Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 6:1


6:1 De aceea, sa lasam adevarurile incepatoare ale lui Hristos, si sa mergem spre cele desavarsite, fara sa mai punem din nou temelia pocaintei de faptele moarte, si a credintei in Dumnezeu,

De aceea. Autorul continua indemnul pe care l-a inceput in cap. 5. Cititorii sai se hraneau spiritual cu lapte, in loc sa de hraneasca cu hrana mai tare. Ei erau inca prunci si se multumeau sa ramana asa. El doreste ca ei sa fie mai profunzi in lucrurile spirituale si sa nu se limiteze la

realizarile lor actuale. Adevarurile incepatoare. [,,Principiile”, KJV]. Literal, ,,inceputul”, denotand principiile elementare ale doctrinei lui Hristos. Acestea sunt definite in partea a doua a v. 1 si in v. 2. Cele desavarsite. [,,Perfectiune”, KJV]. Sau ,,maturitate”.

Temelia. E bine sa se puna o temelie buna, dar acela care nu cladeste pe ea nu va avea niciodata o constructie terminata. Autorul isi propune sa lase la o parte ,,adevarurile incepatoare”, luand ca un lucru de la sine inteles ca oamenii sunt bine intemeiati in ele. El nu le uita, ci le paraseste in acelasi sens in care un zidar paraseste fundatia atunci cand inainteaza in construirea unei cladiri.

Scriitorul enumera sase principii fundamentale pe care este zidita credinta crestina. El doar le pomeneste, neinsistand asupra lor, deoarece e convins ca cititorii au facut deja cunostinta cu ele.

Pocaintei. Gr. metanoia, ,,o schimbare a mintii” (vezi 2 Corinteni 7,9). Aceasta este cea dintai in lista principiilor fundamentale. Cel cu adevarat pocait isi apreciaza faptele din trecut in balanta morala, iar prin harul lui Dumnezeu isi schimba vechea sa minte fireasca cu mintea [sau gandul] lui Hristos. El e transformat prin innoirea mintii sale (Romani 12,2). Pocainta nu este in primul rand o experienta emotionala, ea este mai degraba un proces adanc care afecteaza mintea si viata, avand ca rezultat ,,o faptura noua” asa incat ,,cele vechi s-au dus”, si ,,toate lucrurile s-au facut noi” (2 Corinteni 5,17).

Faptele moarte. Probabil sunt ,,moarte” in sensul de pacatoase. Pacatosul traieste ,,in greselile si in pacatele” lui (Efeseni 2,1). Acestea sunt lucruri de care stie ca trebuie sa se desparta inainte de a deveni crestin. Compara cu Evrei 9,14.

Credintei in Dumnezeu. Acesta este al doilea din lista principiilor fundamentale. Pocainta are loc fata de faptele moarte, credinta este in Dumnezeu. Pocainta este latura negativa a mintii crestine, credinta este latura pozitiva. Cele vechi trebuie sa fie parasite, cele noi trebuie sa fie apucate. Pocainta fata de faptele moarte exprima o schimbare deplina a mintii – o noua atitudine spirituala – care il determina pe credincios sa paraseasca faptele moarte si sa se intoarca la Dumnezeu.

Acestea doua, pocainta si credinta, sunt socotite de scriitor primele principii fundamentale ale Evangheliei. Daca un om este pe deplin convertit, daca s-a intors de la viata lui trecuta si a renuntat la faptele moarte, daca s-a intors cu credinta la Dumnezeu, atunci el are o temelie tare, care nu-l va lasa fara ajutor cand la vreme de necaz.