English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 31


31:1 Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, care ziceau: Iacov a luat tot ce era al tatalui nostru, si cu averea tatalui nostru si-a agonisit el toata bogatia aceasta.

Vorbele fiilor lui Laban. Pretentia fiilor lui Laban este evident exagerata, deoarece cand l-a parasit Iacov, Laban mai avea inca turme (v.19). Fiii lui Laban au insinuat ca Iacov si-a asigurat bogatia prin frauda, desi nu l-au acuzat pe fata de aceasta nelegiuire. Ei nu puteau sa dovedeasca faptul ca el calcase in vreun fel prevederile invoielii cu tatal lor, desi erau siguri ca el trebuie sa fi facut asa.



31:2 Iacov s-a uitat si la fata lui Laban; si iata ca ea nu mai era ca inainte.

Fata lui Laban. Ceea ce Iacov a auzit era confirmat de ce a observat in atitudinea lui Laban. Ca rezultat al faptului ca Laban nu parea sa impiedice catusi de putin rapida crestere a bogatiei lui Iacov, chiar pretentia de prietenie care marcase relatia lor in trecut acum se schimbase in antagonism evident. In providenta lui Dumnezeu, atitudinea lui Laban a devenit un mijloc de realizare a intoarcerii lui Iacov in tara sa natala. Convingerea lui Iacov ca sosise momentul sa se intoarca in tara parintilor lui a fost confirmata de o solie directa de la Dumnezeu.



31:3 Atunci Domnul a zis lui Iacov: Intoarce-te in tara parintilor tai si in locul tau de nastere; si Eu voi fi cu tine.

Verset ce nu a fost comentat.

31:4 Iacov a trimis de a chemat pe Rahela si pe Lea, la camp la turma lui.

A chemat pe Rahela si pe Lea. Fiind la o oarecare departare de casa cu turmele, Iacov a chemat sotiile lui la camp pentru o si mai mare tainuire a planului plecarii lor. Daca acest lucru ar fi fost facut acasa, membrii familiei lui Laban ar fi putut sa auda convorbirile lor si le-ar fi raportat lui Laban din timp pentru a cere socoteala si a impiedica plecare lor. In ciuda tuturor precautiilor lor, stirea a ajuns la Laban a treia zi (v.19, 22). Se pare ca avusese loc o schimbare in pazirea turmelor si cirezilor, deoarece Iacov avea acum in grija sa turmele proprii (vezi cap. 30,35-36,) sau cel putin avea acces la ele. Probabil, datorita absentei lui Laban, care isi tundea oile, plecarea lui Iacov a fost posibila cu toata averea sa, eveniment altfel nu putea sa fie posibil (v.1, 29). Poate ca Iacov isi tundea tot in acelasi timp propriile oi si a trimis dupa sotiile lui si toate lucrurile lor pentru a ridica cortul la fata locului sub pretextul serbarilor care erau tinute de obicei la astfel de ocazii. In felul acesta, el a pregatit calea plecarii care nu avea sa trezeasca suspiciune anticipata.



31:5 El le-a zis: Dupa fata tatalui vostru, vad bine ca el nu mai este ca inainte; dar Dumnezeul tatalui meu a fost cu mine.

Verset ce nu a fost comentat.

31:6 Voi insiva stiti ca am slujit tatalui vostru cu toata puterea mea.

Verset ce nu a fost comentat.

31:7 Si tatal vostru m-a inselat: de zece ori mi-a schimbat simbria; dar Dumnezeu nu i-a ingaduit sa ma pagubeasca.

Mi-a schimbat simbria. ,,Zece” poate sa nu se inteleaga literal. S-a folosit doar ca un numar rotund spre a explica schimbarea foarte frecventa ca si cum am spune ,,de o duzina de ori” (compara cu Daniel 1,20). Dupa cate se pare, Laban a facut incercari repetate de a ingradi invoiala initiala prin schimbarea prevederilor ei. Faptul ca Iacov a trecut sub tacere propria strategie si a atribuit binecuvantarilor lui Dumnezeu tot ce a obtinut prin viclesug, inseamna constienta ca mijloacele folosite nu erau intru totul cinstite.



31:8 Ci cand zicea el: Mieii pestriti sa fie simbria ta, toate oile faceau miei pestriti. Si cand zicea: Mieii baltati sa fie simbria ta, toate oile faceau miei baltati.

Verset ce nu a fost comentat.

31:9 Dumnezeu a luat astfel toata turma tatalui vostru, si mi-a dat-o mie.

Dumnezeu a luat. Probabil ca Iacov isi dadea seama ca daca nu ar fi fost voia lui Dumnezeu sa-l binecuvanteze, propriile eforturi nu ar fi reusit. De aceea, si nu fara motiv, a considerat ca este drept sa atribuie cresterea averii sale binevoitoarei purtari de grija a lui Dumnezeu. Este cert ca nu a considerat propriile procedee si binecuvantarea lui Dumnezeu ca excluzandu-se in mod reciproc.



31:10 Pe vremea cand se infierbantau oile, eu am ridicat ochii, si am vazut in vis ca tapii si berbecii care sareau pe capre si pe oi, erau baltati, pestriti si seini.

Verset ce nu a fost comentat.

31:11 Si Ingerul lui Dumnezeu mi-a zis in vis: Iacove! Iata-ma, am raspuns eu.

Mi-a vorbit in vis. Nu se stie sigur daca acest vis a avut loc deosebit de revelatia scurta din v.3, sau daca este un raport mai clar al acelei comunicari divine. Unii comentatori sugereaza ca el a venit chiar la inceputul perioadei de slujire de sase ani a lui Iacov. Unii considera ca acesta a fost numai un vis obisnuit, pe care Iacov l-a pus in legatura cu cel avut la Betel, si acum l-a redat spre a le impresiona pe sotiile lui. Acest punct de vedere nu este de retinut din cauza acuratetei informatiei descoperite in el, informatie care este contrara cu propria credinta superstitioasa a lui Iacov (vezi comentariul pentru cap. 30,37-42).



31:12 El a zis: Ridica ochii, si priveste: toti tapii si berbecii, care sar pe capre si pe oi, sunt baltati, pestriti si seini; caci am vazut tot ce ti-a facut Laban.

Verset ce nu a fost comentat.

31:13 Eu sunt Dumnezeul din Betel, unde ai uns un stalp de aducere aminte, unde Mi-ai facut o juruinta. Acum, scoala-te, iesi din tara aceasta, si intoarce-te in tara ta de nastere.

Verset ce nu a fost comentat.

31:14 Rahela si Lea au raspuns, si i-au zis: Mai avem noi oare parte si mostenire in casa tatalui nostru?

Rahela si Lea au raspuns. Faptul ca cele doua surori erau in acord perfect cu privire la purtarea tatalui lor, in ciuda geloziei lor reciproce, este o dovada clara a validitatii plangerilor lor. Cruzimea lui Laban si lacomia lui nesatula au fost in mod evident pronuntate, incat a starnit pana la urma chiar si protestul fiicelor lui. Ele s-au plans ca, in ciuda faptului de a fi nascute libere, in calitate de copii legitimi, nu li se daduse nici o mostenire si fusesera vandute ca niste sclave. Dupa cate se pare, toata averea lui Laban fusese transferata fiilor lui, deoarece fiicele lui nu au primit nimic din ea.



31:15 Nu suntem noi oare privite de el ca niste straine, fiindca ne-a vandut, si ne-a mancat si banii?

Verset ce nu a fost comentat.

31:16 Toata bogatia, pe care a luat-o Dumnezeu de la tatal nostru, este a noastra, si a copiilor nostri. Fa acum tot ce ti-a spus Dumnezeu.

Toata bogatia. In remarcabila prosperitate a sotului lor, Rahela si Lea au recunoscut mana lui Dumnezeu. Oricat de regretabila poate fi instrainarea lor de tatal lor, severitatea si calicia lui au facut ca o astfel de reactie sa fie de inteles, daca nu inevitabila. Pe de alta parte, ele se simteau legate de sotul lor, tatal copiilor lor intr-o legatura stransa si tandra. Viata si soarta lor se identificau, acum, intru totul cu a lui. Este pentru prima data cand cele doua surori s-au prezentat cu o parere unita. Faptul ca Rahela devenise numai de curand mama a primului ei fiu poate sa fi slabit tensiunea si gelozia care existase intre ele in timpul primilor ani ai vietii lor de casatorie.



31:17 Iacov s-a sculat, si a pus pe copiii si nevestele sale calare pe camile.

Verset ce nu a fost comentat.

31:18 Si-a luat toata turma si toate averile pe care le avea: turma, pe care o agonisise in Padan-Aram; si a plecat la tatal sau Isaac, in tara Canaan.

Verset ce nu a fost comentat.

31:19 Pe cand Laban se dusese sa-si tunda oile, Rahela a furat idolii tatalui sau;

Laban se dusese sa-si tunda oile. Traducerea RSV ,,se dusese” este de preferat aceleia a KJV ,,s-a dus”, pentru ca probabil Laban plecase de acasa, inainte ca Iacov sa le fi chemat pe sotiile sale la camp, si nu dupa hotararea lor de a pleca din Haran. Faptul ca Rahela a putut sa fure idolii tatalui ei sugereaza absenta lui Laban de acasa in momentul plecarii ei. Iacov stia ca socrul sau avea sa fie retinut mai multe zile de sarcina tunsorii oilor lui si de festivitatile obisnuite in legatura cu aceasta (vezi 1 Samuel 25,4.11; 2 Samuel 13,23), la care adesea erau invitati prietenii. Nu este cert daca fusese invitat si Iacov, sau daca el a refuzat in mod politicos invitatia lui Laban, datorita neintelegerii care exista intre ei. Dar aceasta i-a oferit o excelenta ocazie de a fugi nestingherit.

Rahela a furat idolii. Acesti ,,idoli”, terafimi (vezi Judecatori 17,5; 18,14, etc.), erau de obicei mici figurine de oameni (v.34), alteori mai mari, adesea facute din lemn (1 Samuel 19,13.16). Sapaturi din Orientul Apropiat au adus la lumina un numar mare de terafimi, facuti din lemn, lut si metale pretioase. Unii reprezinta zei barbati, dar majoritatea sunt figurine de zeitati feminine in lungime de 5-8 cm. Ei se foloseau ca zei ai familiei, sau erau purtati pe corp ca vraja protectoare. Deoarece cei mai multi dintre ei reprezinta zeitati goale ale caror semne sexuale sunt accentuate, se credea, probabil, ca ele promoveaza fertilitatea. Acesta poate fi motivul pentru care Rahela i-a iubit in mod deosebit. Textele cuneiforme de la Nuzi din Mesopotamia au scos la iveala ca zeii de familie erau mosteniti de fiii adoptiv,i numai daca la moartea tatalui nu erau de fata nici unul dintre fiii adevarati. Daca un om avea fii, zeii lui nu puteau trece la fiicele lui. De aceea, Rahela nu avea nici un drept la zeii de familie ai tatalui ei, dupa cum Iacov a recunoscut pe fata (Geneza 31,32). Oricare ar fi fost motivul furtului Rahelei, el dovedeste ca credinta ei in Dumnezeul lui Iacov (cap. 30,8.9.23) era numai superficiala si ca ea mai era inca atasata de religia tatalui ei. Vechea traditie iudaica ca ea a luat idolii din casa tatalui ei spre a-l impiedica sa le mai slujeasca cu greu merita sa fie luata in considerare.



31:20 si Iacov a inselat pe Laban, Arameul, caci nu l-a instiintat de fuga sa.

Iacov a inselat. Literal ,,el a inselat inima lui Laban arameul”, sau ,,el a pacalit pe Laban” (RSV). Pentru expresia ,,Sirianul” insemnand ,,arameul” vezi comentariul pentru cap. 25,20.



31:21 A fugit astfel cu tot ce avea; s-a sculat, a trecut Raul (Eufrat), si s-a indreptat spre muntele Galaad.

A trecut raul. Eufratul, renumitul rau al timpurilor biblice (1 Regi 4,21; Ezra 4,10.16). Cum a reusit Iacov sa traverseze Eufratul cu turmele sale, mai ales primavara, nu se stie (Geneza 31,19). Exista, desigur, vaduri in diferite locuri de-a lungul raului in aceasta imprejurime. Destinatia cea mai apropiata a lui Iacov a fost Galed, regiune muntoasa de la sud de raul Exista, desigur, vaduri in diferite locuri de-a lungul raului in aceasta imprejurime. Destinatia cea mai apropiata a lui Iacov a fost Galed, regiune muntoasa de la sud de raul Yarmuk. Galed este amintit aici tinand seama de faptul ca Laban l-a ajuns acolo. Numele Galed i-a fost dat de Iacov cu aceasta ocazie (v.47). Vechiul nume este necunoscut.



31:22 A treia zi, au dat de veste lui Laban ca Iacov a fugit.

Verset ce nu a fost comentat.

31:23 Laban a luat cu el pe fratii sai, l-a urmarit cale de sapte zile, si l-a ajuns la muntele Galaad.

L-a urmarit. Deoarece, dupa doua sau trei zile, Laban a aflat de fuga lui Iacov (v.22) si l-a ajuns dupa o urmarire de sapte zile, rezulta ca cei doi s-au intalnit la noua sau zece zile dupa plecarea lui Iacov din imprejurimile Haranului. Muntii din Galed se afla la peste 275 de mile (442 km) de Haran, distanta care poate fi strabatuta de camile iuti in sapte zile, timpul necesar pentru Laban. Ar fi fost imposibil sa mane turmele si cirezile o asa distanta in acel interval de timp, deoarece nu puteau parcurge mai multe decat 9 sau 10 mile pe zi. Dupa cate se pare, Laban nu l-a urmat pe fugar indata ce a aflat de fuga lui. El stia ca Iacov nu putea inainta decat incet (cap. 33,13-14) si ca din cauza aceasta nu avea nevoie sa se grabeasca. Deoarece Rahela luase idolii familiei tatalui ei, plecarea ei trebuie sa fi fost din Haran, unde se afla casa tatalui ei (cap. 29,4.5). Faptul ca Laban stia ca i se furasera idolii sugereaza ideea ca el trebuie sa se fi intors acasa inainte de a-l urmari pe Iacov. Poate ca a terminat tunsul oilor lui, a incheiat festivitatile care il insoteau si a aranjat paza turmelor pe care le parasise Iacov inainte de plecarea din Haran. Timpul care a trecut intre stirea despre fuga lui Iacov si plecarea lui este foarte cu putinta sa fi fost de 30 de zile sau mai mult.



31:24 Dar Dumnezeu S-a aratat noaptea in vis lui Laban, Arameul, si i-a zis: Fereste-te sa spui o vorba rea lui Iacov!

Dumnezeu s-a aratat... lui Laban. In felul cel mai neasteptat, ,,Dumnezeu a implinit fagaduinta facuta lui Iacov cu 20 de ani mai inainte (cap. 28,15.20.21). Este neobisnuit ca Dumnezeu sa Se fi descoperit unui idolatru intr-un astfel de vis. Laban, care facuse cunostinta cu religia lui Avraam prin bunicul sau Nahor, prin Eliezer, servul lui Avraam (cap. 24,31.50) si, mult mai recent, prin indelungata asociere cu propriul nepot, L-a recunoscut pe adevaratul Dumnezeu in cel care i-a vorbit in visul lui cu o noapte mai inainte de a ajunge la Iacov (v.29).

O vorba rea. Aceasta expresie, literal ,,de la bine la rau” este proverbiala (Geneza 24,50; 2 Samuel 13,22). Laban nu trebuia sa-l oblige pe Iacov sa se intoarca, nici prin forta, nici prin vreo tentatie atragatoare.



31:25 Laban a ajuns dar pe Iacov. Iacov isi intinsese cortul pe munte; Laban si-a intins si el cortul cu fratii lui, pe muntele Galaad.

Verset ce nu a fost comentat.

31:26 Atunci Laban a zis lui Iacov: Ce-ai facut? Pentru ce m-ai inselat, si mi-ai luat fetele ca pe niste roabe luate cu sabia?

Verset ce nu a fost comentat.

31:27 Pentru ce ai fugit pe ascuns, m-ai inselat, si nu mi-ai dat de stire? Te-as fi lasat sa pleci in mijlocul veseliei si al cantecelor, in sunet de timpane si alauta.

Pentru ce ai fugit. Ajungandu-l pe Iacov, Laban a jucat rolul unui tata bland, dar grav insultat si adanc ranit. N-a inteles Iacov cat de usor putea Laban sa-l oblige sa se intoarca in Haran?

Faptul ca Laban vorbea cu el la modul general, in loc sa-l trateze asa cum probabil ca merita, Iacov il atribuia exclusiv interventiei Dumnezeului parintilor lui cu o noapte inainte. De ce trebuia ca dorinta infocata a lui Iacov de a se intoarce la tatal sau sa-l duca sa fure idolii socrului sau? Aceasta a fost singura plangere legitima a lui Laban, o sulita ascutita, tintita sa loveasca tare si bine. Poate ca Iacov il indemnase pe socrul sau sa renunte la idolii lui paganesti, aratand ca idolii nu erau decat un fals, si sa primeasca adevarata religie. Acum, se parea ca el insusi trebuie sa fi castigat incredere in idolii casei lui Laban, nefiind dispus sa paraseasca Haranul fara ei! Era aceasta josnica fapta de furt compatibila cu ce pretinsese el a crede timp de 20 de ani.



31:28 Nu mi-ai ingaduit nici macar sa-mi sarut nepotii si fetele! Ca un nebun ai lucrat.

Verset ce nu a fost comentat.

31:29 Mana mea este destul de tare ca sa va fac rau; dar Dumnezeul tatalui vostru mi-a zis in noaptea trecuta: Fereste-te sa spui o vorba rea lui Iacov!

Verset ce nu a fost comentat.

31:30 Dar acum, o data ce ai plecat, pentru ca te topesti de dor dupa casa tatalui tau, de ce mi-ai furat dumnezeii mei?

Verset ce nu a fost comentat.

31:31 Drept raspuns, Iacov a zis lui Laban: Am fugit, fiindca mi-era frica, gandindu-ma ca poate imi vei lua inapoi fetele tale.

Verset ce nu a fost comentat.

31:32 Dar sa piara acela la care iti vei gasi dumnezeii tai! In fata fratilor nostri, cerceteaza si vezi ce-i la mine din ale tale, si ia-ti-l. Iacov nu stia ca Rahela ii furase.

Sa piara. In apararea grabnicei si tainicei lui plecari Iacov a invocat ca scuza teama, o marturisire sincera si cinstita. Cat despre acuzatia de furt, Iacov s-a supus prevederilor legii Mesopotamiei. Aceasta prevedea pedeapsa cu moartea pentru anumite feluri de furt, cuprinzandu-l si pe acela al obiectelor sfinte (Codul lui Hammurabi, sec. 6).

In fata fratilor nostri. Aceasta era o referire la rudele lui Laban (v.23), fratii lui Iacov prin casatorie.



31:33 Laban a intrat in cortul lui Iacov, in cortul Leii, in cortul celor doua roabe, si n-a gasit nimic. A iesit din cortul Leii, si a intrat in cortul Rahelii.

In cortul celor doua roabe. Acest text ingaduie sa se arunce o privire interesanta asupra obiceiului vremii, datorita caruia nu numai sotii si sotiile, ci fiecare femeie individuala si concubina avea un cort separat.



31:34 Rahela luase idolii, ii pusese sub samarul camilei, si sezuse deasupra. Laban a scotocit tot cortul, dar n-a gasit nimic.

Samarul camilei. A judeca dupa corespondentul lui modern, probabil ca era facut din papura impletita si se asemana cu un cos sau leagan. Pe fund se aplica un covoras si era aparat de vant, ploaie si soare cu ajutorul unui acoperis si perdele. Lumina patrundea prin deschizaturi laterale. Acoperindu-si furtul cu rafinament si inselaciune, Rahela s-a dovedit a fi o adevarata fiica a lui Laban. Cat de putin se imprimase religia sotului ei in caracterul ei! La drept vorbind, desigur, ca el insusi cu greu putea sa fie un model de virtute.



31:35 Ea a zis tatalui sau: Domnul meu, sa nu te superi daca nu ma pot scula inaintea ta; caci mi-a venit randuiala femeilor. A cautat peste tot, dar n-a gasit idolii.

Nu ma pot scula. Obiceiul oriental si politetea cereau copiilor de orice rang si varsta sa se ridice in prezenta parintilor lor (Levitic 19,32; 1 Regi 2,19). De aceea, scuza Rahelei era cu greu justificata.

Randuiala femeilor. O parafrazare pentru menstruatie (compara cu cap. 18,11), care sub legislatia mozaica de mai tarziu atragea necuratie ceremoniala (Levitic 15,19). Faptul ca aceasta regula speciala era in vigoare inainte de legea mozaica, cel putin printre aramei, se poate deduce din acest pasaj. Faptul ca Laban nu i-a pretins Rahelei sa se ridice in picioare, incat el sa poata cerceta ,,echipamentul camilei”, poate ca s-a datorat temerii de pangarire.

Nu a gasit idolii. Repetata de trei ori, aceasta expresie scoate in evidenta amanuntita cercetare a lui Laban si succesul Rahelei de a scunde obiectele furate.



31:36 Iacov s-a maniat, si a certat pe Laban. A luat din nou cuvantul, si i-a zis: Care este nelegiuirea mea si care este pacatul meu, de ma urmaresti cu atata inversunare?

Iacov s-a maniat. Laban stia ca idolii familiei sale au disparut o data cu plecarea lui Iacov, de aceasta el era sigur. In ciuda visului din noaptea trecuta, se poate ca el urzea inca intrigi spre a-l pune pe Iacov in defensiva. Acesta din urma cazuse de bunavoie de acord sa-l predea lui Laban pe oricare ar fi fost gasit vinovat (v.32). Poate ca Laban spera sa arunce asupra lui raspunderea faptei, direct sau indirect, sa forteze situatia si daca putea prin aceasta sa mai asigure intoarcerea lui Iacov. Se pare ca Laban isi dadea seama ca vina din partea lui Iacov ar fi indepartat de la el mana ocrotitoare a lui Dumnezeu. O data cu prabusirea completa a invinuirilor lui Laban, Iacov ne mai fiind in defensiva, forteaza acum cauza sa impotriva unui Laban blajin si supus. Slujirea lui la Laban a fost in afara oricarei critici, fapt pe care nici chiar Laban nu a indraznit sa-l nege (v.43).



31:37 Mi-ai scormonit toate lucrurile, si ce ai gasit din lucrurile din casa ta? Scoate-le aici inaintea fratilor mei si fratilor tai, ca sa judece ei intre noi amandoi!

Verset ce nu a fost comentat.

31:38 Iata, am stat la tine doua zeci de ani; oile si caprele nu ti s-au starpit, si n-am mancat berbeci din turma ta.

Verset ce nu a fost comentat.

31:39 Nu ti-am adus acasa vite sfasiate de fiare: eu insumi te-am despagubit pentru ele; imi cereai inapoi ce mi se fura ziua, sau ce mi se fura noaptea.

Imi cereai inapoi. Iacov avea un motiv legal sa se planga impotriva lui Laban, pentru ca i-a pus in sarcina animalele pierdute din cauza fiarelor salbatice sau hotilor. Aceasta practica era contrara vechilor legiuiri din Mesopotamia, pentru ca asa cum arata Codul lui Hammurabi (sec. 267), un pastor trebuia sa plateasca numai acele pierderi care se datorau propriei neglijente.



31:40 Ziua ma topeam de caldura, iar noaptea ma prapadeam de frig, si-mi fugea somnul de pe ochi.

Verset ce nu a fost comentat.

31:41 Iata, douazeci de ani am stat in casa ta, ti-am slujit patrusprezece ani pentru cele doua fete ale tale, si sase ani pentru turma ta, si de zece ori mi-ai schimbat simbria.

Verset ce nu a fost comentat.

31:42 Daca n-as fi avut cu mine pe Dumnezeul tatalui meu, pe Dumnezeul lui Avraam, pe Acela de care se teme Isaac, mi-ai fi dat drumul acum cu mainile goale. Dar Dumnezeu a vazut suferinta mea si osteneala mainilor mele, si ieri noapte a rostit judecata.

De care se teme Isaac. Apare ciudat faptul ca Iacov a mentionat aceasta ca adaos la ,,Dumnezeul lui Avraam”, deoarece dupa cate se pare amandoua expresiile se refera la aceeasi Persoana. Probabil ca acest lucru s-a datorat faptului ca experienta religioasa a lui Avraam nu era in realitate asa de aproape de el ca aceea a tatalui sau Isaac. Avraam murise de mult, in timp ce Isaac mai traia si practica ,,temerea” de Dumnezeu. Se pare ca aici cuvantul ,,temere” este folosit ca un alt nume pentru Iehova, si ar trebui redat ,,Temere” ca si in RSV. Folosirea acestei expresii aici si in versetul 53 sugereaza adanca impresie facuta asupra lui Iacov de devotiunea cu care Isaac practica religia sa.

Ieri noapte a rostit judecata. Iacov i-a atras atentia ca prin avertizarea data lui Laban in visul din noaptea trecuta, Dumnezeu pronuntase deja sentinta asupra chestiunii in discutie dintre ei. Cu toate ca el nu a spus asa, Iacov poate ca a inteles interventia divina in favoarea lui, aprobarea lui Dumnezeu pentru tot ce el facuse spre a-si inmulti averile. Poate ca el s-a gandit ca, deoarece nu a facut decat sa intampine siretenia cu siretenie si inselatoria cu inselatorie, Laban nu avea dreptul sa-l pedepseasca, sau sa astepte despagubiri. Atenuarea comportamentului lui Iacov se poate gasi in tratamentul neomenos al socrului sau, dar faptul ca Dumnezeu l-a ocrotit impotriva razbunarii, nu justifica felul in care el a procedat (Proverbe 20,22; Romani 12,17; 1 Tesaloniceni 5,15.



31:43 Drept raspuns, Laban a zis lui Iacov: Fiicele acestea sunt fiicele mele, copiii acestia sunt copiii mei, turma aceasta este turma mea, si tot ce vezi este al meu. Si ce pot face eu azi pentru fiicele mele, sau pentru copiii lor, pe care i-au nascut?

Copiii acestia. Laban a recunoscut in mod tacit adevarul cuvintelor lui Iacov si a recunoscut ca el nu avea un bun temei pentru a se plange. El nu a putut face altceva decat sa accepte situatia existenta si despartirea inevitabila ca urmare a acesteia. Totusi, spiritul sau ingamfat a mai izbucnit

o data cand a pretins toate averile lui Iacov. Pentru cei 20 de ani de munca harnica ai lui Iacov, de pe buzele lui Laban nu a iesit nici un cuvant de consideratie sau de apreciere. In loc de aceasta, el si-a insusit rolul unui binefacator cu inima larga si nobila, care niciodata nu se va gandi sa-si trateze proprii lui copii cu mai putin decat marinimie.



31:44 Vino, sa facem amandoi un legamant, si legamantul acesta sa slujeasca de marturie intre mine si tine!

Sa facem... un legamant. Cu aceasta dispozitie sufleteasca, Laban a propus un tratat formal de prietenie. Acesta a putut fi sugerat si de teama ca Iacov putea sa se impace cu Esau si sa se intoarca sa-si ia revansa (v.52). Nu este necesar sa presupunem impreuna cu unii comentatori ca

v.4 nu este complet in forma lui actuala si ca inainte de ,,acesta” se gasea marturia propusa sau Dumnezeu a carui prezenta era presupusa. ,,Acesta” se poate referi tot atat de bine la ,,legamantul”, intocmit – cum se obisnuia in Mesopotamia – in forma unei placi comemorative cuneiforme, pecetluita si semnata de cele doua parti si de rudele lor.



31:45 Iacov a luat o piatra, si a pus-o ca stalp de aducere aminte.

Stalp. Iacov si-a aratat consimtamantul lui la propunerea lui Laban, procedand de indata la ridicarea unei pietre de aducere aminte asemanatoare aceleia de la Betel (cap. 28,18). Amandoua grupurile s-au unit la adunarea de pietre pentru a fi folosite ca masa pentru pranzul legamantului.



31:46 Iacov a zis fratilor sai: Strangeti pietre. Ei au strans pietre, si au facut o movila; si au mancat acolo pe movila.

Verset ce nu a fost comentat.

31:47 Laban a numit-o Iegar-Sahaduta (Movila marturiei), si Iacov a numit-o Galed (Movila marturiei).

Iacov a numit-o Galed. Amandoua numele, unul in aramaica si altul in ebraica au practic acelasi semnificatie, o ,,movila a marturiei”. Faptul ca cele mai vechi inscriptii aramaice nebiblice nu ajung inapoi pana pe vremea lui Iacov, ci dateaza dintr-o perioada mai tarzie, nu dovedeste inexistenta limbii aramaice in secolul al XVII-lea i.Hr. Cele mai vechi dovezi nebiblice pentru existenta unei astfel de limbi consta din anumite cuvinte aramaice gasite in tablitele alfabetice cuneiforme din vechiul Ugarit in Siria, datand din secolul al XV-lea i.Hr. De aceea, Biblia noastra contine cea mai veche dovada cunoscuta a cuvintelor aramaice. Fiecare dintre cei doi barbati a dat acestui monument un nume in limba proprie, cele doua fiind identice in semnificatie. Deoarece mai tarziu regiunea a devenit o posesiune a lui Israel, i-a fost dat numele ebraic Galed (Galaad)! Aceasta nu cuprinde numai imprejurimile muntelui Galaad, ci toata partea muntoasa a tarii de sus la est de Iordan dintre raurile Yarmuk si Iaboc.



31:48 Laban a zis: Movila aceasta sa slujeasca azi de marturie intre mine si tine! De aceea i-au pus numele Galed.

Verset ce nu a fost comentat.

31:49 Se mai numeste si Mitpa (Veghere), pentru ca Laban a zis: Domnul sa vegheze asupra mea si asupra ta, cand ne vom pierde din vedere unul pe altul.

Mitpa. Locul a mai primit si o alta denumire, Mitpa, insemnand ,,cetate de veghere”. El a devenit ceva mai tarziu locul unei cetati care isi trage numele ,,stalpul de marturie” ridicat de Laban si rudele sale (Judecatori 10,17; 11,11.29.34). Aceasta cetate a fost pentru un timp resedinta judecatorului Iefta (Judecatori 11,34).

Domnul sa vegheze. Faptul ca Laban L-a chemat pe Iehova, veghetorul ceresc, sa le ocroteasca pe fiicele lui, nu dovedeste ca el L-a acceptat pe Iehova ca reprezentant al drepturilor sale. In conceptia lui tribala despre divinitate, Laban era dispus sa admita puterea Dumnezeului lui Iacov, cel putin in Canaan, daca nu in Haran. Ce putea face altceva, mai ales dupa visul din noaptea trecuta? Se mai poate ca el sa fi spus lucrul acesta cu gandul ca numai Iehova putea sa lege constiinta lui Iacov.



31:50 Daca vei asupri pe fetele mele, si daca vei mai lua si alte neveste afara de fetele mele, ia bine seama ca nu un om va fi cu noi, ci Dumnezeu va fi martor intre mine si tine.

Daca vei asupri. In ciuda predispozitiilor sale egoiste, instinctul patern al lui Laban l-a facut gelos pentru binele fiicelor lui si grijuliu cu privire la viitorul lor. Lucrul acesta pare putin cam ciudat in lumina propriei purtari (v.15); Laban el insusi fusese cauza starii de poligam a lui Iacov. Dar acestea, ca sa spunem asa, erau toate in sanul familiei. Iar daca Iacov avea sa-si ia alte neveste, afectiunea si mostenirea care ar fi putut reveni fiicelor sale si copiilor lor ar fi astfel micsorate. Laban a ramas materialist pana la capat.



31:51 Laban a zis lui Iacov: Iata movila aceasta, si iata stalpul acesta, pe care l-am ridicat intre mine si tine.

Movila aceasta. Daca vreunul dintre ei avea sa se razbune in viitor asupra celuilalt, acest monument avea sa fie martorul pactului lor de prietenie. Dupa cum in aceasta ocazie intentia ostila a fost infranta, tot asa si in viitor, aducerea aminte a evenimentelor trebuia sa impiedice orice expeditie de represalii posibila. Din punctul de vedere al lui Laban, el facea un mare sacrificiu, ingaduindu-i lui Iacov sa scape nevatamat, pentru ca rapida crestere a bogatiei si puterii lui Iacov, impreuna cu o posibila impacare cu Esau, intuneca intr-adevar orice posibilitate a lui Laban de a-l birui pe Iacov in viitor.



31:52 Movila aceasta sa fie martora si stalpul acesta sa fie martor ca nici eu nu voi trece la tine peste movila aceasta, si nici tu nu vei trece la mine peste movila aceasta si peste stalpul acesta, ca sa ne facem rau.

Verset ce nu a fost comentat.

31:53 Dumnezeul lui Avraam si al lui Nahor, Dumnezeul tatalui lor sa judece intre noi. Iacov a jurat pe Acela de care se temea Isaac.

Dumnezeul tatalui lor. Se cunoaste din Iosua 24,2 si din existenta idolilor in casa lui Laban (Geneza 31,30, 35), ca rudele lui Avraam din Mesopotamia se inchinau la alti dumnezei. Aceasta ar putea sa para ca ,,Dumnezeul lui Nahor” nu putea fi Iehova. Insa se stie, de asemenea, ca Nahor ,,nutrea cunostinta si inchinarea la adevaratul Dumnezeu” (PP 171) alaturi de idolatria sa. Verbul ,,judece” este la plural, temei aparent al punctului de vedere ca Laban vorbea despre doi dumnezei diferiti. Cu toate acestea LXX, Pesita si Vulgata redau ,,judece” la singular, recunoscand pe Dumnezeul lui Avraam si pe Dumnezeul lui Nahor ca fiind unul si acelasi. S-ar parea ca Laban incerca sa realizeze unirea dintre el si Iacov, acum cand despartirea era inevitabila, atragand atentia ca bunicii lor, Avraam si Nahor si Terah, strabunicul lor se inchinasera la acelasi Dumnezeu.

De care se temea Isaac. Vezi comentariul pentru v.42. Se poate ca Moise sa fi adaugat aceasta expresie pentru a arata clar ca Iacov a ,,jurat” pe Iehova, si nu pe vreunul din dumnezeii lui Nahor.



31:54 Iacov a adus o jertfa pe munte, si a poftit pe fratii lui sa manance; ei au mancat, si au ramas toata noaptea pe munte.

Iacov a adus o jertfa. Se pare ca numai Iacov a participat la ritualurile de jertfa pe care le-a considerat esentiale pentru ratificarea legamantului. Laban nu a fost decat un observator, insa a luat parte din nou la ospatul ceremonial pregatit de Iacov.



31:55 Laban s-a sculat dis-de-dimineata, si-a sarutat nepotii si fetele, si i-a binecuvantat. Apoi a plecat si s-a intors la locuinta lui.

Si-a sarutat nepotii si fetele. Luandu-si ultimul sau ramas bun nu rezulta ca Laban l-a sarutat si pe Iacov, asa cum facuse cand l-a intalnit pentru prima oara (cap. 29,13). Desi Laban si Iacov s-au despartit impacati unul cu altul, iar nu ca vrasmasi, ei nu au fost intru totul cei mai buni prieteni.

Si i-a binecuvantat. Laban, a carui fire apare ca fiind calmata ca rezultat al legamantului, sau poate al ospatului, ori a intentiei de despartire de fiicele sale, si-a exprimat simtamintele in binecuvantarea de ramas bun asupra lor. In felul acesta, Laban dispare complet din naratiunea biblica. O data cu aceasta dispare orice contact dintre familia din Canaan si rudele din Mesopotamia.

Comentariile lui Ellen G. White

1-55 PP 190-194

1,2 PP 192

1-3 SR 90

3 PP 193

4-7 SR 90

7 PP 190

15 PP 189

19-23,26,27,29 PP 193

29 SR 91

38-40 PP 190

39 SR 91

40 DA 479

41,42 SR 91

42,44 PP 193

44-46 SR 92

49,51-53 PP 194; SR 92


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: