Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza, 46


46:1 Israel a plecat, cu tot ce avea. A ajuns la Beer-Seba, si a adus jertfe Dumnezeului tatalui sau Isaac.

A ajuns la Beer-Seba. Probabil ca tabara lui Iacov fusese la Hebron timp de mai multi ani (cap. 35,27; 37,14), locul unde erau inmormantati Avraam, bunicul sau si Isaac, tatal sau, impreuna cu altii membri ai familiei. Poate ca acesta a fost locul plecarii. In drumul spre Egipt, Iacov s-a oprit la Beer-Seba, partea sudica a granitelor Canaanului, unde Avraam (cap. 21,33) si Isaac (cap. 26,25) ridicasera altare lui Iehova. Cand Iacov a trecut prin acest loc sfant si a vazut, poate, ramasitele altarului tatalui sau, el s-a oprit sa-I aduca jertfe lui Dumnezeu, care lucrase cu el in mod atat de indurator in trecut. Probabil ca aceste sacrificii erau jertfe de multumire pentru vestile cele bune cu privire la Iosif. Este posibil ca Iacov sa fi dorit sa-L consulte pe Dumnezeu cu privire la calatoria sa spre Egipt, care poate ca i-a pricinuit presentimente rele, tinand seama de scenele de apasare descoperite lui Avraam (cap. 15,13). Este hotarat ca aici Iacov s-a incredintat pe sine si familia sa purtarii de grija a lui Dumnezeu.



46:2 Dumnezeu a vorbit lui Israel, intr-o vedenie noaptea, si a zis: Iacove! Iacove! Israel a raspuns: Iata-ma!

Dumnezeu a vorbit lui Israel. Dupa cat se pare, aceasta a fost prima vedenie acordata lui Iacov dupa mai multi ani. Multe din descoperirile anterioare venisera in timpul noptii, mai ales sub forma de vise (cap. 28,12; 31,11; 32,30). Aceasta nu este numita vis, venit in timpul somnului, ci o vedenie.

Iacove, Iacove. Faptul ca Dumnezeu l-a numit Iacov in loc de Israel poate sa fi fost pentru a-i aminti ceea ce fusese el, deoarece isi vazuse propriul caracter reflectat in mod clar in acela al fiilor lui. O data il indusese in eroare pe tatal sau si il inselase pe fratele sau. Proprii copii il inselasera cu privire la Iosif timp de 22 de ani, inainte ca adevarul sa iasa la iveala. Fara indoiala ca de multe ori si-ar fi dorit sa poata vedea trasaturi mai nobile in fiii sai, numai spre a se gandi la caracterul nerenascut pe care il avusese timp de atatia ani.



46:3 Si Dumnezeu a zis: Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatalui tau. Nu te teme sa te pogori in Egipt, caci acolo te voi face sa ajungi un neam mare.

Nu te teme. Acest indemn divin descopera faptul ca Iacov s-a temut sa nu faca rau mergand in Egipt. El tanjea sa-l vada pe Iosif, fiul lui de atata timp pierdut, el si-a adus de asemenea aminte de relele urmari ale calatoriei lui Avraam in Egipt (cap. 12,14-20), si ca o data Dumnezeu ii interzisese lui Isaac sa mearga acolo in timpul foametei (cap. 26,2). Este posibil ca aprobarea lui Dumnezeu pentru aceasta calatorie sa fi fost o problema serioasa in mintea patriarhului. Acum, Dumnezeu Si-a exprimat aprobarea pentru calatorie si i-a dat noi fagaduinte linistitoare. Ca si altadata, cand a iesit din Padan-Aram, acum, plecand din Egipt, Iacov a primit asigurarea ca Dumnezeu va merge cu el, ca fagaduinta divina cu privire la urmasii sai era inca in vigoare si ca mutarea in Egipt nu va insemna parasirea permanenta a Tarii Fagaduintei.



46:4 Eu insumi Ma voi pogori cu tine in Egipt, si Eu insumi te voi scoate iarasi de acolo; iar Iosif iti va inchide ochii.

Te voi scoate iarasi. Intr-un sens restrans, fagaduinta aceasta s-a implinit fata de Iacov personal, cand trupul sau a fost readus in Canaan pentru inmormantare, dar pe deplin in iesirea urmasilor lui Iacov din Egipt dupa vreo 215 ani.

46:5 Iacov a parasit Beer-Seba; si fiii lui Israel au pus pe tatal lor Iacov, cu copilasii si nevestele lor, in carele pe care le trimisese Faraon ca sa-l duca.

Verset ce nu a fost comentat.

46:6 Si-au luat si turmele si averile, pe care le agonisisera in tara Canaanului. Si Iacov s-a dus in Egipt, cu toata familia lui.

Cu toata familia sa. Intarit si incurajat de fagaduintele divine acordate cu bunavointa din nou in vedenia de noapte, Iacov a mers in Egipt, insotit de copiii si nepotii lui.

Multi comentatori au atras atentia asupra unei picturi a unui mormant de la Beni-Hassan din Egipt, ca o paralela la migratia lui Iacov in Egipt. Aceasta pictura, descrisa deja in legatura cu calatoria lui Avraam in Egipt (vezi comentariul pentru cap. 12,10), zugraveste sosirea semitilor in Valea Nilului in secolul al XIX-lea i.Hr., pe timpul dinastiei a douasprezecea. Aceasta ar fi cu cel putin doua secole inainte de calatoria lui Iacov in Egipt si de aceea pictura nu poate fi luata ca o ilustrare a evenimentului in discutie. Totusi, ea este importanta la intelegerea migrarii lui Iacov, deoarece arata barbati si femei semite cu bunurile lor incarcate pe magari si pe copiii lor in cosuri de papura pe spatele asinilor. Ea arata hainele lor colorate si stilul imbracamintei, incaltamintei, armelor lor si chiar un instrument muzical, o lira.



46:7 A luat cu el in Egipt pe fiii lui si pe fiii fiilor lui, pe fiicele lui si pe fiicele fiilor lui, si pe toata familia lui.

Verset ce nu a fost comentat.

46:8 Iata numele fiilor lui Israel, care au venit in Egipt. Iacov si fiii lui. Intaiul nascut al lui Iacov: Ruben.

Numele fiilor lui Israel. Prima intalnire a acestei expresii. Marimea familiei lui Iacov, care avea sa creasca in Egipt intr-o mare natiune, este data aici ca o aluzie evidenta la implinirea fagaduintei divine cu care el a plecat in Egipt. Lista numelor include nu numai ,,fiii lui Israel”, in sensul strict, ci si pe patriarh insusi, si pe Iosif cu cei doi fii ai sai, care s-au nascut inainte de sosirea lui Iacov in Egipt.



46:9 Fiii lui Ruben: Enoh, Palu, Hetron si Carmi.

Fiii lui Ruben. Dintre cei patru fii ai lui Ruben, ultimii doi amintiti trebuie sa fi fost niste copilasi in bratele mamei lor, deoarece Ruben avusese numai doi fii pe timpul primei lui intoarceri din Egipt (cap. 42,37). Numele lor inseamna: Enoh, de asemenea numele intaiului nascut al lui Cain (cap. 4,17) si al patriarhului Enoh (Cap. 5,19), inseamna ,,consacrat”; Palu, ,,separat”; Hetron, ,,ingraditura”; si Carmi, ,,vier” sau ,,via mea”.



46:10 Fiii lui Simeon: Iemuel, Iamin, Ohad, Iachin si Tohar; si Saul, fiu dintr-o femeie Canaanita.

Fiii lui Simeon. Iemuel inseamna ,,ziua lui Dumnezeu”; Iamin, ,,mana dreapta”; Ohad, ,,unit”; Iachin, ,,el (Dumnezeu) stabileste”; Tohar, ,,marturie” sau ,,stralucire”; Saul, ,,cerut”.

Femeie canaanita. Referinta la unul din fiii lui Simeon ca ,,fiu dintr-o femeie canaanita” inseamna ca nu era obiceiul fiilor lui Iacov sa ia neveste dintre canaaniti. De regula, ei isi alegeau din rudele tatalui lor din Mesopotamia, familiile lui Ismael, fiii lui Chetura sau Esau. Numai Simeon si Iuda (cap. 38,2) se pare ca au avut neveste canaanite.



46:11 Fiii lui Levi: Gherson, Chehat, si Merari.

Fiii lui Levi. Gherson inseamna ,,expulzare” sau ,,stoarcere”; Chehat, ,,adunare”; si Merari, ,,amar”.



46:12 Fiii lui Iuda: Er, Onan, Sela, Peret si Zarah; dar Er si Onan au murit in tara Canaanului. Fiii lui Peret au fost: Hetron si Hamul.

Fiii lui Iuda. Despre semnificatiile numelor lui Peret si Zerah, vezi comentariul pentru cap. 38,29. Er si Onan, care au murit in tara Canaanului, nu sunt socotiti, iar Peret avea deja doi fii, Hetron si Hamul, ,,cel care a primit indurare”.



46:13 Fiii lui Isahar: Tola, Puva, Iov si Simron.

Fiii lui Isahar. Tola inseamna ,,vierme” sau ,,stacojiu”; si Puva, ,,gura”. Iov, care se pare ca inlocuieste forma neprescurtata Iasub (Numeri 26,24; 1 Cronici 7,1), inseamna ,,intoarcere de sine”, iar Simron, ,,veghe”.



46:14 Fiii lui Zabulon: Sered, Elon si Iahleel.

Fiii lui Zabulon. Sered inseamna ,,teama”; Elon, ,,stejar”; si Iahleel, ,,asteapta pe Dumnezeu”.



46:15 Acestia sunt fiii, pe care i-a nascut lui Iacov Lea in Padan-Aram, impreuna cu fiica sa Dina. Fiii si fiicele lui alcatuiau in totul treizeci si trei de insi.

Dina. Dupa cat s-ar parea necasatorita din pricina nenorocirii de la Sihemiti, de aceea, amintita aici ca membru independent al familiei lui Iacov.

Treizeci si trei. La acest numar se ajunge fie prin excluderea lui Er si Onan si includerea lui Iacov si Dina, fie prin includerea lui Er si Onan si excluderea lui Iacov si Dina. Cei 6 fii ai Leii, 23 de nepoti (care mai erau in viata), 2 stranepoti (fiii lui Peret) si o fiica, adica in total 32 de persoane, iar cu Iacov, 33.



46:16 Fiii lui Gad: Tifion, Haggi, Suni, Etbon, Eri, Arodi si Areeli.

Fiii lui Gad. Tifion inseamna ,,asteptare”; Haggi, ,,festiv”; Suni, ,,linistit”; Etbon, ,,trudire”; Eri, ,,pazire”; Arodi, ,,cocosat” si Areeli, ,,leul lui Dumnezeu”.



46:17 Fiii lui Aser: Imna, Isva, Isvi si Beria; si Serah, sora lor. Si fiii lui Beria: Heber si Malchiel.

Fiii lui Aser. Semnificatia numelui Imna nu este sigura. Isva si Isvi au ambele aceeasi semnificatie, ,,el este egal”, iar Beria inseamna ,,dar”. Numele surorii lor Serah inseamna ,,belsug”. Heber inseamna ,,prieten” sau ,,tovaras”, iar Malchiel, ,,regele lui Dumnezeu”. Este de neconceput ca dintre nepotii lui Iacov, dintre care 51 de baieti aratati pe nume, sa se fi nascut numai o singura fiica, fiica lui Aser. Probabil ca este amintita din cauza ca, intocmai ca Dina (v.15), ea a ramas necasatorita. Ea nu trecuse in alta familie, cu celelalte fiice si nepoate ale lui Iacov, care i-au urmat pe sotii lor in caminele acestora.



46:18 Acestia sunt fiii Zilpei, pe care o daduse Laban fetei sale Lea; pe acestia i-a nascut ea lui Iacov. In totul saisprezece insi.

Saisprezece insi. Cei doi fii ai Zilpei, 11 nepoti ai ei, 1 nepoata si 2 stranepoti dau numarul de

16.



46:19 Fiii Rahelei, nevasta lui Iacov: Iosif si Beniamin.

Verset ce nu a fost comentat.

46:20 Lui Iosif i s-au nascut, in tara Egiptului: Manase si Efraim, pe care i-a nascut Asnat fata lui Poti-Fera, preotul lui On.

Manase si Efraim. Vezi comentariul pentru cap. 41,50-52.



46:21 Fiii lui Beniamin; Bela, Becher, Asbel, Ghera, Naaman, Ehi, Ros, Mupim, Hupim si Ard.

Fiii lui Beniamin. Bela inseamna ,,devorare”, iar Becher, ,,manz de camila”; Asbel, Gera, Naaman, Mupin si Ard au semnificatii nesigure. Naaman inseamna ,,placere”; Ehi, ,,fratele meu”; Ros, ,,cap”, iar Hupim, ,,acoperitori”.

In lista genealogica a lui Beniamin din Numeri 26,40, Naaman si Ard sunt dati ca fii ai lui Bela, adica nepoti ai lui Beniamin. O explicatie rezonabila este ca cei doi fii ai lui Beniamin, Naaman si Ard, au murit fara urmasi si ca Bela si-a numit fiii lui dupa numele celor doi frati ai sai decedati. In felul acesta, ei aveau sa ia nu numai numele unchilor lor, ci si pozitia lor in semintie si sa devina capi de familii. Numele de Becher, Gera si Ros se pare ca au fost omise din lista din Numeri 26, pentru motivul ca ei murisera mai devreme fara urmasi.



46:22 Acestia sunt fiii Rahelei, pe care i-a nascut lui Iacov. In totul patrusprezece insi.

In totul patrusprezece insi. Cei doi fii ai Rahelei si 12 nepoti dau numarul de 14.



46:23 Fiii lui Dan: Husim.

Fiii lui Dan. Este enumerat numai un fiu al lui Daniel. Forma la plural de ,,fiii” este folosita ca

o expresie stereotipa, fie ca este numit unul, fie ca sunt numiti mai multi fii. Un alt exemplu al acestui obicei se afla in v.15, unde este folosit termenul ,,fiice”, desi este amintita numai una, Dina. Numele lui Husim are o semnificatie nesigura.



46:24 Fiii lui Neftali: Iahteel, Guni, Ieter si Silem.

Fiii lui Neftali. Iahteel inseamna ,,impartit de Dumnezeu”, iar Guni are o semnificatie nesigura. Ieter inseamna ,,chip” sau ,,rama”, iar Silem ,,recompensa”.



46:25 Acestia sunt fiii Bilhei, pe care o daduse Laban fetei sale Rahela; si pe acestia i-a nascut ea lui Iacov. In totul, sapte insi.

In totul sapte insi. Cei doi fii ai Bilhei si cinci nepoti dau acest numar.



46:26 Sufletele care au venit cu Iacov in Egipt si care iesisera din el, erau in totul saizeci si sase, fara sa numaram nevestele fiilor lui Iacov.

Sufletele. Numarul acesta include numai urmasii lui Iacov, care mai erau in viata in momentul migrarii in Egipt, dar nu si nevestele fiilor lui, sau fiicele lui maritate si familiile lor, daca din acestea au coborat cu el in Egipt, deoarece ele devenisera membre ale altor semintii. Numarul de 66 se compune din urmatorii: 11 fii ai lui Iacov si o fiica nemaritata 12 Fiii lui Ruben 4 Fiii lui Simeon 6 Fiii lui Levi 3 3 fii ai lui Iuda si doi nepoti 5 Fiii lui Isahar 4 Fiii lui Zabulon 3 Fiii lui Gad 7 4 fii ai lui Aser, o fiica si 2 nepoti 7 Fiii lui Dan 1 Fiii lui Neftali 4 Fiii lui Beniamin 10 Total 66



46:27 Si Iosif avea doi fii, care i se nascusera in Egipt. Toate sufletele din familia lui Iacov, care au venit in Egipt, erau in numar de saptezeci.

Saptezeci. Moise ii adauga pe Iacov, Iosif si cei doi fii ai sai, la cei 66 de urmasi ai lui Iacov spre a ajunge la numarul intreg al familiei lui Iacov care s-a asezat in Egipt. Stefan a dat numarul de 75 (Fapte 7,14), in loc de 70, probabil din cauza faptului ca el i-a inclus pe cei cinci nepoti ai lui Iosif. Lucrul acesta a fost facut de traducatorii LXX, care dau aici numarul de 75.

46:28 Iacov a trimis pe Iuda inainte la Iosif, ca sa-i dea de stire sa-i iasa inainte in Gosen.

L-a trimis pe Iuda inainte. Lista despre casa lui Iacov este urmata de o dare de seama despre sosirea lor in Egipt. Dovedind calitatile remarcabile de conducere in calatoria lor anterioara in Egipt, fireste ca Iuda a fost ales sa-l reprezinte pe batranul patriarh si sa anunte sosirea lui. El avea de asemenea sa primeasca de la Iosif instructiunile necesare despre locul asezarii lor, si apoi sa se intoarca sa conduca caravana in Gosen (vezi comentariul pentru cap. 45,10). Faptul ca Iuda a adus la indeplinire sarcina sa, sugereaza ca el fusese deja ales de Iacov ca mostenitor al dreptului de intai nascut. Beniamin, desi iubit, era tanar si nu avea experienta si, dupa cum dovedesc imprejurarile de mai tarziu, lui ii lipseau calitatile de conducere. Beniamin era numai un ,,lup”, dar Iuda era un ,,leu” (cap. 49,9.27).



46:29 Si au venit in tinutul Gosen. Iosif si-a pregatit carul si s-a suit ca sa se duca in Gosen, in intampinarea tatalui sau Israel. Cum l-a vazut, s-a aruncat pe gatul lui, si a plans multa vreme pe gatul lui.

S-a aruncat pe gatul lui. Expresia ,,i s-a aratat” (engleza) de obicei este folosita numai la aparitia lui Dumnezeu si sugereaza maretia in care Iosif a venit sa-l intampine pe tatal sau. Aceasta intalnire a facut ca vietile ambilor barbati sa ajunga la punctul culminant. Cat de mult au tanjit ei sa se vada unul pe altul este o chestiune pentru imaginatie mai degraba decat pentru descriere. Marea lor iubire unul pentru altul, izbucnind din bucuria inimii lor, a fost revarsata in lacrimi care nu mai puteau fi oprite. Acestea erau lacrimi de bucurie, care au urmat dupa numeroasele lacrimi de amaraciune varsate in timpul indelungatei lor despartiri.



46:30 Israel a zis lui Iosif: Acum pot sa mor, fiindca ti-am vazut fata, si tu tot mai traiesti.

Acum pot sa mor. Nu ca Iacov dorea sa moara, ci acum era pe deplin multumit. Vazandu-l pe Iosif cu proprii ochi si stiind ca fericirea iubitului lui fiu era asigurata, considera ca viata nu-i mai putea oferi o bucurie mai mare. Ultima dorinta pamanteasca a inimii lui era pe deplin satisfacuta, si el era gata sa-si incheie viata oricand si oriunde Dumnezeu va gasi cu cale.



46:31 Iosif a zis fratilor sai si familiei tatalui sau: Ma duc sa instiintez pe Faraon, si sa-i spun: Fratii mei si familia tatalui meu, care erau in tara Canaan, au venit la mine.

Verset ce nu a fost comentat.

46:32 Oamenii acestia sunt pastori, caci cresc vite; ei si-au adus oile si boii, si tot ce este al lor.

Verset ce nu a fost comentat.

46:33 Si, cand va va chema Faraon si va va intreba: Cu ce va indeletniciti?

Cand va va chema Faraon. Primul lucru pe care Iosif si l-a propus sa-l faca, dupa urarea de bun venit a rudelor sale in Egipt, a fost sa-i prezinte regelui pe tatal sau si pe fratii lui. Faraon putea sa intentioneze a-i numi pe unii dintre ei ca slujbasi, considerand ca puteau sa fie tot asa de folositori ca Iosif. Dar Iosif, dandu-si seama de viata seducatoare a curtii egiptene si de caracterul slab al fratilor lui, s-a temut ca in curand puteau sa cada in ispita si sa piarda viziunea partii lor viitoare in planul lui Dumnezeu. Din aceasta cauza, Iosif a accentuat ca ei sa declare, daca vor fi intrebati, ca ocupatia lor este aceea de pastori, lasand astfel sa se inteleaga ca nu erau calificati pentru viata de curte.



46:34 voi sa raspundeti: Robii tai au crescut vite, din tineretea noastra pana acum, atat noi cat si parintii nostri. In felul acesta, veti locui in tinutul Gosen, caci toti pastorii sunt o uraciune pentru Egipteni.

Tinutul Gosen. Gosen, in regiunea estica a Deltei era minunat de potrivit pentru turme si cirezi. Desi aproape de capitala (cap. 45,10), aceasta avea sa-i izoleze de egipteni si sa le permita sa-si traiasca propriul trai, sa-si construiasca propria cultura si sa slujeasca Dumnezeului lor, fara sa-i jigneasca pe altii. Ba mai mult, ei aveau sa fie relativ aproape de Canaan si puteau sa plece usor in timp de nevoie neprevazuta. In felul acesta, Iosif a dat pe fata o privire patrunzatoare asupra destinului poporului sau, intelegand, dupa cat s-ar parea, ca va veni timpul cand ei vor trebui sa plece.

Toti pastorii sunt o uraciune. Probabil ca acestea nu sunt cuvintele lui Iosif, ci ale lui Moise, istoricul, date ca explicatie la sfatul si actiunea lui Iosif. Daca fratii lui aveau sa-si exprime dorinta de a continua ocupatia lor de pastori, regele cu atat mai mult, probabil, ca avea sa consimta la asezarea lor in regiunea Gosen, care urma sa-i izoleze de valea Nilului si de cei mai multi egipteni. Aprecierea lui Moise despre atitudinea egipteana fata de pastori este confirmata mai tarziu de scriitorii greci (Herodot, ii. 47, 164) si de Iosif Flavius (Antichitati, ii. 7, 5), ca si mai timpuriu de reprezentarile descriptive din picturi si basoreliefuri. Adesea, pastorii sunt reprezentati ca fiinte nenorocite, murdare si nepieptanate, goi si pe jumatate prapaditi de foame si adesea fie schiopi, sau diformi. Comentariile lui Ellen G. White

1-34 PP 232-233

6,7 SR 147

29 5T 125