English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Evrei, 7


7:1 In adevar, Melhisedec acesta, imparatul Salemului, preot al Dumnezeului Preainalt, care a intampinat pe Avraam cand acesta se intorcea de la macelul imparatilor, care l-a binecuvantat,

Melhisedec. Evenimentele istorice mentionate in acest verset sunt reluate din Geneza 14,18–20 (vezi comentariul de acolo).



7:2 care a primit de la Avraam zeciuiala din tot, care, dupa insemnarea numelui sau, este intai, Imparat al neprihanirii, apoi si Imparat al Salemului, adica Imparat al pacii;

A primit de la Avraam zeciuiala. [,,Caruia si Avraam i-a dat zeciuiala”, KJV]. Vezi Geneza 14,20. Avraam nu i-ar fi dat lui Melhisedec zeciuiala din tot ce avea daca nu i-ar fi recunoscut calitatea preot, deci si dreptul de a primi zecimea.

S-a discutat mult cu privire la cine era Melhisedec. Informatiile cu privire la el sunt putine. In Vechiul Testament numele lui apare doar in Geneza 14,18–20 si Psalmi 110,4, iar in Noul Testament numai in Evrei. Unii cred ca el era Hristos; altii, ca era Duhul Sfant; altii, ca era Sem; iar altii sustin ca era o fiinta supranaturala dintr-o alta lume. In lipsa unor dovezi pentru oricare din aceste opinii, comentariul de fata sustine ca Melhisedec era un contemporan al lui Avraam, imparat al unuia dintre micile principate din acea vreme (vezi Geneza 14,18). In Epistola lui Pavel catre Evrei el este un tip al lui Hristos, o reprezentare bazata pe prezicerea mesianica din Psalmi 110,4.

Imparat al neprihanirii. Este subliniat acest nume datorita semnificatiei pe care o are atunci cand se face referire la Mesia (vezi Psalmi 72,3; 85,10). Imparat al Salemului. Vezi Geneza 14,18. Pacii. Un cuvant potrivit pentru Mesia (vezi Isaia 9,5.6; Zaharia 9,10). Vezi Psalmi 72,3; 85,10, unde dreptatea si pacea sunt mentionate impreuna ca trasaturi ale Imparatiei Mesianice.



7:3 fara tata, fara mama, fara spita de neam, neavand nici inceput al zilelor, nici sfarsit al vietii, dar care a fost asemanat cu Fiul lui Dumnezeu, ramane preot in veac.

Fara tata, fara mama. Cuvintele acestea dau nastere la speculatia ca Melhisedec era o fiinta supranaturala, cum ar fi si trebuit sa fie daca intr-adevar nu a avut parinti, iar zilele lui nu au avut nici inceput, nici sfarsit. Aceste afirmatii luate impreuna pot fi adevarate numai cu privire la Persoanele Dumnezeirii. Totusi, nu este nevoie sa privim lucrurile din perspectiva acestei formulari. S-ar putea ca autorul sa fi vrut sa spuna numai ca nu exista nici o informatie cu privire la cine erau tatal si mama lui Melhisedec.

Fara spita de neam. [,,Fara obarsie”, KJV]. Gr. agenealogetos, literal ,,fara genealogie”. Iudeii erau foarte atenti in a-si inregistra si pastra genealogiile. Lucrul acesta era adevarat in deosebi cu privire la preoti (vezi Ezra 2,61–63). Nimeni nu putea sluji ca preot decat daca apartinea familiei lui Aaron din semintia lui Levi, si trebuia sa fie in stare sa dovedeasca foarte clar lucrul acesta. Daca se gasea undeva vreo intrerupere in linia genealogica, atunci persoana respectiva nu putea fi preot si pierdea privilegiile sacerdotale. Din aceasta cauza, fiecare iudeu, mai ales preotii, isi pastra cu grija rapoartele genealogice. Cu privire la Melhisedec nu exista nici o genealogie.

Inceput al zilelor. Adica nu exista vreo informatie cu privire la nasterea sa si nici cu privire la moartea sa, dupa cum reiese din cuvintele ,,fara sfarsit al vietii”.

Asemanat. [,,Facut asemenea”, KJV]. Sau ,,asemanat”. Melhisedec era un simbol [tip] al lui Hristos. Nu se cunoaste nimic cu privire la nasterea sau moartea lui, deoarece nu exista nici o relatare in aceasta privinta. Toate acestea se potrivesc bine cu viata lui Hristos, care nu avea nici inceput, nici sfarsit al zilelor (vezi Ioan 1,1–3).

