipt; termenul ,,Egipt” este folosit aici doar ca un simbol al sclaviei.



8:14 Caci Israel a uitat pe Cel ce l-a facut, si-a zidit palate, si Iuda a inmultit cetatile intarite; de aceea voi trimite foc in cetatile lor, si le va mistui palatele.

Israel a uitat. Osea merge aici pana la originea pacatoseniei lui Israel, cu urmarile sale rele, si anume uitarea de Dumnezeu. Aceasta uitare a Domnului a condus la idolatrie si la zidirea de temple pagane care i-a urmat.

Voi trimite foc. Prezicerea aceasta s-a implinit cand Sanherib a cucerit cetatile fortificate ale lui Iuda (2Regi 18,13) si mai tarziu cand Nebucadnetar a capturat si ars Ierusalimul (2Regi 25,8.9; 2Cronici 36,19; Psalm 74,3-8; Ieremia 17,27).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2 GC 310

3 PK 280

4 PK 279

5, 6 PK 285

7 MYP 87; 1T 269

12 COL 306; Ed 127; PK 296