English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Evrei, 13


13:1 Staruiti in dragostea frateasca.

Dragostea frateasca. Vezi Romani 12,10. Ultimul capitol al Epistolei catre Evrei consta dintr-o serie de indemnuri generale cu privire la diferite subiecte (v. 1–17) si o salutare personala (v. 18–25).



13:2 Sa nu dati uitarii primirea de oaspeti, caci unii, prin ea au gazduit, fara sa stie, pe ingeri.

Sa nu dati uitarii. [,,Nu uitati”, KJV]. Se pare ca multi tindeau sa devina absorbiti de propriile lor treburi asa incat nu aratau interesul pe care ar fi trebuit sa il aiba fata de ceilalti credinciosi. Pe masura ce biserica creste in numar creste primejdia ca si astazi sa predomine aceeasi stare. Semenul nostru este oricine are nevoie de prietenie si ospitalitate.

Primirea de oaspeti. [,,Gazduirea de straini”, KJV]. Hanurile nu erau obisnuite pe atunci si strainii erau adesea priviti cu banuiala. Daca nimeni nu se interesa de drumeti, deseori acestia nu aveau unde sa gazduiasca. In antichitate ospitalitatea cerea ca sa se ia masuri pentru straini. Poate ca azi nu mai exista aceeasi nevoie, deoarece in general calatorii au conditii mai bune. Cu toate acestea principiul ramane si crestinii trebuie sa gaseasca cai si mijloace de a-si dovedi ospitalitatea, conform cu nevoile din ziua de azi.

Au gazduit ... ingeri. Acesta a fost privilegiul lui Avraam (Geneza 18,1–8), al lui Lot (Geneza 19,1–3), al lui Ghedeon (Judecatori 6,11–20) si al lui Manoah (Judecatori 13,2–4.9–21). Credinciosia in implinirea nevoilor strainilor va fi luata in considerare la ziua judecatii (Matei 25,35).

Fara sa stie. Si anume la inceput, cand strainii au fost invitati sa intre.



13:3 Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi, ca si cum ati fi si voi legati cu ei; de cei chinuiti, ca unii care si voi sunteti in trup.

Cei ce sunt in lanturi, ca si cum ati fi si voi legati. Ajutorarea celor din inchisoare este de asemenea de o importanta destul de mare pentru a fi luata in considerare in ziua judecatii (vezi Matei 25,36). Ca si in alta parte in Scriptura (vezi 1 Corinteni 9,22), aici este prezentat principiul ca cel care marturiseste ca este crestin ar trebui sa se straduiasca sa isi imagineze ca se afla in aceeasi situatie ca orice persoana pe care o gaseste in nevoie si astfel sa-i slujeasca, in acord cu regula de aur (vezi Matei 7,12).

Cei chinuiti. [,,Sufera impotrivire”, KJV]. Literal, ,,sunt rau tratati”.

Ca unii care si voi sunteti in trup. Ganditi-va cum ati simti daca ati fi in aceeasi situatie ca aceia care au suferit un tratament rau; apoi ajutati-i in nevoile lor, asa cum se cuvine. Principiul expus in regula de aur e din nou aplicat la o situatie practica. Crestinul nu trebuie sa se intrebe daca cel care sufera necazuri merita sau nu ajutor. E de ajuns sa stie ca are nevoie de ajutor.



13:4 Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea, si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari.

Casatoria. In ce priveste comentariul cu privire la raspunderile si privilegiile casatoriei, vezi 1 Corinteni 7; compara cu Matei 5,28–32; 19,5–10.

In toata cinstea. Prima parte a versetului poate fi tradusa astfel: ,,Casatoria trebuie sa fie tinuta in cinste de toti”. Institutia casatoriei a fost randuita de un Creator intelept ca o mare binecuvantare pentru fiintele umane, iar atunci cand scopul Creatorului este transpus in viata de familie, rezulta un bine nemasurat. Dar atunci cand este pervertita, pentru a servi unor scopuri nevrednice, casatoria isi pierde calitatea de a fi ,,in toata cinstea”.

Patul sa fie nespurcat. Aceasta parte a versetului poate fi tradusa astfel: ,,faceti ca patul sa fie nespurcat (vezi mai sus, la ,,in toata cinstea”). E posibil ca patul sa fie spurcat, de aceea apostolul ii sfatuieste pe cititori sa-l pastreze curat si in cinste si sa nu-l transforme intr-un instrument pentru satisfacerea unor pofte josnice. Pe de alta parte, ideea sustinuta de unii, ca viata intima in cadrul casatoriei este dezonorabila sau ca scade din nobletea de caracter, este o inselaciune a Celui Rau, dezonorand unul din lucrurile pe care Creatorul le-a stabilit si le-a declarat bune. Vezi 1 Corinteni 7,3–5.

Dumnezeu va judeca. In ziua de pe urma ii va judeca pe cei amintiti mai jos, impreuna cu toti ceilalti care au persistat in calcarea principiilor expuse in sfanta Sa Lege (vezi Apocalipsa 21,8).

Curvari. Sau ,,persoane imorale”. Vezi Matei 5,32.

Preacurvari. [,,Care comit adulter”, KJV]. Vezi Exodul 20,14; Matei 5,32.



13:5 Sa nu fiti iubitori de bani. Multumiti-va cu ce aveti, caci El insusi a zis: Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi.

Sa nu fiti. [,,Purtarea voastra sa nu fie”, KJV]. Gr. tropos, ,,fel de viata”, ,,mentalitate”, ,,conduita”, ,,caracter”.

Iubitori de bani. [,,Lacomi”, KJV]. Vezi Luca 12,13–34.

Multumiti-va. [,,Fiti multumitori”, KJV]. Vezi Filipeni 4,11; 1 Timotei 6,6.

Cu ce aveti. Daca oamenii ar fi multumiti cu ceea ce au si n-ar pofti bunurile altora, atunci majoritatea problemelor care chinuiesc neamul omenesc ar fi automat rezolvate. In ce priveste comentariul asupra atitudinii crestine fata de lucrurile materiale, vezi Matei 6,19–34.

El. Adica Dumnezeu. Citatul e din LXX, de la Deuteronom 31,6.8. Nicidecum n-am sa te las. In ce priveste grija lui Dumnezeu pentru nevoile noastre, vezi Matei 6,26–34.



13:6 Asa ca putem zice plini de incredere: Domnul este ajutorul meu, nu ma voi teme: ce mi-ar putea face omul?

Plini de incredere. [,,Cu curaj”, KJV]. Sau ,,cu incredere”. Citatul e din LXX, de la Psalmi 118,6 (vezi comentariul de acolo).



13:7 Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire, si urmati-le credinta!

De mai marii vostri. Literal, ,,calauzele”, ,,conducatorii”, insemnand aici conducatorii bisericii. Pentru un comentariu despre loialitatea fata de conducerea bisericii, vezi 1 Tesaloniceni 5,12.13. V-au vestit cuvantul. Cuvintele acestea dau de inteles ca este vorba de fostii conducatori, care poate ca deja se odihneau in Isus. Sfarsitul. Literal, ,,rezultatul (felului lor de vietuire)”. Fara indoiala ca scriitorul are in minte anumite persoane, desi nu le numeste.

Felului lor de vietuire. Gr. anastrophe, ,,fel de viata”, ,,conduita”, ,,purtare” (vezi Efeseni 4,22). Urmati-le. Sau ,,imitati-le”.

Credinta. Eroii credintei la care s-a facut referire in cap. 11 traisera cu totii in trecutul indepartat. Dar in vremurile mai recente fusesera oameni credinciosi al caror exemplu ar fi putut fi urmat fara ezitare.



13:8 Isus Hristos este acelasi ieri si azi si in veci!

Isus Hristos. In ce priveste insemnatatea celor doua nume folosite impreuna, vezi Matei 1,1.

Acelasi. Comentariul de la v. 8 a fost probabil intentionat sa pregateasca drumul pentru avertizarea din v. 9. Avand in vedere faptul ca Hristos nu Se schimba niciodata, nici solia cu privire la El nu se poate schimba. Invataturile care difera de Evanghelia deja proclamata trebuie respinse fara a mai fi examinate. Vezi Galateni 1,6–8.



13:9 Sa nu va lasati amagiti de orice fel de invataturi straine; caci este bine ca inima sa fie intarita prin har, nu prin mancaruri, care n-au slujit la nimic celor ce le-au pazit.

Sa nu va lasati amagiti. Unii sunt usor influentati de orice invatatura noua si ciudata. Fiind lipsiti de discernamant spiritual, ei nu pot sa faca deosebire intre adevar si minciuna, prin compararea invataturii noi cu Scriptura. Pentru comentariu, vezi Efeseni 4,14; Coloseni 2,4.8.

Orice fel de. [,,Felurite”, KJV]. Sau ,,diferite”, adica diferite de solia curata a Evangheliei pe care deja au primit-o.

Intarita prin har. Adica asa ca sa nu fie influentata de amagiri religioase si teologice. Puterea stabilizatoare a harului lui Hristos este cea mai buna protectie a crestinului impotriva invataturilor care deviaza de la adevar. In ce priveste un comentariu cu privire la ,,har”, vezi Romani 1,7; 3,24.

Nu prin mancari. Se pare ca cel putin unii dintre cei care sustineau invataturi ciudate propavaduiau, cu privire la dieta, alte porunci decat cele date de Scriptura si faceau din scrupulele lor alimentare o regula pentru punerea la proba a credintei. Pentru un comentariu despre relatia dintre dieta si religie, si pentru o avertizare contra invataturilor false cu privire la dieta, mascate ca obligatii religioase, vezi Romani 14,17; 1 Timotei 4,3.

N-au slujit. [,,N-au folosit”, KJV]. Nici aceia care laudau atat de tare valoarea acestor invataturi ciudate cu privire la dieta nu capatasera vreun folos practic din ele. Fara indoiala ca se face referire la una sau mai multe factiuni iudaizante care tulburau biserica crestina primara, ca de pilda ebionitii si nazarenii (vezi vol. VI, pp. 53, 54).



13:10 Noi avem un altar, din care n-au drept sa manance cei ce fac slujba in cort.

Avem un altar. Scriitorul face aici aluzie la faptul ca preotilor si levitilor le erau date anumite parti din animalele de jertfa aduse la vechiul sanctuar sau la Templu (vezi Leviticul 6,16–18; 7,15.16.31–34; Numeri 18,8–10; Deuteronom 18,1.2; compara cu 1 Corinteni 9,13). Poate ca doctrinele false la care se face referire in Evrei 13,9 accentuau ideea gresita ca era necesar ca si crestinii sa practice vechile ritualuri si ceremonii ale iudaismului, care aveau in vedere mancarurile si bauturile, ca si cum prin ele s-ar fi putut ajunge la o stare superioara de sfintenie. Dar crestinii au un altar, crucea de pe Golgota, si un sacrificiu depasind cu mult vechile sacrificii de animale, atat in valoare cat si in eficacitate (vezi cap. 9,14.24–28; 10,10.12.14). Acesta nu era altul decat ,,Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29). In plus, Hristos ii invita pe toti aceia care cred in El sa manance trupul Sau (vezi Ioan 6,33–58).

N-au drept sa manance. In cadrul sistemului religios iudaic preotii si levitii se bucurau de o pozitie onorata si de privilegii speciale. Dar, lepadandu-L pe Isus, in ciuda pozitiei lor distinse ei au devenit nevrednici de a participa la ceea ce este dreptul crestinilor adevarati. Se poate ca Pavel sa se fi gandit de asemenea la painea si vinul de la masa Domnului. Oricare ar fi situatia, meritele slavite ale sistemului de religie la care in v. 9 s-a facut referire ca fiind ,,orice fel de invataturi straine”, erau infinit inferioare mantuirii prin credinta in Isus Hristos.

Cei ce fac slujba. Adica preotii si levitii.



13:11 In adevar, trupurile dobitoacelor, al caror sange este adus de marele preot in Locul prea sfant, pentru pacat, sunt arse de tot afara din tabara.

Trupurile dobitoacelor. Cand sangele jertfei pentru pacat era adus in sanctuar, ca in cazul pacatului preotului sau al intregii adunari, preotul nu trebuia sa manance din carne, ci sa o arda afara din tabara (Leviticul 6,30). La fel, Isus ,,a patimit dincolo de poarta” (Evrei 13,12; compara cu Ioan 19,17) si apoi a slujit cu propriul Sau sange in sanctuarul ceresc (Evrei 9,12). Sub vechiul sistem al sacrificiilor preotii nu aveau dreptul sa consume dintr-un astfel de sacrificiu (cap. 13,10), dar Hristos a spus: ,,Luati, mancati; acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi” (1 Corinteni 11,24).



13:12 De aceea si Isus, ca sa sfinteasca norodul cu insusi sangele Sau, a patimit dincolo de poarta.

Ca sa sfinteasca. [,,Ca sa poata sfinti”, KJV]. Adica pentru ca Hristos sa poata sluji cu propriul Sau sange, in sanctuarul ceresc, in favoarea pacatosilor care se pocaiesc. Pentru asta El ,,a patimit dincolo de poarta” Ierusalimului.



13:13 Sa iesim dar afara din tabara la El, si sa suferim ocara Lui.

Sa iesim dar afara. Crestinii iudei nu mai puteau sa-L vada pe Mesia in ritualurile si ceremoniile religiei iudaice. Ei erau inca israeliti, si prin urmare, vorbind la figurat, locuitori ai cetatii Ierusalim. Dar daca vroiau sa-L gaseasca pe Mantuitorul, trebuiau sa-L caute dincolo de hotarele iudaismului. In cadrul cartii Evrei situatia aceasta se transforma intr-un apel la iudeo-crestini, de a-si abate privirile de la ritualurile si ceremoniile iudaismului si de a le fixa asupra lui Isus Hristos si a lucrarii Lui ca Mare Preot al nostru in sanctuarul ceresc (vezi Introducerea).

Sa suferim ocara Lui. Aceia care au manifestat simpatie pentru Isus cand urca spre Golgota ca un criminal osandit, au suferit ,,ocara” impreuna cu El. Pentru iudeo-crestini convertirea la crestinism insemna a-si atrage ura semenilor lor iudei si respingerea spatele sistemului sacrificial iudaic ca mijloc de mantuire insemna a-si atrage acuzatia de apostazie si tradare.



13:14 Caci noi n-avem aici o cetate statatoare, ci suntem in cautarea celei viitoare.

O cetate statatoare. [,,O cetate dainuitoare”, KJV]. Iudeii priveau la Ierusalim ca la o ,,cetate statatoare”, adica socoteau ca planul lui Dumnezeu era strans legat de aceasta cetate si ca asadar ea era menita sa ramana vesnic. Ei se simteau in siguranta in bratele iudaismului. Dar crestinii nu au o astfel de ,,cetate statatoare”. Nadejdile si aspiratiile lor nu sunt legate de o cetate pamanteasca sau de un sistem religios. Cat de important era acest lucru pentru evreii crestini care in curand aveau sa fie martori la distrugerea Ierusalimului!

In cautarea celei viitoare. [,,Cautam una viitoare”, KJV]. Adica Noul Ierusalim (vezi cap. 12,22). Compara cu experienta patriarhului Avraam (cap. 11,10).



13:15 Prin El, sa aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfa de lauda, adica, rodul buzelor care marturisesc Numele Lui.

Prin El. Adica prin Hristos sau pe temeiul sacrificiului pe care El deja il adusese pentru noi ,,dincolo de poarta” Ierusalimului.

Jertfa de lauda. In loc de a aduce o jertfa de multumire la Templu, asa cum era prescris de legea mozaica (vezi Leviticul 7,12–14), noi trebuie sa aducem neincetat ,,o jertfa de lauda” Domnului.



13:16 Si sa nu dati uitarii binefacerea si darnicia; caci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Ii plac.

Sa nu dati uitarii. [,,Sa nu uitati”, KJV]. Poate ca unii devenisera nepasatori in privinta aceasta.

Binefacerea. [,,A face bine”, KJV]. Adica a fi de folos pentru nevoile altora. Lui Dumnezeu nu-I place sangele viteilor si tapilor (vezi cap. 10,5–8). Acesta nu este de folos. Insa Lui Ii place spiritul de slujire pentru semeni (vezi Matei 25,24–40). ,,Religia curata si neintinata” (Iacov 1,27) este intotdeauna bine primita inaintea Lui.

Darnicia. Sau ,,a imparti cu altii”.

Lui Dumnezeu jertfe ca acestea Ii plac. Ritualurile si ceremoniile formale n-au nici un sens pentru Dumnezeu. El cauta oameni care sa I se inchine ,,in duh si in adevar” (Ioan 4,23), adica reflectand caracterul Sau si demonstrand iubirea si devotiunea lor fata de El, printr-o viata de serviciu pentru altii.



13:17 Ascultati de mai marii vostri, si fiti-le supusi, caci ei privegheaza asupra sufletelor voastre, ca unii care au sa dea socoteala de ele; pentru ca sa poata face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinand, caci asa ceva nu v-ar fi de nici un folos.

Ascultati. Vezi v. 7.

Fiti-le supusi. [,,Supuneti-va”, KJV]. Dumnezeu a randuit conducatori care sa pastoreasca turma Sa si El le cere oilor Sale sa se supuna celor numiti peste ele, atata timp cat acesti pastori asculta de Domnul. Aici se face referire la conducatorii din prezent, nu la fostii conducatori, ca in v.

7. Ei vegheaza. Conducatorii pe care Dumnezeu i-a pus peste biserica sunt raspunzatori pentru binele poporului Sau, iar El le va cere socoteala stricta pentru ispravnicia lor. Asupra sufletelor voastre. Adica ,,asupra voastra” (vezi cap. 12,9.23).

Au sa dea socoteala. [,,Trebuie sa dea socoteala” KJV]. Un ispravnic trebuie sa dea socoteala stapanului sau cu privire la toate bunurile care i-au fost date in grija, iar el stie lucrul acesta. Conlucrand cu conducatorii bisericii, membrii de rand ii ajuta pe acestia sa fie ispravnici credinciosi.

Cu bucurie. Adica stiind ca si-au adus la indeplinire cu credinciosie insarcinarea. Compara cu experienta robilor credinciosi care au fost chemati sa intre in bucuria Stapanului lor (vezi Matei 25,21).

Nu suspinand. [,,Nu cu inima rea”, KJV]. Literal, ,,nu cu gemete”. Compara cu experienta robului necredincios (Matei 25,28–30).

De nici un folos. Membrii nu trag nici un folos daca fac sa fie dificil pentru conducatori sa dea un bun raport despre ispravnicia lor. Si unii, si altii vor imparti ,,bucuria” sau ,,necazul” zilei socotelilor.



13:18 Rugati-va pentru noi; caci suntem incredintati ca avem un cuget bun, dorind sa ne purtam bine in toate lucrurile.

Rugati-va pentru noi. Sau ,,staruiti in rugaciune pentru noi”, ,,faceti-va un obicei din a va ruga pentru noi”. Compara cu Efeseni 6,19; Coloseni 4,12. Desi era un om cu o vasta experienta si de o inalta statura spirituala, Pavel aprecia si solicita rugaciunile fratilor sai in Hristos. Orice conducator adevarat va aprecia din adancul sufletului interesul si rugaciunile acelora pentru care lucreaza.

Incredintati. Gr. peitho, insemnand, in forma folosita aici, ,,a fi convins”, ,,a fi sigur”.

Un cuget bun. [,,O buna constiinta”, KJV]. Adica o constiinta curata. Compara cu afirmatiile repetate ale lui Pavel cu privire la cugetul sau curat (vezi Faptele Apostolilor 23,1; 24,16; Romani 9,1; 2 Corinteni 1,12; 2 Timotei 1,3).

Dorind. [,,Voind”, KJV]. Literal, ,,dorind”. E scopul scriitorului sa reflecte pe deplin, in propria sa viata, principiile Evangheliei (compara cu 1 Corinteni 9,27).

Sa ne purtam bine. [,,Sa traim cinstit”, KJV]. Adica sa se poarte onorabil.



13:19 Mai ales va rog cu staruinta sa faceti lucrul acesta, ca sa va fiu inapoiat mai curand.

Mai ales. Sau ,,cu atat mai serios” (RSV).

Va rog cu staruinta. Ravna cu care scriitorul apeleaza la cititorii sai sa se roage pentru eliberarea lui din imprejurarile care il impiedica sa se intalneasca cu ei este intr-adevar miscatoare si reflecta credinta lui personala in puterea rugaciunii.

Sa va fiu inapoiat. Versetul 23 sugereaza ca in momentul acela Timotei era in inchisoare si pare sa dea de inteles ca scriitorul Epistolei catre Evrei era in libertate. Alte circumstante, ca de pilda boala sau obligatiile misionare, il impiedicau pe Pavel sa se intoarca la cititorii sai.



13:20 Dumnezeul pacii, care, prin sangele legamantului celui vesnic, a sculat din morti pe Domnul nostru Isus, marele Pastor al oilor,

Acum, [KJV] Versetele 20 si 21 constituie binecuvantarea apostolica asupra celor carora le

era destinata Epistola lui Pavel catre Evrei. Autorul ii incredinteaza pacii lui Dumnezeu.

Dumnezeul pacii. Vezi Romani 15,33.

Sangele. Agentul care a ratificat si a facut eficient legamantul vesnic. Vezi cap. 9,18–28.

Legamantului ... vesnic. Vezi cap. 8,8–12.

A sculat din morti. Vezi Romani 4,24. Asa cum se intampla deseori in epistolele Noului Testament, invierea lui Hristos este facuta inima si centrul nadejdii si credintei crestine. Pastor al oilor. Vezi Psalmi 23; Ioan 10,10.11; compara cu 1 Petru 2,25.



13:21 sa va faca desavarsiti in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui, si sa lucreze in noi ce-I este placut, prin Isus Hristos. A Lui sa fie slava in vecii vecilor! Amin.

Sa va faca desavarsiti. Gr. katartizo (vezi 1 Petru 5,10; compara cu Matei 5,48).

Orice lucru bun. Dovezile textuale sunt impartite intre omiterea si pastrarea cuvantului ,,lucru”. In acord cu aceasta, adjectivul ,,bun” descrie mai degraba ceea ce Pavel doreste ca cititorii sai sa fie, decat ceea ce doreste ca ei sa faca. Scopul acestui ,,bun” este ca ei sa poata indeplini mai bine ,,voia Lui”.

Sa lucreze in noi. [,,Sa lucreze in voi”, KJV]. Vezi Filipeni 2,13.

Prin Isus Hristos. Vezi Galateni 2,20.

A Lui sa fie slava. Vezi Galateni 1,5.

In vecii vecilor. Vezi Matei 25,41; Apocalipsa 1,6.

Amin! Vezi Matei 5,18; Romani 15,33.



13:22 Va rog, fratilor, sa primiti bine acest cuvant de sfatuire, caci v-am scris pe scurt.

Sa primiti bine. [,,Sa suferiti”, KJV]. Sau ,,sa suportati”, ,,sa rabdati”. Cuvant de sfatuire. [,,Cuvant de indemn”, KJV]. Adica solia acestei epistole (vezi Introducerea). Pe scurt. [,,In putine cuvinte”, KJV]. Erau multe alte lucruri pe care ar fi dorit sa le spuna, dar spatiul nu permitea.



13:23 Sa stiti ca fratelui Timotei i s-a dat drumul. Daca vine curand, voi veni impreuna cu el sa va vad.

Timotei. Vezi Faptele Apostolilor 16,1.

I s-a dat drumul. Detentia despre care este vorba aici este necunoscuta.

Daca vine. Nu se stie nimic altceva despre vizita planificata aici.



13:24 Spuneti sanatate tuturor mai marilor vostri si tuturor sfintilor. Cei din Italia va trimit sanatate.

Spuneti sanatate. Sau ,,salutati”.

Tuturor mai marilor. Adica tuturor conducatorilor bisericii (vezi v. 7).

Cei din Italia. Si anume credinciosii crestini. Din aceste cuvinte nu se poate stabili daca acestia erau in Italia in momentul acela, si astfel epistola a fost trimisa din Italia, sau daca venisera din Italia si erau cu scriitorul in vreun alt loc.



13:25 Harul sa fie cu voi cu toti! Amin.

Harul sa fie cu voi cu toti! Vezi Tit 3,15. Amin. Vezi Matei 5,18; Romani 15,33. Fragmentul care apare dupa v. 25 [KJV] nu face parte din textul original al epistolei. Apare

de abia in secolul al VI-lea.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1, 2 1T 679 2 AH 445; PK 132; PP 138, 158; 2T 26, 28; 6T 342 4 AH 26, 55; PP 46 5 AA 29; AH 343; GW 152; MM 184; 2T 623; 3T 293; 4T 447, 618; 5T 283; 6T 157; 7T 274 6 CT 411; FE 348; TM 148; 2T 271 8 AA 209; ML 300; MM 92; PP 630; TM 81; 5T 62 9 1T 438 11, 12 CS 54 12 DA 741 13 CT 508; 1T 692; 3T 49, 423; 5T 461; 6T 332, 412; 8T 53, 71 16 MM 184

17 AA 371; AH 528; ChS 169; CSW 44, 50, 80; CT 47, 65, 102; Ev 326, 339; EW 61; FE 55, 264; GW 189; MH 173; TM 122, 150; 1T 138, 153, 471; 2T 467,

706; 3T 242; 4T 343; 5T 11, 237, 684; 6T 62, 70, 75, 86, 92, 248, 302, 434; 7T 13, 68, 117; 9T 45, 58 20, 21 MH 167; ML 217 21 4T 543


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: