English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Osea

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Osea, 12


12:1 Lui Efraim ii place vantul si alearga dupa vantul de rasarit; zilnic mareste minciuna si inselatoria; face legamant cu Asiria, si duc untdelemn in Egipt.

Efraim. Aici, un sinonim pentru regatul de nord al lui Israel.

Ii place vantul. Sau ,,Se hraneste cu vant” [KJV]. In loc de a-L cauta pe Domnul ca izvor al sigurantei, Israel a recurs la aliante straine care sa-l ajute sa-si pastreze puterea sleita. ,,Vantul” este un simbol a ceea ce este gol si zadarnic, lipsit de o valoare practica. De aceea, a se hrani cu vant, inseamna a avea placere sau a-si scoate hrana dintr-un lucru care nu poate oferi asa ceva.

Vantul de rasarit. Vezi comentariul la Ieremia 18,17. A alerga dupa vantul de rasarit inseamna a urmari sperante si planuri zadarnice care sunt imposibile. Dar intr-o si mai mare masura, aici se face aluzie la puterea distrugatoare a vantului de rasarit, facandu-l sa simbolizeze mai mult decat ceva zadarnic si desert. El simbolizeaza ceea ce este daunator si distrugator. Vantul de rasarit din Palestina, venind peste mari intinderi de pustiu nisipos, este uscat, arzator, nimicitor pentru vegetatie, chinuitor pentru om, violent pe mare (vezi Psalmi 48,7) si pe uscat (vezi Iov 27,21; Ieremia 18,17). De aceea, imaginea alergatului dupa vantul de rasarit este un simbol al nimicirii. Partea intai din Osea 12,1 din LXX zice: ,,Dar Efraim este un duh rau, el a alergat dupa vantul de rasarit toata ziua”.

Mareste minciuna. Unii explica aceasta ca descriind cultul fals al lui Israel si efectele lui daunatoare (vezi Amos 2,4). Altii iau acest pasaj ca fiind o referire la comportamentul lui Efraim fata de semenii lui in violenta si jaf (vezi Ieremia 6,7; Amos 3,10). Cert este ca intreaga viata a regatului de nord era o minciuna. Poporul lui renuntase la autoritatea divina. Ei se razvratisera fata de dinastia lui David. Ei lepadasera preotia fiilor lui Aaron. Se inchinau la viteii de aur. S-au lepadat de Domnul pentru a se inchina inaintea Baalilor si Astarteelor. Au slabit legaturile moralitatii in viata lor sociala. Au cautat ajutor in timp de necaz national, nu de la Domnul, ci intr-o vreme de la Asiria, iar in alta de la Egipt (vezi comentariul la Osea 11,5). Totusi, in tot acest timp inca pretindeau ca sunt poporul lui Dumnezeu. Se faleau cu Iacov ca tata al lor, lucru care explica de ce este citata viata lui Iacov (cap. 12,3.4) ca o mustrare pentru urmasii lui.

Si inselatoria. Sau ,,pustiirea”. Este semnificativ faptul ca minciunile si pustiirea sunt puse in legatura aici. Pacatele fata de care nu s-a facut pocainta si pedeapsa pentru ele sunt intotdeauna legate intre ele de Dumnezeu. A inmulti pe una inseamna, deci, a o inmulti pe cealalta. Pacatul este cauza al carei efect este pedeapsa, un efect pe care, intr-un mod destul de tragic, cei mai multi oameni par sa-l treaca cu vederea pana cand este prea tarziu (vezi Romani 2,4-6).

Face legamant. Printre celelalte neamuri din antichitate, ca de pilda grecii si romanii, tot asa, aducerea de jertfe de animale ratifica conditiile obligatorii ale unui acord intre partile in cauza. Aceasta alergare dupa aliante straine este data ca o dovada pozitiva a apostaziei lui Israel. Oferirea unor daruri mari catre Asiria din partea lui Israel, in loc de a-i opri pe asirieni sa le invadeze tara, i-a stimulat pe acestia sa invadeze tara lui Israel pentru a mai multa bogatie (vezi Eclesiastul 5,10). Ambitiile politice, economice si teritoriale ale puterilor imperiale precum Asiria nu sunt niciodata potolite. O data ce a inceput sa plateasca tribut acestei puteri mesopotamiene, Israel nu mai putea opri cererea irezistibila a acestui imperiu dupa mai mult si tot mai mult. Astfel s-a realizat ruina lui Israel.

Untdelemn. De obicei, referindu-se la uleiul de masline, un produs abundent al Palestinei (vezi Deuteronom 8,7.8; Ezechiel 27,17). Untdelemnul acesta era probabil trimis in Egipt ca un dar pentru a castiga interesul si ajutorul acestei tari impotriva Asiriei.



12:2 Domnul este in cearta si cu Iuda, si va pedepsi pe Iacov dupa purtarea lui: ii va rasplati dupa faptele lui.

In cearta. Vezi comentariul la cap. 4,1. In aceasta plangere a lui Dumnezeu impotriva poporului Sau este cuprins si Iuda. Faradelegea lui Iuda nu era atat de serioasa ca aceea a lui Israel la data acea, deoarece aceasta natiunea era inca loiala fata de Domnul pe din afara (cap. 11,12), si nu era atat de fatis vinovata de apostazie ca Israel. Cu toate acestea, Iuda trebuie sa stea inaintea pedepsei.

Iacov. Intr-un anumit sens, Iacov aici inseamna regatul de nord, in contrast cu Iuda; dar intrun sens mai cuprinzator, mai general, numele cuprinde atat cele zece semintii care alcatuiau pe Israel, cat si pe cele doua care alcatuiau pe Iuda.



12:3 Inca din pantecele mamei, a apucat Iacov pe fratele sau de calcai, si in puterea lui, s-a luptat cu Dumnezeu.

De calcai. Amintirea numelui Iacov (v. 2), conduce la mentionarea in v. 3 a doua intamplari semnificative din viata patriarhului. Evident, tinta lui Osea este de a-si indemna poporul sa imite purtarea a stramosului lor, si sa le aminteasca de distinctia pe care el o capatase astfel, ca o incurajare pentru ei sa se duca si sa faca la fel. La nasterea lui, Iacov apucase calcaiul fratelui sau mai mare, o intamplare care a facut ca el sa primeasca numele de Iacov (vezi comentariul la Geneza 25,26). A doua propozitie din v. 3 spune cum Iacov aflat la maturitate, s-a luptat cu Dumnezeu, ingerul legamantului (vezi Geneza 32,22-32) si a biruit, asa ca numele lui a fost schimbat din Iacov in Israel. Cuvantul ,,Israel” inseamna, de fapt, ,,el se lupta cu Dumnezeu”, sau ,,el triumfa asupra Dumnezeu”, sau ,,stapaneste cu Dumnezeu” (vezi comentariul la Geneza 32,28). Iacov a inceput noaptea aceea cu lupta, dar a sfarsit-o in rugaciune fierbinte. Scopul oricarei lupte cu Dumnezeu nu este de a-L birui pe El, ci de a birui eul. Recunoasterea slabiciunii constituie puterea noastra, iar aceia care vin cu rugaciunea ,,Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta”, descopera ca aceasta le da putere fata de Dumnezeu.



12:4 S-a luptat cu ingerul, si a fost biruitor, a plans si s-a rugat de el. Iacov l-a intalnit la Betel, si acolo ne-a vorbit Dumnezeu.

S-a luptat. Sau ,,A avut putere” [KJV]. Experienta lui Iacov ca o pilda pe care poporul lui Dumnezeu trebuie sa o urmeze este descrisa si tratata mai pe larg in versetul acesta cu scopul de a-l stimula pe Israelul din timpul lui Osea sa o imite. Experienta aceasta scoate la iveala cateva lectii importante: 1) Eficacitatea rugaciunii serioase si staruitoare in aceasta lupta (vezi Efeseni 6,18; Filipeni 4,6; 1Tesaloniceni 5,17). Iacov nu s-a descurajat in fata primejdiilor care-l amenintau, si nici nu s-a prabusit sub dificultatea situatiei sale. El a dat piept in mod brav cu descurajarile care il impresurau, totusi, nu in propria putere. Prin puterea de la Dumnezeu, el a avut putere fata de Dumnezeu; in taria acestei puteri, el s-a luptat cu Ingerul legamantului si a biruit. Lupta simboliza ravna si energia intensa pe care le-a manifestat; obiectul acestei lupte era binecuvantarea lui Dumnezeu. Mijloacele folosite au fost rugaciunile, lacrimile si cererile fierbinti. Staruinta cu care s-a rugat si a pledat este exprimata in cuvintele ,,Nu te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta.” 2) Numai prin puterea lui Dumnezeu putem rezolva probleme raului din viata noastra. Atingerea care a schilodit coapsa lui Iacov si i-a luat puterea a dat pe fata pentru toate timpurile neputinta omeneasca de a triumfa in lupta cu pacatul si a demonstrat in mod cert ce poate face Dumnezeu daca ne predam in mainile Lui (vezi Matei 1,21; Ioan 15,5; Filipeni 4,13; Evrei 13,20.21).

