English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 32


32:1 Iacov si-a vazut de drum; si l-au intalnit ingerii lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

32:2 Cand i-a vazut, Iacov a zis: Aceasta este tabara lui Dumnezeu! De aceea a pus locului aceluia numele Mahanaim (Tabara indoita).

Mahanaim. Ceea ce inseamna ,,tabara indoita”, sau ,,ostire indoita”, cu referire la doua cete de ingeri, una mergand inaintea lui, iar cealalta venind in urma lui. Aparitia lor trebuie sa-i fi amintit lui Iacov vedenia cu scara de la Betel, in fuga lui din Canaan. Atunci, ingerii care urcau si coborau reprezentasera pentru el ocrotirea si insotirea divina de care avea sa aiba parte in timpul calatoriei si ramanerii lui intr-o tara straina. Acum oastea ingereasca i-a adus din nou asigurarea ajutorului divin, de data aceasta ca o anticipare a infricosatoarei intalniri cu Esau, precum si ca o reinnoire a fagaduintei de a-l readuce cu bine in tara lui de nastere. Deoarece Iacov a vazut ingerii in timp ce calatorea, nu se poate ca ei sa ii fi aparut intr-un vis. Totusi, felul in care a avut loc descoperirea nu este clarificat.

Pe locul unde au aparut ingerii, mai tarziu a fost intemeiat un oras important (Iosua 13,26.30; 21,38; 2 Samuel 2,8.12.29). Acesta este in general identificat cu actualul Machna, la vreo 12 mile nord-vest de Djerash, vechiul Gerasa.



32:3 Iacov a trimis inainte niste soli la fratele sau Esau, in tara Seir, in tinutul lui Edom.

Verset ce nu a fost comentat.

32:4 El le-a dat porunca urmatoare: Iata ce sa spuneti domnului meu Esau: Asa vorbeste robul tau Iacov: Am locuit la Laban, si am ramas la el pana acum;

Domnului meu Esau. De la Mahanaim, Iacov a trimis soli la fratele sau, Esau. Dupa fuga lui Iacov de la Beer-Seba, se pare ca Esau s-a mutat temporar spre sud-est, spre tara Seir, sau Esau, pe ai carei locuitori de bastina, horiti, el i-a deposedat mai tarziu. Solii trebuiau sa faca o deosebire clara intre ,,Domnul meu Esau” si ,,robul tau Iacov”. Sarcina lor era sa-l impace pe Esau mai ales scotand in evidenta smerenia lui Iacov – recunoastere tacita a greselii sale – precum si faptul ca Iacov a renuntat la orice pretentie de mostenire. Aratand ca el se intorcea cu o mare bogatie, Iacov nu se mandrea, ci mai degraba ii arata lui Esau ca se intoarce fara nici o dorinta de a se impartasi de mostenirea parinteasca. Fiindca gresise, Iacov a inteles ca primul pas spre impacare trebuie sa fie facut tot de el. Cu aceasta hotarare, el a adaugat soliei o exprimare a sperantei ca Esau il va ierta si-l va primi in conditii prietenesti.



32:5 am boi, magari, oi, robi si roabe, si trimit sa dea de stire lucrul acesta domnului meu, ca sa capat trecere inaintea ta.

Verset ce nu a fost comentat.

32:6 Solii s-au intors inapoi la Iacov, si au zis: Ne-am dus la fratele tau Esau; si el vine inaintea ta, cu patru sute de oameni.

El vine inaintea ta. Faptul ca Esau era insotit de 400 de insotitori inarmati este o dovada ca devenise un puternic comandant de trib. Poate ca incepuse deja sa traiasca din sabie (cap. 27,40).

Daca dusmania lui Esau fata de fratele sau se potolise in decursul anilor, se pare ca el nu a amintit faptul acesta niciodata parintilor lui, cu rezultatul ca Rebeca nu putuse sa-si implineasca fagaduinta de a trimite dupa Iacov (cap. 27,45). Nesiguranta acestuia din urma in ce priveste starea de spirit a fratelui sau si nelinistea pricinuita de raportul solilor, l-a alarmat la maximum. Motivul lui Esau de a-l intalni pe Iacov cu o astfel de ceata era, in primul rand, sa-i imprime lui Iacov respectul datorat pentru superioritatea puterii lui, in al doilea rand, sa-si asigure o intelegere satisfacatoare, si in al treilea rand, sa foloseasca forta, daca va fi necesar, pentru protejarea propriilor interese. Cu alte cuvinte, el era pregatit pentru orice eventualitate.



32:7 Iacov s-a inspaimantat foarte mult, si l-a apucat groaza. A impartit in doua tabere oamenii pe care-i avea cu el, oile, boii si camilele,

El a impartit... oamenii. Temandu-se de infrangere, Iacov si-a impartit marea lui familie si numeroasele turme in doua tabere. Iacov poate fi cu usurinta mustrat pentru lipsa de credinta si incredere in Dumnezeu. Totusi, purtarea lui chibzuita in imprejurari atat de potrivnice este o dovada de judecata sanatoasa. Lipsit complet de aparare, el nu voia nici macar sa-si arate forta.



32:8 si a zis: Daca vine Esau impotriva uneia din tabere si o bate, tabara care va ramane, va putea sa scape.

Verset ce nu a fost comentat.

32:9 Iacov a zis: Dumnezeul tatalui meu Avraam, Dumnezeul tatalui meu Isaac! Tu Doamne, care mi-ai zis: Intoarce-te in tara ta si in locul tau de nastere, si voi ingriji ca sa-ti mearga bine!

Dumnezeul tatalui meu, Avraam. Remarcabila pentru simplitatea si puterea ei, acest model de rugaciune exprima tot ceea ce este esential intr-o astfel de cerere: (1) umilinta adevarata, (2) recunoasterea indurarii lui Dumnezeu, (3) pledoarie pentru ocrotire intr-un pericol iminent, (4) repetarea fagaduintelor din trecut, (5) apreciere pentru providenta din trecut.



32:10 Eu sunt prea mic pentru toate indurarile si pentru toata credinciosia, pe care ai aratat-o fata de robul Tau; caci am trecut Iordanul acesta numai cu toiagul meu, si iata ca acum fac doua tabere.

Am trecut Iordanul acesta. Se pare ca Iacov se apropia de locul pe unde trecuse Iordanul in fuga lui cu 20 de ani mai inainte. Contrastul uimitor dintre saracia lui de mai inainte si prosperitatea lui prezenta este acceptat de el ca un semn al binecuvantarii lui Dumnezeu si ca o implinire a fagaduintei de la Betel. Atunci el traversase cu mana goala, afara de binecuvantarea tatalui sau si fagaduinta lui Dumnezeu. Acum, dupa 20 de ani, se intorcea in tara sa de nastere cu o familie mare si cu mari averi. Oricare dintre cele ,,doua tabere” (v.7) ar fi fost suficienta ca sa-l faca un om prosper.



32:11 Izbaveste-ma, Te rog, din mana fratelui meu, din mana lui Esau! Caci ma tem de el, ca sa nu vina si sa ma loveasca, pe mine, pe mame si pe copii.

Pe mame si pe copii. Literal, ,,mama asupra copiilor”. Tabloul este al unei mame care se arunca asupra copiilor ei pentru a-i ocroti de ucigas cu propriul trup. Iacov stia ca daca ar fi provocat, fratele lui nu ar ezita sa-i ucida pana la unul. El se temea de infrangere.



32:12 Si Tu ai zis: Eu voi ingriji ca sa-ti mearga bine, si-ti voi face samanta ca nisipul marii, care, de mult ce este, nu se poate numara.

Ca nisipul. Acesta era sensul, desi nu redat cu exactitate, al fagaduintei de la Betel (cap. 28,14), care asemanase numarul urmasilor lui Iacov cu pulberea pamantului. Inainte de aceasta, samanta fagaduita a lui Avraam fusese asemanata cu pulberea pamantului (cap. 13,16), cu stelele cerului (cap. 15,5), si cu nisipul de pe malul marii (cap. 22,17).



32:13 Iacov a petrecut noaptea in locul acela. A luat din ce mai avea cu el, si a pus de-o parte, ca dar pentru fratele sau Esau:

A petrecut noaptea in locul acela. Desi se incredea in ocrotirea Domnului, Iacov nu a neglijat mijloacele de impacare cu fratele lui. Asezand tabara pentru noapte in locul unde primise stiri despre apropierea lui Esau, el a ales un dar respectabil care consta din peste 550 de capete de oi si vite. Pe acestea le-a trimis inainte in mai multe turme, spre a-l intalni pe Esau, ca ,,dar” de la ,,robul” sau Iacov. Gruparea animalelor alese era caracteristica averilor obisnuite ale unui nomad (vezi Iov. 1,3; 42,12). Proportia dintre masculi si femele probabil ca se intemeia pe ceea ce aratase experienta ca se cerea in scopul reproducerii.



32:14 doua sute de capre si douazeci de tapi, doua sute de oi si doua zeci de berbeci,

Verset ce nu a fost comentat.

32:15 treizeci de camile alaptatoare cu manjii lor, patruzeci de vaci si zece tauri, douazeci de magarite si zece magarusi.

Verset ce nu a fost comentat.

32:16 Le-a dat robilor sai, turma cu turma deosebit, si a poruncit robilor sai: Treceti inaintea mea, si lasati o departare intre fiecare turma.

Fiecare turma. Impartirea darului lui Iacov de potolire in mai multe turme separate, care urmau la intervale una dupa alta, avea de scop sa produca un efect cumulativ si deci sa fie mai impresionant. Fiecare turma constituia un dar de valoare.



32:17 A dat celui dintai porunca urmatoare: Cand te va intalni fratele meu Esau, si te va intreba: Al cui esti? Unde te duci? Si a cui este turma aceasta dinaintea ta?

Verset ce nu a fost comentat.

32:18 sa raspunzi: A robului tau Iacov; ea este un dar, trimis domnului meu Esau; si el insusi vine in urma noastra.

Verset ce nu a fost comentat.

32:19 A dat aceeasi porunca celui de al doilea, celui de al treilea, si tuturor celor ce manau turmele: Asa sa vorbiti domnului meu Esau, cand il veti intalni.

Verset ce nu a fost comentat.

32:20 Sa spuneti: Iata, robul tau Iacov vine si el dupa noi. Caci isi zicea el: Il voi potoli cu darul acesta, care merge inaintea mea; in urma il voi vedea fata in fata, si poate ca ma va primi cu bunavointa.

Verset ce nu a fost comentat.

32:21 Astfel darul a trecut inainte, iar el a ramas in tabara in noaptea aceea.

Verset ce nu a fost comentat.

32:22 Tot in noaptea aceea s-a sculat, a luat pe cele doua neveste ale lui, pe cele doua roabe, si pe cei unsprezece copii ai lui, si a trecut vadul Iabocului.

Verset ce nu a fost comentat.

32:23 I-a luat, i-a trecut paraul, si a trecut tot ce avea.

I-a trecut paraul. Dis de dimineata, Iacov trimisese inainte darul lui Esau. Cand s-a lasat noaptea, el a trimis tot ce avea, familie si avere, peste raul Iaboc, dorind sa petreaca noaptea singur in rugaciune. Iabocul, numit astazi Wadi Zerqa, ,,raul albastru”, este un afluent de rasarit al Iordanului. Curgand printr-o vale adanca, el se varsa in marele fluviu la vreo 25 de mile la nord de Marea Moarta.



32:24 Iacov insa a ramas singur. Atunci un om s-a luptat cu el pana in revarsatul zorilor.

Iacov a ramas singur. Iacov ramasese pe malul nordic al raului, ca sa poata fi singur spre a-L cauta pe Dumnezeu in rugaciune. In situatia prezenta, iscusinta lui nu mai folosea la nimic. Numai Dumnezeu putea sa ajute la temperarea maniei lui Esau si la salvarea lui Iacov si a familiei sale.

Un om s-a luptat cu el. Ca adversarul lui Iacov nu era nici fiinta omeneasca, nici inger obisnuit, trebuie sa fie dedus din faptul ca Iacov vorbeste despre El ca Dumnezeu (v.30). Profetul Osea se refera de asemenea la El atat ca Dumnezeu, cat si ca inger (Osea 12,3.4). Acest vizitator ceresc nu era altul decat Hristos (PP 197). Aparitia in felul acesta a lui Hristos in forma de om nu era nici ciudata, nici unica (Geneza 18,1). Despre ,,timpul stramtorarii lui Iacov” vezi Ieremia 30,7.



32:25 Vazand ca nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la incheietura coapsei, asa ca i s-a scrantit incheietura coapsei lui Iacov, pe cand se lupta cu el.

La incheietura coapsei. Luptatorul necunoscut a folosit numai puterea unei fiinte omenesti in lupta Sa cu Iacov. Crezand ca atacatorul este un vrasmas de moarte, Iacov s-a luptat ca pentru viata lui. Dar cand s-au apropiat zorile, o singura lovitura mai mult decat puterea omeneasca a fost suficienta ca sa-l schilodeasca pe Iacov, iar el si-a dat seama de faptul ca adversarul lui era mai mult decat om.



32:26 Omul acela a zis: Lasa-ma sa plec, caci se revarsa zorile. Dar Iacov a raspuns: Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta.

Lasa-ma sa plec. Ingerul a cautat sa se retraga inainte de a se face ziua, insa nu a motivat cu nimic dorinta lui de a face acest lucru. Comentatorii sugereaza o dorinta din partea Lui fie pentru a-i impiedica pe altii sa fie martori la scena, fie poate pentru a-l impiedica pe Iacov sa-L vada.

Nu te voi lasa sa pleci. Lovirea schiloditoare si glasul divin il convinsesera pe Iacov ca Acela cu care se luptase timp de ceasuri era un sol din cer. Cautand ceasuri intregi cu disperare dupa ajutor divin, Iacov a crezut ca nu-si putea ingadui sa-L lase sa plece fara ca mai inainte sa primeasca asigurarea iertarii si ocrotirii pe care o dorea atat de mult. El cerea aceasta ca un dar imediat, intelegand ca el nu avea sa-I ofere nimic lui Dumnezeu in schimb. El nu a propus nici o negociere, singura lui pledoarie era situatia lui disperata. Ajutorul de care avea nevoie putea veni numai de la Dumnezeu. Pentru prima data in viata lui a cunoscut ca propriile lui resurse sunt insuficiente. De la nasterea sa, cand il prinsese pe fratele sau de calcai, pana in ultimii sai ani in Haran, cand il pacalise pe unchiul sau, Laban (Osea 12,3.4), Iacov abordase solutiile problemelor vietii prin metodele indoielnice ale propriei imaginatii. Acum era un om schimbat. In timp ce in trecut el se bizuise pe propria intelepciune si tarie, acum invatase sa se increada pe deplin in Dumnezeu.



32:27 Omul acela i-a zis: Cum iti este numele? Iacov, a raspuns el.

Verset ce nu a fost comentat.

32:28 Apoi a zis: Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce lupta cu Dumnezeu); caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni, si ai fost biruitor.

Te vei chema. Marea schimbare spirituala care a avut loc in Iacov era simbolizata acum printr-o schimbare de nume, care arata natura noii sale legaturi cu Dumnezeu. Numele lui Avraam si al Sarei fusesera schimbate la fel (vezi cap. 17,5.15), si de atunci inainte Scriptura ii numeste intotdeauna cu numele cele noi. Dar in istoria urmatoare a lui Iacov, vechiul si noul lui nume sunt folosite mai mult sau mai putin alternativ. Numele cel nou al lui Iacov, Israel, a devenit numele natiunii care a iesit din trupul sau. Pentru el, schimbarea numelui, ca si schimbarea caracterului sau, a fost mult mai importanta decat aceea a bunicilor lui. El reprezinta transformarea lui din ,,inselator” al oamenilor, intr-un ,,biruitor al lui Dumnezeu”. Numele cel nou, in mod evident un semn al biruintei fizice, trebuia sa fie o vesnica aducere-aminte despre deplina reinnoire spirituala care avusese loc.

Nu va mai fi Iacov. Pentru semnificatia numelui de Iacov ca ,,tinator de calcai”, sau ,,inselator”, vezi comentariul pentru cap. 25,26.

Ci Israel. O combinatie a lui yisra[h], ,,se lupta” sau ,,carmuieste” de la sarah, ,,a (se) lupta”, sau ,,a carmui” si ’El, ,,Dumnezeu”. Fara insotirea interpretarii data de Dumnezeu Insusi, numele ar putea fi tradus ,,Dumnezeu Se lupta”, sau ,,Domnul carmuieste”. Insa semnificatia asa cum a fost intentionata si data de Dumnezeu este ,,el se lupta cu Dumnezeu”, sau ,,el biruie asupra lui Dumnezeu”, sau ,,el carmuieste cu Dumnezeu”.

Numele onorat de ,,Israel” trebuia sa aminteasca, de aici inainte, de aceasta noapte de lupta. Aplicat la urmasii lui Iacov, el presupunea transformarea caracterului pe care Dumnezeu o cauta in ei si rolul lor distinct de a carmui cu Dumnezeu. Numele a fost transmis mai intai descendentilor lui literali si mai tarziu urmasilor lui spirituali care, de asemenea, trebuiau sa fie biruitori asa cum fusese el (Ioan 1,47; Romani 9,6).

Luptat cu Dumnezeu si cu oameni. Literal, ,,luptat [saritha, de la sarah] cu Dumnezeu si cu oamenii”. Acest termen ca se refera in mod evident la lupta nocturna a lui Iacov cu Dumnezeu si la indelungatele sale lupte cu Esau si Laban. Din toate acestea, pana la urma a iesit biruitor. Acest lucru era in mod deosebit adevarat cu privire experienta lui din noaptea trecuta, din care a iesit un om nou, un biruitor asupra inselaciunii, necinstei si increderii in sine. El era un om schimbat (vezi 1 Samuel 10,6.9).



32:29 Iacov l-a intrebat: Spune-mi, Te rog, numele Tau. El a raspuns: Pentru ce Imi ceri numele? Si l-a binecuvantat acolo.

Numele tau. Probabil cunoasterea faptului ca L-a intalnit pe Domnul si a vorbit cu El fata catre fata fie ca l-a speriat pe Iacov, fie ca l-a dus la o asa exaltare personala, incat sa umbreasca mult mai importanta lectie pe care trebuia sa o invete din aceasta experienta. Binecuvantarea de plecare a Ingerului avea sa fie suficienta.



32:30 Iacov a pus locului aceluia numele Peniel (Fata lui Dumnezeu); caci, a zis el, am vazut pe Dumnezeu fata in fata, si totusi am scapat cu viata.

Peniel. Dupa cum Iacov daduse numele Betel locului unde Il vazuse pe Dumnezeu in vis (cap. 28,19) si Mahanaim locului unde i-a aparut o oaste de ingeri pe drum (cap. 32,2), acum a facut sa ramana in amintirea lui locul intalnirii lui personale cu Dumnezeu printr-un nume care inseamna ,,fata lui Dumnezeu”. Faptul ca Il vazuse pe Dumnezeu fata in fata si cu toate acestea traia, a fost intr-adevar o minune (vezi Exod 33,20; Judecatori 6,22; 13,22; Isaia 6,5).

Am scapat cu viata. Adica, ,,am fost pastrat si voi fi pastrat”. Aceste cuvinte au rasunat din credinta cea de curand gasita a lui Iacov. Orice ar putea sa i intample, cata vreme se va afla in cadrul voii lui Dumnezeu, el era increzator ca mana divina il va pazi de orice rau. Chiar lucrurile care pareau, la momentul intamplarii lor, ca sunt impotriva lui, s-au dovedit a fi providentiale (42,36). Peniel a fost punctul de cotitura al vietii lui Iacov.



32:31 Rasarea soarele cand a trecut pe langa Peniel. Insa Iacov schiopata din coapsa.

Penuel. Unii comentatori sugereaza ca Penuel fusese numele initial al locului si ca Iacov l-a schimbat prin inlocuirea unei vocale in Peniel. Totusi, mult mai probabil ca Penuel este o forma veche a aceluiasi cuvant. Numele mai apare si in Judecatori 8,8.9.17; 1 Regi 12,25 si de asemenea si intr-o lista egipteana de nume ale cetatilor palestiniene. Locul lui exact nu este in mod definitiv determinat. Unii cercetatori il identifica cu Tulul edh-Dhahab, pe Iaboc, la 7 mile est de Iordan. Altii il cauta ceva mai departe spre est.

Schiopata. Asemenea lui Pavel, care cu veacuri mai tarziu a purtat un ,,tepus” in carnea sa (2 Corinteni 12,7), Iacov a plecat de la locul supremei experiente a vietii lui purtand un semn care sa-i aminteasca de lupta si biruinta lui de acolo. Desi schiop trupeste, probabil ca pentru tot restul vietii sale, in sufletul lui descatusat, Iacov se bucura de cele mai bogate binecuvantari ale lui Dumnezeu. Orice lupta lasa urmele ei. Asemenea lui Iacov, fiecare credincios fidel, trecand prin propria experienta ,,Peniel”, se poate astepta sa poarte vreun semn care sa-i aminteasca de puternica lui lupta impotriva eului, cu tendintele si inclinatiile lui rele mostenite. Chiar si Domnul nostru Isus Hristos poarta semnele teribilei lupte prin care a trecut in timp ce era pe pamant, iar pe acestea va continua sa le poarte toata vesnicia. Ale noastre vor disparea si vor fi uitate (2 Corinteni 4,17; Isaia 65,17). In timp ce cicatricele noastre sunt rezultatul luptei impotriva eului, semnele cuielor din mainile lui Hristos sunt cauzate de lupta in favoarea noastra cu puterile intunericului.



32:32 Iata de ce, pana in ziua de azi, Israelitii nu mananca vana de la incheietura coapsei; caci Dumnezeu a lovit pe Iacov la incheietura coapsei in vana.

Vana de la incheietura. Semnificatia cuvantului ebraic tradus ,,shrank” (engleza) este necunoscut. Redarea din KJV se intemeiaza pe LXX, enarkesen, ,,slabise”, ,,amortise” sau ,,a se disloca”. Poate ca ar fi trebuit tradus ,,sold”, citindu-se in expresie ,,vana soldului”. Evreii moderni se abtin sa manance tendonul lui Ahile de la animalele folosite ca hrana, dar cum s-a ajuns sa se identifice aceasta parte a anatomiei lui Iacov cu ,,vana” care ,,se strangea” este nesigur. Desi nu este amintit in alta parte a Vechiului Testament, Talmudul iudaic considera in mod categoric acest obicei ca o lege a carei incalcare trebuie sa fie pedepsita cu mai multe lovituri de nuiele (Tract Cholin, Mishna, 7). Din moment ce evreii din vechime nu au deosebit in mod clar ce trebuia sa se inteleaga prin ,,vana”, astazi se intelege ca se aplica la cordonul interior si nervul partii posterioare a animalelor ucise pentru hrana.

Relatarea versetelor 24-32 cuprinde trei puncte de interes special pentru orice iudeu. Ea explica de ce se numeste el israelit si urmareste acest nume pana la un stramos indepartat care s-a luptat cu Dumnezeu pentru a-l putea obtine. Ea arata cu interes spre un sat, de altfel neinsemnat, Peniel, unde a avut loc evenimentul. In sfarsit, ea explica originea obiceiului de a nu manca vana indicata, ci mai degraba de a o privi cu teama respectuoasa.

Comentariile lui Ellen G. White

1-32 PP 195-203; SR 92-99

2 PP 195; SR 92

4-7 PP 196

6,7 SR 92

8-12 SR 93

9-11 PP 196

10 SR 97

18,19 PP 196

23 GC 616

24 EW 284; GC 157, 616; MB 25; SR 407

24,25 PP 197; SR 94

24-28 COL 175; PP 208

25 GC 617; MB 25, 97, 206

26 CSW 116; CT 498; DA 198; FE 232; GC 157, 617, 620; GW 255; MB 25, 206; MM 203; PP 197, 202; Te 243; 1T 144, 151; 4T 444, 537

26-28 SR 95

28 FE 232; GC 617; MB 207; PP 198; 4T 528

28,29 Ed 147

29,30 SR 95

30 DA 107; GC 622; 4T 444

31 MB 97


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: