English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Osea

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Osea, 13


13:1 Cand vorbea Efraim, raspandea groaza in Israel. Dar cum a pacatuit cu Baal, a murit.

Raspandea groaza. Versetele 1-8 ale acestui capitol arata de ce Efraim (regatul de la nord al lui Israel) si-a atras ,,pieirea” (v. 9). Sunt date amanuntele pacatului natiunii, cu pedeapsa venita ca urmare a acestor faradelegi.

Pacatul. Evident, o referire la cultul lui Baal (pentru care, fara indoiala cultul vitelului pregatise calea), care fusese introdus in Israel de Ahab la instigarea reginei Izabela (vezi 1Regi 16,29-33). Prin eforturile lui Ilie (1Regi 18) si al regelui Iehu (2Regi 9; 10) acest rau a fost stavilit, dar nu eradicat, iar adesea a izbucnit din nou.

A murit. Idolatria lui Efraim a avut ca urmare degradarea nationala si moartea politica. El si-a pierdut pozitia lui aleasa si inalta, iar onoarea lui a fost trantita in tarana. El a ajuns mort din punct de vedere spiritual, gata pentru ingroparea care avea sa vina in curand (vezi Efeseni 2,1). Parasirea lui Dumnezeu si jocul cu pacatul aduce intotdeauna ca rezultat sigur moartea (vezi Ezechiel 33,10.11; Romani 6,23). Punand in contrast prosperitatea lui Efraim cu distrugerea lui, profetul arata ca Efraim isi datora prosperitatea indurarii nemeritate a lui Dumnezeu care il binecuvantase multumita lui Iosif (vezi Geneza 49,22); nimicirea sa se datora propriului pacat.



13:2 Si acum ei pacatuiesc intr-una, isi fac chipuri turnate din argintul lor, idoli nascociti de ei, lucrare facuta de mesteri. Acestora le vorbesc ei, si jertfind oameni, saruta vitei!

Si acum. Cuvintele acestea marcheaza intr-un mod semnificativ tranzitia de la timpul introducerii cultului lui Baal (vezi comentariul la v. 1), la starea din timpul lui Osea. Facerea si adorarea unui chip cioplit ca o reprezentare materiala a adevaratului Dumnezeu, asa cum facuse Ieroboam I (vezi 1Regi 22,25-33) a fost ceva odios, calcand astfel porunca a doua si neglijand invatatura solemna ca inchinarea la Dumnezeu trebuie sa fie spirituala, nu materiala (vezi Exod 20,4-6; Ioan 4,24). Dar a fost de doua ori mai odioasa introducerea altor zei, precum Baal al fenicienilor, intr-o directa incalcare a primei porunci, care cere adorarea exclusiva a Domnului (vezi Exod 20,3). Iar acum, in vremea lui Osea, dainuiau ,,intruna” toate formele de idolatrie, pana cand poporul a ajuns sa fie cu desavarsire stapanit de aceste religii false.

Lucrare facuta de mesteri. Fiind lucrarea mainilor oamenilor, chipurile si idolii acestia n-aveau nici o putere spirituala sau fizica (vezi Isaia 44,9-20; 2,18.19).

Saruta vitei. Era obiceiul inchinatorilor la idoli sa sarute obiectul adorarii lor (vezi 1Regi 19,18). Daca obiectul inchinarii nu putea fi atins (ca de pilda luna), sarutarea ii era trimisa prin sarutarea de catre inchinator a propriei maini (vezi comentariul la Iov 31,27).



13:3 De aceea, vor fi ca norul de dimineata, ca roua care trece repede, ca pleava suflata de vant din arie, ca fumul, care iese din horn.

Ca norul de dimineata. Prosperitatea lui Efraim va fi de scurta durata (vezi Psalmi 37,35.36); apostazia lui va aduce asupra lui o pedeapsa sigura si grabnica. Aceste patru imagini, norul de dimineata, roua, pleava si fumul, reprezinta intr-un mod extrem de sugestiv caracterul trecator al vietii omenesti (vezi Isaia 40,6-8; Iacov 4,14; etc.).



13:4 Dar Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, din tara Egiptului incoace. Tu cunosti ca nu este alt Dumnezeu afara de Mine, si nu este alt Mantuitor afara de Mine.

Tara Egiptului. Versetele 4 si 5 arata ca pedeapsa divina asupra lui Efraim nu poate fi pe buna dreptate considerata prea aspra avand in vedere bunatatea lui Dumnezeu fata de nerecunoscatorul Israel. De pe vremea cand poporul Lui era in Egipt, Domnul le-a acordat favoarea Lui, pe care ei au uitat-o in chip nerusinat. Profetii aveau obiceiul de a se referi la istoria trecuta a harului mantuitor al lui Dumnezeu in comportarea Lui fata de poporul Sau, ca temei al unui apel la pocainta de starea de pacat prezenta si ca o incurajare de a cauta aprobarea si acceptarea divina.

Nu este alt Mantuitor. Osea se refera aici la Dumnezeu ca fiind singurul Dumnezeu adevarat, toti ceilalti dumnezei fiind inselaciuni (vezi Isaia 43,10-12; 45,20.21). Eliberarea lui Israel din Egipt a constituit o puternica dovada a puterii lui Dumnezeu.



13:5 Eu te-am cunoscut in pustie, intr-un pamant fara apa.

In pustie. Intrucat Dumnezeu Isi cunoscuse si ingrijise poporul, ei ar fi trebuit sa pastreze cunostinta Lui (vezi comentariul la cap. 4,6) prin pastrarea inchinarii la El (vezi Deuteronom 32,9-14).



13:6 Dar cand au dat de pasune, s-au saturat, si cand s-au saturat, inima li s-a umflat de mandrie; de aceea M-au uitat.

S-au saturat. Pe pasunea bogata de iubire si bunatate a lui Dumnezeu, poporul Sau s-a ingrasat. Efraim este asemenea unui animal domestic de munca (vezi comentariul la cap. 10,11) care, intr-o pasune peste masura de bogata, devine incapatanat si indaratnic.

M-au uitat. In loc sa-si aminteasca cu recunostinta de Dumnezeu si sa-si modeleze viata conform harului Sau imbelsugat manifestat fata de ei, poporul a fost plin de mandrie si L-a uitat pe Creatorul sau. Cu cat sunt cautate si pretuite mai mult bunurile lumii acesteia, cu atat este mai uitat Dumnezeu, marele Datator al oricarui dar bun. Aceasta a fost agravarea pacatului lui Israel pe care profetul atat de adesea l-a adus in atentia natiunii (2,8; 4,7; 10,1).



13:7 Eu M-am facut ca un leu pentru ei, si-i pandesc ca un pardos pe drum.

Ca un leu. O imagine care descrie extrem de bine nimicirea care urmeaza inevitabil pacatului lui Israel. Fiarele vorace mentionate aici, leul cu ferocitatea lui si leopardul cu repeziciunea lui, simbolizeaza apropiata invazie a asirienilor care va pune capat regatului de nord (2Regi 17,1-6). Oile ingrasate din pasunea lor bogata vor ajunge in curand prada devoratorilor.



13:8 Ma napustesc asupra lor, ca o ursoaica lipsita de puii ei, le sfasii invelisul inimii; ii inghit pe data ca un leu, si fiarele campului ii vor face bucati.

Ca o ursoaica. Putine animale sunt mai feroce ca o ursoaica atunci cand este jefuita de puii ei sau cand este foarte flamanda. LXX traduce aceasta propozitie astfel: ,,Ii voi intampina prin intermediul asirienilor ca o ursoaica infuriata.” Cele trei fiare salbatice amintite, leul, leopardul si ursul, descriu extrem de bine puterea urgiei lui Dumnezeu si furia maniei sale. Daca pacatosul ar scapa de leu, il va ataca leopardul; daca ar scapa de leopard, il va intalni ursoaica infuriata. Se pare ca Osea se straduieste sa prezinte poporului sau cu o putere crescanda o intelegere a ce inseamna abaterea asupra lor a urgiei divine. Profetul foloseste aici aceleasi imagini inspaimantatoare din lumea animala care sunt adesea folosite in alte locuri ca simboluri ale natiunilor folosite de Satana pentru a se opune poporului lui Dumnezeu si pentru a-l nimici (vezi Ieremia 4,7; 50,17.44; Ezechiel 32,2; Daniel 7,4-7).

Invelisul inimii. Adica pericardul, membrana care inconjoara inima. Israel isi inchisese inima fata de Dumnezeu. Pedeapsa divina este simbolizata prin sfasierea acestei inimi inchise de catre un leu. Profetul prezinta o paralela vie si impresionanta a zilei judecatii cand toate inimile vor fi deschise inaintea lui Dumnezeu (vezi Evrei 4,13; 10,30.31).



13:9 Pieirea ta, Israele, este ca ai fost impotriva Mea, impotriva Celui ce te putea ajuta.

Pieirea ta. Sau ,,te-ai distrus”. Israel s-a auto-distrus cu armele mandriei, idolatriei, senzualitatii si anarhiei. Pacatul are intotdeauna un caracter sinucigas (vezi Proverbe 8,36; Ezechiel 18,20; 33,10.11; 5T 120).

Te putea ajuta. Sau ,,Ajutorul tau”. Situatia extrema a lui Israel poate constitui pentru ei, daca vor, ocazia lui Dumnezeu (Israel 49,14-16; Evrei 13,5). Versetul este concomitent si un sfarsit tragic, dar si un inceput mangaietor, o fagaduinta ca in timp ce ruina lui Israel este adusa de propria lor purtare, inca mai exista pentru ei o ocazie de a se intoarce la Domnul. In timp ce de-a lungul intregii istorii a neamului omenesc mania si ruina constituie dreapta rasplatire a omului pacatos, bunatatea si indurarea constituie darurile unui Dumnezeu drept si iubitor.



13:10 Unde este imparatul tau, ca sa te scape in toate cetatile tale? Unde sunt judecatorii tai, despre care ziceai: Da-mi un imparat si domni?

Imparatul tau. Intrebarile din acest verset arata clar ca regii pusi dupa alegerea proprie a lui Israel (vezi comentariul la cap. 8,4) nu puteau fi de ajutor natiunii. Motivul pe care il prezentasera israelitii pentru a cere un rege era acela de a-i judeca si de a-i conduce in razboaie (1Samuel 8,19.20). Teama de ceea ce o natiune inamica le-ar fi putut face constituia o criza careia ei simteau ca numai un rege i-ar fi putut face fata cum se cuvine. In criza care sta acum in fata lor – invazia asiriana – Domnul intreaba: ,,Unde este acum imparatul care sa-i conduca in apararea tuturor cetatilor si intariturilor lor si sa le dea biruinta? Unde sunt judecatorii si conducatorii care vor actiona ca salvatori din primejdie?” Raspunsul este, desigur, ca astfel de salvatori puternici nu sunt de gasit.

Daca limitam semnificatia expresiei ,,imparatul tau”, la regatul de nord, aici se face referire la alegerea de catre Israel a lui Ieroboam I ca sa scape de presiunea impozitelor lui Roboam (1Regi 12,12-20). Totusi, folosirea termenului ,,judecatori” si cuvintele cererii poporului, sugereaza ca acest pasaj se refera la greseala initiala a lui Israel de a cere un imparat (1Samuel 8,5), decat la respingerea din partea regatului de nord a lui Roboam si alegerea lui Ieroboam.



13:11 Ti-am dat un imparat in mania Mea, si ti-l iau in urgia Mea!

Ti-am dat un imparat. Regele acesta este fara indoiala Saul (1Samuel 8,4-7; 9,22 la 10,1). Se spune ca Augustin ar fi afirmat: ,,De multe ori Dumnezeu este maniat atunci cand da, si milostiv atunci cand refuza” (vezi Numeri 11; Psalmi 78,18.27-31.38.39; 106,14.15.43-46). Este un gand solemn acela ca Dumnezeu ii poate pedepsi pe oameni implinindu-le dorintele.



13:12 Nelegiuirea lui Efraim este stransa, pacatul lui este pastrat.

Stransa. Asa cum cineva, potrivit obiceiului, inveleste bani intr-o punga si-i pune intr-un loc secret ca sa poata fi pastrati, si Dumnezeu a pastrat cu grija pacatele lui Efraim (vezi Deuteronom 32,34.35; Iov 14,17). Acum a sosit timpul ca Efraim sa dea socoteala. Pavel foloseste aceeasi ilustratie cu privire la soarta pacatosului (Romani 2,4-6). In loc de a ne ascunde pacatele, noi ar trebui sa le scoatem in lumina deplina a pocaintei si marturisirii daca vrem sa fim iertati (vezi Iov 31,33).



13:13 Il vor apuca durerile nasterii; este un copil neintelept, caci nu poate sa nasca la vremea sorocita!

Durerile. Pedeapsa, avertizeaza Dumnezeu, este comparata cu convulsiile violente, bruste, irezistibile ale unei femei la nastere (vezi 1Tesaloniceni 5,3). Nelegiuirea lui Israel va fi urmata de suferinte severe si de numeroase intristari. Totusi, aceste intristari lumesti ar putea, prin harul lui Dumnezeu, sa aduca pana la urma intristarea evlavioasa a pocaintei. Atunci si numai atunci va veni

o noua si mai fericita perioada de existenta.



13:14 Ii voi rascumpara din mana locuintei mortilor, ii voi izbavi de la moarte. Moarte, unde iti este ciuma? Locuinta a mortilor, unde iti este nimicirea? Cainta este ascunsa de privirile Mele!

Ii voi rascumpara.Comentatorii nu au ajuns la un consens in ce priveste aplicarea acestui pasaj. Considerat de sine statator, el pare sa fie o frumoasa fagaduinta a invierii si a desfiintarii finale a mortii si a she’ol-ului. Totusi, o astfel de interpretare nu pare sa corespunda contextului. Versetele 12-13 vorbesc despre caracterul inevitabil al apropiatei judecati. Versetul 15 continua ideea. Mai mult, afirmatia ,,cainta este ascunsa de privirile Mele” nu pare sa se acorde in chip natural cu afirmatia precedenta; iar aceasta cu atat mai putin cand se observa ca termenul tradus prin ,,cainta” este probabil mai corect redat prin ,,mila”. Aceasta observatie i-a determinat pe numerosi comentatori sa caute un sens care sa fie in deplin acord cu contextul. Ei arata ca traducand pasajul ca o serie de intrebari mai degraba decat o serie de afirmatii, se realizeaza o deplina armonie. Urmatoarea traducere se bazeaza pe aceste considerente: ,,Sa ii rascumpar din puterea lui Seol? Sa ii rascumpar din moarte? O moarte, unde iti sunt chinurile? O, Seol, unde iti este nimicirea? Mila este ascunsa de ochii Mei.” [RSV]. Vazut astfel, pasajul avertizeaza ca deoarece ,,nelegiuirea lui Efraim este stransa”, Dumnezeu nu va izbavi poporul de la moarte; ca, de fapt, El este Acela care cheama moartea si pe she’ol sa-si faca lucrarea si ca nu se va gasi mila la El atata timp cat va indeplini ceea ce pentru El este ,,lucrarea Lui ciudata” (Isaia 28,21).

Aceia care sustin ca pasajul acesta este o fagaduinta a invierii atrag atentia ca aceste cuvinte ar putea fi o brusca izbucnire din partea profetului cu gandul la glorioasa perspectiva a viitorului si, de aceea par a fi detasate de context. Ei interpreteaza pasajul, ,,cainta va fi ascunsa de privirile Mele”, ca afirmand ca planurile pline de indurare ale lui Dumnezeu pentru poporul Sau nu se vor schimba.

Izbucnirea triumfatoare a lui Pavel din 1Corinteni 15,55: ,,Unde iti este biruinta moarte? Unde iti este boldul moarte?” este probabil o aluzie la Osea 13,14. Cuvintele apostolului sunt mult mai asemanatoare cu LXX decat cu versiunea ebraica. Propozitiile corespondente din LXX zic: ,,Unde iti este pedeapsa, o, moarte? Unde iti este boldul, o, Hades?”



13:15 Oricat de roditor ar fi Efraim in mijlocul fratilor sai, tot va veni vantul de rasarit, se va starni din pustie un vant al Domnului, ii va usca izvoarele, si-i va seca fantanile: va jefui vistieria de toate vasele ei de pret.

Roditor. Probabil un joc de cuvinte, numele Efraim, prin derivare obisnuita, fiind derivat de la

o radacina care inseamna ,,a fi roditor” (vezi Geneza 49,22). Numele Efraim este folosit in mod obisnuit in Vechiul Testament ca o desemnare a partii de nord a regatului divizat, datorita faptului ca Efraim era semintia cea mai mare si mai influenta din nord. In mod similar, regatul de sud era cunoscut in mod obisnuit ca Iuda, semintia cea mai numeroasa si mai influenta din sud. I

Vantul de rasarit. Vanturile din rasarit din Palestina, venind din desert, tind sa fie fierbinti si uscate (vezi comentariul la Ieremia 18,7). Puternicele ostiri ale Asiriei sunt reprezentate prin aceasta metafora.

Va jefui. Vantul de rasarit, cu toate ca este o tranzitie brusca de la ilustratie la realitate. Biruitorul asirian este acela care, venind de la rasarit ca un vant pustiitor de rasarit, il va pustii si jefui pe Israel.



13:16 Samaria este pedepsita, pentru ca s-a razvratit impotriva Dumnezeului ei. Vor cadea ucisi de sabie; pruncii lor vor fi zdrobiti, si vor spinteca pantecele femeilor lor insarcinate.

Samaria. Cetatea Samaria era capitala regatului de nord.

Este pedepsita. Sau ,,pustiita”. Ebr. I’asham, ,,a fi socotit vinovat”. LXX zice: ,,va fi facuta sa piara”, sau ,,va fi nimicita”. In Biblia ebraica, versetul 16 deschide capitolul 14.

Zdrobiti. Cu privire la obiceiurile barbare ale razboaielor din vechime, vezi comentariul la Judecatori 1,6; 2Regi 8,12; comp. 2Cronici 25,12.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 5T 50

3 PK 260; 8T 11

4 4T 139

9 DA 583, 588; GC 35

9, 10 PK 283

11 PP 605

14 PK 240


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: