English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 47


47:1 Iosif s-a dus sa instiinteze pe Faraon, si i-a spus: Fratii mei si tatal meu au sosit din tara Canaan, cu oile si boii, si cu tot avutul lor; si sunt in tinutul Gosen.

Verset ce nu a fost comentat.

47:2 A luat pe cinci din fratii lui, si i-a adus inaintea lui Faraon.

A luat pe cinci din fratii lui. Informandu-l mai dinainte pe Faraon despre sosirea rudelor sale in Gosen, Iosif a prezentat regelui pe cinci dintre fratii lui. Expresia ebraica tradusa corect ,,unii din fratii lui” a fost gresit inteleasa de comentatorii mai timpurii, care i-au dat o interpretare nejustificata. Ea este pur si simplu un idiom ebraic care inseamna ,,din numarul intreg al fratilor lui”.



47:3 Faraon a intrebat pe fratii lui Iosif: Cu ce va indeletniciti? Ei au raspuns lui Faraon: Robii tai sunt pastori, cum erau si parintii nostri.

Verset ce nu a fost comentat.

47:4 Si au mai zis lui Faraon: Noi am venit ca sa locuim o vreme aici in tara, pentru ca nu mai este pasune pentru oile robilor tai, si este o mare foamete in tara Canaanului; ingaduie dar robilor tai sa locuiasca in tinutul Gosen.

Verset ce nu a fost comentat.

47:5 Faraon a zis lui Iosif: Tatal tau si fratii tai au venit la tine.

Verset ce nu a fost comentat.

47:6 Tara Egiptului este deschisa inaintea ta; aseaza pe tatal tau si pe fratii tai in cea mai buna parte a tarii. Sa locuiasca in tinutul Gosen; si daca gasesti printre ei oameni destoinici, pune-i in fruntea turmelor mele.

Tara Egiptului este deschisa inaintea ta. Ei venisera sa locuiasca o vreme in tara (nu sa se stabileasca acolo) pentru ca in Canaan nu era pasune pentru turmele lor din cauza secetei. Atunci, regele l-a autorizat pe Iosif sa dea tatalui si fratilor lui o locuinta in cea mai buna parte a tarii, tinutul Gosen.



47:7 Iosif a adus pe tatal sau Iacov, si l-a infatisat inaintea lui Faraon. Si Iacov a binecuvantat pe Faraon.

Iosif l-a adus pe... Iacov. Apoi Iosif l-a prezentat pe tatal sau lui Faraon o data ce fusese data ingaduinta regala pentru asezare in tinutul Gosen. S-a sugerat ca intrevederea acordata fratilor lui Iosif a avut un caracter oficial, in timp ce audienta lui Iacov la monarh a fost intru totul de natura particulara. Se poate ca regele sa fi cerut o ocazie de a-l intalni pe tatal primului ministru al sau.

Iacov a binecuvantat pe Faraon. Iacov nu a folosit fata de Faraon obisnuitul salut acordat regilor, precum ,,Vesnic sa traiesti, imparate!” (2 Samuel 16,16; 1 Regi 1,25; Daniel 2,4; etc.). Constient de demnitatea lui ca profet al lui Iehova, Iacov a pronuntat asupra lui o binecuvantare cereasca.



47:8 Faraon a intrebat pe Iacov: Care este numarul zilelor anilor vietii tale?

Verset ce nu a fost comentat.

47:9 Iacov a raspuns lui Faraon: Zilele anilor calatoriei mele sunt o suta treizeci de ani. Zilele anilor vietii mele au fost putine la numar si rele, si n-au atins zilele anilor vietii parintilor mei, in timpul calatoriei lor.

Zilele anilor calatoriei mele. Iacov se refera la viata lui si aceea a tatalui sau ca la o ,,pribegie”. Ei nu ajunsesera in stapanirea adevarata a Canaanului, ci fusesera obligati sa pribegeasca incoace si incolo, fara sa se aseze si fara camin in tara fagaduita lor ca mostenire. Aceasta ,,pribegie” era in acelasi timp o reprezentare figurata a nestatorniciei si oboselii vietii pamantesti, in care omul nu ajunge la adevarata odihna pentru care a fost creat si dupa care sufletul sau tanjeste mereu. (vezi Evrei 4,8.9). De aceea, Pavel a putut, pe drept, sa priveasca aceste cuvinte ale lui Iacov ca o declaratie a dorului patriarhilor dupa odihna vesnica a Canaanului ceresc (Evrei 11,13-16).

O suta treizeci de ani. Iosif avusese varsta de 30 de ani pe timpul numirii sale in slujba (Geneza 41,46), iar de atunci mai trecusera 7 ani de belsug (cap. 41,47-49) si 2 ani de foamete (cap. 45,6). El ajunsese acum la varsta de 39 de ani, iar tatal sau era in varsta de 130 de ani. Din aceste cifre reiese clar ca Iosif s-a nascut cand tatal sau era in varsta de 91 de ani. Deoarece nasterea lui a avut loc la incheierea celor 14 ani de locuire a lui Iacov in Padan-Aram, varsta patriarhului la sosirea lui acolo trebuie sa fi fost de 77 de ani.

Putine la numar si rele. Aprecierea lui Iacov despre viata lui era mult prea adevarata, daca este comparata cu aceea a parintilor sai. Avraam ajunsese sa traiasca 175 de ani, iar Isaac 180. Nici unul nu dusese o viata atat de nesigura, atat de plina de tristete, de pericol, de adanca mahnire si groaza ca Iacov. De la fuga lui in Haran, pana la vremea mutarii lui in Egipt, viata lui nu fusese altceva decat o indelungata succesiune de necazuri (cap. 42,36).



47:10 Iacov a binecuvantat iarasi pe Faraon, si a plecat dinaintea lui Faraon.

Verset ce nu a fost comentat.

47:11 Iosif a asezat pe tatal sau si pe fratii sai, si le-a dat o mosie in tara Egiptului, in cea mai buna parte a tarii, in tinutul lui Ramses, cum poruncise Faraon.

Tinutul lui Ramses. Cu privire la aceasta afirmatie cercetatorii critici retin doua pareri. Dupa unii, ea constituie o puternica dovada pentru o traditie diferita cu privire la asezarea israelitilor in Egipt, avand in vedere ca tara a fost numita pana aici Gosen (v.1, 6). Altii au tras concluzia ca ea indica timpul cand fiii lui Israel au fost in Egipt ca fiind acela al Ramses-ilor. Primul Ramses a inceput sa stapaneasca in 1319 i.Hr. Primul argument nu este acceptabil, pentru ca Moise a fost unicul autor al Genezei, iar cartea este o naratiune istorica, si nu o colectie de traditii. Nici al doilea argument nu poate fi acceptat, pentru ca el ar aduce confuzie cronologica pentru aceasta sectiune narativa a Vechiului Testament. De aceea trebuie sa se presupuna ca termenul ,,tinutul lui Ramses” este un nume de mai tarziu pentru vechiul termen ,,tinutul Gosen” si, in conformitate cu aceasta, reprezinta efortul unui copist de a identifica ,,Gosen-ul” pentru cititorii sai. Prin acelasi procedeu, am putea spune astazi ca New York a fost intemeiat de olandezi, desi orasul pe care l-au intemeiat ei era cunoscut ca New Amsterdam. Totusi, afirmatia noastra nu urmeaza sa fie considerata doar corecta, ci chiar de dorit, pentru ca numele New Amsterdam nu ar avea nici o semnificatie pentru multi cititori moderni.



47:12 Iosif a hranit cu paine pe tatal sau, pe fratii sai, si pe toata familia tatalui sau, dupa numarul copiilor.

Dupa numarul copiilor. Literal, ,,dupa gurile celor mici”. Probabil ca aceasta inseamna ,,in proportie cu marimea familiilor lor”. Totusi, unii comentatori considera ca aceasta se refera la Iosif ca oferind hrana pentru rudele sale, dupa cum ar face un tata pentru urmasii sai, iar altii, ca aceasta inseamna ca toti au fost hraniti, de la cel mai mare pana la cel mai mic. Beneficiile pe care Iosif era in situatia de a le acorda familiei sale devin tot mai evidente din descrierea nenorocirii in care locuitorii Egiptului si Canaanului s-au afundat prin continuarea foametei timp de inca cinci ani.



47:13 Nu mai era paine in toata tara, caci foametea era foarte mare; tara Egiptului si tara Canaanului tanjeau, din pricina foametei.

Tanjeau. Acest verset prezinta o mare revolutie sociala accelerata asupra Egiptului de aspra nevoie a foametei, care acum redusese intreaga natiune la o stare de mizerie totala.



47:14 Iosif a strans tot argintul, care se gasea in tara Egiptului si in tara Canaanului, in schimbul graului, pe care-l cumparau oamenii, si astfel a facut ca tot argintul acesta sa intre in casa lui Faraon.

Verset ce nu a fost comentat.

47:15 Cand s-a sfarsit argintul din tara Egiptului si din tara Canaanului, toti Egiptenii au venit la Iosif, si au zis: Da-ne paine! Pentru ce sa murim in fata ta? Caci argint nu mai avem.

Verset ce nu a fost comentat.

47:16 Iosif a zis: Dati vitele voastre, si va voi da paine in schimbul vitelor voastre, daca nu mai aveti argint.

Dati vitele voastre. Animalele care au ajuns in felul acesta proprietatea lui Faraon, probabil ca au fost lasate in grija proprietarilor lor. De aceea, aceste conditii nu au fost asa de severe cum sar parea. Un popor lihnit de foame nu se putea astepta sa aiba vreun beneficiu de la vite infometate si cirezi muribunde. Acum trebuiau sa primeasca nutret pentru animalele lor si probabil ca se bucurau de o parte de profit din ele, prin analogie cu ce s-a intamplat pamantului si produsului sau in anul urmator (vezi v.23, 24).



47:17 Si-au adus vitele la Iosif, si Iosif le-a dat paine in schimbul cailor, in schimbul turmelor de oi si de boi, si in schimbul magarilor. Le-a dat astfel paine in anul acela in schimbul tuturor turmelor lor.

In schimbul cailor. Existenta cailor in Egipt dovedeste ca istorisirea despre Iosif nu poate fi datata mai devreme decat perioada hicsosilor, deoarece calul nu era cunoscut acolo, pana cand nu l-au introdus hicsosii (vezi cap. 41.43).

In anul acela. Nu este sigur despre care dintre cei sapte ani de foamete este vorba aici. Unii comentatori considera ca distribuirea semintei cultivatorilor de pamant in anul urmator (v.23) arata ca acesta era al saptelea an de foamete, iar anul in care vitele au fost schimbate pentru hrana, prin urmare, al saselea an. Totusi este probabil ca unele insamantari sa fi avut loc in timpul tuturor anilor de foamete in pamanturile invecinate cu Nilul, fapt ce ar face ca referirea la samanta din versetele 23, 24 sa nu aiba nici o valoare ca dovada ca aici este vorba de ultimul an. Totusi, anul la care se refera versetul 17 probabil ca a cazut in partea finala a perioadei de foamete.



47:18 Dupa ce a trecut anul acela, au venit la Iosif in anul urmator, si i-au zis: Nu putem sa ascundem domnului nostru faptul ca argintul s-a sfarsit, si turmele de vite au trecut in stapanirea domnului nostru; nu mai raman inaintea domnului nostru decat trupurile si pamanturile noastre.

In anul urmator. Adica, in anul urmator terminarii argintului lor, nu al doilea an de foamete.



47:19 Pentru ce sa murim sub ochii tai, noi si pamanturile noastre? Cumpara-ne impreuna cu pamanturile noastre in schimbul painii, si vom fi ai domnului nostru, noi si pamanturile noastre. Da-ne samanta sa semanam, ca sa traim si sa nu murim, si sa nu ne ramana pamanturile pustii.

Cumparandu-ne impreuna cu pamanturile noastre. Intelegand ca soarta lor ca robi ai lui Faraon ar fi de preferat aceleia de cetateni liberi, dar muritori de foame, ei au considerat aceasta solutie avantajoasa pentru ei insisi, cat si pentru rege. Un stomac plin era o perspectiva mult mai fericita decat a muri de foame.

Desi nu a supravietuit nici un raport contemporan ne-biblic pentru a confirma raportul biblic despre foamete, este cert ca regii Egiptului se bucurau singuri de posesiunea tuturor proprietatilor neeclesiastice dupa expulzarea hicsosilor, situatie care nu existase inainte de venirea lor. Inainte de invazia hicsosilor, o mare parte din tara apartinea poporului, aflandu-se in mainile proprietarilor de pamanturi mari si mici. Nu exista nici un raport cu privire la starile sociale din timpul perioadei hicsosilor, dar cand acea perioada s-a incheiat si cand monumentele au inceput sa reverse lumina mai mult asupra situatiei existente, s-a aflat ca toate pamanturile si practic toate celelalte proprietati din Egipt devenisera monopolul coroanei si al preotilor. Cea mai buna explicatie pentru aceasta schimbare radicala in structura sociala a natiunii este raportul biblic despre masurile administrative ale lui Iosif in timpul celor sapte ani de foamete.



47:20 Iosif a cumparat pentru Faraon toate pamanturile Egiptului; caci Egiptenii si-au vandut fiecare ogorul, pentru ca ii silea foametea. Si tara a ajuns in stapanirea lui Faraon.

Verset ce nu a fost comentat.

47:21 Cat despre popor, l-a mutat in cetati, de la o margine hotarelor Egiptului pana la cealalta.

L-a mutat in cetati. Aceasta afirmatie este o traducere exacta a textului ebraic asa cum il cunoastem astazi. Se pare ca aceasta inseamna ca Iosif a impartit, sau a organizat populatia tarii dupa cetatile in care erau inmagazinate cerealele, asezandu-i fie in cetati, fie in imediata lor apropiere. Totusi, LXX si Vulgata pot sa reflecte originalul mult mai precis: ,,El a adus poporul in sclavie pentru el ca servi”. Deoarece textul ebraic care se presupune ca sta la baza acestor traduceri timpurii ar prezenta schimbarea a numai doua litere ebraice foarte asemanatoare, echivalentele lui d si r, si adaugarea unei alte litere, b, este posibil ca LXX si Vulgata sa fie mai apropiate de textul original. Traducerea lor pare mult mai potrivita cu contextul. Totusi, pana la descoperirea unui text ebraic vechi care sa contina acest pasaj si sa poata decide intr-un fel sau altul asupra chestiunii, este cel mai bine a nu ne pronunta.



47:22 Numai pamanturile preotilor nu le-a cumparat, pentru ca era o lege a lui Faraon, data in folosul preotilor, care traiau din venitul pe care li-l dadea Faraon: de aceea ei nu si-au vandut pamanturile.

Pamanturile preotilor. Preotii formau cea mai influenta si puternica parte a societatii egiptene. Nici un Faraon nu a reusit sa intrerupa in mod permanent puterea lor si foarte putini au indraznit sa atate ura lor, sau chiar sa piarda bunavointa lor. Mai mult de jumatate din toata bogatia Egiptului era in mainile preotilor. Ei au fost scutiti de impozite in tot cursul istoriei vechiului Egipt. Nici chiar regii hicsosi nu au luptat pe fata cu preotia, desi in general nu s-au inchinat zeilor nationali. Iosif, care personal nu-i simpatiza pe preotii egipteni, a fost destul de intelept sa nu se atinga de privilegiile preotesti demult stabilite, care garantau sprijinirea lor din cheltuiala publica.



47:23 Iosif a zis poporului: V-am cumparat azi cu pamanturile voastre, pentru Faraon; iata, va dau samanta, ca sa puteti semana pamantul.

Verset ce nu a fost comentat.

47:24 La vremea roadelor, veti da a cincea parte lui Faraon; iar celelalte patru parti va vor ramane voua, ca sa semanati ogoarele, si sa va hraniti impreuna cu copiii vostri si cu cei ce sunt in casele voastre.

Veti da a cincia parte. Taxa de 20 de procente colectata in timpul celor sapte ani de belsug, ca o masura de exceptie, nu paruse o povara prea grea, din cauza produsului uimitor. De atunci inainte, ea avea sa se perpetueze ca o taxa obisnuita, pana cand toate pamanturile au ajuns proprietatea coroanei.



47:25 Ei au zis: Tu ne-ai scapat viata! Sa capatam trecere inaintea domnului nostru, si vom fi robi ai lui Faraon.

Ne-ai scapat viata. Aceasta recunoastere a poporului arata in mod clar ca reglementarea cea noua nu era considerata aspra sau nedreapta. Aceasta este o respingere suficienta a des repetatei acuzari ca Iosif i-a privat pe egipteni de libertatile lor si a redus un popor liber la robie. Proprietarii de sclavi, de obicei, nu sunt multumiti cu un procent de 20 la suta din venitul brut al proprietatilor lor. Cu exceptia impozitului, proprietatea regala a pamanturilor era mai mult nominala decat reala. In orice caz, impozitul nu era considerat exorbitant nici chiar de catre popor. Ei erau multumiti ca puteau ramane in viata si puteau folosi in continuare animalele, casele si pamanturile lor, chiar daca aceasta s-ar petrece sub stapanirea nominala a lui Faraon.



47:26 Iosif a facut din aceasta o lege, care a ramas in picioare pana in ziua de azi, si dupa care, a cincea parte din venitul pamanturilor Egiptului este a lui Faraon; numai pamanturile preotilor nu sunt ale lui Faraon.

Verset ce nu a fost comentat.

47:27 Israel a locuit in tara Egiptului, in tinutul Gosen. Ei s-au instarit, au crescut si s-au inmultit foarte mult.

S-au inmultit foarte mult. Deoarece familia lui Iacov a locuit intr-o regiune bogata si fiind mult aprovizionata de Iosif (v.12), nu este de mirare ca ea s-a bucurat de o perioada de prosperitate fara precedent. Rezultatul nu a fost numai acumularea de bogatie, ci si o rapida crestere numerica. Astfel a inceput implinirea fagaduintei facuta de Dumnezeu lui Iacov la Beer-Seba (cap. 46,3).



47:28 Iacov a trait saptesprezece ani in tara Egiptului; si zilele anilor vietii lui Iacov au fost de o suta patruzeci si sapte de ani.

Saptesprezece ani. In versetele acestea si in capitolele care urmeaza sunt descrise ultimele zile ale patriarhului Iacov. El locuise 77 de ani in Canaan, 20 de ani in Padan-Aram, inca 33 de ani in Canaan si, in cele din urma, 17 ani in Egipt, cu totul 147 de ani.



47:29 Cand s-a apropiat Israel de clipa mortii, a chemat pe fiul sau Iosif, si i-a zis: Daca am capatat trecere inaintea ta, pune, rogu-te, mana sub coapsa mea, si poarta-te cu bunatate si credinciosie fata de mine: sa nu ma ingropi in Egipt.

Mana ta sub coapsa mea. Cu privire la acest vechi obicei, vezi comentariul pentru cap. 24,2.



47:30 Ci cand ma voi culca langa parintii mei, sa ma scoti afara din Egipt, si sa ma ingropi in mormantul lor. Iosif a raspuns: Voi face dupa cuvantul tau.

Sa ma ingropi. Desi cererea lui Iacov se datora in parte unui atasament adanc inradacinat fata de pamantul unde erau ingropati stramosii sai, ea a fost inspirata in principal de credinta precisa ca adevarata mostenire a lui Israel era Canaanul. El stia ca urmasii lui se vor intoarce in cele din urma in Tara Fagaduintei ca patrie a lor permanenta si ca Egiptul le-a oferit doar un refugiu vremelnic pentru timpul lor de lipsa.



47:31 Iacov a zis: Jura-mi. Si Iosif i-a jurat. Apoi Israel s-a plecat cu fata pe capataiul patului.

Pe capataiul patului. Aceasta este o traducere exacta a textului ebraic in conformitate cu scrierea vocalelor de catre cercetatorii iudei, masoretii, in secolul al VII-lea d.Hr. Traducatorii iudei ai LXX din secolul al III-lea i.Hr., al caror text ebraic nu continea nici o vocala, au luat totusi cuvantul mth, vocalizat de masoreti ca mittah, ,,pat”, ca fiind mattah, ,,toiag”. In conformitate cu aceasta, ei au tradus textul ,,Israel s-a aplecat pe varful toiagului sau”. Deoarece actiunea de a se apleca pe toiagul sau in timp ce asculta de Dumnezeu ar fi foarte potrivita pentru varsta si infirmitatea lui Iacov, decat de a se intoarce si a pleca capul pe capataiul patului, si deoarece Evrei 11,21 reflecta traducerea LXX din Geneza 47,31, probabil ca cea din urma este mai aproape de intelesul original, decat textul ebraic vocalizat existent si de aceea este preferabila. Oricare ar fi fost pozitia exacta a patriarhului, ea era o pozitie de devotiune, in care el si-a varsat sufletul in adorare recunoscatoare fata de Dumnezeu.

Comentariile lui Ellen G. White

1-31 PP 233-234

2-4 PP 233

6 PP 233, 241; SR 104; 5T 180

7 PP 233

11,12 SR 104

12,23,24 PP 241

28 PP 233

29,30 PP 234


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: