English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Osea

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Osea, 2


2:1 Ziceti fratilor vostri: Ami (Poporul meu), si surorilor voastre Ruhama (Cea indurata)!

Ami. Literal, ,,poporul meu”.

Ruhama. Literal, ,,cea indurata” sau ,,care a primit indurare”. Cuvintele acestea arata apogeul iubirii lui Dumnezeu si aduc o nota de imbarbatare.



2:2 Plangeti-va, plangeti-va impotriva mamei voastre! Caci nu este nevasta Mea, si Eu nu sunt barbatul ei! Sa-si departeze curviile dinaintea ei, si preacurviile de la tatele ei!

Plangeti-va. Sau ,,staruiti de mama voastra”. Poporul lui Israel este insarcinat sa se certe cu mama lui, sa staruie pe langa ea, natiunea lui Israel sa se pocaiasca si sa se intoarca la Dumnezeu.

Nu este nevasta mea. Se crede ca profetul a folosit in tot cursul cap. 2 experientele reale ale sotiei lui infidele ca o reprezentare a Israelului infidel. Intrucat natiunea Israel savarsise adulter spiritual cu idolii, ea incetase in chip natural sa mai fie sotia lui Dumnezeu. Ea nu mai era legata de El prin credinta si iubire, asa ca Dumnezeu renuntase la ea. Osea descrie in cap. 2 adanca intristare a lui din cauza necredinciosiei lui Israel.



2:3 Altfel, o dezbrac in pielea goala, cum era in ziua nasterii ei, o fac ca o pustie, ca un pamant uscat, si o las sa moara de sete!

O dezbrac in pielea goala. Israel urma sa fie readus la starea in care se gasea cand Dumnezeu l-a ales initial ca popor al Lui, o natiune de sclavi calcata in picioare. Compara Ezechiel 16,39.

Cum era in ziua. Israel urma sa ajunga neajutorat, slab, neingrijit, asa cum erau evreii cand i-a chemat Dumnezeu din Egipt. Aceeasi imagine a fost folosita mai pe larg de profetul Ezechiel (vezi Ezechiel 16).

Ca o pustie. Tara in care candva curgea ,,lapte si miere” (Exod 3,8.17) va fi transformata intr

o pustietate trista (vezi Ieremia 9,12.26; 26,22.36 etc.).

O las sa moara de sete. Compara Ezechiel 19,13. Starea exterioara jalnica a tarii reflecteaza starea spirituala launtrica a poporului, deoarece sufletul care L-a parasit pe Dumnezeu, si la randul lui este parasit de Dumnezeu este insingurat si trist, chinuit de o sete arzatoare (vezi comentariul la Ieremia 2,13).



2:4 Nu voi avea mila de copiii ei, caci sunt copii din curvie.

Nu voi avea mila. Copii sunt inclinati sa mearga pe caile rele ale parintilor lor si in felul acesta sa aiba parte de pedepsele lor (vezi comentariul la Exod 20,5).

Copii din curvie. Daca aceasta se refera la copiii mentionati in cap. 1, ea arata ca ei, sau cel puti doi din ei, nu erau de fapt copiii proprii ai profetului (vezi comentariul la cap. 1,6.8). Acest pasaj atrage atentia la raul persistent al generatiilor urmatoare ale lui Israel. Copii au dovedit ei insisi ca nu sunt mai buni decat mama care ii nascuse.



2:5 Mama lor a curvit; cea care i-a nascut s-a necinstit; caci a zis: Voi alerga dupa ibovnicii mei, care imi dau painea si apa mea, lana si inul meu, untdelemnul si bauturile mele!

Ibovnici. Natiunile inconjuratoare, asirienii si egiptenii, pe care Israel se sprijinea ca sa-l ajute cand era in primejdie din partea vrajmasilor lui, mai sunt numiti astfel in alte locuri (vezi comentariul la Ieremia 3,1; 22,20; 31,14). Totusi, referirea de aici pare sa fie in special la dumnezeii straini al caror cult israelitii ii acceptasera cu aviditate (vezi comentariul la v. 13).

Painea si apa mea. In loc de a-I fi recunoscatori lui Dumnezeu pentru ca le satisfacea nevoile si dorintele, asa cum era David (vezi 1Cronici 29,10-14), israelitii apostati atribuiau cu nerusinare idolilor primirea celor necesare vietii (vezi Ieremia 44,17-18). Aceeasi lipsa de recunostinta fata de Dumnezeu pentru ingrijirea de nevoile materiale ale vietii este la fel de obisnuita si astazi.



