Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 10:25


10:25 Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obicei; ci sa ne indemnam unii pe altii, si cu atat mai mult, cu cat vedeti ca ziua se apropie.

Sa nu parasim. Sau ,,sa nu neglijam”.

Adunarea. Autorul se refera aici la adunarile crestine destinate inchinarii si incurajarii reciproce, care in vremurile Noului Testament erau tinute de obicei in casele credinciosilor (vezi Vol. VI, p. 47).

Cum au unii obicei. Se pare ca unii neglijau, in propriul lor detriment, tovarasia cu fratii la ocaziile de inchinare si devotiune. Facand asa ei nu tineau seama de sfatul din v. 24, de a-i incuraja pe ceilalti credinciosi la iubire si fapte bune. Avand in vedere situatia politica predominanta din vremea cand a fost scrisa Epistola lui Pavel catre Evrei, se poate ca unii lipsea la adunari de teama de a nu atrage dizgratia autoritatilor si poate chiar unele penalitati civile. Altii lipseau de la serviciile religioase din nepasare sau lipsa de interes (vezi v. 26, 27).

Sa ne indemnam. Sau ,,sa ne incurajam”. Cuvintele de indemn ii incurajeaza pe altii sa tina cu tarie ,,marturisirea nadejdii” (v. 23). Cei care sunt bine statorniciti in credinta nu ar trebui niciodata sa uite ca s-ar putea ca unii din fratii lor de credinta, care au avut parte de mai putine ocazii de a-si dezvolta un caracter crestin, sa treaca prin indoiala si descurajare. O vorba de inviorare pentru ,,cel doborat de intristare” (Isaia 50,4) ar putea sa fie, in providenta lui Dumnezeu, mijlocul de a-l ,,intoarce pe … pacatos de la ratacirea caii lui”, de a ,,mantui un suflet de la moarte” si de a ,,acoperi o sumedenie de pacate” (Iacov 5,20).

Cu atat mai mult. Pe masura ce necazul, greutatile si persecutia cresc, incurajarea reciproca se va dovedi de un si mai mare folos. Primejdia care ar decurge din participarea la adunarile de inchinare ar fi mult mai mica decat curajul si taria dobandite prin tovarasia crestina.

Ziua. Aici este vorba de ziua ,,infricosata a judecatii si vapaia unui foc” (v. 27), ziua cand ,,Cel ce vine va veni” (v. 37). Indemnul ,,vedeti ca ziua se apropie” atrage cu siguranta atentia inapoi la raspunsul dat de Domnul la intrebarea ucenicilor: ,,Cand se vor intampla aceste lucruri? Si care va fi semnul venirii Tale si al sfarsitului veacului acestuia?” (Matei 24,3). Intrebarea ucenicilor, ca si raspunsul Domnului, face referire si la distrugerea Ierusalimului in anul 70 d.Hr., si la sfarsitul lumii (vezi Matei 24,3). Avand in vedere faptul ca Epistola lui Pavel catre Evrei a fost fara indoiala scrisa doar la scurt timp inainte de anul 70 d.Hr. (vezi Introducerea), este probabil ca scriitorul sa se fi gandit si la evenimentele acelui an. Totusi, asa cum reiese din context (vezi mai ales Evrei 10,27.37) el se refera mai ales la a doua venire a lui Hristos (vezi Nota Suplimentara de la Romani 13).