Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Habacuc

Habacuc, 3


3:1 Rugaciunea prorocului Habacuc. (De cantat in felul cantecelor de jale).

Rugaciune. Sau ,,O rugaciune”. Asa cum se foloseste aici acest cuvant, desemneaza un psalm, un imn sau o cantare de devotiune (vezi introducerea la Psalmii 17; 90; 102).

Cantecelor de jale. Considerate a fi cantari infocate cu rapide schimbari emotionale, exprimate prin schimbari rapide ale ritmului. Structura rugaciunii lui Habacuc poate sa fi reflectat felul acesta de poezie. Vezi Vol. III, p. 628.



3:2 Cand am auzit, Doamne, ce ai vestit, m-am ingrozit. Insufleteste-Ti lucrarea in cursul anilor, Doamne! Fa-Te cunoscut in trecerea anilor! Dar, in mania Ta, adu-ti aminte de indurarile Tale!

Ingrozit. Profetul face introducerea ,,rugaciunii” sale exprimand groaza lui fata de mania divina ce vine, si apeleaza la Dumnezeu sa-Si aduca aminte de ,,indurari”. El recunoaste intelepciunea comportamentului lui Dumnezeu fata de oameni, lucru pe care anterior il pusese la indoiala (vezi comentariul la cap. 1,2.13; 2,1) si isi recunoaste cu smerenie propria eroare.

Insufleteste. Profetul stie ca Dumnezeu chiar daca Isi pedepseste propriul popor pentru apostazia lor, va aduce o pedeapsa sigura asupra dusmanilor lor. El isi mai da seama ca in cele din urma Israel va fi rascumparat, iar intregul pamant ,,va fi plin de cunostinta slavei Domnului” (cap. 2,14). De aceea, el Ii cere cu ravna lui Dumnezeu ca ,,lucrarea” buna de refacere sa fie ,,insufletita”, sau ,,inviorata”. Cu un duh linistit, el nu este mai putin plin de ravna in a dori reusita planului lui Dumnezeu pentru Israel (vezi p. 26-30) decat fusese la inceput (vezi comentariul la cap. 1,2).

In cursul. Sau ,,in mijlocul anilor”. Habacuc se roaga ca planul rascumparator al lui Dumnezeu sa se manifeste ,,in cursul anilor”, nu la deplina lor expirare. Cu alte cuvinte, profetul tanjeste dupa implinirea fagaduintelor lui Dumnezeu de rascumparare finala.

Adu-Ti aminte de indurarile Tale. Sau ,,de indurare”. Profetul stie bine ca principala nadejde a omului sta in indurarea Cerului, nu in vreo bunatate omeneasca.



3:3 Dumnezeu vine din Teman, si Cel Sfant vine din muntele Paran (Oprire.) Maretia Lui acopera cerurile, si slava Lui umple pamantul.

Dumnezeu vine. Versetele 3-16 prezinta un tablou sublim al venirii Domnului la judecata si pentru izbavirea poporul Lui. Tabloul este prezentat in cadrul izbavirii Israelului literal, dar descrie si venirea lui Hristos pentru a inaugura domnia dreptatii (vezi GC 300; cu privire la principiile de interpretare, vezi Vol. IV, p. 36-38). In imagini impresionante el descrie efectul acestei veniri asupra naturii si asupra oamenilor nelegiuiti. Habacuc foloseste cateva exemple din felul in care a procedat Dumnezeu cu poporul Lui in trecut pentru a ilustra aceste evenimente finale ale istoriei (vezi comentariul la v. 11).

Teman. Un teritoriu apartinand uneia din subimpartirile tribale ale Edomului, sau un nume pentru intreg Edomul (vezi comentariul la Ieremia 49,7). Compara Isaia 63,1-4.

Paran. Profetul face aici aluzie la evenimentele maiestuoase legate de darea Legii pe Sinai (vezi comentariul la Deuteronom 33,2), folosindu-le ca ilustratii ale evenimentelor din ziua judecatii. Asa cum Dumnezeu a venit in slava ca sa Isi repete Legea pentru poporul Sau, tot asa Se va arata in slava pentru mantuirea poporului Sau si pedepsirea raufacatorilor. Vezi comentariul la Geneza 21,21.

Oprire. Literal sela. Un cuvant folosit probabil pentru a indica o oarecare schimbare in melodie sau accent (vezi Vol. III, p. 629).



3:4 Stralucirea Lui este ca lumina soarelui, din mana Lui pornesc raze, si acolo este ascunsa taria Lui.

Acolo este ascunsa taria Lui. La aratarea Mantuitorului, ranile Calvarului, semnele umilirii Sale, vor aparea ca onoarea Lui cea mai mare, acolo va fi slava Lui, acolo va fi ,,ascunsa toata taria Lui” (vezi GC 674; vezi comentariul la v. 3).



3:5 Inaintea Lui merge ciuma, si molima calca pe urmele lui.

Ciuma. Habacuc prezinta acum efectele aratarii divine. Asupra celor nedrepti va veni ,,ciuma”. Cu alte cuvinte, asupra celor nelegiuiti va veni nimicirea. Molima. Ebr. resheph, ,,o flacara”, aici probabil folosit in sens figurat cu sensul de ,,o plaga”.



3:6 Se opreste, si masoara pamantul cu ochiul; priveste, si face pe neamuri sa tremure; muntii cei vesnici se sfarama, dealurile cele vechi se pleaca; El umbla pe carari vesnice.

Muntii. Simbolurile stabilitatii prin excelenta (vezi Geneza 49,26; Deuteronom 33,15) vor fi ,,sfaramati” la data acestui mare eveniment. In contrast cu ,,muntii cei vesnici” in aparenta si ,,dealurile cele vechi” in aparenta, cararile lui Dumnezeu sunt cu adevarat vesnice si neschimbatoare (Numeri 23,19; Maleahi 3,6).



3:7 Vad corturile Etiopiei, pline de groaza, si se cutremura colibele din tara Madianului.

Etiopiei. Literal Cusan. Unii considera ca aceasta inseamna Cus, un alt nume al Etiopiei vechi (vezi comentariul la Geneza 10,6). LXX zice: ,,corturile etiopienilor”. Totusi, altii considera Cusan ca un trib invecinat cu Madianul.

Madianului. Vezi comentariul la Geneza 25,2. ,,Corturile” si ,,colibele” pot sa reprezinte in chip figurat pe locuitorii din Cusan si din Madian.



3:8 S-a maniat oare Domnul pe rauri? Impotriva raurilor se aprinde mania Ta, sau impotriva marii se varsa urgia Ta, de ai incalecat pe caii Tai, si Te-ai suit in carul Tau de biruinta?

S-a maniat. Pentru a scoate in evidenta puterea divina asupra intregii creatii, Habacuc intreaba retoric daca Dumnezeu era maniat pe natura neinsufletita atunci cand Isi descoperea puterea.

Ai incalecat. Dumnezeu este reprezentat in mod figurat ca venind cu o mare oaste de care si cai, ca sa zicem asa, pentru a-Si apara poporul si pentru a-i zdrobi pe dusmanii lor (vezi Psalmi 68,17).



3:9 Arcul Tau este dezvelit; blestemele sunt sagetile Cuvantului Tau (Oprire.) Tu despici pamantul ca sa dai drumul raurilor.

Dezvelit. Adica, pregatit sa actioneze. Profetul Il descrie pe Domnul ca pe un razboinic (vezi Exod 15,3), care se pregateste sa-si foloseasca arcul.

Blestemele sunt sagetile Cuvantului Tau. Ebraica acestui pasaj este obscura si aceasta a avut ca rezultat importante deosebiri de traducere in diferite versiuni. LXX zice: ,,Arcul tau a fost facut cu totul gol; juramintele fata de triburi au fost un cuvant sigur.” O alta traducere (RSV) prefera: ,,Ai dat la o parte teama de pe arcul tau, si ai pus sagetile pe coarda.”



3:10 La vederea Ta, se cutremura muntii; se napustesc rauri de apa; adancul isi ridica glasul, si isi inalta valurile in sus.

Se cutremura. Literal, ,,s-au sucit de durere”, vorbire figurata care desemneaza un cutremur (vezi Exod 19,18; Psalm 114,6.7; vezi comentariul la Psalmi 114,4). Adancul. Ebr. tehom (vezi comentariul la Geneza 1,2).



3:11 Soarele si luna se opresc in locuinta lor, de lumina sagetilor Tale care pornesc, de stralucirea sulitei Tale care luceste.

Soarele si luna. Aici profetul foloseste istoria cu soarele si luna care s-au oprit pe loc in zilele lui Iosua (Iosua 10,11-14; vezi PP 508) ca ilustratie a venirii Domnului (vezi comentariul la Habacuc 3,3).



3:12 Tu cutreieri pamantul in urgia ta, zdrobesti neamurile in mania Ta.

Cutreieri. Vezi Judecatori 5,4.

Zdrobesti neamuri. Sau, ,,calci in picioare neamurile” (vezi Isaia 63,1-4; Ioel 3,13; Apocalipsa 14,14-16).



3:13 Iesi ca sa izbavesti pe poporul Tau, sa izbavesti pe unsul Tau; sfarami acoperisul casei celui rau, o nimicesti din temelii pana in varf. (Oprire.)

Iesi. Scopul venirii Domnului este de a-Si izbavi poporul, pe ,,unsii” Lui (vezi Psalmi 20,5.6; 28,8.9). Pana la varf. Aceste cuvinte arata ca ,,casa celui rau” va fi pe deplin nimicita.



3:14 Strapungi cu sagetile Tale capul capeteniilor lui, care se napustesc peste mine ca furtuna, sa ma puna pe fuga, scotand strigate de bucurie, ca si cum ar fi si mancat pe cel nenorocit in culcus.

Capeteniilor. Ebr. paraz, un cuvant oarecum obscur pe care unii sunt de parere ca ar trebui

sa-l traduca prin ,,razboinici”.

Furtuna. Vezi Isaia 41,16; Ieremia 13,24.

Ma. Probabil folosit de profet pentru a se identifica cu poporul.



3:15 Cu caii Tai mergi pe mare, pe spuma apelor mari.

Pe mare. Sau ,,Prin mare”. Probabil o aluzie la Exod (vezi Exod 15,1-19), ca un tip al unei izbaviri divine ulterioare a poporului lui Dumnezeu (vezi comentariul la Habacuc 3,11). La momentul Exodului, Dumnezeu Si-a calauzit poporul afara din Egipt calcand in mod figurat pe ,,spuma apelor mari” (vezi Psalmi 77,19.20).



3:16 Cand am auzit lucrul acesta, mi s-a cutremurat trupul; la vestea aceasta, mi se infioara buzele, imi intra putrezirea in oase, si-mi tremura genunchii. Caci as putea oare astepta in tacere ziua necazului, ziua cand asupritorul va merge impotriva poporului?

Trupul. Adica intreaga faptura.



3:17 Caci chiar daca smochinul nu va inflori, vita nu va da nici un rod, rodul maslinului va lipsi, si campiile nu vor da hrana, oile vor pieri din staule, si nu vor mai fi boi in grajduri,

Smochinul. In acest verset, sunt prezentate efectele amare ale invaziei babiloniene, nimicirea ,,smochinilor” si a ,,maslinilor”, atat de pretuiti in Palestina, impreuna cu tot atat de necesarele ,,vita”, cerealele si vitele. Asa va fi iarasi in timpul scenelor finale ale istoriei pamantului, cand pamantul va fi pustiit intr-un mod similar (vezi DA 122; GC 629).



3:18 eu tot ma voi bucura in Domnul, ma voi bucura in Dumnezeul mantuirii mele!

Bucura. Oricat de inspaimantatoare ar fi evenimentele pe care acest capitol le prevesteste, el se incheie cu nota mangaietoare si plina de satisfactie pentru suflet a bucuriei si nadejdii mantuirii ,,in Domnul”. Profetul isi da asigurarea ca in cele din urma totul va fi bine datorita credinciosiei Dumnezeului sau (vezi Psalmi 13,5.6; 31,19.20; Mica 7,7). Problema o data rezolvata (vezi p. 1048), profetul isi supune bucuros vointa vointei lui Dumnezeu.



3:19 Domnul Dumnezeul este taria mea; El imi face picioarele ca ale cerbilor, si ma face sa merg pe inaltimile mele. Catre mai marele cantaretilor. De cantat cu instrumente cu coarde.

Imi face picioarele ca ale cerbilor. Prin rapele si prin potecile primejdioase ale muntilor, picioarele cerbilor erau iuti si sigure (vezi 2Samuel 22,34; Psalmi 18,32.33). Ma face sa merg. Aici Habacuc se identifica cu poporul sau, asa cum au facut si Moise (Exod 32,30-32), Ieremia (14,19-21) si Daniel (9,3-19).

Pe inaltimile mele. Poporul lui Dumnezeu va triumfa asupra oricarei opozitii si va locui in siguranta pe inaltimile mantuirii (vezi Deuteronom 32,13; 33,29; Isaia 58,13.14; Amos 4,13). Tuturor intrebarilor profetului li se da un raspuns prin credinta in Dumnezeu, iar Habacuc ramane multumit ca in cele din urma binele si adevarul vor triumfa definitiv.

Mai marele cantaretilor. Probabil dirijorul cantarilor de la Templu. Este foarte probabil ca psalmul lui Habacuc sa fi fost destinat pentru uzul in cadrul inchinarii publice si poate sa fie acompaniat de ,,instrumente cu coarde”.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 2 PK 388 2–6PK 388 3 Ed 22; MH 412 3, 4 GC 300, 641 4 EW 53; GC 674; 8T 285 6 GC 300; PP 33 8, 10, 11 GC 300 11–13PP 508 13 GC 301; PK 388 17, 18 CT 318; DA 122; GC 629; 6T 157; 7T 275 17–19PK 388