Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 3:7


3:7 De aceea, cum zice Duhul Sfant: Astazi, daca auziti glasul Lui,

De aceea. Adica avand in vedere ceea ce s-a spus in v. 1–6 cu privire la Hristos, ca ,,Apostol si Mare Preot al mantuirii noastre” (v. 1) si cu privire la ,,increderea” si ,,nadejdea” noastra in El (v. 6).

Cum zice Duhul Sfant. Duhul Sfant este recunoscut ca agent de legatura intre Dumnezeu si om (vezi 2 Petru 1:21), facandu-se referire la Psalmi 95, de unde este luat citatul din Evrei 3:7–11, si la inspiratia divina a lui David cand a scris psalmul (compara cu Evrei 4:7).

Astazi. Vezi Psalmi 95:7. Prin cuvantul ,,astazi” David facea referire la timpul in care traia el, dar, inspirat, scriitorul epistolei catre Evrei declara ca adevarul afirmat aici se aplica la fel de bine si la vremurile Noului Testament (vezi Vol. IV, p. 37; vezi Deuteronom 18:15). Duhul Sfant ne aduce astazi aceeasi solie (vezi Evrei 4:7–9). Din generatie in generatie acelasi apel plin de indurare i-a chemat pe oameni sa gaseasca ,,odihna” care este in Hristos. In curand chemarea nu se va mai auzi, iar ziua mantuirii se va incheia.

Ideea exprimata in cap. 3:7–11 este repetata de mai multe ori in cap. 3 si 4, formand baza argumentatiei prezentate aici. Concluzia trasa este ca ,,ramane dar o odihna … pentru poporul lui Dumnezeu” (cap. 4:9) si ca ar trebui ,,sa ne apropiem … cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, ca sa fim ajutati la vreme de nevoie” (v. 16).

Ar trebui observat faptul ca argumentatia din cap. 3 si 4 incepe cu prezentarea lui Hristos ca ,,Apostol si Mare Preot al marturisirii noastre” (cap. 3:1) si se incheie cu un apel de a veni la El, cu credinta, pe deplin asigurati ca El poate sa ne ofere ajutorul de care avem nevoie si ca il va si oferi (cap. 4:14–16). E remarcabil modul in care propozitiile ,,daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita” (cap. 3:6), ,,sa ramanem tari in marturisirea noastra” (cap. 4:14) si ,,sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului” (v. 16) leaga firul argumentatiei.

Daca. Gr. ean, ,,daca”, ,,oricand”, ,,cand”. Libera alegere a omului de a primi sau lepada indurarea lui Dumnezeu este prezentata aici in limbaj clar, neechivoc. Dumnezeu nu i-a predestinat pe unii oameni sa accepte, iar pe altii sa respinga mila Sa (vezi Ioan 3:17–20; Efeseni 1:4–6).

Auziti glasul Lui. Evident ca inseamna mai mult decat doar auzirea cu urechile. Este vorba de ascultarea eficienta, adica ascultarea care are ca rezultat fapte corespunzatoare. Compara cu Matei 7:24–27; Apocalipsa 1:3.