Ramane preot. Nu exista vreo informatie cu privire la incheierea slujbei lui de mare preot.



7:4 Vedeti bine dar cat de mare a fost el, daca pana si patriarhul Avraam i-a dat zeciuiala din prada de razboi!

Cat de mare. Iudeii il respectau foarte mult pe Avraam (vezi Ioan 8,52). Autorul acestei epistole vrea sa le arate ca Melhisedec era si mai mare. Si daca acesta era mai mare, atunci preotia lui Hristos, care era ,,dupa randuiala lui Melhisedec” (Evrei 5,6), era mai mare decat cea aaronica.

Pana si. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea acestor cuvinte.

Patriarhul. Gr. patriarches, ,,parinte al unei natiuni”. Avraam este numit aici ,,patriarh” pentru sporirea efectului dorit. Melhisedec era atat de mare incat ,,pana si patriarhul” i-a adus zecime. Facand asa, Avraam a recunoscut autoritatea preoteasca superioara a lui Melhisedec.

Zeciuiala. Vezi v. 2. Prada de razboi. Fara indoiala ca este vorba de prada luptei care avusese loc recent (Geneza 14,14–16).



7:5 Aceia dintre fiii lui Levi, care indeplinesc slujba de preoti, dupa Lege, au porunca sa ia zeciuiala de la norod, adica de la fratii lor, cu toate ca si ei se coboara din Avraam.

Porunca sa ia zeciuiala. Pe temeiul poruncii divine, levitii aveau dreptul sa primeasca zeciuielile (vezi Numeri 18,21). Totusi, ei n-au fost primi care le-au primit. Melhisedec a facut lucrul acesta inainte de ei. Daca levitii erau numiti in slujba de catre Dumnezeu, tot asa era si Melhisedec. Si faptul ca ,,pana si patriarhul Avraam” i-a dat zeciuiala lui Melhisedec arata ca acesta avea aprobarea cea mai inalta. Daca levitii aveau dreptul sa primeasca zecime, atunci Melhisedec avea si mai mult.



7:6 Iar el, care nu se cobora din familia lor, a luat zeciuiala de la Avraam, si a binecuvantat pe cel ce avea fagaduintele.

Nu se cobora din familia lor. [,,Descendenta lui nu era socotita de la ei”, KJV]. Vezi v. 3. Numai levitii puteau primi zecime. Melhisedec nu era levit, si cu toate acestea a primit zecime de la Avraam. Avraam intalnise un om mai mare ca el. El a recunoscut superioritatea acestui preot si i-a dat zecime.

A binecuvantat. Vezi Geneza 14,19.

Avea fagaduintele. Vezi cap. 6,13.15.



7:7 Dar fara indoiala ca cel mai mic este binecuvantat de cel mai mare.

Fara indoiala. [,,Fara nici o contradictie”, KJV]. Sau ,,fara nici o disputa”. Cel mai mic… de cel mai mare. Chestiunea superioritatii este clarificata de faptul ca Avraam a fost cel care a dat zecime si a fost binecuvantat.

7:8 Si apoi aici, cei ce iau zeciuiala, sunt niste oameni muritori; pe cand acolo, o ia cineva, despre care se marturiseste ca este viu.

o ia cineva, despre care se marturiseste caeste viu.

Aici. Adica in sistemul levitic.

Acolo. Adica preotia lui Melhisedec.

Este viu. [,,Traieste”, KJV]. Bineinteles ca acest lucru nu este adevarat cu privire la Melhisedec, si nu este potrivita nici explicatia ca aici Pavel vrea sa spuna ca nu exista in Biblie nici o relatare cu privire la moartea lui Melhisedec. Se pare ca aceste cuvinte merg dincolo de Melhisedec, la Acela pe care el Il reprezinta. Cu privire la Hristos se afirma ca ,,traieste pururea” (v. 25). Preotia lui Melhisedec traieste inca prin preotia lui Hristos.



7:9 Mai mult, insusi Levi, care ia zeciuiala, a platit zeciuiala, ca sa zicem asa, prin Avraam;

Levi… a platit zeciuiala. Observatia este menita ca o dovada in plus ca preotia lui Melhisedec a fost superioara celei levitice. Felul in care Levi a platit zecime lui Melhisedec este aratat in v. 10.



7:10 caci era inca in coapsele stramosului sau, cand a intampinat Melhisedec pe Avraam.

In coapsele. Ceea ce a facut Avraam, au facut si descendentii lui. Asa ca atunci cand el a platit zecime, a platit si Levi. Spunand asta, autorul aduce inca o dovada a superioritatii lui Melhisedec.



7:11 Daca, dar, desavarsirea ar fi fost cu putinta prin preotia Levitilor, caci sub preotia aceasta a primit poporul Legea ce nevoie mai era sa se ridice un alt preot dupa randuiala lui Melhisedec, si nu dupa randuiala lui Aaron?

Desavarsirea. Preotia levitica si legea ceremoniala erau provizorii, aratand inainte catre lucrarea pe care Hristos urma sa o indeplineasca. Desavarsirea n-a venit prin lege, ci prin Hristos, spre care ea atragea atentia. Ideea aceasta este dezvoltata mai departe in cap. 9 si 10.

Legea. Aici este vorba de intregul sistem iudaic, instituit la Sinai (vezi Galateni 3,17).

Ce nevoie mai era? Dumnezeu nu a intentionat ca sistemul levitic sa fie vreodata un scop in sine. Acesta trebuia sa indrepte atentia oamenilor la Hristos, singurul care da mantuirea. Daca sistemul ceremonial ar fi putut oferi mantuire, fara lucrarea lui Hristos, atunci n-ar mai fi fost nevoie de slujirea Sa.



7:12 Pentru ca, odata schimbata preotia, trebuia numaidecat sa aiba loc si o schimbare a Legii.

O data schimbata preotia. [,,Preotia fiind schimbata”, KJV]. Adica din cea levitica in cea a lui Melhisedec.

Si o schimbare a Legii. Legea prevedea ca numai levitii puteau servi la tabernacul si ca numai fiii lui Aaron puteau fi preoti. In plus, ea reglementa serviciile preotilor cu referire la sistemul in care slujeau. Daca ar fi fost ales un preot din alta semintie (v. 13) si daca ar fi fost introdusa o noua ordine a lucrurilor (cap. 8,13), atunci trebuia sa fie schimbata legea.



7:13 In adevar, Acela despre care sunt zise aceste lucruri, face parte dintr-o alta semintie, din care nimeni n-a slujit altarului.

Acela. Adica Hristos (v. 14).

Alta semintie. Vezi v. 14.



7:14 Caci este vadit ca Domnul nostru a iesit din Iuda, semintie, despre care Moise n-a zis nimic cu privire la preotie.

Iuda. Vezi Mica 5,2; Matei 1,1; Marcu 10,47.48; Luca 3,33; Romani 1,3; Apocalipsa 5,5. Moise n-a zis nimic. Legile care reglementau preotia fusesera date prin Moise (Numeri 3; 4).



7:15 Lucrul acesta se face si mai luminos cand vedem ridicandu-se, dupa asemanarea lui Melhisedec, un alt preot,

Mai luminos. [,,Mai evident”, KJV]. Se pare ca face referire la declaratia facuta in v. 12, si anume ca era necesara o schimbare a legii. Unii sustin este vorba despre caracterul temporar al preotiei levitice. Profetia la care se face referire in v. 17, ca preotia cea noua avea sa fie dupa o randuiala diferita, face si mai vadit faptul ca trebuia sa aiba loc o schimbare a legii preotiei sau ca preotia levitica era provizorie.



7:16 pus nu prin legea unei porunci pamantesti, ci prin puterea unei vieti nepieritoare.

Porunci pamantesti. Fara indoiala ca sunt numite ,,pamantesti” deoarece prevedeau o

succesiune prin descendenta fizica (Exodul 29,29.30; Numeri 20,26–28).

Puterea. Notati contrastul dintre acest cuvant si ,,legea”.

Nepieritoare. [,,Fara sfarsit”, KJV]. Gr. akatalutos, ,,indestructibil”, ,,nesupus descompunerii”.



7:17 Fiindca iata ce se marturiseste despre El: Tu esti preot in veac, dupa randuiala lui Melhisedec.

Preot in veac. Autorul face iarasi si iarasi referire la aceasta afirmatie din Psalmi 110,4 (Evrei 5,6.10; 6,20; 7,21). Pe acesta se sprijina argumentatia sa. Un simplu om nu ar fi putut sa fie preot in veac. Preotii levitici slujeau numai cativa ani. Daca deci va veni cineva care va sluji ,,in veac”, el trebuie sa fie mai mult decat un om, mai mult decat un levit. Prin urmare, ,,se face si mai luminos”

(v. 15) faptul ca, daca se va oficia o astfel de preotie, trebuie sa aiba loc o schimbare a legii preotesti.



7:18 Astfel, pe deoparte, se desfiinteaza aici o porunca de mai inainte, din pricina neputintei si zadarniciei ei

Astfel. [,,Caci este”, KJV]. Potrivit originalului grecesc, legatura dintre versetele 18 si 19 se face in felul urmator: ,,Este, pe de o parte, o desfiintare a poruncii… si, pe de alta parte, aducerea unei nadejdi mai bune”.

Se desfiinteaza. Este un termen mai puternic decat ,,o data schimbata” (v. 12). Legea preotiei levitice avea sa functioneze numai pana cand Isus Hristos, Marele Preot, avea sa-Si ia in primire slujba. Atunci ea urma sa fie desfiintata.

De mai inainte. Sau ,,precedenta”, ,,anterioara”.

Neputintei si zadarniciei ei. [,,Slabiciunii si inutilitatii ei”, KJV]. Nu pentru ca asa ar fi fost, caci Dumnezeu Insusi o instituise. Dar ea a dat gres din cauza atitudinii oamenilor. Ei au facut din lege un scop in sine si au crezut ca ascultarea de ea putea sa ii mantuiasca. Lor li se predicase Evanghelia, dar aceasta, nefiind imbinata cu credinta (cap. 4,2), nu le-a fost de nici un folos.



7:19 caci Legea n-a facut nimic desavarsit si pe de alta, se pune in loc o nadejde mai buna, prin care ne apropiem de Dumnezeu.

Legea n-a facut nimic desavarsit. Adica legea in sine si prin sine. Nu inseamna ca mantuirea era imposibila pentru oamenii din timpul Vechiului Testament. Desavarsirea era cu putinta, dar prin aceleasi mijloace ca si astazi – credinta in Isus Hristos. ,,Astfel, Legea ne-a fost un indrumator spre Hristos … Dupa ce a venit credinta, nu mai suntem sub indrumatorul acesta” (vezi Galateni 3,24.25).

Se pune in loc o nadejde mai buna. Pentru legatura dintre aceasta expresie si contextul ei, vezi v. 18. Nadejdea mai buna este centrata in Hristos. El ia locul preotiei levitice. Aceasta este nadejdea ,,care ne era pusa inainte”, ,,o ancora a sufletului”, ,,care patrunde dincolo de perdeaua dinlauntru” (cap. 6,18–20).

Ne apropiem de Dumnezeu. Acesta fusese scopul preotiei levitice, dar printr-o instruire si folosire gresita oamenii au ajuns sa creada ca Dumnezeu este foarte departe de ei. Acum, Isus Hristos, Marele Preot, a intrat ,,dincolo de perdeaua dinlauntru” (cap. 6,19). El sade ,,la dreapta Maririi, in locurile prea inalte” (cap. 1,3); de aceea oamenii se pot apropia ,,cu deplina incredere de scaunul harului” (cap. 4,16) si pot sa vina cu deplina siguranta la Dumnezeu.



7:20 Si fiindca lucrul acesta nu s-a facut fara juramant,

Nu… fara juramant. Vezi cap. 6,17.



7:21 caci, pe cand Levitii se faceau preoti fara juramant, Isus S-a facut preot prin juramantul Celui ce I-a zis: Domnul a jurat, si nu Se va cai: Tu esti preot in veac, dupa randuiala lui Melhisedec,

Prin juramantul. [,,Cu un juramant”, KJV]. Contrastul acesta vrea sa arate superioritatea slujbei de mare preot dupa randuiala lui Melhisedec. In ce priveste importanta juramantului, vezi cap. 6,17.

Nu Se va cai. Gr. metamelomai, ,,a se razgandi”, ,,a regreta” (vezi 2 Corinteni 7,8.9).

Dupa randuiala lui Melhisedec. Dovezi textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea acestei expresii. Ea este pe deplin atestata in v. 17.



7:22 prin chiar faptul acesta, El s-a facut chezasul unui legamant mai bun.

Prin chiar faptul acesta. [,,Cu atat mai mult”, KJV]. Adica prin faptul ca fusese confirmata printr-un juramant, in timp ce preotia levitica se intemeia pe o porunca temporara.

Isus. Numele acesta scoate in evidenta natura Sa umana (vezi Matei 1,1).

Chezasul. Gr. egguos, ,,o chezasie”, ,,o garantie”. Cuvantul acesta se refera aici la cineva care devine raspunzator sau garant pentru indeplinirea unei intelegeri, aici, ,,legamantul mai bun” [,,testamentul mai bun”].

Legamant. [,,Testament”, KJV]. Gr. diatheke (vezi Galateni 3,15). Cuvantul acesta este tradus atat ,,testament” (Galateni 3,15) cat si ,,legamant” (Matei 26,28; Luca 1,72; 1 Corinteni 11,25; 2 Corinteni 3,6; Evrei 8,6–10). In versetul de fata este preferabila traducerea ,,legamant”, deoarece autorul vorbeste despre noul legamant (diatheke), un subiect pe care il dezvolta in cap. 8,6–13. Diatheke este cuvantul folosit peste tot pentru ,,legamant”.



7:23 Mai mult, acolo au fost preoti in mare numar, pentru ca moartea ii impiedica sa ramana pururea.

Preoti in numar mare. [,,Multi preoti”, KJV]. Se pune in contrast numarul mare de preoti din sistemul levitic cu unicul preot ,,dupa randuiala lui Melhisedec”.



7:24 Dar El, fiindca ramane in veac, are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul.

Care nu poate trece de la unul la altul. [,,Neschimbatoare”, KJV]. Gr. aparabatos, ,,permanent”, ,,neschimbator”. Din cauza mortii, preotii levitici nu puteau sa slujeasca pentru totdeauna. Dar Hristos ,,traieste pururea ca sa mijloceasca” (Evrei 7,25; compara cu Apocalipsa 1,18).



7:25 De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru ca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.

In chip desavarsit. [,,Pe deplin” KJV]. Gr. panteles, ,,complet”, ,,deplin”, ,,cu totul”, ,,vesnic”, ,,pentru totdeauna”. Comentatorii nu sunt de aceeasi parere in ce priveste care din cele doua sensuri se aplica aici. Ambele sunt potrivite, deoarece Hristos mantuieste atat pe deplin (,,in chip desavarsit”) cat si pentru totdeauna.

Se apropie de Dumnezeu. [,,Vin la Dumnezeu”, KJV]. Vezi v. 19.

Traieste pururea. Vezi v. 24.

Sa mijloceasca. Gr. entugchano (vezi Romani 8,34).



7:26 Si tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi, si inaltat mai presus de ceruri,

Ne trebuia. [,,Ni se potrivea”, KJV]. Gr. prepo, ,,a corespunde”, ,,a fi potrivit.”. Vezi folosirea cuvantului prepoin cap. 2,10. Era potrivit ca noi sa avem un mare preot ca Hristos.

Sfant. Gr. hosios, ,,credincios”, ,,pios”, ,,placut lui Dumnezeu” (vezi Faptele Apostolilor 2,27).

Nevinovat. Gr. akakos, ,,neprihanit”, ,,curat”, nerazbunator.

Fara pata. Gr. amiantos, ,,curat din punct de vedere religios si moral”. Compara cu folosirea acestui cuvant in Evrei 13,4; Iacov 1,27; 1 Petru 1,4.

Despartit de pacatosi. Sau ,,care a fost despartit de pacatosi”. Unii cred ca se refera la capacitatea lui Hristos, atat cat a stat pe acest pamant, de a fi impreuna cu pacatosii si totusi de a fi despartit de ei. Altii cred ca este vorba de Hristos, nu in intruparea Sa, ci in rolul de Mare Preot, si ca prin cuvintele ,,despartit de pacatosi” se face referire la lucrarea Sa pentru pacatosi, adica jertfa Sa (vezi cap. 9,28). Ei cred ca aceste cuvinte ar trebui interpretate in lumina expresiei urmatoare, care inseamna inaltarea lui de pe pamant si astfel despartirea Sa propriu-zisa de pacatosi, pentru a fi in prezenta lui Dumnezeu. Cei care sunt de acord cu acest ultim punct de vedere cred, la fel ca si adeptii primei opinii, ca Hristos a fost intotdeauna ,,sfant, nevinovat, fara pata”.

Inaltat mai pe sus de ceruri. Dupa inaltarea Sa Hristos S-a asezat la dreapta Tatalui. Tocmai un astfel de mare preot ne trebuie noua.



7:27 care n-are nevoie, ca ceilalti mari preoti, sa aduca jertfe in fiecare zi, intai pentru pacatele sale, si apoi pentru pacatele norodului, caci lucrul acesta l-a facut odata pentru totdeauna, cand S-a adus jertfa pe Sine insusi.

Care n-are nevoie… in fiecare zi. Nu exista nici o dovada ca marele preot ar fi adus zilnic jertfa pentru pacat. Exista o jertfa care trebuia adusa in fiecare zi de catre Aaron si urmasii sai, dar se pare ca aceasta era o jertfa de mancare, nu o jertfa pentru pacat (Leviticul 6,20–22). Dificultatea rezulta deci din afirmatia ca marele preot din vechime aduce zilnic o jertfa pentru pacat si ca Hristos nu are nevoie sa faca lucrul acesta.

Dificultatea aceasta a fost explicata prin faptul ca, indiferent ce servicii ar fi indeplinit preotii, ei faceau lucrul acesta ca delegati ai marelui preot. Ei oficiau in locul lui si ceea ce faceau ei era considerat ca si cum ar fi fost indeplinit de marele preot insusi. Ei erau doar ajutoare si, aducand zilnic jertfe pentru pacat, se putea spune ca marele preot era cel care le aducea.

Pentru pacatele sale. In Ziua Ispasirii marele preot aducea mai intai jertfa pentru propriile sale pacate, si de abia apoi pentru pacatele poporului (Leviticul 16,11.15). Lucrul acesta era obligatoriu. Fiind pacatos, el nu putea sa se infatiseze inaintea lui Dumnezeu in Sfanta Sfintelor daca nu adusese mai intai o jertfa pentru sine. Hristos nu trebuie sa faca lucrul acesta. El este sfant.

Lucrul acesta L-a facut o data pentru totdeauna. S-a pus intrebarea cu privire la ce se intelege prin ,,lucrul acesta”. A adus Hristos jertfa pentru propriile Sale pacate, asa cum facea marele preot, si apoi pentru popor? Hristos nu avea nici un pacat. Singurele pacate pe care le avea erau acelea pe care le-a purtat pentru noi. El a fost facut pacat (2 Corinteni 5,21). Deci cand S-a adus pe Sine ca jertfa o data, a facut-o pentru toate pacatele pe care le purta. Pacatele acelea erau pacatele noastre, pe care le-a purtat in trupul Sau pe lemn. Ele erau pacatele Sale numai in masura in care luase asupra Sa raspunderea pentru ele. El le-a purtat ca loctiitor.

S-a adus jertfa pe Sine Insusi. Hristos a fost si preot, si victima.



7:28 In adevar, Legea pune mari preoti pe niste oameni supusi slabiciunii; dar cuvantul juramantului, facut dupa ce a fost data Legea, pune pe Fiul, care este desavarsit pentru vesnicie.

Legea. Vezi v. 11, 12 si 16.

Pune … pe niste oameni. Sau ,,numeste niste oameni”.

Slabiciunii. Sau ,,imperfectiunii” (vezi cap. 5,2).

Juramantului. Vezi v. 20, 21.

Dupa ce a fost data Legea. [,,Deci cand cu Legea”, KJV]. Sistemul ceremonial a expirat la cruce (vezi Romani 6,14; Efeseni 2,15; Coloseni 2,14). Dupa incheierea valabilitatii sistemului levitic, Hristos Si-a inceput lucrarea de Mare Preot.

Pune pe Fiul. [,,Il face pe Fiul”, KJV]. Sau ,,Il numeste pe Cineva care e Fiu”. In original substantivul nu este articulat. Dar nici traducerea ,,un Fiu”, in loc de ,,Fiul”, nu exprima corect forta versiunii grecesti. Absenta articolului pune accent pe calitate, de aceea este preferabila exprimarea: ,,Cineva care este Fiu” (compara cu Daniel 7,9.13).

Desavarsit. [,,Consacrat”, KJV]. Gr. teleioo, ,,a desavarsi” (vezi cap. 2,10).

Pentru vesnicie. In contrast cu serviciul temporar al preotiei levitice. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 DA 578; PP 136, 157, 703; 3T 393

5 AA 336

24 DA 52

25 AH 544; COL 149, 156; CSW 111; DA 166,751, 835; FE 178, 184; GC 482; GW 155; MB 9; MH 243, 424; ML 33; MM 33, 181; MYP 407; SC 102; Te 280; TM 20; 1T 543; 2T 60, 321; 5T 200, 633, 741; 6T 123, 231; 8T 287; WM 193

26 AA 570; DA 25


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: