Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 4:15


4:15 Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat.

Sa n-aiba mila. [,,Sa nu fie miscat”, KJV]. Gr. sumpatheo, ,,a simpatiza”, literal, ,,a experimenta impreuna cu”. Intrucat prin natura Sa umana a experimentat slabiciunile care ii sunt obisnuite omului – desi fara nici o urma de pacat – Hristos intelege pe deplin problemele si dificultatile pe care le intampina crestinul sincer. De fapt unul din scopurile intruparii a fost ca Dumnezeirea sa poata veni atat de aproape de natura umana incat sa experimenteze aceleasi probleme si slabiciuni cu care ne confruntam noi toti. Facand asa, Hristos S-a calificat pentru a deveni Marele nostru Preot si pentru a ne reprezenta inaintea Tatalui.

Slabiciunile. [,,Infirmitatile, KJV]. Forma negativa a declaratiei (,,N-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre”) o face mult mai impresionanta decat daca ar fi fost o afirmatie.

In toate lucrurile. [,,In toate privintele”, KJV]. Adica fiecare fel de ispita. In ce priveste unele aspecte in care a fost ispitit, vezi Matei 4,1–11; compara cu DA 687–694. Intr-un fel oarecum misterios, pe care noi nu-l putem intelege, Domnul nostru a suportat deplina povara a fiecarei ispite cu care ,,stapanitorul lumii acesteia” (Ioan 12,31) L-a putut ispiti, dar fara sa cedeze nici in cea mai mica masura, nici macar in gand, la vreuna din ele (vezi Ioan 14,30). Satana n-a gasit la Isus nimic care sa fi raspuns la uneltirile sale iscusite (vezi DA 123). Vezi Evrei 2,18.

Ca si noi. [,,Cum suntem noi”, KJV]. In toate privintele, cu exceptia pacatului. El S-a facut una cu noi (vezi Vol. V, p. 918; vezi Filipeni 2,6–8).

Fara pacat. Aceasta este marea taina a vietii desavarsite a Mantuitorului nostru. Pentru prima data natura umana si-a biruit tendinta naturala spre pacat, si, datorita victoriei lui Hristos, noi de asemenea putem infrange pacatul (vezi Romani 8,1–4). In El putem fi chiar ,,mai mult decat biruitori” (Romani 8,37), deoarece Dumnezeu ,,ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos” (1 Corinteni 15,57), atat asupra pacatului cat si asupra mortii, care este plata acestuia (vezi Galateni 2,20).