Betel. Betel reprezinta scena a doua momente marcante in experienta spirituala a lui Iacov (vezi Geneza 28,11-12; 35,1-5). In ambele situatii patriarhul se consacrase acolo Domnului. Acum Osea face apel la urmasii lui Iacov sa-si curateasca vietile de idolatrie si sa inceteze sa mai faca din Betel un centru al inchinarii false (vezi comentariul la Osea 4,15).

Ne-a vorbit. Vezi comentariul la v. 5.



12:5 Domnul este Dumnezeul ostirilor; Numele Lui este Domnul.

Domnul. Prima jumatate a v. 5 este o fraza in apozitie cu ,,Dumnezeu” de la finele v. 4. Astfel ideea pasajului este: ,,Si acolo El, Insusi Domnul Dumnezeul ostirilor a vorbit cu noi” (sau ,,cu el” conform unor manuscrise ale LXX si ale versiunii siriace). Unii au interpretat pasajul acesta ca insemnand ca atunci cand Dumnezeu i-a spus lui Iacov ca numele lui nu va mai fi Iacov, ci Israel, El a vorbit nu numai patriarhului, ci prin el, ca reprezentant, tuturor urmasilor lui. Aceasta interpretare ar explica de ce Osea ii spune poporului sau ca la Betel Domnul ,,ne-a vorbit” (v. 4).

Dumnezeul ostirilor. Vezi comentariul la Ieremia 7,3. Legamantul si fagaduinta i-au fost confirmate lui Israel de Acela care are puterea si autoritatea de a face lucrul acesta, Domnul Dumnezeul ostirilor, Domnul Dumnezeul armatelor cerului, Cel care conduce si controleaza toate evenimentele si care guverneaza intregul univers (vezi Psalmi 103,19). Cuvantul ,,ostiri” este in mod special potrivit in legatura cu Iacov, datorita ostirii ingeresti care l-a intalnit inainte ca el sa se lupte cu Dumnezeu (vezi comentariul la Geneza 32,2).

Numele. Sau ,,Memorialul”. Adica, ,,Numele memorial” al lui Dumnezeu, numele sub care Israel urma sa si-L aminteasca (Exod 3,15; Psalmi 135,13). Pentru a-l incuraja pe poporul Domnului sa aiba deplina incredere in Dumnezeu si in puterea Lui de a mantui, profetul adauga cuvintele ,,Numele [memorialul] Lui este Domnul”. Atunci cand se mentioneaza numele unei persoane, indata memoria aduce aminte ce fel de caracter are, daca este buna sau rea, daca se poate avea incredere in ea, sau trebuie dispretuita. Asa este cu Dumnezeu; numele Lui readuce in mintea noastra caracterul Sau, atributele, raporturile Sale cu fiii oamenilor. Dumnezeu Isi provoaca aici poporul sa considere ca Numele Lui este o amintire scumpa pentru ei a ceea ce reprezinta El pentru ei si a ceea ce a facut El pentru ei; ca Numele Lui este incarcat cu amintirile binecuvantarilor trecutului, iar astfel ar trebui sa constituie o asigurare pentru poporul Sau ca intotdeauna caile Sale sunt cele mai bune. Imutabilitatea lui Dumnezeu, care nu numai ca l-a primit pe Iacov, ci l-a si binecuvantat si i-a oferit prosperitate, este pusa inaintea urmasilor patriarhului ca o garantie a unor binecuvantari asemanatoare in cazul in care se intorc la Domnul si aduc roade vrednice de pocainta lor. Din cauza ca Betel tocmai fusese mentionat (v. 4), s-ar putea ca aceasta folosire a termenului ,,memorial” sa fie o aluzie la unul din stalpii pe care Iacov i-a inaltat acolo (vezi Geneza 28,18-19; 35,9-15).



12:6 Tu dar, intoarce-te la Dumnezeul tau, pastreaza bunatatea si iubirea, si nadajduieste totdeauna in Dumnezeul tau.

Intoarce-te. Din cauza caracterului drept in sine al lui Dumnezeu si a atitudinii Sale pline de credinciosie fata de Iacov si descendentii sai, aceasta este o chemare la pocainta si incredere.

Dovada sinceritatii ascultarii de aceasta chemare urmeaza sa fie demonstrata mai intai fata de semenii lor, pastrand ,,bunatatea si iubirea”; iar apoi, fata de Dumnezeu, nadajduind totdeauna in El. Traducerea literala a ebraicii acestei prime propozitii o face cat se poate de expresiva: ,,Si tu (accentuat) in Dumnezeul tau sa te intorci.” Aceasta scoate la iveala faptul fundamental ca in conditia noastra slaba si neajutorata, numai prin ajutorul lui Dumnezeu ne putem dezvolta caracterele pe care ar trebui sa le avem (vezi Ioan 15,4.5). S-ar putea sa avem vointa sa ne intoarcem la Dumnezeu, si aceasta e bine; dar nu este suficient de bine decat atunci cand vointa noastra este injugata laolalta cu vointa si puterea lui Dumnezeu pentru a face ca intentiile noastre sa devina realitate (vezi Romani 7,18-20; Filipeni 2,12-13; Evrei 13,20.21). Cuvintele acestea ,,intoarce-te la Dumnezeul tau”, reprezinta marea si sublima chemare a evangheliei pentru toti oamenii din toate timpurile (vezi Fapte 2,37-38; 3,19; 5,31; 17,30).

Bunatatea. Ebr. chesed (vezi Nota Aditionala la Psalmul 36). Acest apel la iubire si dreptate frateasca a fost unul din aspectele pe care profetii le-au accentuat (vezi Ieremia 22,3; Mica 6,8).

Nadajduieste. Daca Israel ar fi facut aceasta, ei s-ar fi odihnit in pace si liniste si nu s-ar fi temut de vrajmasii lor (vezi Isaia 30,15; 32,17). Trebuie sa nadajduim in Dumnezeu din cauza nevoii noastre de El in mijlocul primejdiilor care ne inconjoara, deoarece in El avem unicul izvor de putere si de indestulare. Asadar, a nadajdui in Dumnezeu denota o asteptare plina de speranta, incredere pentru ajutor, alergare la El pentru izbavire (Psalm 27,14; 40,1-3).



12:7 Efraim este un negustor care are in mana o cumpana mincinoasa. Ii place sa insele.

Negustor. In v. 7-11 avem o continuare a descrierii apostaziei regatului de nord, sugerata de prima parte a acestui capitol. Apostazia lui Israel se afla intr-un puternic contrast cu ravna lui Iacov de a capata binecuvantarea divina, cu sinceritatea pocaintei lui si increderea lui neclintita in Dumnezeu. Aceasta stare trista a natiunii pare sa-l determine pe Osea sa repete povestea degenerarii spirituale a lui Efraim.

Cumpana mincinoasa. Efraim nu se situa pe inalta treapta spirituala a patriarhului, luptanduse cu Dumnezeu si biruind, ci era un precupet si speculant cufundat cu mintea in cele materiale, dedat la inselaciune si asuprire. In locul milei si dreptatii cerute de Dumnezeu, israelitii decazusera la un negot plin de lacomie, necinste si apasare folosind o ,,cumpana mincinoasa” (vezi Levitic 19,36; Deuteronom 25,13-16).



12:8 Si Efraim zice: Cu adevarat, m-am imbogatit, am facut avere; si in toata munca mea nu mi s-ar putea gasi nici o nelegiuire care sa fie un pacat.

Cu adevarat. Ebr. ’ak, ,,numai”, ,,cu siguranta”, ,,cu adevarat” (vezi comentariul la Psalmi 62,1). Aceasta poate fi luata drept un raspuns de aparare la apelul divin, cu implicatia ,,doar m-am imbogatit; nu am facut nimic rau; prin urmare, nu se poate gasi nici o nelegiuire in mine”. Ori acesta poate fi considerat un raspuns increzator in sine la apelul calduros al profetului de a nadajdui in Dumnezeu (Osea 12,6), cu implicatia ,,Cu siguranta, m-am imbogatit prin propriile mele eforturi si nu datorita ajutorului divin.”

M-am imbogatit. Efraim se lauda aici cu bogatiile sale, in ciuda faptului ca ele fusesera obtinute prin inselaciune si violenta, sustinand in acelasi timp ca n-a pacatuit prin aceasta si astfel nu merita condamnare si pedeapsa. Starea prospera a regatului de nord in timpul domniilor lui Ioas si Ieroboam II (vezi 2Regi 14,11-16.23-28) poate sa fi pricinuit necuvenita incredere in sine a lui Israel si ciudata lui uitare de Dumnezeu, orbindu-i fata de cunoasterea starii lor spirituale reale (vezi comentariul la Osea 2,8). Prosperitatea este o hrana lipsita de consistenta pentru suflet si o primejdie constanta in ce priveste dobandirea vietii vesnice.

Nici o nelegiuire. Aceasta pretentie de inocenta din partea lui Efraim prevestea atitudinea fariseica a iudeilor din timpul Domnului Hristos, care se indreptateau cu hotarare inaintea oamenilor, dar care erau cunoscuti de Dumnezeu ca ipocriti (vezi Luca 16,13-15; 18,9-14).



12:9 Si totusi, Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, din tara Egiptului, si pana acum; Eu te voi face sa locuiesti iarasi in corturi, ca in zilele de sarbatoare!

Si totusi, Eu. Versetul acesta consta din punct de vedere gramatical din doua propozitii separate care sunt afirmatii distincte. Cea dintai propozitie spune ,,Si Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, din tara Egiptului”.

Eu te voi face sa locuiesti. Au fost sugerate urmatoarele interpretari ale acestei a doua propozitii: 1) Ca ea constituie o avertizare divina ca dupa cum iudeii fusesera candva in robie in Egipt, tot asa din nou Domnul ii va aseza intr-un tinut al robiei, Asiria. 2) Ca aceasta este o fagaduinta ca asa cum Dumnezeu Si-a scos poporul din Egipt si l-a facut sa locuiasca in corturi in pustie pe drumul catre tara fagaduita, El va proceda din nou. Se poate ca aici sa avem de-a face cu

o amenintare ca Dumnezeu Isi va alunga poporul din tara lor placuta si il va aseza intr-o stare de pustietate din cauza mandriei si nerecunostintei lor. Totusi, in ciuda pedepsei cu care se ameninta, se extindea fata de Israel fagaduinta si perspectiva grijii calauzitoare si a minunatei ocrotiri a Domnului, ca in istoria timpurie a lui Israel, a carei amintire era pastrata vie prin Sarbatoarea Corturilor. In timpul celor sapte zile ale acestei sarbatori, poporul locuia in colibe amintind de faptul ca locuisera in corturi in pustie, dupa ce fusesera eliberati din Egipt (vezi Levitic 23,33-36.39-43). Nu numai ca Sarbatoarea Corturilor constituia o ocazie anuala de recunostinta pentru binecuvantarile cu care Dumnezeu incununase anul, dar colibele ei mai simbolizau si faptul ca aici noi nu avem o ,,cetate statatoare” (vezi Evrei 11,9.10; 13,14).



12:10 Eu am vorbit prorocilor, am dat o multime de vedenii, si am spus pilde prin proroci.

Vedenii. Ebr. chazon (vezi comentariul la 1Samuel 3,1).

Pilde. Acestea sunt comparatiile, asemanarile, parabolele, simbolurile, care trimit la cele nevazute prin intermediul celor vazute. Adesea, profetii au folosit pilde pentru a comunica oamenilor mesajul divin folosind imagini precum via (Isaia 5), chipul (Daniel 2), fiarele (Daniel 7), caramida si tigaia de fier (Ezechiel 4). LXX traduce in mod semnificativ ,,si prin intermediul profetilor am fost reprezentat”. Parabolele au facut soliile profetilor mai impresionante, mai lesne de inteles si de retinut. Dumnezeu ii onoreaza aici pe adevaratii Sai profeti aratand ca numai prin ei Isi descopera vointa (vezi Amos 3,7).



12:11 Daca Galaadul s-a dedat la slujba idolilor, Galaaditii vor fi nimiciti negresit. Ei jertfesc boi in Ghilgal: de aceea, altarele lor vor ajunge niste mormane de pietre, pe brazdele campiilor.

Versetul 11 poate fi tradus si astfel: ,,Este nedreptate in Galaad? Fara indoiala ca este, si altceva nu.” [KJV].

Galaad. Unii inteleg ca aici Galaadul si Ghilgalul reprezinta cele doua parti ale regatului de nord. Galaadul partea rasariteana, iar Ghilgalul partea apuseana. Profetul se referise anterior la rautatea ingrijoratoare a locuitorilor Galaadului (vezi comentariul la cap. 6,8).

Negresit. Ebr. ’ak (vezi comentariul la Psalmi 62,1; Osea 12,8).

Nimiciti. Nedreptatea va duce orice popor la nimicire si pierderea valorii. Una dintre urmarile pacatului este degenerarea morala si fizica care se sfarseste cu moartea vesnica.

Ghilgal. Vezi comentariul la cap. 4,15. Locuitorii din Ghilgal in apus nu erau mai buni decat aceia din Galaad, la rasarit de Iordan, ceea ce dovedeste ca intregul regat era dedat inchinarii la idoli (vezi Amos 4,4; 5,5).

Mormane. Ebr. gallim, ,,mormane de pietre”, ca acelea stranse de agricultori pe pamantul arat, in gramezi lipsite de valoare de pentru a fi mai usor indepartate. Altarele idolatre atat din Galaad (insemnand ,,movila marturiei”; vezi comentariul la Geneza 31,47), cat si din Ghilgal, vor fi transformate in mormane de pietre. Aceasta tratare a altarelor implica nu doar nimicirea acestora, ci si pustiirea tarii. Insasi abundenta acestor ruine de altare in brazdele campului prezinta un tablou remarcabil si proeminent al idolatriei grosolane a poporului.



12:12 Iacov a fugit odinioara in campia lui Aram, Israel a slujit pentru o femeie, si pentru o femeie a pazit turmele.

Iacov a fugit. Fuga lui Iacov la Laban si servitutea lui acolo (v. 12) sunt comparate cu experienta lui Israel in Egipt (v. 13). Unii sustin ca v. 12 si 13 prezinta indoita servitute a lui Israel: prima, cea pe care a suferit-o stramosul lor Iacov; a doua, cea pe care au indurat-o cele douasprezece semintii in Egipt. Mai este posibil si ca necazul si suferinta lui Iacov sa fie prezentate ca un contrast cu starea inaltata a semintei sale, obiectivul acestui contrast fiind de a-l impresiona pe poporul lui Dumnezeu cu bunatatea Lui fata de ei prin eliberarea lor din robie si de a-i inspira recunostinta fata de Dumnezeu si o recunoastere plina de multumire si totusi smerita a indurarii Sale.



12:13 Dar, printr-un proroc a scos Domnul pe Israel din Egipt, si printr-un proroc a fost pazit Israel.

Proroc. Moise este proorocul la care se face aluzie aici (vezi Exod 3,4-12; Psalmi 77,20; Isaia 63,11-14). La fel cum Israelul din vechime a fost pazit prin profetul Moise, si poporul lui Dumnezeu de azi va fi pazit prin ascultarea de solii randuiti ai lui Dumnezeu si prin conformarea vietilor lor cu sfatul astfel adus la cunostinta (vezi 2Petru 1,19).



12:14 Efraim a maniat rau pe Domnul: dar Domnul sau va arunca asupra lui sangele pe care l-a varsat, si-i va rasplati ocara, pe care I-a facut-o.

A maniat. Din cauza falsitatii si lipsei de devotiune a lui Efraim, el L-a provocat pe Domnul la

o manie aspra. Vinovatia si pedeapsa lui Efraim nu vor fi indepartate. Vezi comentariul la Judecatori

2,20; 2Regi 13,3.

Sangele. Efraim varsase sange din belsug (vezi cap. 4,2; 5,2).

Ocara. Ocara pe care Efraim I-o adusese lui Dumnezeu prin idolatrie si rautate se va intoarce

asupra lui. Aceia care se razvratesc impotriva lui Dumnezeu si aduc ocara asupra Numelui Sau trebuie sa se astepte la pedeapsa divina (vezi 1Samuel 2,30).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 PK 280

4 Ed 147; GC 617; PP 197

4, 5 SR 96

5 DA 579

6 PK 282

7 4T 310


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: