English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 26


26:1 In tara a venit o foamete, afara de foametea dintai, care fusese pe vremea lui Avraam. Isaac s-a dus la Abimelec, imparatul Filistenilor, la Gherar.

A venit o foamete. O foamete la fel ca aceea care a avut loc pe vremea lui Avraam (vezi cap. 12,10). Cea mai fertila regiune din Gherar nu a fost lovita de seceta, cum a fost semi-aridul Negeb. Despre prezenta filistenilor in Canaan in acea vreme, vezi comentariul pentru cap. 21,32. Nu se stie daca Abimelec si Picol (Geneza 26,26) sunt aceleasi persoane din in cap. 20,2 si 21,22 sau simple titluri insemnand, respectiv, ,,rege” si ,,comandant de oaste”, mai probabil ca ultima varianta este adevarata (vezi comentariul pentru cap. 20,20; 21,22).



26:2 Domnul i S-a aratat, si i-a zis: Nu te pogori in Egipt! Ramai in tara in care iti voi spune.

Domnul i s-a aratat. Acesta este primul raport despre descoperirea divina acordata lui Isaac. Mai multe fagaduinte facute inainte lui Avraam i-au fost repetate acum lui Isaac (vezi cap. 12,3; 15,5; 22,17-18).



26:3 Locuieste ca strain in tara aceasta; Eu voi fi cu tine, si te voi binecuvanta; caci toate tinuturile acestea ti le voi da tie si semintei tale, si voi tine juramantul pe care l-am facut tatalui tau Avraam.

Verset ce nu a fost comentat.

26:4 Iti voi inmulti samanta, ca stelele cerului; voi da semintei tale toate tinuturile acestea; si toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, ca rasplata

Verset ce nu a fost comentat.

26:5 pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea, si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele, si legile Mele.

Avraam a ascultat. Ascultarea tatalui este data aici ca motiv pentru binecuvantarile care aveau sa se reverse peste fiu. Aceasta presupune si o fagaduinta care arata ca un comportament asemanator al lui Isaac va aduce rezultate similare. Iacov spune ca credinta lui Avraam, pentru care a fost pe drept laudat de Pavel (Romani 4,1-5), a fost completata prin ascultarea sa (Iacov 2,21-23). Nici credinta, nici ascultarea nu sunt complete una fara cealalta.

Porunca Mea. Ori de cate ori Dumnezeu vorbea, Avraam asculta intotdeauna fara intarziere (Geneza 12,1-4; 22,1-3).

Poruncile Mele. ,,Porunci” se refera la precepte date de Dumnezeu (1 Samuel 13,13; 1 Regi 13,21), de un tata (Proverbe 4,1, 4; 6,20), de un rege (1 Regi 2,43; 2 Regi 18,36) sau de un invatator (Proverbe 2,1; 7,1, 2). Astfel de precept, sa umble fara prihana inaintea lui Dumnezeu ii fusese prescris lui Avraam la varsta de 90 de ani (Geneza 17,1).

Oranduirile Mele. Aceasta se refera la legi divine, atat ceremoniale (Exod 13,10; Numeri 9,14, etc.), cat si morale (Deuteronom 4,5, 8.14; 6,24; etc.)

Legile Mele. Instructiunile etice, cat si preceptele ceremoniale si spirituale (Iov 22,22; Isaia 8,16, 20).

Acest verset contine majoritatea cuvintelor ebraice care se refera la legile si poruncile divine. Avraam le-a pazit pe toate cu sarguinta fie ca veneau direct de la Dumnezeu, fie ca au fost transmise de la generatiile trecute. El si-a propus in inima lui sa asculte de Dumnezeu fara rezerve. Acolo unde gresea, se apropia de Dumnezeu cu jertfa de pocainta ,adusa pe altarul inimii sale (vezi Evrei 7,25; 8,1-4). El a parasit tara natala, l-a adus jertfa pe fiul sau, a indeplinit ritualul circumciziei, a platit zecime. Cu siguranta ca acelasi lucru trebuie sa fi fost adevarat cu privire la alte aspecte ale Legii lui Dumnezeu, neamintite in mod deosebit in legatura cu istoria vietii lui. Insasi marturia lui Dumnezeu arata cu siguranta ca Avraam a fost credincios in pazirea Sabatului, dupa cum a fost si in alte lucruri, asa cum ar fi platirea zecimii.



26:6 Astfel Isaac a ramas la Gherar.

Verset ce nu a fost comentat.

26:7 Cand ii puneau oamenii locului aceluia intrebari cu privire la nevasta lui, el zicea: Este sora mea. Caci ii era frica sa spuna ca este nevasta sa, ca sa nu-l omoare oamenii locului aceluia, fiindca Rebeca era frumoasa la chip.

Este sora mea. Dupa cum Avraam declarase ca sotia sa era sora lui (cap. 12,11.12; 20,2.11), la fel a procedat si Isaac, dar felul in care a ocrotit-o Dumnezeu pe Rebeca a fost foarte diferit de acela in care a fost ocrotita Sara. Nimeni, nici macar nu s-a atins de ea. Aceasta experienta si inca una (cap. 25,28) sunt singurele cazuri de deviere de la corectitudinea stricta raportate in viata lui Isaac. Fiindu-i rusine de propria purtare, poate ca Avraam nu l-a avertizat pe Isaac printr-o povestire a greselilor lui in privinta aceasta. Mult mai probabil, totusi, ca Avraam ii spusese lui Isaac, dar, asa cum se intampla adesea, Isaac avea sa invete lectia pentru sine prin experienta amara. Cat de adesea pacatele parintilor sunt perpetuate in copiii lor! Dar slabiciunile ereditare nu-i scutesc niciodata pe copii de responsabilitatea pentru propriile greseli (Ezechiel 18,20).



26:8 Fiindca sederea lui acolo se lungise, s-a intamplat ca Abimelec, imparatul Filistenilor, uitandu-se pe fereastra, a vazut pe Isaac jucandu-se cu nevasta sa Rebeca.

Verset ce nu a fost comentat.

26:9 Abimelec a trimis sa cheme pe Isaac, si i-a zis: Nu mai incape indoiala ca e nevasta ta. Cum ai putut zice: E soru-mea? Isaac i-a raspuns: Am zis asa, ca sa nu mor din pricina ei.

Verset ce nu a fost comentat.

26:10 Si Abimelec a zis: Ce ne-ai facut? Ce usor s-ar fi putut ca vreunul din norod sa se culce cu nevasta ta, si ne-ai fi facut vinovati.

Verset ce nu a fost comentat.

26:11 Atunci Abimelec a dat urmatoarea porunca intregului norod: Cine se va atinge de omul acesta sau de nevasta lui, va fi omorat.

Verset ce nu a fost comentat.

26:12 Isaac a facut semanaturi in tara aceea, si a strans rod insutit in anul acela; caci Domnul l-a binecuvantat.

Rod insutit. Cu toate ca patriarhii, in general vorbind, au trait o viata semi-nomada, obiceiurile lor se deosebeau in mod considerabil de acelea ale beduinilor de astazi. Ultimii nici nu cultivau pamantul, nici nu aveau cirezi mari de vite ca patriarhii. Desi valea Gherar este deosebit de fertila, un venit de o suta de ori mai mare la productia de cereale este aproape maximul pentru Palestina, unde acesta este in mod normal de la treizeci de cincizeci de ori (vezi Matei 13,23). Binecuvantarea speciala a lui Dumnezeu a ramas asupra lui Isaac.



26:13 Astfel omul acesta s-a imbogatit, si a mers imbogatindu-se din ce in ce mai mult, pana ce a ajuns foarte bogat.

Verset ce nu a fost comentat.

26:14 Avea cirezi de vite si turme de oi, si un mare numar de robi: de aceea Filistenii il pizmuiau.

Verset ce nu a fost comentat.

26:15 Toate fantanile, pe care le sapasera robii tatalui sau, pe vremea tatalui sau Avraam, Filistenii le-au astupat si le-au umplut cu tarana.

Toate fantanile. Cresterea averii si influentei lui Isaac a starnit invidia filistenilor, iar ei s-au gandit sa-i faca rau. Filistenii au facut neutilizabile fantanile pe care regele Gherarului le garantase in mod solemn lui Avraam pentru vesnicie (vezi cap. 21,25-32). Faptul de a avea acces la fantani este lucrul cel mai important in desertul sudic al tarii Palestinei, iar fara de ele un proprietar de cirezi de vite trebuia sa-si caute pasune in alta parte.



26:16 Si Abimelec a zis lui Isaac: Pleaca de la noi, caci ai ajuns mult mai puternic decat noi.

Verset ce nu a fost comentat.

26:17 Isaac a plecat de acolo si a tabarat in valea Gherar, unde s-a asezat cu locuinta.

Isaac a plecat. Fiind un credincios, Isaac nu s-a certat, ci si-a mutat tabara spre rasarit de cetate, totusi in aceeasi vale de la care si-a luat numele Gherar.



26:18 Isaac a sapat din nou fantanile de apa, pe care le sapasera robii tatalui sau Avraam, si pe care le astupasera Filistenii, dupa moartea lui Avraam; si le-a pus iarasi aceleasi nume, pe care le pusese tatal sau.

Verset ce nu a fost comentat.

26:19 Robii lui Isaac au mai sapat in vale, si au dat acolo peste o fantana cu apa de izvor.

Verset ce nu a fost comentat.

26:20 Pastorii din Gherar s-au certat insa cu pastorii lui Isaac, zicand: Apa este a noastra. Si a pus fantanii numele Esec, pentru ca se certasera cu el.

Verset ce nu a fost comentat.

26:21 Apoi au sapat o alta fantana, pentru care iar au facut galceava, de aceea a numit-o Sitna.

Verset ce nu a fost comentat.

26:22 Pe urma s-a mutat de acolo, si a sapat o alta fantana, pentru care nu s-au mai certat; si a numit-o Rehobot; caci, a zis el, Domnul ne-a facut loc larg, ca sa ne putem intinde in tara.

S-a mutat de acolo. Om al pacii, Isaac nu dorea sa intre in necaz din cauza fantanilor pe care le-au sapat oamenii lui si s-a mutat de fiecare data cand drepturile sale ii erau contestate. Cea de-a treia fantana noua se pare ca a fost destul de departe de Filisteni, deoarece acolo l-au lasat in pace, motiv pentru care a numit-o Rehobot, ,,largime”. Izvorul este identificat cu actualul er-Ruchebeh, la 20 mile sud-vest de Beer-Seba din Wadi Ruchebeh, care perpetueaza astazi numele pe care l-a primit de la Isaac.



26:23 De acolo s-a suit la Beer-Seba.

De acolo s-a suit. Din unele motive neexplicate, Isaac s-a mutat dupa un timp spre nord si sa asezat la Beer-Seba, unde locuise candva Avraam (cap. 21,33; 22,19). Dumnezeu S-a aratat aici lui Isaac, noaptea, si a reinnoit legamantul fagaduintei.



26:24 Domnul i S-a aratat chiar in noaptea aceea, si i-a zis: Eu sunt Dumnezeul tatalui tau Avraam; nu te teme, caci Eu sunt cu tine; te voi binecuvanta, si iti voi inmulti samanta, din pricina robului Meu Avraam.

Verset ce nu a fost comentat.

26:25 Isaac a zidit acolo un altar, a chemat Numele Domnului, si si-a intins cortul acolo. Robii lui Isaac au sapat acolo o fantana.

Verset ce nu a fost comentat.

26:26 Abimelec a venit din Gherar la el, cu prietenul sau Ahuzat, si cu Picol, capetenia ostirii lui.

Abimelec a venit la el. Cand a avut loc legamantul de mai inainte, Isaac era in varsta de vreo trei ani (cap. 21,8.22; vezi si comentariul pentru cap. 21,8). Al doilea legamant a avut loc cu vreo 97 de ani mai tarziu (cap 25,26; 26,34). De aceea, este probabil ca Abimelec din cap. 26,26 nu este persoana amintita in cap. 21,22. Cand caile unui om ii sunt placute Domnului, chiar si vrasmasii lui vor fi in pace cu el (Evrei 16,7). Noul rege al Gherarului i-a propus acum un legamant care era in realitate o reinnoire a legamantului initial dintre Avraam si un rege anterior al Gherarului. In ciuda nedreptatii pe care o suferise Isaac din partea lor, el, ca un om iubitor de pace, a fost fericit sa incheie un nou pact de prietenie cu Abimelec. Nu ne ramane decat sa ne intrebam cum s-a simtit Isaac, cand Abimelec, in mod nerusinat, se lauda cu bunatatea si cinstea lui de pana aici. Faptul ca nu avusese loc violenta, cand servii lui Abimelec distrusesera mai multe fantani si rapisera de la Isaac cel putin inca alte doua, se datora exclusiv retragerii pasnice a lui Isaac. Desi Isaac nu putea sa uite aceste experiente amare, el nu le-a amintit. El avea o inima larga, un spirit marinimos. Desi aici nu se mentioneaza, se presupune ca au fost jertfite animale si s-au implinit ceremoniile obisnuite (vezi cap. 21,27).



26:27 Isaac le-a zis: Pentru ce veniti la mine, voi care ma urati si m-ati izgonit de la voi?

Verset ce nu a fost comentat.

26:28 Ei au raspuns: Vedem lamurit ca Domnul este cu tine. De aceea zicem: Sa fie un juramant intre noi, intre noi si tine, si sa facem un legamant cu tine!

Verset ce nu a fost comentat.

26:29 Anume, jura ca nu ne vei face nici un rau, dupa cum nici noi nu ne-am atins de tine, ci ti-am facut numai bine, si te-am lasat sa pleci in pace. Tu acum esti binecuvantat de Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

26:30 Isaac le-a dat un ospat, si au mancat si au baut.

Verset ce nu a fost comentat.

26:31 S-au sculat dis-de-dimineata, si s-au legat unul cu altul printr-un juramant. Isaac i-a lasat apoi sa plece, si ei l-au parasit in pace.

Verset ce nu a fost comentat.

26:32 In aceeasi zi, niste robi ai lui Isaac au venit sa-i vorbeasca de fantana pe care o sapau, si i-au zis: Am dat de apa!

Verset ce nu a fost comentat.

26:33 Si el a numit-o Siba. De aceea s-a pus cetatii numele Beer-Seba pana in ziua de azi.

El a numit-o Siba. Servii lui Isaac l-au informat despre succesul lor, descoperind o noua fantana chiar in ziua aceea, iar el i-a pus numele Siba, care inseamna ,,juramant”, spre aducerea aminte a legamantului cu Abimelec. Declaratia ,,de acea s-a pus numele cetatii Beer-Seba”, nu trebuie sa discrediteze faptul ca Avraam daduse deja locului chiar numele acesta (cap. 21,31). Acum exista un motiv in plus pentru a perpetua numele atribuit locului cu un secol mai inainte. Dupa cum legamantul dintre Abimelec si Isaac era numai o reinnoire a acelui legamant vechi, tot asa numele Siba dat de Isaac fantanii celei noi a fost o reafirmare a vechiului nume Beer-Seba.



26:34 La varsta de patruzeci de ani, Esau a luat de neveste pe Iudita, fata Hetitului Beeri, si pe Basmat, fata Hetitului Elon.

La varsta de 40 de ani, Esau. La greutatile lui Isaac cu filistenii s-a mai adaugat acum si o cruce de familie care i-a provocat o tristete adanca si indelungata. Esau, care deja isi dovedise nepasarea fata de principiile religioase, nu a vazut nici un motiv de a se sfatui cu parintii sai in ce priveste alegerea unei sotii, sau sa aiba de gand sa se mai ingrijeasca de intemeierea unei casatorii cu cineva dintre rudele lui din Mesopotamia. Cand era in varsta de 40 de ani, si tatal sau de 100 (cap. 25,26), el a luat in casatorie doua femei hetite, deodata, sau aproape deodata. Facand asa, el a sfidat pe fata principiile conducerii paterne cu privire la casatoria cu paganii si cu privire la monogamie.

Numele sotiilor lui Esau, ca si acelea ale tatilor lor, sunt semitice. Iudita inseamna ,,cea laudata”, Beeri, ,,fantana mea”, Basmat, ,,aroma” si Elon ,,cel puternic”. Aceste nume sugereaza ca cele doua familii hetite trebuie sa fi locuit oarecare vreme in Canaan si adoptasera limba canaanitilor. Despre prezenta hetitilor in Palestina sudica in aceasta perioada timpurie vezi comentariul pentru cap. 20,1.



26:35 Ele au fost o pricina de mare amaraciune pentru Isaac si Rebeca.

Au fost o pricina de mare amaraciune. Aceste doua femei, dupa cum arata in mod clar textul ebraic, au ajuns, literal, ,,o amaraciune a spiritului” pentru parintii lui Esau. Caile lor stricate si rele, religia lor idolatra si inclinatiile lor nespirituale si frivole au adus dureri de inima pentru Isaac si Rebeca. Aceasta lume nefericita nu cunoaste o durere mai mare decat aceea pe care o pot aduce copiii.Comentariile lui Ellen G. White

3 1T 203

5 PP 140, 154, 363, 370; SR 146

24 2T 271

34,35 PP 179


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: