Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 36:12


36:12 Si Timna era tiitoarea lui Elifaz, fiul lui Esau; ea a nascut lui Elifaz pe Amalec. Acestia sunt fiii Adei, nevasta lui Esau.

Timna. Timna a fost sora lui Lotan, Horitul (v.22) aceasta le-a putut oferi fiilor lui Esau pretextul de a cuceri tara si de a-i alunga pe vechii ei locuitori (Deuteronom 2,12).

Amalec. Stramos al amalecitilor, care i-au atacat pe Izraeliti la Horeb, pe drumul lor la iesirea din Egipt (Exod 17,8-16). Mentiunea despre ,,tinutul amalecitilor” din Geneza 14,7 nu trebuie sa insemne neaparat existenta lor pe vremea lui Avraam, ci se poate referi pur si simplu la regiunea locuita de ei, cand a fost scrisa cartea Genezei. Expresia lui Balaam, ,,cel dintai dintre neamuri” (Numeri 24,20) nu il reprezinta pe Amalec ca indigen, sau cel mai vechi trib, ci pur si simplu ca primul trib pagan care l-a atacat pe Israel, sau poate cel mai tare ,sau mai razboinic dintre triburile desertului. Daca ar fi fost acolo un Amalec – si amaleciti – inaintea lui Edom, tinand seama de rolul lor important de opozitie fata de Israel pe vremea lui Moise, am putea pe drept sa asteptam sa-l gasim genealogia lor, asa cum o da pe a tuturor celorlalti de importanta egala pentru Israel.

Intr-o perioada foarte timpurie, amalecitii s-au separat de celelalte triburi din Edom si au format un popor independent, a carui patrie a fost Negeb, in vecinatatea Kadesh-ului (cap. 14,7; Numeri 13,29; 14,43.45). Ca trib nomad insa, au colindat peste partea nordica a Arabiei, Petra, de la Havila la Sur de pe hotarul Egiptului (1 Samuel 15,3.7.27.8). O ramura a tribului chiar a patruns in inima Canaanului, astfel ca un sir de dealuri care mai tarziu au devenit mostenirea lui Efraim, a purtat numele de ,,muntele Amalecitilor” (Judecatori 12,15; 5,14). Cei care s-au asezat in Arabia se pare ca s-au despartit si ei cu trecerea timpului in mai multe ramuri, pentru ca hoardele amalecite uneori se uneau cu madianitii si cu ,,fiii Rasaritului (Judecatori 6,3; 7,12), iar alteori cu amoritii (Judecatori 3,13), la invaziile in tara lui Israel. Ei au fost invinsi de multe ori de Saul (1 Samuel 14,48; 15,2-9) si de David (1 Samuel 27,8; 30,1-20; 2 Samuel 8,12) si, in cele din urma, au fost exterminati de Ezechia (1 Cronici 4,42.43).