2:6 De aceea iata, ii voi astupa drumul cu spini, i-l voi astupa cu un zid, ca sa nu-si mai afle cararile.

Iti voi astupa drumul. Dumnezeu rosteste acum judecata Sa asupra lui Israel in hotararea Sa de a stavili calea de pacat si ocara. El va sta impotriva scopului lui. Cat de adevarata este afirmatia lui Thomas á Kempis din Imitation of Christ, ca ,,omul propune, dar Dumnezeu dispune.” Daca lucrurile stau asa este datorita milei lui Dumnezeu, deoarece El cunoaste cel mai bine ceea ce este spre binele nostru final. Se spuna ca Martin Luther ar fi declarat: ,,O, ce nefericiti sunt oamenii cand Dumnezeu ii lasa in voia lor si nu li se mai impotriveste in poftele lor! Voi va fericiti pe voi insiva de multe ori ca pe calea pacatului pe care va gasiti nu dati de nici o greutate. Sa te fericesti! Ai motiv sa urli si sa-ti frangi mainile; asupra ta zace blestemul lui Dumnezeu. Blestemul inspaimantator de a-ti placea calea pacatului.”

Nu; Dumnezeu nu-l lasa pe pacatos sa mearga nestanjenit. De repetate ori principiul acesta este afirmat in Biblie (vezi Iov 19,8; Proverbe 16,1.9; 19,21; Ieremia 10,23; Plangeri 3,7.9). Pentru propriul sau bine spiritual Israel urma sa experimenteze curand ,,gardul” si ,,zidul” captivitatii asiriene. Ramasita exilatilor care tineau cultul lui Iehova (vezi comentariul la 2Regi 17,23) au fost pentru totdeauna izbaviti de relele inchinarii la idoli.



2:7 Va alerga dupa ibovnicii ei, dar nu-i va ajunge; ii va cauta, dar nu-i va gasi. Apoi va zice: Hai sa ma intorc iarasi la barbatul meu cel dintai, caci eram mai fericita atunci decat acum!

Nu-i va ajunge. Stradaniile natiunii israelite de a-i gasi pe ibovnicii ei (vezi comentariul la v. 5) vor fi in zadar. Nici natiunile pagane inconjuratoare si nici zeii lor nu vor fi in stare sa ajute natiunea israelita in ceasul necazului ei. Daca aceasta a fost cu adevarat experienta faptica a Gomerei (vezi comentariul la v. 2), inseamna ca tovarasii ei adulterini nu au dorit sa-i dea ajutor permanent si au evitat s-o intalneasca oricand era posibil.

Barbatul meu cel dintai. In experienta lui Israel ca natiune, Domnul fusese barbatul ei ,,cel dintai”. Daca paralela exacta se potrivea in viata profetului, aceasta indica faptul ca Osea fusese barbatul ,,cel dintai” al Gomerei si, prin urmare, ca ea nu avusese legaturi cu alti ,,barbati” decat dupa casatoria ei cu profetul.

Eram mai fericita atunci. Aceeasi experienta a avut-o si fiul pierdut din parabola Domnului ,,cand si-a venit in fire” (Luca 15,17) si si-a dat seama ca ,,atunci” in casa tatalui sau era mai fericit ,,decat acum” la roscove.



2:8 N-a cunoscut ca Eu ii dadeam graul, mustul si untdelemnul, si au inchinat slujbei lui Baal argintul si aurul cel mult pe care i-l dadeam.

N-a cunoscut. Aceasta descopera ignoranta pacatoasa a poporului lui Dumnezeu si nerecunostinta lui fata de adevaratul Datator a ,,orice ni se da bun si orice dar desavarsit”. (Iacov 1,17).

Argintul si aurul cel mult. Sau ,,a inmultit aurul si argintul ei”. Prosperitatea in afaceri si comert cu care Israel fusese favorizat, in special in timpul domniei lui Ieroboam II (vezi Vol. II, p. 83), a avut ca rezultat imbogatirea aceasta. In loc de a folosi bogatia aceasta pentru slava lui Dumnezeu, Israelul apostat a folosit-o in practicile lui idolatre in razvratire fata de caile lui Dumnezeu. In chip tragic, ,,Israel s-a ingrasat si azvarlit din picior” (vezi comentariul la Deuteronom 32,15). In schimb, pentru indurarile Sale, Dumnezeu asteapta pe buna dreptate ca noi sa-I aducem multumiri si sa folosim binecuvantarile Lui spre slava Lui.

In aceasta perioada materialista, cand stiinta si iscusinta omeneasca ne ispitesc sa fim mandri si multumiti cu propria noastra productivitate trebuie sa ne ferim de primejdia de a fi nerecunoscatori fata de Dumnezeu pentru toate bunatatile Lui (vezi Psalm 103,1.2).

Au inchinat slujbei Lui Baal. Ironia finala a situatiei era ca aceste bunatati date de Dumnezeu erau atribuite lui Baal si folosite in slujba lui.



2:9 De aceea Imi voi lua iarasi inapoi graul la vremea lui, si mustul la vremea lui, si imi voi ridica iarasi de la ea lana si inul pe care i le dadusem ca sa-i acopere goliciunea.

De aceea Imi voi lua iarasi inapoi. Dumnezeu Se hotaraste sa Se intoarca de la mila si sa treaca la meritata pedeapsa. El ii va da pedeapsa lui Israel lipsindu-Si poporul de belsugul pe care ei il folosisera astfel in idolatrie si pacat. Abuzul de mila va pricinui retragerea milei (vezi comentariul la Geneza 4,3). Uneori este posibil ca Dumnezeu sa-Si retina binecuvantarile de la noi pentru ca sa putem intelege ca ele vin de la El si ca El doreste partasia noastra recunoscatoare.

Imi. In versetul 5, Gomera pretinde ca foloasele materiale insirate erau daruri de la ibovnicii ei; aici, Osea tagaduieste acuzatia indirecta a Gomerei ca nu-i acorda intretinere si afirma ca el i-a pus la indemana toate lucrurile acestea. La fel, binecuvantarile de care s-a bucurat Israel venisera de la Dumnezeu, dar Israel inchinase binecuvantarile acestea in slujba idolilor (vezi capitolul 10,1;

p. 32, 33).

Graul. Cele trebuincioase pentru viata – hrana si imbracamintea – vor fi indepartate prin vreun dezastru al naturii, ca de pilda furtuna ori seceta, sau prin invazia inamicului. Atunci cand refuzam sa-L pastram pe Dumnezeu in minte (vezi Romani 1,28), binecuvantarile noastre vor fi blestemate (Maleahi 2,2). Vom fi adusi in situatia de a recunoaste ca suntem numai administratori ai darurilor Cerului si nu proprietari ai lor. Daca nu-L vom cunoaste pe Datator prin belsug, s-ar putea sa fim adusi sa-L cunoastem prin lipsa.



2:10 Si acum ii voi descoperi rusinea inaintea ibovnicilor ei, si nici unul n-o va scoate din mana Mea.

Voi descoperi. Literal ,,da la iveala” (vezi Plangeri 4,22)

Rusinea. Continuand imaginea cu sotia infidela a lui Osea, Domnul avertizeaza ca ocara va urma lipsurilor in cazul lui Israel. Natiunea aceasta care fusese candva o delectare este acum dispretuita si urata.

Ibovnicilor. Vezi comentariul la v. 5.

Nici unul n-o va scoate. Vezi comentariul la Plangeri 1,2.17.



2:11 Voi face sa inceteze toata bucuria ei, sarbatorile ei, lunile ei cele noi, Sabatele ei, si toate praznicele ei.

Bucuria. Pacatul si bucuria nu pot sta multa vreme impreuna, deoarece daca Israel nu va indeparta pacatul de la bucuria lui, Dumnezeu va indeparta bucuria de la pacatul lui. Bucuria lumeasca este numai o parodie a adevaratei bucurii sufletesti. Cea din urma este un rau adanc si limpede, in timp ce cealalta este doar o spuna scanteietoare superficiala care tine doar un scurt timp (vezi 1Ioan 2,15-17). Unul din marile scopuri ale primei veniri a lui Hristos a fost sa ne dea o bucurie adevarata si care sa ne aduca implinire (Ioan 15,11; 16,24; 17,13).

Sarbatorile. In zadar tinea Israel unele din formele si ceremoniile cultului Domnului in timp ce in spirit si apostazie se tinea de idolatrie (vezi comentariul la 1Regi 12,32). Un asemenea compromis imposibil intre cultul lui Dumnezeu si al diavolului nu putea sfarsi decat in dezastrul captivitatii.

Lunile ei cele noi. Sarbatori tinute in ziua intai a fiecarei luni (vezi Numeri 28,11.14).

Sabatele. Unii au considerat cu tarie versetul acesta o dovada ca Sabatul saptamanal urma sa fie desfiintat. Totusi, o privire atenta la contextul pasajului dovedeste falsitatea unui asemenea rationament. Profetul declara aici ca diversele sarbatori si zile de bucurie sfanta ale regatului de nord urmau sa inceteze ca urmare a viitoarei captivitati a natiunii. In acest text nu se vorbeste despre desfiintarea Sabatului sau a unui serviciu religios in scopul acesta, ci mai degraba desfiintarea natiunii rebele. Toti crestinii sunt de acord ca Dumnezeu nu dorea ca Pastele sau oricare alta sarbatoare anuala pe care El o instituise, sa fie desfiintata la data aceea, care era cu cateva sute de ani inainte de prima venire a lui Hristos. Atunci, consecventa cere ca noi sa credem ca scriitorul biblic nu face nici macar vreo aluzie ca Sabatul saptamanal al Domnului urma sa fie desfiintat, nici atunci si nici la o alta data viitoare.

Praznicile. Literal ,,sarbatorile stabilite”.



2:12 Ii voi pustii si viile si smochinii, despre care zicea: Aceasta este plata pe care mi-au dat-o ibovnicii mei! Le voi preface intr-o padure, si le vor manca fiarele campului.

Voi pustii si viile. Acum Dumnezeu ameninta sa indeparteze mijloacele de trai taind astfel orice nadejde viitoare (vezi Psalmi 107,33.34). Vita de vie si smochinii simbolizeaza prosperitatea si pacea (vezi 1Regi 4,25; Ieremia 5,17).

Plata. ,,Chiria mea” (LXX; RSV); plata data unei prostituate sau unei femei rau famate.

O padure. Ebr. Ya’ar, ,,un desis” sau ,,o padure”. O tara in care cresteau pomii si viile acestea roditoare va fi preschimbata intr-un hatis de necultivat.



2:13 O voi pedepsi pentru zilele cand tamaia Baalilor, cand se gatea cu veriga de nas, cu salba ei, si alerga dupa ibovnicii ei, uitand de Mine, zice Domnul.

O voi pedepsi. Acelasi cuvant apare si in Osea 1,4; Psalmi 8,4; 59,5.

Baalilor. Numele Baal era folosit, in general, pentru a desemna pe oricare dintre zeii locali (vezi comentariul la v. 17). Folosirea acestui termen este o indicatie ca termenul ,,ibovnicii” asa cum

apare aici este o referire la zeii falsi ai natiunilor pagane si nu la natiunile insele. Tamaie. Aceasta arata felul de cult pe care Israel il transferase de la zilele de sarbatoare ale Domnului la acelea ale lui Baal. Veriga de nas si salba ei. Sau ,,cerceii si bijuteriile”. Natiunea pacatoasa a lui Israel se impodobea cu podoabe frumoase in devotiune fata de ,,ibovnicii” ei pagani.



2:14 De aceea iata, o voi ademeni si o voi duce in pustie, si-i voi vorbi pe placul inimii ei.

O voi ademeni. Aceasta trecere brusca infrumuseteaza tabloul iubirii staruitoare si statornice a lui Dumnezeu fata de poporul Sau in ciuda tuturor abaterilor lui. Observati contrastul izbitor intre ,,uitand de Mine” a lui Israel din versetul anterior si ,,o voi ademeni” a lui Dumnezeu din acesta. S-ar putea ca noi sa-L uitam pe Dumnezeu, dar El nu ne poate uita pe noi (Isaia 49,14-16).

In pustie. Intrucat Egiptul constituise casa robiei lui Israel, exodul in pustie reprezentase eliberarea si libertatea rascumparatoare. Pustia fusese, de asemenea, scoala pregatitoare in care Dumnezeu l-a educat pe Israel pentru Canaan si pentru dezvoltare nationala, locul in care Dumnezeu intrase in legamant cu poporul Lui pe cand el era pe drum catre Tara Fagaduita. Ceea ce Dumnezeu a incercat sa realizeze pentru Israel pe vremea experientei din pustie, El urma sa caute sa indeplineasca pentru ea pe vremea lui Osea.



2:15 Acolo, ii voi da iarasi viile, si valea Acor i-o voi preface intr-o usa de nadejde, si acolo, va canta ca in vremea tineretii ei, si ca in ziua cand s-a suit din tara Egiptului.

Viile. Pustia urma sa fie transformata intr-un loc al viilor (vezi comentariul la Osea 2,12; Isaia 35,1).

Valea Achor. Literal, ,,valea necazului” fara indoiala o referire la evenimentele care venisera ca urmare a pacatului lui Acan (vezi comentariul la Iosua 6,18; 7,24). Cand hotia lui Acan a fost descoperita si blestemul adus a fost inlaturat de deasupra taberei, infrangerea de la Ai a fost transformata intr-o rasunatoare biruinta. In tabara nemangaiata a lui Israel, disperarea a facut loc nadejdii ca Tara Fagaduita va fi curand luata in stapanire. Tot asa, pentru mangaierea lui Israel, acum, Osea asigura poporul ca necazul lui Israel ii va deschide in viitor ,,o usa de nadejde”, o usa a restaurarii dupa captivitate. La fel, necazurile vietii care vin peste noi, daca sunt primite si suferite cu rabdare intr-un duh de adevarata smerenie si de credinta staruitoare in Dumnezeu, nu sunt decat ,,porti ale nadejdii” deschizandu-ne inainte rezerve mai mari de putere sufleteasca (1Corinteni 4,17; 7,9-11).

Va canta. Ebr. ’anah. Cuvantul acesta are patru sensuri de baza diferite: 1) ,,a raspunde”, ,,a replica”; 2) ,,a fi doborat”, ,,a fi intristat”; 3) ,,a fi ocupat”; 4) ,,a canta”, ,,a urla” [ca animalele]. RSV traduce ,,raspunde”. Dupa cum Israel ,,in vremea tineretii” lui, dupa ce trecuse prin Marea Rosie a cantat cantarea de biruinta a lui Moise (Exod 15), tot asa, din nou, Israel va canta despre izbavirea lui. ,,Raspunde” poarta ideea ca Israel recunoaste intr-un mod plin de multumire semnele iubirii lui Dumnezeu si acum intentioneaza sa faca voia Lui.



2:16 In ziua aceea, zice Domnul, Imi vei zice: Barbatul meu! si nu-Mi vei mai zice: Stapanul meu!

Imi vei zice: ,,Barbatul meu. Ebr. ’ishi inseamna ,,barbatul meu” indicand scopul lui Dumnezeu de dupa captivitate de a reinnoi legamantul Lui cu Israel, de unde, figurat, de a fi recasatorit cu natiunea lui Israel.

Nu-mi vei mai zice: ,,Stapanul meu!” Cuvantul ebraic corespunzator, ba’ali, poate si el sa insemne, ,,barbatul meu”. Totusi, cuvantul il desemneaza pe barbat in calitatea sa de stapan sau proprietar. Unii comentatori sugereaza ca ba’ali este un termen de autoritate si conducere aspra in contrast cu ,,barbatul meu”, un titlu de afectiune duioasa, si ca deoarece Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii El doreste ca noi sa-i slujim din iubire si nu de frica (vezi 1Ioan 4,18.19). Altii sugereaza ca numele ba’ali urma sa nu mai fie folosit din cauza valentelor sale idolatre.



2:17 Voi scoate din gura ei numele Baalilor, ca sa nu mai fie pomeniti pe nume.

Baalilor. Popularitatea numelui Baal in diferite perioade din istoria lui Israel poate fi demonstrata de urmatoarea lista: Baal-Berit (Judecatori 8,33), Baal-Gad (Iosua 11,17); Baal-Haman (Cantarea Cantarilor 8,11); Baal-Hazor (2Samuel 13,23); Baal-Hermon (Judecatori 3,3); Baal-Meon (Numeri 32,38); Baal-Peor (Numeri 25,3); Baal-Peratim (2Samuel 5,20); Baal-Salisa (2Regi 4,42); Baal-Tamar (Judecatori 20,33); Baal-Zebub (2Regi 1,2); Baal-Tefon (Exod 14,2).



2:18 In ziua aceea, voi incheia pentru ei un legamant cu fiarele campului, cu pasarile cerului si cu taratoarele pamantului, voi sfarama din tara arcul, sabia si orice unealta de razboi, si-i voi face sa locuiasca in liniste.

Voi sfarama din tara arcul. In restaurarea ce avea sa aiba loc, natiunea urma sa depinda de Dumnezeu pentru protectie (vezi comentariul la cap. 1,7).



2:19 Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihanire, judecata, mare bunatate si indurare;

Pentru totdeauna. Casatoria anterioara se sfarsise cu dezastru. Israel, ca natiune, ,,curvise”

(v. 5), iar Dumnezeu o renegase (v. 2). Dar El era dispus sa o reprimeasca pe sotia Sa infidela si sa

o reaseze in pozitia ei initiala. Se nadajduia ca experienta nesatisfacatoare a abaterii ei anterioare urma sa asigure noului contract un caracter de permanenta. Dumnezeu era dispus sa-Si faca partea Lui. In ce-L privea pe El, noua unire urma sa dainuiasca ,,totdeauna”. Daca planul avea sa izbuteasca sau nu depindea de Israel (vezi p. 34).



2:20 te voi logodi cu Mine prin credinciosie, si vei cunoaste pe Domnul!

Vei cunoaste pe Domnul. Israel cunostea partea ceremoniala a cultului Domnului, jertfele, zilele de sarbatoare si alte ceremonii legate de cultul acela; dar ei nu-L cunosteau pe Dumnezeu. De fapt, insusi cultul si serviciul religios al lui Dumnezeu devenise pentru ei, asa cum ar putea fi pentru noi, o inlaturare inselatoare a lui Dumnezeu Insusi. Cultul si slujirea lui Dumnezeu sunt zadarnice daca nu-L cunoastem pe Dumnezeul caruia ii aducem inchinare si Ii slujim (Matei 7,22.23; Ioan 17,3).



2:21 In ziua aceea, voi asculta, zice Domnul, voi asculta cerurile, si ele vor asculta pamantul;

Voi asculta. Literal ,,voi raspunde”. Sursa prosperitatii lui Israel este descrisa in v. 21 si 22 printr-o graitoare coborare de la apogeu. Dumnezeu raspunde cerurilor; cerurile ii raspund pamantului, iar pamantul raspunde cu recoltele. In felul acesta prosperitatea materiala a lui Israel este urmarita de profet pana la adevarata ei sursa ,,Datatorul a toate” (vezi comentariul la v. 5 si 8).



2:22 pamantul va asculta graul, mustul si untdelemnul, si acestea vor asculta pe Izreel.

Izreel. In cap. 1,4, Osea foloseste cuvantul acesta cu sensul ,,a imprastia”, intr-un inteles rau (vezi comentariul respectiv). Aici, el foloseste cuvantul cu sensul ,,imprastiere” in sensul cel bun al semanarii semintei. Izreel devine un nume, care leaga laolalta amintirea pedepsei trecute a lui Dumnezeu impreuna cu fagaduinta indurarii Lui viitoare.



2:23 Imi voi sadi pe Lo-Ruhama in tara, si-i voi da indurare; voi zice lui Lo-Ami: Tu esti poporul Meu! Si el va raspunde: Dumnezeul meu!

Imi voi sadi. Fagaduinta ca dupa captivitate, Israel va fi sadit iarasi in tara Fagaduintei.

Ii voi da indurare. Vezi comentariul la cap. 1,10

In v. 23, sensul metaforic al numelor celor trei copii ai Gomerei este rasturnat si folosit in mod pitoresc pentru a reprezenta relatia de casatorie refacuta. Mai inainte (vezi comentariul la cap. 1,4) Izreel insemna ,,Dumnezeu va imprastia”, dar aici Domnul zice ,,Voi semana”. In loc de Lo-Ruhama, ,,necompatimita” (1,6), acum Dumnezeu fagaduieste sa dea ,,indurare”. In loc de Lo-Ami, ,,nu-i poporul Meu” (1,5), Dumnezeu spune acum: ,,Tu esti poporul Meu”.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

14–17PK 298

14–206T 409

18–23PK 299

19 GC 381

23 AA 174; 8T 57


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: