English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 50


50:1 Iosif s-a aruncat pe fata tatalui sau, l-a plans, si l-a sarutat.

Iosif s-a aruncat in fata tatalui sau. Fara indoiala ca Iosif inchisese ochii iubitului sau tata, cum fagaduise Dumnezeu (cap. 46,4). Faptul ca numai suferinta lui Iosif este descrisa in acest text nu inseamna ca ceilalti fii nu s-au intristat pentru tatal lor. Poate ca suferinta lor a fost mai putin ostentativa decat aceea a lui Iosif, deoarece inima lui Iosif pare sa fi fost deosebit sensibila fata de emotiile afectuoase. Suferinta lui Iosif reprezinta suferinta tuturor si putem presupune ca durerea lor era tot atat de reala.



50:2 A poruncit doctorilor, care erau in slujba lui, sa imbalsameze pe tatal sau; si doctorii au imbalsamat pe Israel.

Au imbalsamat pe Israel. Vechea metoda egipteana de imbalsamare este descrisa atat de Herodot (ii. 86), cat si de Diodor (i. 91). Exactitatea descrierilor lor este confirmata in general de vechi documente egiptene si prin examinarea mumiilor. Procesul era scump, echivaland aproximativ 1000 de dolari. Mai intai era extras creierul prin nari, cu ajutorul unei piese de metal incarligat, si craniul era apoi complet curatit de orice resturi ramase, prin clatirea lui cu anumite substante. Printr-o deschidere in partea stanga, facuta cu un cutit ascutit, viscerele erau indepartate si puse in borcane separate, asa numitele borcane canopice. Abdomenul gol era curatit cu vin de palmier si o infuzie de aromate, si apoi umplut cu diferite mirodenii. Dupa ce deschiderea era cusuta, trupul era cufundat intr-o bai de solutie de natron timp de multe zile (pana la 70). Dupa aceea era spalat, infasurat intr-un giulgiu de in, uns pe deasupra cu un fel de ulei, si in cele din urma pictat pentru a semana cu chipul natural al decedatului.



50:3 Patruzeci de zile au trecut astfel si au fost intrebuintate cu imbalsamarea lui. Si Egiptenii l-au plans saptezeci de zile.

Patruzeci de zile. Se stie din documentele egiptene ca lungimea perioadei de la moartea unui om pana la inmormantare era diferita. Intr-un caz, imbalsamarea lua 16 zile, impachetarea 35 de zile si inmormantarea 70 de zile, in total 121 de zile. In alt caz, imbalsamarea lua 66 de zile, pregatirile de inmormantare 4 zile si inmormantarea propriu-zisa 26 de zile, cu totul 96 de zile. In alta parte, ni se spune ca imbalsamarea dura 70 sau 80 de zile, iar inmormantarea 10 luni (vezi

E.A.W. Budge, The Mummy). Timpul depindea de bogatia familiei celui decedat si de perioada istoriei egiptene. Iacov, fiind tatal primului ministru, a primit cel mai bun timp de ingrijire. Imbalsamarea lui a continuat timp de 40 de zile, iar pregatirile pentru inmormantare alte 70 de zile. Aceasta a fost proclamata ca o perioada oficiala de doliu.



50:4 Dupa ce au trecut zilele de jale, Iosif a vorbit oamenilor din casa lui Faraon, si le-a zis: Daca am capatat trecere inaintea voastra, spuneti, va rog, lui Faraon, ce va spun eu.

Casa lui Faraon. Acesta este un subiect al ipotezelor pentru comentatori. Oare de ce Iosif, la sfarsitul acestei perioade de jale, nu a prezentat personal cererea sa inaintea regelui, ci prin alti curteni. Motivele lui pentru aceasta procedura aparent ciudata sunt necunoscute, dar ar putea sa fi fost perfect normale pe vremea sa. Unii au sugerat ca Iosif a procedat astfel din consideratie fata de curteni si spre a castiga bunavointa lor. Poate ca oamenii prin care Iosif s-a adresat regelui erau preoti, si prin urmare, interesati in mod direct de inmormantarea decedatului. Este posibil ca Iosif, lasand sa-i creasca barba si parul, cum se intampla dupa obiceiurile de jale, nu putea intra in prezenta regelui, fara ca inainte sa se barbiereasca. Sugestia facuta de unii ca dupa foamete autoritatea lui Iosif fusese restransa sau ca la tron venise un alt faraon mai putin prietenos fata de Iosif este neintemeiata. Moartea lui Iacov a fost jelita de egipteni si acesta n-ar fi fost cazul, daca popularitatea lui Iosif ar fi fost in declin. De asemenea, procedura lui Iosif de a se apropia de rege prin mediatori poate ca nu s-a datorat nici unui alt fapt decat tendintei orientale de trata afacerile personale importante printr-un mijlocitor.



50:5 Tatal meu m-a pus sa jur, zicand: Iata, in curand eu am sa mor! Sa ma ingropi in mormantul, pe care mi l-am sapat in tara Canaan. As vrea dar sa ma sui acolo, ca sa ingrop pe tatal meu; si dupa aceea ma voi intoarce.

In mormantul meu. Pretentia lui Iacov de a fi sapat mormantul in care fusese ingropat bunicul sau Avraam, a fost criticata ca o contradictie a faptelor prezentate in cap. 23. Totusi, nu este necesar sa se presupuna ca Iacov si-a atribuit aici ceva ce, in realitate, fusese facut de Avraam. Se pare ca Iacov fie a largit pestera originala de la Macpela pentru a face loc si pentru alte trupuri, fie a pregatit in ea o nisa speciala, pe care intentiona sa o ocupe el. Sau, expresia poate sa fie un mod simplu al lui Iosif de a-l informa pe Faraon ca inmormantarea nu va avea loc in Egipt, ci in Canaan, si ca, prin urmare, se cerea ingaduinta de a merge acolo.



50:6 Faraon a raspuns: Suie-te, si ingroapa pe tatal tau, dupa juramantul pe care te-a pus sa-l faci.

Verset ce nu a fost comentat.

50:7 Iosif s-a suit, ca sa ingroape pe tatal sau. Impreuna cu el s-au suit toti slujitorii lui Faraon, batranii casei lui, toti batranii tarii Egiptului,

Iosif s-a suit. Fiind acordata permisiunea regelui, trupul a fost dus in Canaan in prezenta unei mari multimi. Cu Iosif s-au suit slujbasi si conducatori de la curte, impreuna cu toti membrii familiilor lor. Ca escorta prin desert si in tara straina a Canaanului, probabil ca i-a insotit o mare multime de care si calareti. Splendidul cortegiu al slujbasilor egipteni poate fi explicat in parte prin stima de care se bucura Iosif in Egipt si, in parte, prin dorinta egiptenilor dupa astfel de procesiuni funebre.



50:8 toata casa lui Iosif, fratii sai, si casa tatalui sau; n-au lasat in tinutul Gosen decat pruncii, oile si boii.

Verset ce nu a fost comentat.

50:9 Impreuna cu Iosif mai erau care si calareti, asa ca alaiul era foarte mare.

Verset ce nu a fost comentat.

50:10 Cand au ajuns la aria lui Atad, care este dincolo de Iordan, au facut plangere mare si jalnica; si Iosif a tinut in cinstea tatalui sau un bocet de sapte zile.

Aria lui Atad. Aria era o mare suprafata pentru treieratul cerealelor cu boii si era cea mai potrivita pentru stationarea unei mari multimi de oameni ca aceea care il insotise pe Iosif. Atad era fie numele proprietarului, fie, intrucat ’atad este denumirea ebraica pentru barba caprei (un arbust din boabele careia se face culoarea verde folosita de pictori. (n. tr.)), poate indica faptul ca crestea din belsug barba caprei.

Dincolo de Iordan. Cortegiul funebru nu a luat drumul cel mai scurt pe langa Gaza prin tara Filistenilor, nici prin Beer-Seba, ci prin Marea Moarta. Motivul acestui lung ocol este necunoscut, dar poate sa fi fost politic. Se cunoaste foarte putin despre relatiile dintre Egipt si Palestina in timpul perioadei hicsosilor, iar starea de nesiguranta din Palestina sudica poate ca era raspunzatoare pentru ruta deosebita pe care a apucat-o Iosif pentru a ajunge la Hebron.

Au facut plangere mare. Basoreliefuri si picturi murale din vechile morminte egiptene arata ca egiptenii erau foarte demonstrativi si vehementi in plangerile lor publice pentru cei morti. Isi rupeau hainele, isi bateau piepturile, isi aruncau cu praf si noroi pe capetele si cantau imnuri funebre pe muzica unei tamburine de la care fusesera indepartate placile sunatoare.



50:11 Locuitorii tarii, Canaanitii, au fost martori la bocetul acesta din aria lui Atad, si au zis: Iata un mare bocet printre Egipteni! De aceea s-a dat acestei arii numele Abel-Mitraim (Jalea Egiptenilor); ea este dincolo de Iordan.

I s-a dat numele. Cand procesiunea a facut o oprire de sapte zile la aria lui Atar (v.10) pentru o jelire speciala, locuitorii din partile inconjuratoare au fost mult impresionati de felul in care egiptenii jeleau pe tatal unuia dintre demnitarii lor. Evenimentul neobisnuit a fost motivul pentru care canaanitii din partea aceea au numit locul Abel-Mitraim ,,Pajistea Egiptului”. Acest nume reprezinta un joc de cuvinte, ,,jelire”, ebel, si ,,pajiste”, ’abel, amandoua avand aceleasi consoane.



50:12 Astfel au implinit fiii lui Iacov poruncile tatalui lor.

Verset ce nu a fost comentat.

50:13 L-au dus in tara Canaan si l-au ingropat in pestera din ogorul Macpela, pe care-l cumparase Avraam de la Hetitul Efron, ca mosie de inmormantare, si care este fata in fata cu Mamre.

L-au dus. Se pare ca Egiptenii au ramas la aria lui Atad in timp ce Iosif si fratii lui au continuat singuri drumul in Canaan pentru inmormantarea tatalui lor in pestera Macpela de la Hebron. Cu privire la istoria acestui loc de inmormantare, vezi comentariul pentru cap. 23.



50:14 Iosif, dupa ce a ingropat pe tatal sau, s-a intors in Egipt, impreuna cu fratii sai si cu toti cei ce se suisera cu el, ca sa ingroape pe tatal sau.

Iosif... s-a intors. Nu sosise inca timpul ca urmasii lui Iacov sa se aseze definitiv in Canaan. Mai intai trebuiau sa devina ,,un neam mare” (cap. 46,3).

50:15 Cand au vazut fratii lui Iosif ca tatal lor a murit, au zis: Daca va prinde Iosif ura pe noi, si ne va intoarce tot raul, pe care i l-am facut?

Verset ce nu a fost comentat.

50:16 Si au trimis sa spuna lui Iosif: Tatal tau a dat porunca aceasta inainte de moarte:

Tatal sau a dat porunca aceasta. Fratii lui Iosif erau acum plini de ingrijorare, temandu-se ca el putea sa se razbune pentru cruzimea lor. Ei considerau ca iubirea tandra a lui Iosif fata de batranul sau tata poate ca il retinuse a se razbuna, atata timp cat el traia. Literal, ,,ei i-au cerut lui Iosif”, in sensul ca au trimis pe unul dintre ei, poate ca pe Beniamin, sa apeleze la Iosif sa onoreze dorinta exprimata de tatal lor inainte de moartea sa si sa implore iertare. Nu este nici un motiv a privi apelul la dorinta tatalui lor ca un simplu pretext. Faptul ca nici o referire la pacatul lor nu a fost facuta de Iacov in binecuvantarile sale, dovedeste ca el, ca tata al lor, iertase pacatul fiilor sai in virtutea faptului ca harul lui Dumnezeu transformase nelegiuirea lor in mijlocul de salvare a familiei sale.



50:17 Asa sa vorbiti lui Iosif: Oh! iarta nelegiuirea fratilor tai si pacatul lor, caci ti-au facut rau! Iarta acum pacatul robilor Dumnezeului tatalui tau! Iosif a plans cand a auzit cuvintele acestea.

Iosif a plans. Avand in vedere ca fratii nu au aparut personal in fata lui Iosif, ar fi mai bine sa se traduca ,,Iosif a plans la apelul lor fata de el”. El era ranit, pentru ca ei au avut chiar si numai pentru o singura clipa, o astfel de conceptie gresita despre iubirea lui.



50:18 Fratii lui au venit si s-au aruncat ei insisi cu fata la pamant inaintea lui, si i-au zis: Suntem robii tai.

Fratii lui au venit. Asigurati ca Iosif nu avusese intentia sa se razbune, au indraznit sa vina la el personal, oferindu-se ca robi. Dar in mintea lui Iosif nu era nici un fel de gand de razbunare. Spiritul vietii lui launtrice era patruns de iertare. Desi obisnuit din experienta cu tradarea omeneasca, el nu cultivase niciodata nici un fel de cugete de amaraciune sau ura. Iosif s-a grabit sa-i asigure pe fratii lui ca nu au de ce sa se teama de el, ci se pot increde in el pe deplin.



50:19 Iosif le-a zis: Fiti fara teama; caci sunt eu oare in locul lui Dumnezeu?

Verset ce nu a fost comentat.

50:20 Voi, negresit, v-ati gandit sa-mi faceti rau: dar Dumnezeu a schimbat raul in bine, ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume, sa scape viata unui popor in mare numar.

Verset ce nu a fost comentat.

50:21 Fiti dar fara teama, caci eu va voi hrani, pe voi si pe copiii vostri. Si i-a mangaiat, si le-a imbarbatat inimile.

Verset ce nu a fost comentat.

50:22 Iosif a locuit in Egipt, el si casa tatalui sau; si a trait o suta zece ani.

Iosif... a trait o suta zece ani. Deoarece fusese nascut cand tatal sau avea 91 de ani (vezi comentariul pentru cap. 27,1; 47,9), Iosif era de 56 de ani la moartea tatalui sau si, prin urmare, a supravietuit tatalui sau timp de 54 de ani.



50:23 Iosif a vazut pe fiii lui Efraim pana la al treilea neam; si fiii lui Machir, fiul lui Manase, s-au nascut pe genunchii lui.

Iosif a vazut pe fiii lui Efraim. Nu este sigur daca este vorba despre stranepotii lui Efraim, sau despre nepotii lui. In porunca a doua a Decalogului, expresia ,,al treilea si al patrulea neam” (Exod 20,5; Deuteronom 5,9) ar parea ca ii include pe parinti si inseamna nepoti si stranepoti. Ea este folosita in acelasi sens in Numeri 14,18. Totusi, in Exod 34,7, unde este data urmatoarea ordine, tati, copii, copiii copiilor, a treia si a patra generatie, ultimele doua generatii referindu-se evident la stranepoti si stra-stranepoti. Deoarece tatal este uneori inclus in numarul generatiilor amintite, iar alteori este exclus, nu este sigur in cazul lui Iosif despre ce este vorba. In acelasi timp, este foarte limpede ca Moise a dorit sa arate ca Iosif a trait sa vada inceputul implinirii binecuvantarii tatalui sau. Nu exista nici o dificultate practica in faptul ca Iosif sa vada pe stranepotii lui Efraim. Deoarece cei doi fii ai sai se nascusera inainte ca el sa aiba 37 de ani (cap. 41.50), poate ca avusese nepoti de bunic pe vremea cand era de 56 sau 60 de ani si stranepoti de bunic 20 de ani mai tarziu, cand era in varsta de 80 de ani. Stra-stranepotii puteau astfel sa se fi nascut cand el era aproximativ de 100 de ani.

Si fiii lui Machir. In cazul copiilor lui Manase, Moise este mai hotarat, declarand in mod precis ca Iosif i-a vazut pe stranepotii lui.

Pe genunchii lui. Literal, ,,s-au nascut pe genunchii lui Iosif” (vezi comentariul pentru cap. 30,3).



50:24 Iosif a zis fratilor sai: Eu am sa mor! Dar Dumnezeu va va cerceta, si va va face sa va suiti din tara aceasta in tara, pe care a jurat ca o va da lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.

Eu am sa mor. Cand Iosif a vazut ca i se apropie sfarsitul, el si-a exprimat fata de fratii lui ferma credinta in implinirea fagaduintei divine (vezi cap. 46,4.5; 15,16). El i-a pus sa jure ca atunci cand Dumnezeu ii va conduce in Tara Fagaduintei, aveau sa ingroape oasele lui acolo. Aceasta dorinta a fost indeplinita. Cand a murit, el a fost imbalsamat, ca si tatal sau (vezi comentariul pentru

v.2 si 3) si pus intr-un sicriu. Probabil ca trupului sau i s-a facut o inmormantare provizorie, intr-un mormant pregatit mai dinainte, dupa obiceiul egiptean, si a ramas in Egipt pana la vremea exodului. La acea data, izraelitii au implinit dorinta lui, au dus ramasitele sale (pamantesti) in Canaan si le-au ingropat la Sihem, in ogorul care fusese cumparat de Iacov si dat fiului sau Iosif (Geneza 33,19; 48,22; Iosua 24,32).

O data cu actul de credinta din partea lui Iosif, aflat pe moarte, se incheie istoria perioadei patriarhale. Sicriul, sau mormantul sau, a devenit pentru pelerinii din Egipt un continuu memorial al fagaduintelor lui Dumnezeu ca locuinta lor statornica avea sa fie tara Canaanului, iar nu Egiptul. El a ramas un permanent indemn pentru ei sa-si intoarca privirile lor de la Egipt spre Canaan si sa astepte cu rabdare si credinta implinirea fagaduintei lui Dumnezeu, pe care o facuse parintilor lui.

Comentariile lui Ellen G. White 15-26 PP 239-240





50:25 Iosif a pus pe fiii lui Israel sa jure, zicand: Cand va va cerceta Dumnezeu, sa luati si oasele mele de aici.

Verset ce nu a fost comentat.

50:26 Iosif a murit, in varsta de o suta zece ani. L-au imbalsamat, si l-au pus intr-un sicriu in Egipt.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: