Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 37:25


37:25 Apoi au sezut sa manance. Ridicandu-si ochii, au vazut o ceata de Ismaeliti venind din Galaad; camilele lor erau incarcate cu tamaie, cu leac alinator si smirna, pe care le duceau in Egipt.

Au sezut sa manance. Poate ca cu un tainic simtamant de satisfactie, daca nu de exaltare, si cu o nepasare fara margini, nemilosii frati s-au asezat sa manance.

O ceata de ismaeliti. Cuvantul tradus ,,ceata” in KJV inseamna o grupa de calatori, in special comercianti si, de aceea, poate fi potrivit tradus ,,caravana”. Arabii, descinzand din Ismael, au ocupat regiunea desertului Arabiei, la est de Egipt si spre nord, in general, in directia Asiriei. Rapoarte biblice si profane arata ca Arabii aveau un comert infloritor cu Egiptul. Faptul ca urmasii lui Ismael devenisera deja un popor de negustori nu este de mirare, pentru ca acum trecusera 180 de ani de la nasterea lui Ismael, iar familia lui fara indoiala ca crescuse repede.

Din Galaad. Avand in vedere ca Dotan-ul era asezat pe un mare drum comercial, era numai firesc sa treaca din timp in timp caravane. Drumul de la Galaad din Transiordania traversa Iordanul in apropiere de Bet-Sean, la capatul estic al vaii Ezdraelonului, urma valea pana la Jenin, apoi apuca spre sud pentru a traversa lantul de munti Carmel. Trecand prin campia de la Dotan, el continua spre sud pe calea lui Er Ramle si Gaza spre Egipt.

Tamaie. Cuvantul tradus ,,tamaie” se intelege de obicei a fi clei de tragacant, care se obtine din tufe de genul Astragalus. A mai fost identificata cu florile rosii, uscate ale plantei nagawa, sau rasina de cistus ori trandafir de stanca. De orice origine, ,,tamaia” sau cleiul era folosit probabil fie ca un ingredient al tamaiei sau cosmetic.

Leac alinator. Cuvantul ebraic tradus ,,leac alinator” se refera probabil la cleiul de mastic sau de terebint.

Smirna. Semnificatia cuvantului tradus astfel este nesigura. Se intelege, de obicei, ca el se refera la labdanum, un clei aromatic transpirat de frunzele de cistus, sau la ceea ce astazi se cunoaste ca smirna. Altii considera ca aceasta este scoarta rasinoasa de mastic.