English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 49


49:1 Iacov a chemat pe fiii sai, si a zis: Strangeti-va, si va voi vesti ce vi se va intampla in vremurile care vor veni.

Iacov a chemat pe fiii sai. Acum Iacov le-a descoperit celor doisprezece fii testamentul sau spiritual. El i-a indemnat in mod solemn sa asculte la lucrurile pe care avea sa le spuna. Dupa cum Isaac, in virtutea prevederii divine, le aratase lui Iacov si Esau in binecuvantarea sa (cap. 27), in mod profetic, istoria viitoare a familiilor lor, tot asa intr-un rezumat mai cuprinzator Iacov descrie de viitorul intregii natiuni, reprezentata de cei 12 fii. Desi punctul de plecare al profetiilor lui cu privire la ei l-a format caracterele fiilor lui, Spiritul lui Dumnezeu i-a descoperit patriarhului muribund istoria viitoare a semintei sale, asa incat el a intrezarit in caracterele fiilor lui dezvoltarea viitoare a semintiilor care vor descinde din ei. Fiecaruia i-a stabilit pozitia si importanta in natiune cu patrundere profetica precisa.

In vremurile care vor veni. Literal, ,,la sfarsitul zilelor”. Aceasta nu este o referire la sfarsitul istoriei acestei lumi, ca in alte exprimari profetice, nici nu se refera doar la epoca mesianica de incheiere a istoriei iudaice. Aici inseamna pur si simplu ,,in viitor”.



49:2 Strangeti-va, si ascultati, fii ai lui Iacov! Ascultati pe tatal vostru Israel!

Verset ce nu a fost comentat.

49:3 Ruben, tu, intaiul meu nascut, Puterea mea si parga tariei mele, Intaiul in vrednicie, si intaiul in putere,

Ruben. Iacov a adresat prima lui profetie catre intaiul sau nascut si a imbracat-o intr-o haina profetica, asa cum a facut cu toate declaratiile care au urmat. Poezia ebraica este mai degraba o repetare ritmica a gandurilor, decat a sunetelor si silabelor. Aranjata in forma poetica, binecuvantarea asupra lui Ruben s-ar citi:

Ruben, Intaiul meu nascut, puterea mea

Si intaiul rod al tariei mele;

Stralucit in demnitate,

Si stralucit in putere.

Navalind ca apa, tu nu vei mai avea intaietate,

Pentru ca te-ai urcat in patul tatalui tau,

Si ai pangarit patul meu (in care) te-ai urcat.



49:4 Navalnic ca apele, tu nu vei mai avea intaietatea! Caci te-ai suit in patul tatalui tau, Mi-ai spurcat patul, suindu-te in el.

Navalnic ca apele. Ruben este caracterizat printr-o intreita descriere. (1) pozitia lui in familia ca intaiul nascut al lui Iacov, (2) legatura lui cu Iacov ca putere a lui si inceputul tariei lui, (3) intaietatea naturala care ii apartinea ca fiind cel mai mare. Cu toate acestea, avantajele normale care ii reveneau lui Ruben ca intai nascut al lui Iacov i-au fost luate din cauza slabiciunii caracterului sau. Cuvantul tradus ,,instabil” (engleza), literal, ,,o fierbere” de apa ,,care da in foc”, inseamna la figurat a produce emotii cuiva. O alta forma a aceleiasi radacini de cuvant este folosita in Judecatori 9,4 si Tefania 3,4 pentru ,,neastampar” si ,,usuratate”. In felul acesta, Iacov a descris slabiciunea morala a caracterului lui Ruben, din cauza careia a pierdut privilegiile intaiului nascut. Desi, in mod specific, crima lui a constat din comiterea desfraului cu Bilha, tiitoarea tatalui sau (Geneza 35,22), istoria lui de mai tarziu prezinta dovezi despre o instabilitate fundamentala de caracter. Aceasta slabiciune de baza l-a descalificat sa devina un conducator, deoarece conducerea cere adesea fermitate si hotarare. Cand si-a adus aminte de aceasta fapta odioasa si a amintit-o in profetia sa, Iacov s-a intors intr-o parte cu indignare, trecand de la forma directa de adresare, la repetarea ideii la persoana a treia.

Nu vei mai avea intaietatea. Prin retragerea dreptului intaiului nascut, Ruben a pierdut conducerea lui Israel. Semintia lui nu a atins niciodata o pozitie de influenta in popor (vezi Deuteronom 33,6). Nici o personalitate proeminenta nu a iesit din urmasii lui Ruben – nici un judecator, nici un rege, nici un profet. Conducerea a fost trecuta asupra lui Iuda, iar partea indoita asupra lui Iosif (1 Cronici 5,1.2).



49:5 Simeon si Levi sunt frati; Sabiile lor sunt niste unelte de silnicie.

Simeon si Levi. Ei erau frati, nu numai dupa trup, ci si in gandurile si actiunile lor (vezi cap. 34,25).

Sabiile lor (in engleza, ,,Locuintele lor”). Semnificatia cuvantului tradus ,,locuinte” este obscura. Alte traduceri sugerate ale acestui obscur cuvant ebraic sunt ,,masinatiuni”, ,,impreunare”, ,,furie”, ,,sabii”. Oricum, este clar ca Iacov a avut in minte furia lor in masacrarea tradatoare a populatiei din Sihem (cap. 34,25-29), o crima pe care Iacov nu a aprobat-o niciodata.



49:6 Nu vreau sa intre sufletul meu la sfaturile lor, Nu vreau sa se uneasca duhul meu cu adunarea lor! Caci, in mania lor, au ucis oameni, Si, in rautatea lor, au taiat vinele taurilor.

Au ucis oameni. Aici ,,om” (singular in engleza) este un termen colectiv pentru pluralul ,,oameni”. Forma la singular este folosita fara deosebire in cuprinsul intregului Vechi Testament, atat pentru singular, cat si pentru plural.

Au taiat vinele taurilor (in engleza, ,,au surpat un zid”). Literal, ,,ei au taiat vinele unui bou”. Singularul ,,bou” tine loc pentru pluralul ,,boi”, in mod practic nefolosit, gasit in Biblie numai o data (Osea 12,11) si corespunde cu ,,om” din primul vers al paralelismului. A taia vinele unui animal este a-l face sa fie schiop prin taierea vinelor lui (vezi Iosua 1,6.9; 2 Samuel 8,4). In Geneza 34,28 se spune numai ca vitele sihemitilor au fost luate, nu ca ele au fost facute sa schiopateze. Totusi, deoarece fiii lui Iacov au fost mai interesati de razbunare decat de prada, probabil ca ei au mutilat si unele animale. Iacov a amintit-o numai pe cea dintai, pentru ca aceasta a fost aceea care a aratat in modul cel mai frapant brutalitatea lor. Aceasta caracteristica i-a descalificat pentru conducere.



49:7 Blestemata sa fie mania lor, pentru ca a fost prea turbata, Si furia lor, caci a fost prea salbatica! Ii voi imparti in Iacov, Si-i voi risipi in Israel.

Ii voi imparti. Deoarece fratii comisesera aceasta crima impreuna, urmasii lor urmau sa fie impartiti sau raspanditi in Canaan. Ei nu aveau sa constituie semintii independente. Implinirea acestei preziceri a fost limpede in momentul cand Israel s-a intors in Canaan. Cand Moise a facut numaratoarea lui Israel a doua oara, Simeon devenise cea mai slaba dintre toate semintiile (Numeri 26,14) si, in binecuvantarea lui Moise, Simeon a fost intru totul trecut cu vederea. Aceasta semintie nu a primit nici un fel de teritoriu ca mostenitor, ci doar o serie de cetati inauntrul hotarelor lui Iuda (Iosua 19,1-9). Deoarece familiile lui Simeon, in general, au crescut numai putin (1 Cronici 4,27), cei mai multi din ei au fost in cele din urma absorbiti de semintia lui Iuda. Altii au migrat in doua serii spre regiunile de dincolo de hotarele Tarii Fagaduintei (1 Cronici 4,38-43).

In locul unei mosteniri teritoriale, Levi a primit 48 de cetati, risipite printre celelalte semintii (Iosua 21,1-42). Totusi, risipirea lui Levi in Israel a fost transformata intr-o binecuvantare pentru toti, prin alegerea unei semintii la preotie. Desi Iacov a retras drepturile de intai nascut de la Ruben si a pronuntat un blestem pentru crima lui Simeon si Levi, el nu i-a dezmostenit pe nici unul din ei. Istoria de mai tarziu a lui Levi este o ilustrare cum poate fi implinit un blestem, si totusi sa ajunga o binecuvantare pentru toti. La Sinai, urmasii lui Levi au stat singuri de partea dreptatii, in timp ce toti ceilalti au cazut (Exod 32,26), iar din acest motiv a fost numita ca semintie pentru conducere religioasa. Cu toate ca blestemul lui Iacov, ca si sa nu primeasca nici o mostenire, nu a fost schimbat, implinirea lui le-a adus binecuvantare si lor si fratilor lor (Numeri 18,20).



49:8 Iudo, tu vei primi laudele fratilor tai; Mana ta va apuca de ceafa pe vrajmasii tai. Fiii tatalui tau se vor inchina pana la pamant inaintea ta.

Iuda. Al patrulea fiu al lui Iacov a fost primul care sa primeasca o nepretuita si bogata binecuvantare care i-a conferit suprematie si putere. Cu toate ca nu a fost declarat in mod expres de Iacov, Iuda a primit dreptul de intai nascut pentru conducere, pierdut de Ruben din cauza instabilitatii lui sentimentale si de Simeon si Levi din cauza cruzimii lor.

Laudele fratilor tai. In conformitate cu cap. 29,35, numele de Iuda inseamna ,,cel laudat”. Printr-un joc de cuvinte, atat de drag inimii orientale, Iacov l-a asigurat pe Iuda de lauda fratilor lui. Iuda dovedise un caracter nobil. Chiar in momentele intunecoase, cand fratii lui Iosif complotau sa-l omoare, Iuda a propus o solutie care a salvat viata lui Iosif (cap. 37.26.27). Frumusetea caracterului sau a fost ilustrata si mai mult in oferirea propriei vieti ca zalog pentru aceea a lui Beniamin, precum si atunci cand a pledat in fata lui Iosif in favoarea lui Beniamin, spre a-l salva de robie (cap. 43,9.10; 44,16-34). El a fost dat la iveala chiar mai devreme, in comportamentul lui fata de Tamar (cap. 38,26), cu toate ca la inceput pare sa fi fost mai degraba un individ salbatic si neastamparat (vezi comentariul pentru cap. 38,7-26). Taria lui de caracter, dobandita prin lupte asupra inclinatiilor naturale, s-a reflectat in barbatia semintiei care i-a purtat numele.

Fiii tatalui tau. Proorocind ca Iuda va pune pe vrasmasii sai pe fuga si ii va supune, Iacov a afirmat inca o data ca si fratii lui Iuda ii vor aduce omagii. Este vrednic de observat ca nu numai fiii mamei lui aveau sa faca lucrul acesta (vezi Geneza 27,29; Judecatori 8,19), adica semintiile descendente din Lea, ci si ,,fiii tatalui tau”, sau toate semintiile lui Israel. Aceasta s-a adeverit cand David a fost incoronat ca rege asupra intregului Israel (2 Samuel 5,1.2).



49:9 Iuda este un pui de leu. Tu te-ai intors de la macel, fiule! Iuda isi pleaca genunchii, se culca intocmai ca un leu, Ca o leoaica: cine-l va scula?

Iuda este un pui de leu. Printr-o indrazneata figura de stil, Iuda este comparat cu un pui de leu care creste pana la deplina putere si ferocitate a unui leu batran (vezi Apocalipsa 5,5). Racnind prin paduri in cautare de prada, reintorcandu-se in barlogul lui din munte dupa ce a sfasiat prada sa, el sta acolo cutezator, in liniste maiestuoasa si sfidand orice fiinta care ar fi putut indrazni sa-l tulbure. Multi comentatori inteleg cuvantul ebraic tradus ,,leu batran” (engleza) ca insemnand ,,leoaica” si vad in el o semnificatia profunda. Totusi, cuvantul labi’ insemna numai ,,leu” si este un sinonim obisnuit pentru cuvantul ’aryeh, ,,leu”, folosit de doua ori in acelasi verset.



49:10 Toiagul de domnie nu se va departa din Iuda, Nici toiagul de carmuire dintre picioarele lui, Pana va veni Silo, Si de El vor asculta popoarele.

Toiagul. Sceptrul este un simbol al autoritatii regale. In forma lui initiala, el era un baston lung pe care il tinea regele in mana cand vorbea in adunari publice si care ramanea intre genunchii sai cand statea pe tronul lui. Astfel de toiege sunt infatisate in diferite basoreliefuri egiptene vechi. Iuda urma sa continue sa fie conducator intre semintii pana la venirea lui Mesia.

Pana va veni Silo. Nici explicarea lui Silo ca nume de loc, nici interpretarea ca ,,odihna” nu este convingatoare. Totusi, majoritatea comentatorilor considera ca Silo este un nume personal si sunt de acord ca persoana la care se refera este Mesia. Aceasta opinie, exprimata cu mult timp inainte, atat de cercetatorii evrei cat si crestini, este corecta (vezi DA 52). Cat priveste semnificatia exacta a cuvantului Silo, totusi, comentatorii in nici un caz nu sunt de acord. El a fost explicat diferit ca insemnand ,,urmas”, ,,cel trimis”, ,,cel caruia ii apartine acesta (toiagul de carmuire)” si ,,datatorul de odihna”. Ultima interpretare a cuvantului Silo, ca ,,datator de odihna”, este favorizata de comentatori mult decat oricare dintre celelalte si este sustinuta de Ellen G. White (DA 52). De aceea, Silo este Mesia, care in profetia lui Iacov trebuia sa ia prerogativele regale ale lui Iuda, in calitate de conducator in Israel, si la care se vor aduna toate neamurile.



49:11 El isi leaga magarul de vita, Si de cel mai bun butuc de vita manzul magaritei lui; Isi spala haina in vin, Si mantaua in sangele strugurilor.

El isi leaga magarul. Referirea la calarirea unui magar a fost implinita la intrarea triumfala a lui Isus (Matei 21,7). Aceasta il arata ca vestitor al pacii si ca nobil, deoarece magarii nu erau folositi pentru razboi, ci serveau ca animale de calatorie pentru persoanele de rang mai inalt (Judecatori 1,14; 10,4; 12,14). Vita lui Iuda va fi asa de tare, incat magarii puteau sa fie legati de ea, si asa de roditoare, incat sucul ei putea sa fie folosit la spalarea hainelor cuiva. Vinul si laptele lui Iuda aveau sa fie atat de inveselitoare si invioratoare, incat sa impartaseasca o stralucire sclipitoare ochilor si o albeata incantatoare dintilor. Aceasta este, desigur, o descriere foarte figurata a prosperitatii lui Iuda.



49:12 Are ochii rosii de vin, Si dintii albi de lapte.

Verset ce nu a fost comentat.

49:13 Zabulon va locui pe tarmul marilor, Langa limanul corabiilor, Si hotarul lui se va intinde inspre Sidon.

Zabulon. Teritoriul atribuit semintiei lui Zabulon sub Iosua poate fi stabilit de hotarele si cetatile amintite in Iosua 19,10-16. Pe vremea aceea, el nu ajungea nici pana la Mediterana si nu atingea nici Sidonul. El se afla intre Marea Galileii si Mediterana, aproape de amandoua, dar departata de prima de Neftali si de ultima de Aser. Totusi, aceasta profetie se poate sa-si fi gasit implinirea ceva mai tarziu. Remarcabila implinire a tuturor declaratiilor profetice ale lui Iacov care pot fi verificate exclude posibilitatea ca aceasta singura sa fi ramas neimplinita, chiar daca Biblia tace asupra acestei chestiuni.



49:14 Isahar este un magar osos, Care se culca in grajduri.

Isahar. Compararea lui Isahar cu un magar de constitutie osoasa si puternica, mai ales bine adaptata pentru purtarea de poveri, indica faptul ca aceasta semintie se va multumi cu bunuri materiale, se va devota agriculturii si nu se va lupta pentru putere politica. Aceasta s-a atribuit prin atribuirea Galileii inferioare care i s-a facut, cuprinzand si atragatoarea si rodnica campie de la Izreel. Desi o data semintia a dobandit renume pentru fapta eroica facuta impreuna cu Zabulon pe vremea Judecatorilor (Judecatori 5,14.15.18), ea a fost, in general, multumita cu partea ei, orice sar fi intamplat natiunii.



49:15 Vede ca locul unde se odihneste este placut, Si ca tinutul lui este maret; Isi pleaca umarul sub povara, Si se supune birului.

Verset ce nu a fost comentat.

49:16 Dan va judeca pe poporul sau, Ca una din semintiile lui Israel.

Dan. Printr-un joc asupra numelui sau, intaiul nascut al Bilhei, roaba Rahelei, este descris ca unul care avea sa ocupe un loc important si sa indeplineasca sarcini de seama in viitorul stat al lui Israel. Aceasta s-a implinit in parte in vremea de mai tarziu a judecatorilor, cand Samson, un danit, a judecat pe Israel timp de 20 de ani (vezi Judecatori 13,2).

Un sarpe pe drum. Aceasta declaratie descrie caracterul semintiei. El s-a dat pe fata in expeditia unei parti a Danitilor la Lais in nordul Canaanului (vezi Judecatori 18) si s-a mai dat pe fata si in aventurile lui Samson, care l-a nimicit pe cel mai tare vrasmas al lui prin siretenia unui sarpe. Deoarece se pare ca semintia lui Dan a fost cea dintai care a introdus inchinarea la idoli in Israel (Judecatori 18) si din moment ce caracterul lui nu va califica pe nimeni pentru admiterea in Canaanul ceresc, numai numele lui Dan este omis din cele doisprezece semintii din enumerarea din Apocalipsa 7.



49:17 Dan va fi un sarpe pe drum, O naparca pe carare, Muscand calcaiele calului, Facand sa cada calaretul pe spate.

Verset ce nu a fost comentat.

49:18 In ajutorul Tau, nadajduiesc, Doamne!

Nadajduiesc. Rugaciunea aceasta nu a fost pronuntata de Iacov numai in folosul lui, ci ea a exprimat increderea ca si urmasii lui vor primi ajutor de la Dumnezeu, dupa cum el a primit in viata sa. Este interesant sa privim la patriarhul muribund in aceasta ultim ceas de tensiune al vietii sale. Desi cele mai multe cuvinte ale sale par a fi fost spuse prin inspiratie, aceasta rugaciune exprima in mod evident simtamintele sale naturale. O usurare brusca din tensiune, sau un accident neasteptat pot sa descopere standardul nivelului spiritual al cuiva. De pe buzele unui om poate iesi un blestem, de pe buzele altuia o expresie lipsita de sens, iar de pe ale altuia poate iesi o rugaciune. Adesea este nedrept a judeca pe un om din cuvintele spuse intr-un moment neasteptat, dar Iacov ar suporta o astfel de proba. Anii inselatorului trecusera de mult, el apartinea acum societatii celor alesi ai lui Dumnezeu.



49:19 Peste Gad vor da iures cete inarmate, dar si el va da iures peste ele si le va urmari.

Gad. Acest pasaj poetic in care cuvintele traduse ,,cete” si ,,a da peste”, din aceeasi radacina, pare ca ar putea fi mai bine redate ,,o forta atacatoare il va ataca, dar el va ataca calcaiul.” Limbajul pare a se referi la atacurile pe care semintia lui Gad avea sa le indure cu rabdare, dar pe care le va respinge cu succes. Cu toate ca istoria cunoscuta a celor 12 semintii nu ofera o implinire specifica acestei profetii, raportul dat in 1 Cronici 5,18-22 arata ca gaditii, oriunde a fost nevoie, au dat dovada de curajul care le-a fost fagaduit de tatal lor. Gaditii care au venit la David sunt descrisi ca lei, iar rapiditatea lor este comparata cu aceea a caprioarelor de prin munti (1 Cronici 12,8-15), comparatie care dovedeste ca ei erau o semintie viteaza.



49:20 Aser da o hrana minunata; El va da bucate alese imparatilor.

Aser. Aceasta se refera la pamantul roditor care urma sa fie viitoarea regiune de locuit a lui Aser. Ca implinire a acestei preziceri, Aser a primit ca mostenire tinuturile de jos ale Carmelului, spre Mediterana, pana la teritoriul Tirului. Aceasta este una dintre cele mai fertile parti ale Canaanului, bogata in grau si ulei cu care Solomon a aprovizionat casa regelui Hiram (1 Regi 5,11).



49:21 Neftali este o cerboaica sloboda: Rosteste cuvinte frumoase.

Neftali. Semnificatia si aluzia sunt obscure si se cunoaste putin despre istoria semintiei lui Neftali. In asociere cu Zabulon, sub Barac, ea a obtinut o mare victorie asupra lui Iabin, regele Canaanit pe care profetesa Debora l-a amintit in vestita ei cantare (vezi Judecatori 4,5).

Rosteste cuvinte frumoase. Aceasta trebuie sa fie o aluzie la darul de elocventa si cantec manifestat in acea semintie nordica, cu toate ca nici un raport istoric despre astfel de activitate in semintia lui Neftali nu a supravietuit.



49:22 Iosif este vlastarul unui pom roditor, Vlastarul unui pom roditor sadit langa un izvor; Ramurile lui se inalta deasupra zidului.

Iosif. In timp ce binecuvantarile lui Iacov privindu-i pe cei patru fii ai tiitoarelor au fost deosebit de scurte si profetiile lui, in parte, tot atat de obscure ca istoria de mai tarziu a semintiilor care au descins din acesti patru barbati, o mare deosebire exista in binecuvantarea asupra fiului intai nascut al iubitei lui Rahela. Inima patriarhului s-a umplut acum de o iubire recunoscatoare si, in cuvintele si figurile cele mai expresive, el implora binecuvantare nemarginita pentru Iosif.



49:23 Arcasii l-au atatat, au aruncat sageti, Si l-au urmarit cu ura lor.

Arcasii. De la asemanarea pomului roditor, Iacov trece la una de razboi, descriind biruinta semintiei lui Iosif asupra vrasmasilor ei. Aceasta este o ilustrare a darului profetic care vorbeste despre evenimente viitoare, ca si cum ar fi deja in curs de implinire. Cuvintele nu trebuie sa fie luate ca referindu-se la niste fapte razboinice ale lui Iosif in Egipt, ci probabil ca se refera in termeni nu in mod direct ofensatori pentru fratii lui, dar intelese de toti, la persecutia pe care o suferise din partea lor, ca si la timpul anilor de robie si de intemnitare.



49:24 Dar arcul lui a ramas tare, Si mainile lui au fost intarite De mainile Puternicului lui Iacov: Si a ajuns astfel pastorul, stanca lui Israel.

Puternicul lui Iacov. Daca ultima propozitie este parantetica (ca in KJV), aceasta poate sa insemne fie ca de pe vremea inaltarii lui Iosif el a devenit pastorul si stanca lui Israel, fie ca de la Dumnezeu, Puternicul lui Iacov, Iosif a primit puterea sa devina astfel. In aceasta calitate, el a slujit apoi ca tip al Bunului Pastor, care este Stanca si care avea sa devina Temelia bisericii Sale. Daca propozitia ,,Pastorul, Stanca lui Israel” este coordonata cu expresia precedenta, ea se aplica la Dumnezeu Insusi. In acest caz, este exprimat simtamantul ca mainile lui Iosif au fost intarite de Acela care este Pastorul si Stanca lui Israel (vezi Deuteronom 32,4). Textul ebraic ingaduie cea de-a doua interpretare, care pare de preferat fata de prima.



49:25 Aceasta este lucrarea Dumnezeului tatalui tau, care te va ajuta; Aceasta este lucrarea Celui Atotputernic, care te va binecuvanta Cu binecuvantarile cerurilor de sus, Cu binecuvantarile apelor de jos, Cu binecuvantarile tatelor si ale pantecelui mamei.

Verset ce nu a fost comentat.

49:26 Binecuvantarile tatalui tau Intrec binecuvantarile parintilor mei, si se inalta Pana in crestetul dealurilor vesnice: Ele sa vina peste capul lui Iosif, Peste crestetul capului domnului fratilor sai!

Binecuvantarile tatalui. Binecuvantarile pe care le implora patriarhul pentru Iosif trebuie sa intreaca binecuvantarile pe care parintii lui le-au trecut asupra lui. La Iosif se refera literal ca la ,,cel despartit” (engleza), nazir-ul. Iosif este infatisat astfel atat aici, cat si in Deuteronom 32,16, datorita pastrarii virtutii si evlaviei lui in Egiptul pagan.

49:27 Beniamin este un lup care sfasie; Dimineata, mananca prada, Iar seara, imparte prada rapita.

Beniamin. Caracterul razboinic pe care tatal muribund il atribuie fiului lui celui mai mic a fost manifestat mai tarziu de urmasii lui. Acesta s-a vazut in razboiul pe care semintia lui l-a purtat impotriva tuturor semintiilor, un razboi cauzat de propria rautate din Ghibea (Judecatori 20,21), cat si in alte razboaie (Judecatori 5,14). Beniamitii erau distinsi arcasi si aruncatori cu prastia (Judecatori 20,16; 1 Cronici 8,40; 12,2; 2 Cronici 14,8; 17,17). Tot din semintia lui Beniamin a iesit si eroicul judecator Ehud (Judecatori 3,15), regele Saul si viteazul si nobilul sau fiu Ionatan (1 Samuel 11,13; 2 Samuel 1,19-27).



49:28 Acestia sunt toti cei ce alcatuiesc cele douasprezece semintii ale lui Israel. Si acestea sunt lucrurile, pe care li le-a spus tatal lor, cand i-a binecuvantat. I-a binecuvantat, pe fiecare cu o binecuvantare deosebita.

Cele douasprezece semintii. Iacov a binecuvantat viitoarele semintii in persoanele celor 12 fii ai sai. Nici unul nu a fost lasat la o parte, si chiar si Ruben, Simeon si Levi, desi umiliti din cauza serioaselor greseli personale, fiecare a primit o parte din binecuvantarile fagaduite.



49:29 Apoi le-a dat porunca urmatoare: Eu am sa fiu adaugat la poporul meu; deci sa ma ingropati impreuna cu parintii mei, in pestera care este in ogorul Hetitului Efron,

Adaugat la poporul meu. Vezi comentariul pentru cap. 15,15.

Sa ma ingropati. Iosif fagaduise deja sub juramantul tatalui sau sa indeplineasca aceasta dorinta. Iacov o mai aminteste aici inca o data in prezenta tuturor fiilor sai, ca o invitatie de a participa la ritualul de inmormantare.



49:30 in pestera din ogorul Macpela, care este fata in fata cu Mamre, in tara Canaan. Acesta este ogorul, pe care l-a cumparat Avraam de la Hetitul Efron, ca mosie de inmormantare.

Verset ce nu a fost comentat.

49:31 Acolo au ingropat pe Avraam si pe Sara, nevasta lui; acolo au ingropat pe Isaac si pe Rebeca, nevasta lui; si acolo am ingropat eu pe Lea.

Verset ce nu a fost comentat.

49:32 Ogorul si pestera care se afla acolo au fost cumparate de la fiii lui Het.

Verset ce nu a fost comentat.

49:33 Cand a ispravit Iacov de dat porunci fiilor sai, si-a tras picioarele in pat, si-a dat duhul, si a fost adaugat la poporul sau.

Si-a tras picioarele. Iacov s-a culcat acum, deoarece statuse ridicat in timp ce ii binecuvantase pe fiii sai, si a murit in pace. Cu privire la eufemismul poetic pentru moarte, vezi comentariul pentru cap. 15,15 si 25,8. Varsta lui Iacov la moarte, asa cum este data in cap. 47,28, a fost de 147 de ani.

Comentariile lui Ellen G. White

1-33 PP 235-238

1-4 PP 235

4 2T 127

5-7PP 205, 235

6 MYP 390; TM 87

7 Ed 148; PP 235

8-10 PK 683; PP 236

10 AA 223; DA 34, 193, 205

22 COL 214

22-26 Ed 53; PP 236

25 COL 214

29-31 PP 237


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: