Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Evrei 1:9


1:9 Tu ai iubit neprihanirea si ai urat nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decat pe tovarasii Tai.

Neprihanirea. [,,Dreptate”, KJV]. Gr. dikaiosune (vezi Matei 5:6). Este o referire la viata de pe pamant a lui Hristos. Pe baza acesteia a fost El uns, asa cum se mentioneaza in partea urmatoare a versetului.

A iubi dreptatea este o virtute mai inalta decat doar de a face dreptate. Multi crestini sinceri iau parte la diferite activitati bune mai mult dintr-un simtamant al datoriei decat dintr-o iubire launtrica pentru lucrare. Un misionar poate merge intr-un camp sarac, manat de un inalt simt al datoriei si al raspunderii care zace asupra lui, si poate chiar sa savarseasca acolo o mare lucrare. Insa numai cand e cuprins de iubire pentru lucrare, numai cand incepe sa-i iubeasca pe oamenii in mijlocul carora lucreaza, numai atunci a atins standardul pus de Dumnezeu. Lucrarea a carei motivatie este datoria, este vrednica de lauda. Dar lucrarea care este motivata de iubire, este o experienta mult mai inalta.

Unii accepta doctrinele bisericii si asculta de poruncile lui Dumnezeu pentru ca logica adevarului este coplesitoare si acesta este prezentat cu maiestrie. Totusi, daca ,,n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti” (2 Tesaloniceni 2:10), in cele din urma vor fi gasiti prea usor.

Iubirea a fost cea care L-a indemnat pe Dumnezeu la actiune. ,,Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu” (Ioan 3:16). Hristos a iubit Biserica ,,si S-a dat pe Sine pentru ea” (Efeseni 5:25). Pavel, care marturiseste ca a ,,lucrat mai mult decat toti” (1 Corinteni 15:10), afirma ca ,,dragostea lui Hristos ne strange cu putere” (2 Corinteni 5:14).

Nelegiuirea. [,,Nedreptatea”, KJV]. Gr. anomia, ,,faradelegea”, ,,calcarea legii”. Iubirea este o virtute crestina esentiala. Totusi, trebuie subliniata si calitatea urii. Dumnezeu Il lauda pe Hristos deoarece a iubit neprihanirea si ca a urat pacatul.

E posibil ca cineva sa se impotriveasca pacatului fara sa-l urasca. Poate ca un anumit pacat nu prezinta interes pentru cineva si de aceea nici nu e o ispita pentru el. Poate ca alte lucruri il ispitesc, dar stiind ca sunt pacate si ca s-ar putea sa fie descoperit, se infraneaza de la ceea ce ii place sa faca. Nu stim ce se scrie in cartile din cer cu privire la un astfel de om. Dar stim ca simpla teama ca reputatia sa nu fie cumva ruinata daca este descoperit, nu e o motivatie corecta pentru abtinerea de la pacat. Numai omul care s-a deprins sa urasca pacatul poate fi in siguranta. Omul care se abtine de la pacat, dar tanjeste dupa el si-l gaseste atragator si interesant, nu se afla pe un teren sigur. El are nevoie sa ajunga sa urasca pacatul. Biserica din Efes era laudata pentru ca ura faptele nicolaitilor (Apocalipsa 2:6). In cartea lui Dumnezeu sunt inregistrate nu numai iubirea, ci si ura noastra.

Uns. Ungerea de aici este facuta cu uleiul bucuriei, adica acel ulei care este bucurie. Ea este un simbolica, cu binecuvantare si bucurie (vezi Deuteronom 28:40; Psalmi 23:5; 92:10).

Tovarasi. In profetia originara acestia erau fara indoiala alte personaje ceresti. Unii considera ca atunci cand pasajul este aplicat la Hristos acesti ,,tovarasi” reprezinta toate celelalte fiinte; iar altii cred ca este vorba de colaboratorii lui Hristos in planul de mantuire, adica cei mantuiti, care sunt impreuna mostenitori cu El.