Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 6:19


6:19 pe care o avem ca o ancora a sufletului; o nadejde tare si neclintita, care patrunde dincolo de perdeaua dinauntrul Templului,

Ancora. Se introduce o alta metafora. O ancora tine pe loc o corabie in furtuna si o fereste de a fi izbita de stanci. Exista si cazuri de ancore care aluneca. Dar lucrurile nu stau asa cu ancora care ne tine ,,nadejdea”.

Care patrunde. Adica nadejdea patrunde.

Dincolo de. [,,Inauntrul”, KJV]. Gr. esoteros, ,,inauntru”, ,,dupa”. In tot Noul Testament cuvantul acesta apare doar aici si in Faptele Apostolilor 16,24, unde descrie interiorul inchisorii in care au fost aruncati Pavel si Sila. Esoteros este mai frecvent in LXX (vezi Exodul 26,33; Leviticul 16,2.12.15; etc.).

Perdeaua. Gr. katapetasma, ,,cortina”, ,,perdea”. Cuvantul acesta apare de sase ori in Noul Testament. De trei ori este folosit cu privire la perdeaua Templului, care a fost sfasiata la moartea lui Hristos (Matei 27,51; Marcu 15,38; Luca 23,45). Celelalte ocazii in care este folosit sunt in Evrei (cap. 6,19; 9,3; 10,20). In referirile la Sanctuar din LXX cuvantul katapetasma este folosit pentru a descrie (1) perdeaua care separa Sfanta de Sfanta Sfintelor (Exodul 26,31.33), (2) perdeaua de la usa cortului (Exodul 26,37; 36,37), (3) perdeaua de la poarta curtii (Exodul 38:18). Faptul ca perdeaua de la usa cortului si perdeaua care despartea Sfanta de Sfanta Sfintelor erau numite amandoua katapetasma da o explicatie simpla pentru folosirea, in Evrei 9,3, a cuvantului ,,perdeaua [katapetasma] a doua” pentru a descrie perdeaua dinauntru. Intrebarea este: La care perdea se refera autorul in cap. 6,19, cand spune ca dincolo de ea patrunde nadejdea noastra?

Unii cercetatori biblici neadventisti, care invata ca Hristos, indata dupa inaltare, Si-a inceput lucrarea in Sfanta Sfintelor din Sanctuarul ceresc, sustin ca aici katapetasma se refera la perdeaua care separa Sfanta de Sfanta Sfintelor. Ei se folosesc de cuvintele ,,dincolo de perdea”, care sunt o traducere a expresiei grecesti esoteron tou katapetasmatos, care, in toate cele patru ocazii cand apare in LXX (Exodul 26,33; Leviticul 16,2.12.15), descrie Sfanta Sfintelor. Totusi, nu inseamna neaparat ca daca ,,perdeaua” de aici se refera la perdeaua care desparte Sfanta de Sfanta Sfintelor, atunci Hristos, la inaltarea Sa, Si-a inceput lucrarea de mijlocire in Sfanta Sfintelor (vezi mai jos, la punctul ,,1”).

Urmeaza trei explicatii posibile ale sintagmei ,,dincolo de perdea”, care sunt toate in acord cu doctrina adventista cu privire la Sanctuar:

1. 1. ,,Perdeaua” inseamna cortina care desparte cele doua compartimente. Dar Pavel vorbeste despre intrarea lui Hristos in Sfanta Sfintelor pentru a o dedica, impreuna cu restul sanctuarului, atunci cand Si-a preluat functia de Mare Preot. Dedicarea aceasta este mentionata in Daniel 9,24 (vezi comentariul de acolo) si este simbolizata prin dedicarea sanctuarului pamantesc dupa construirea lui (Exodul 40; vezi si cap. 30,26–29).

2. 2. In Evrei 6,19 Pavel lasa nedefinit cuvantul ,,perdea”. El doreste sa atraga atentia nu la perdea, ci la ceea ce este ,,dincolo de” perdea, si anume locul unde Hristos Mare, nostru Preot Isi desfasoara activitatea. Cu alte cuvinte, Pavel foloseste cuvantul ,,perdea” (katapetasma), nu in termenii unei discutii tehnice asupra constructiei sanctuarului ceresc, ci ca o figura de stil pentru a descrie ceea ce desparte cele vazute de cele nevazute, cele pamantesti de cele ceresti. De aceea, sintagma ,,dincolo de perdea” inseamna, pur si simplu, a fi in prezenta lui Dumnezeu. Potrivit cu acest punct de vedere, nadejdea noastra intra chiar in prezenta lui Dumnezeu, unde a intrat Hristos Insusi (v. 20; cap. 9,24).

3. 3. In alta parte in Evrei Pavel descrie in mod specific perdeaua care separa Sfanta de Sfanta Sfintelor, ca ,,perdeaua a doua” (cap. 9,3). De aceea, atunci cand vorbeste simplu despre ,,perdea” (cap. 6,19) se refera cu siguranta la perdeaua de la poarta tabernacolului. In plus, intrucat sanctuarul ceresc si serviciile lui erau prefigurate de sanctuarul pamantesc, atunci cand Hristos S-a inaltat la cer, El ,,a intrat” in Sfanta – intaiul compartiment – pentru a incepe prima faza a lucrarii Sale ceresti (vezi GC 420).