Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 3:16


3:16 Femeii i-a zis: Voi mari foarte mult suferinta si insarcinarea ta; cu durere vei naste copii, si dorintele tale se vor tine dupa barbatul tau, iar el va stapani peste tine.

Voi mari foarte mult suferinta. Expresia ,,suferinta si insarcinarea ta” este considerata in general ca fiind forma literara in care doua expresii asemanatoare exprima aceeasi idee. Expresia ar putea fi citita astfel: ,,suferinta sarcinii tale”. Chiar la inceput omului i se daduse porunca ,,Cresteti si inmultiti-va” (Cap. 1,28). Prin urmare, conceptia fusese intentionat repetata ca o binecuvantare, nu ca un blestem. Insa intrarea pacatului insemna ca de aici inainte sarcina va fi insotita de durere.

Cu durere. Intr-adevar, durerile nasterii urmau sa fie atat de mari, incat in Scriptura ele sunt un simbol al celui mai grozav chin al trupului si al mintii (vezi Mica 4,9, 10; 1 Tesaloniceni 5,3; Ioan 16,21; Apocalipsa 12,2).

Dorintele tale se vor tinea dupa barbatul tau. Cuvantul ebraic shuq, ,,dorinta”, inseamna ,,a fugi dupa, a avea o ravna puternica dupa un lucru”, aratand cea mai puternica dorinta dupa el. Desi oprimata de barbat si chinuita de durerile nasterii, femeia va simti inca o mare dorinta dupa barbatul ei. Comentatorii sunt impartiti in opiniile lor, in ce priveste faptul ca aceasta declaratie face parte sau din pedeapsa. Se pare rezonabil sa se spuna ca aceasta ,,dorinta” a fost data pentru a usura durerile sexului feminin si pentru a lega inima sotului si sotiei tot mai strans.

El va stapani peste tine. Femeia a rupt legatura sa cu barbatul hotarata de cer. In loc sa fie un ajutor ,,potrivit” pentru el, ea a devenit seducatoarea lui. Asadar, pozitia ei de egalitate cu barbatul a fost pierduta. El urma sa stapaneasca asupra ei ca domn. Femeia este infatisata in Scriptura ca fiind ,,stapanita” de domnul ei. Printre cele mai multe popoare ne-crestine, femeia a fost supusa in decursul veacurilor la degradare si la o adevarata sclavie. Crestinismul, in ce priveste binecuvantarile Evangheliei, a asezat femeia pe aceeasi treapta cu barbatul (Galateni 3,28). Cu toate ca barbatul este capul familiei, principiile crestine il vor conduce pe barbat si pe sotia lui la o experienta de adevarata comuniune, in care fiecare este atat de devotat fericirii si bunastarii celuilalt, incat niciodata nu se va intampla ca unul din cei doi sa incerce sa ,,stapaneasca” peste celalalt (vezi Coloseni 3,18.19).