English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 25


25:1 Avraam a mai luat o nevasta, numita Chetura.

Avraam a mai luat o nevasta. Desi singuratatea lui Avraam dupa moartea Sarei ii facea constient de varsta lui inaintata (vezi comentariul pentru cap. 24,1), el se bucura inca de o putere fizica si mintala remarcabila si a mai trait 38 de ani dupa moartea ei. Casatoria lui Isaac l-a facut pe Avraam sa fie si mai singuratic decat inainte si sa-si ia o alta sotie spre a-si face fericiti ultimii sai ani. Prin faptul ca aceasta noua sotie cu numele de Chetura, ceea ce inseamna ,,tamaie”, este numita o tiitoare, ca si Agar (v.6), nu trebuie sa presupunem ca el se casatorise cu ea inca pe cand Sara era in viata, desi acest lucru nu este imposibil. Contextul lasa impresia ca luarea in casatorie a Cheturei a avut loc dupa moartea Sarei.



25:2 Ea i-a nascut pe Zimran, pe Iocsan, pe Medan, pe Madian, pe Isbac si Suah.

Ea i-a nascut. La moartea Sarei, Avraam era in varsta de 137 de ani si de 140 de ani la casatoria lui Isaac. Acela care l-a binecuvantat pe varstnicul patriarh cu un fiu la implinirea unul secol de viata i-a daruit acum bucuria de a avea alti fii si fiice. Nimic nu poate face zilele apusului vietii mai stralucite pentru un suflet oriental, decat sa fie inconjurat de o familie mare si fericita. Cu

o singura exceptie, fiii Cheturei din Avraam, in masura in care pot fi identificati, s-au asezat in Arabia. Ca si Ismael, ei au migrat spre sud si est de Negeb. Zimram. Este posibil sa insemne ,,antilopa”, identificat probabil cu cetatea araba Zabram, dintre Mecca si Medina.

Iocsan, Medan si Madian. Desi, cu privire la primii doi, nu se cunoaste nimic altceva decat numele lor, tribul lui Madian apare adesea atat in Biblie, cat si in inscriptii. Acest trib s-a asezat in partea de nord a peninsulei Sinai si in Arabia de nord-vest peste golful Akaba. Mai tarziu, Moise gaseste refugiu la ei, in casa lui Ietro, care se inchina la adevaratul Dumnezeu (Exod 2,15; 3,1; 18,1-6). In timpul judecatorilor, madianitii au atacat de repetate ori poporul lui Israel (Judecatori 6-

8).

Isbac si Suah. Isbac poate fi identificat cu poporul lui Iasbuqu, amintit in inscriptiile cuneiforme. Se pare ca Suah a fost stramosul unui trib de care apartinea Bildad, unul dintre prietenii lui Iov (Iov 2,11; 8,1; etc.). Daca aceasta corespunde, tribul lui Suah s-a asezat in Mesopotamia de nord, in loc de Arabia, asemenea celorlalti fii ai Cheturei. Textele cuneiforme amintesc o tara Suchu, pe Eufrat, la sud de Carchemis.



25:3 Iocsan a nascut pe Seba si pe Dedan. Fiii lui Dedan au fost Asurimii, Letusimii si Leumimii.

Seba si Dedan. Descendentii lui Iocsan, adica Seba si Dedan, nu pot fi identificati cu triburile arabe sudice cu acelasi nume, amintite in cap. 10,7, ca tragandu-se din Ham. Este de neconceput ca Moise sa fi atribuit originea acestor triburi lui Cus hamitul intr-un text si lui Avraam semitul in altul. Identificarea lor este incerta.

Asurim. Acest trib este amintit intr-o inscriptie mineana din Arabia de nord-vest. Despre celelalte doua triburi dedane, Letusimii si Leumimii, nu se cunoaste nimic.



25:4 Fiii lui Madian au fost: Efa, Efer, Enoh, Abida si Eldaa. Toti acestia sunt fiii Cheturei.

Fiii lui Madian. Efa, fiul lui Madian, dupa cate se pare a dat numele sau unui trib arab, care apare in inscriptiile cuneiforme sub numele de Chajapa. Ceilalti fii nu au fost inca identificati.



25:5 Avraam a dat lui Isaac toate averile sale.

Verset ce nu a fost comentat.

25:6 Dar a dat daruri fiilor tiitoarelor sale; si, pe cand era inca in viata, i-a indepartat de langa fiul sau Isaac inspre rasarit, in tara Rasaritului.

I-a indepartat. Spre sfarsitul vietii sale, Avraam l-a numit pe Isaac mostenitorul sau legal (vezi cap. 15,4) si i-a lasat ca mostenire cea mai mare parte a averii sale. Fiilor lui Agar si Chetura el le-a lasat daruri. Avand in vedere averea cea mare a lui Avraam si sutele de slujitori (vezi cap. 13,2; 14,14), el era in situatia de a da fiecaruia din acesti sapte fii un numar de slugi si o parte din turmele sale fara sa scada in mod vizibil mostenirea lui Isaac. Se presupune ca fiecare fiu a primit indeajuns spre a avea un bun inceput de viata. Trimitandu-i pe acesti fii ,,spre rasarit” inca pe cand traia, era o masura de prevedere impotriva certurilor dupa moartea sa, in mod deosebit in ce priveste dreptul lui Isaac asupra tarii Canaanului.



25:7 Iata zilele anilor vietii lui Avraam: el a trait o suta saptezeci si cinci de ani.

Verset ce nu a fost comentat.

25:8 Avraam si-a dat duhul, si a murit, dupa o batranete fericita, inaintat in varsta si satul de zile; si a fost adaugat la poporul sau.

Si-a dat duhul. Literal, ,,el a expirat”. Traducerea RSV, ,,a respirat pentru ultima oara”, este de preferat (vezi v.17; cap. 35,29).

Adaugat la poporul sau. – vezi comentariul pentru cap. 15,15.



25:9 Isaac si Ismael, fiii sai, l-au ingropat in pestera Macpela, in ogorul lui Efron, fiul lui Tohar, Hetitul, care este fata in fata cu Mamre.

Isaac si Ismael l-au ingropat. Ca mostenitor principal al lui Avraam, Isaac este amintit in primul rand. Faptul ca Ismael, fratele vitreg mai mare al lui Isaac, a participat la cel din urma ritual pentru tatal lor este o dovada a impacarii lor (vezi si cap. 35,29). Fiii Cheturei nu sunt amintiti, distanta cea mare a locului asezarii lor facand, probabil, imposibila sosirea lor la timp pentru funeraliile de la Hebron.

25:10 Acesta este ogorul, pe care-l cumparase Avraam de la fiii lui Het. Acolo au fost ingropati Avraam si nevasta sa Sara.

Verset ce nu a fost comentat.

25:11 Dupa moartea lui Avraam, Dumnezeu a binecuvantat pe fiul sau Isaac. El locuia langa fantana Lahai-Roi.

Isaac... locuia langa fantana Lahai-Roi. Dumnezeu l-a onorat pe Isaac ca mostenitor al lui Avraam si i-a repetat fagaduintele si binecuvantarile pe care a binevoit sa i le dea lui Avraam. Pentru catva timp dupa moartea lui Avraam, Isaac a continuat sa locuiasca la Lahai-Roi, unde tatal sau petrecuse ultimii sai ani si unde el o intalnise pe Rebeca pentru prima data (cap. 24,62). De la acest memorabil eveniment al vietii sale trecusera acum 35 de ani si fiii lui, Iacov si Esau, erau in varsta de 15 ani (vezi v.26).



25:12 Iata spita neamului lui Ismael, fiul lui Avraam, pe care-l nascuse lui Avraam Egipteanca Agar, roaba Sarei.

Spita neamului lui Ismael. Incepe o noua sectiune, in care Moise schiteaza pe scurt familia si soarta fiului mai mare al lui Avraam, inainte de a continua cu tema sa principala, linia lui Isaac.



25:13 Iata numele fiilor lui Ismael, dupa numele lor, dupa neamurile lor: Nebaiot, intaiul nascut al lui Ismael; Chedar, Adbeel, Mibsam,

Numele fiilor. Faptul ca fiii lui Ismael au dat numele lor diviziunilor si localitatilor geografice reiese clar din v.16. Unele fie ca mai sunt amintite in Biblie, fie ca se afla ca nume de locuri in Arabia de nord. Urmatoarele pot fi identificate.

Nebaiot si Chedar. Acestia mai sunt amintiti impreuna si in Isaia 60,7. Chedar apare singur in mai multe texte biblice, Isaia 21,16 si Ezechiel 27,21, aratandu-i pe urmasii lui a fi un trib arab.

Adbeel. Nu mai este amintit in alta parte a Bibliei. Acesta poate fi Idibi-il, amintit in inscriptiile cuneiforme ale regelui asirian Tiglat-pilesser al III-lea ca un trib aproape de hotarul Egiptului.



25:14 Misma, Duma, Masa;

Misma. Identificat cu tribul arab Isammé din inscriptiile regelui asirian Asurbanipal. Duma. Probabil oaza nord araba de la Duma, amintita de mai multe ori in vechile texte. Numele ei modern este El Djouf. Masa. A fost identificat cu un trib din Arabia de nord, numit Mas’u in inscriptiile cuneiforme din Mesopotamia.



25:15 Hadad, Tema, Ietur, Nafis si Chedma.

Hadar. In cele mai bune manuscrise ebraice se citeste Hadad, gasit in inscriptiile cuneiforme ca Chudadu. In ebraica literele echivalente pentru ,,r” si ,,d” sunt foarte asemanatoare si se pot confunda foarte usor una cu alta.

Tema. Amintit si in Iov 6,19; Isaia 21,14; si Ieremia 25,23. Aceasta este Tema moderna din nord-vestul Arabiei. In vremurile vechi, aceasta a fost un important centru comercial si a ajuns pentru timp de cativa ani resedinta regelui babilonian Nabonid, tatal lui Belsatar.

Ietur, Nafis. Gasiti in 1 Cronici 5,19 luptandu-se cu triburile de peste Iordan ale lui Gad, Manase si Ruben. Este problematic daca numele de Ituria amintit in Luca 3,1 ca o regiune la sud de muntele Hermon se tragea din Ietur.



25:16 Acestia sunt fiii lui Ismael; acestea sunt numele lor, dupa satele si taberele lor. Ei au fost cei doisprezece voievozi, dupa neamurile lor.

Taberele. Literal, ,,tabere.”



25:17 Si iata anii vietii lui Ismael: o suta treizeci si sapte de ani. El si-a dat duhul, si a murit, si a fost adaugat la poporul sau.

Anii vietii lui Ismael. Indelungata viata a lui Ismael, fara indoiala ca se datora vigorii mostenite de la tatal sau Avraam. Despre expresia ,,si-a dat duhul” si ,,a fost adaugat la poporul sau”, vezi comentariul pentru v.8 si cap. 15,15.



25:18 Fiii lui au locuit de la Havila pana la Sur, care este in fata Egiptului, cum mergi spre Asiria. El s-a asezat in fata tuturor fratilor lui.

De la Havila pana la Sur. Localizarea Havilei este nesigura (vezi comentariul pentru cap. 2,11). Din acest motiv intinderea rasariteana a stapanirii ismaelite nu poate fi determinata. Hotarul ei de apus era Sur (cap. 16,7; 20,1), nu departe de tara Egiptului.

Cum mergi spre Asiria. Aceasta nu inseamna ca stapanirea israelita s-a intins pana la Asiria, in Mesopotamia, ci mai degraba intinderea ei intr-o directie generala spre nord. De aceea Ismaelitii se margineau la apus cu Egiptul si cu Havila spre sud-est si s-au extins o oarecare distanta spre nord in desertul Arabiei de nord.

El s-a asezat (a murit – engleza) in fata tuturor fratilor lui. Naphal, ,,a cadea” tradus aici (in engleza – n. tr.) ,,a muri” poate insemna si ,,a tabari” ca o oaste (Judecatori 7,12.13) si ,,a imparti” ca o mostenire (Psalmi 78,55). Expresia ,,el a murit in fata tuturor fratilor lui”, trebuie sa fie tradusa in armonie cu prezicerea din cap. 16,12, ,,si va locui in fata tuturor fratilor lui” (RSV).



25:19 Iata spita neamului lui Isaac, fiul lui Avraam. Avraam a nascut pe Isaac.

Spita neamului lui Isaac. Moise se intoarce acum la tema principala a naratiunii sale, istoria poporului ales. Unele intamplari descrise in versetele care urmeaza au avut loc in timpul vietii lui Avraam. Deoarece Avraam a trait 175 de ani (cap. 25,7) si era de 100 de ani la nasterea lui Isaac (cap. 21,5), el trebuie sa fi fost in varsta de 160 de ani la nasterea lui Esau si Iacov (cap. 25,26), care erau deci de 15 ani la moartea lui. Moartea lui Ismael la varsta de 137 de ani (v.17) a avut loc mult mai tarziu, cand Iacov si Esau erau de 63 de ani. Ismael era cu 14 ani mai in varsta decat Isaac (cap. 16,16), si era, asadar, de 74 de ani cand s-au nascut cei doi fii ai lui Isaac. Ne la locul ei din punct de vedere cronologic noua sectiune isi gaseste locul logic in istorisirea de aici, pentru ca scopul lui Moise este interesat sa prezinte istoria vietii lui Esau si Iacov fara intrerupere.



25:20 Isaac era in varsta de patruzeci de ani, cand a luat de nevasta pe Rebeca, fata lui Betuel, Arameul din Padan-Aram, si sora lui Laban, Arameul.

Arameul. Betuel, un nepot al lui Terah (cap. 22,20-23), a fost, ca si Avraam, un descendent al lui Arpacsad, fiul lui Sem (cap. 11,10-27) si nu al lui Aram, fiul lui Sem, stramosul ,,arameilor” (vezi cap. 10,22). El este numit aici ,,arameul”, pentru simplul fapt ca familia lui Terah s-a asezat in teritoriul aramaic si a fost in mod treptat absorbit de arameeni. Moise se refera atat la Betuel cat si la Laban ca aramei.

Padan-Aram. Asezarea Padan-Aramului nu este clara. El se mai intalneste numai in Geneza (cap. 28,2.5-7; 31,18), etc. si a fost explicat ca desemnand o regiune care constituia o parte din Aram-maharayim (vezi comentariul pentru cap. 24,10). Pe de alta parte, el se mai poate referi la Haran, deoarece Padan si Haran in limba asiriana au aceeasi semnificatie.



25:21 Isaac s-a rugat Domnului pentru nevasta sa, caci era stearpa; si Domnul l-a ascultat: nevasta sa Rebeca a ramas insarcinata.

Isaac s-a rugat Domnului. Ca si tatal sau, Isaac avea sa invete ca fiii fagaduintei nu aveau sa fie doar rodul naturii, ci in acelasi timp si darul harului. Cand Isaac si Rebeca erau casatoriti de 19 ani (v.20.26) si inca nu aveau copii, Isaac a facut din aceasta problema un subiect de rugaciune. El a ales sa se increada in indurarea lui Dumnezeu, mai degraba decat sa se increada in propriile procedee intelepte, cum facuse Avraam (cap. 16,3). Increderea lui in Dumnezeu nu a fost exercitata in zadar, nici nu a trebuit sa astepte mult inainte ca credinta sa devina fapta.



25:22 Copiii se bateau in pantecele ei; si ea a zis: Daca-i asa, pentru ce mai sunt insarcinata? S-a dus sa intrebe pe Domnul.

Copiii se bateau. Rebeca se temea ca i se va intampla vreun rau atat ei, cat si fiilor ei. Uluita, ea se duse la Domnul pentru lamurire. In ciuda diferitilor comentatori vechi si moderni, aceasta nu inseamna in mod necesar folosirea unui intermediar, cu atat mai putin ca era nevoie de vreunul. S-a dat sugestia ca putea merge la Melhisedec, Avraam si Isaac. Cel mai verosimil este ca a mers pur si simplu la Domnul in rugaciune. De ce sa para ciudat ca ea sa vorbeasca personal cu Dumnezeu? El nu se uita la fata omului.



25:23 Si Domnul i-a zis: Doua neamuri sunt in pantecele tau, Si doua noroade se vor desparti la iesirea din pantecele tau. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decat celalalt. Si cel mai mare va sluji celui mai mic.

Doua neamuri. Un inger i-a descoperit Rebecii ceva din viitorul celor doi fii care aveau sa se nasca curand (PP 177). Se pare ca ei se luptau deja pentru suprematie. Prezicerea ingerului avea sa se implineasca in istoria de mai tarziu a urmasilor lui Esau si ai lui Iacov, edomitii si izraelitii. Aceste doua natiuni surori au fost intotdeauna vrajmase, Israel dovedindu-se de obicei mai puternic dintre cei doi. David i-a subjugat pe edomiti (2 Samuel 8,14, 1 Regi 11,16), si regele Amatia mai tarziu i-a invins (2 Regi 14,7; 2 Cronici 25,11.12). Regele hasmonean Ioan Hyrcanus I a pus in cele din urma capat independentei lor in anul 126 i.Hr., cand i-a obligat sa primeasca ritualul circumciziei si legea lui Moise si sa se supuna stapanirii evreilor. Privirea lui Dumnezeu in caracterele lui Esau si Iacov si previziunea Lui in viitorul lor a facut posibila alegerea lui Iacov ca mostenitor al dreptului de intai nascut si stramos al lui Hristos chiar inaintea nasterii Lui (Romani 8,29; 9,10-14).



25:24 S-au implinit zilele cand avea sa nasca; si iata ca in pantecele ei erau doi gemeni.

Verset ce nu a fost comentat.

25:25 Cel dintai a iesit rosu de tot: ca o manta de par, si de aceea i-au pus numele Esau.

Ros. Ebraicul ’admoni, probabil radacina din care se trage Edom (vezi si v.30). Acelasi cuvant ebraic este folosit pentru a descrie infatisarea lui David (1 Samuel 16,12; 17,42). Are aceeasi semnificatie ca latinescul Rufus, nume dat la doi barbati din timpurile Noului Testament (Marcu 15,21; Romani 16,13). Cresterea excesiva a parului lui Esau, cunoscuta medical ca hipertricoza, observabila deja la nasterea sa, a devenit cea mai semnificativa caracteristica a infatisarii lui fizice.

I-au pus numele Esau. Amandoi parintii au fost de acord cu potrivirea acestui nume. Contextul i-a facut pe unii cercetatori sa dea sugestia derivarii lui dintr-o radacina necunoscuta insemnand ,,a fi acoperit de par”. Semnificatia lui, totusi, nu poate fi determinata din informatii valabile.



25:26 Apoi a iesit fratele sau, care tinea cu mana de calcai pe Esau; si de aceea i-au pus numele Iacov. Isaac era in varsta de saizeci de ani, cand s-au nascut ei.

I-au pus numele Iacov. Cuvantul ebraic pentru ,,calcai”, ’aqeb, este inrudit cu verbul ‚’aqal ,,a lua de calcai”, in mod figurat ,,a insela”. De aceea, numele propriu, Iacov, care inseamna ,,el apuca calcaiul”, sau ,,el inseala” a fost mai potrivit. Aceasta nu a fost numai o reminiscenta a incidentului de la nasterea sa, ci si o profetie cu privire la caracterul si destinul lui. Despre varsta lui Isaac, pe vremea nasterii celor doi fii ai sai, vezi comentariul pentru v.19-21.



25:27 Baietii acestia s-au facut mari. Esau a ajuns un vanator indemanatic, un om care isi petrecea vremea mai mult pe camp; dar Iacov era un om linistit, care statea acasa in corturi.

Esau a ajuns un vanator indemanatic. Cand cei doi baieti au crescut s-a dat pe fata o mare deosebire de caracter intre ei. Esau a dat dovada de o dispozitie aspra si capricioasa, evidentiata de salbatica si aventuroasa viata de camp si codru (vezi cap. 27,3).

Iacov era un om linistit. Cuvantul ebraic tam, tradus aici ca ,,linistit”, sugereaza o personalitate amabila, pioasa si cultivata. Indatoririle si raspunderile vietii sedentare, atat de monotona si iritanta pentru Esau, devenea fireasca pentru Iacov, ,,un om linistit care statea acasa in corturi”. In timp ce Esau nu a depasit niciodata ingrijorarea fizica si emotiva a adolescentei, Iacov a dezvoltat stabilitatea de caracter si judecata sanatoasa care trebuie sa vina o data cu maturizarea.



25:28 Isaac iubea pe Esau, pentru ca manca din vanatul lui; Rebeca insa iubea mai mult pe Iacov.

Isaac iubea pe Iacov. Partinirea oarba a lui Isaac pentru intaiul sau nascut, netinand seama de calificatiile de caracter ale fiului pentru conducerea familiei, a adus despartire in familie. Drept rezultat, raul, mizeria si nedreptatea au marcat relatiile dintre cei doi frati si apoi dintre urmasii lor timp de secole. Preferinta lui Isaac pentru Esau pare ca se intemeia cel putin in parte pe faptul ca ii placea carnea de vanat. Masura pana la care patriarhul a lasat ca iubirea, simtul de dreptate si evlavia sa fie controlate de apetitul sau este surprinzatoare si dezamagitoare. De asemenea, experienta sa este o avertizare pentru noi. A prefera un copil in locul celuilalt da nastere, in mod inevitabil, la gelozie, despartire, amaraciune si nenorocire.



25:29 Odata, pe cand fierbea Iacov o ciorba, Esau s-a intors de la camp, rupt de oboseala.

Fierbea o... ciorba. Deosebirea de caracter dintre cei doi frati a iesit la iveala in curand, intr-o singura situatie care s-a dovedit a fi un punct de cotitura in vietile lor. Iacov fiersese o mancare de linte (v.34). Lintea rosie este pana in ziua de astazi o mancare favorita in Palestina, unde ei o pregatesc cu ceapa, usturoi, orez si untdelemn. Cateodata se adauga si carne.



25:30 Si Esau a zis lui Iacov: Da-mi, te rog, sa mananc din ciorba aceasta rosiatica, fiindca sunt rupt de oboseala. Pentru aceea s-a dat lui Esau numele Edom.

Da-mi sa mananc. Cuvantul tradus ,,sa mananc” se intalneste numai in acest text si inseamna ,,a manca cu lacomie” sau ,,a devora”.

Pentru aceasta s-a dat lui Esau numele Edom. De la ’adom, ,,rosu”. Nu este nici o nepotrivire in a i se atribui numelui lui atat roseata pielii sale (v.25), cat si culoarea rosie a lintei. In felul acesta, numele ii era de doua ori potrivit. Arabii sunt inca doritori sa dea supranume de acest fel persoanelor renumite. Edomitii sunt amintiti mult mai des in inscriptiile egiptene si asiriene decat Izraelitii. In Egipt, numele de Edom apare ca ’Aduma si in textele cuneiforme ca Udumu.



25:31 Iacov a zis: Vinde-mi azi dreptul tau de intai nascut!

Vinde-mi astazi dreptul tau de intai nascut. Iacov cunostea din profetia ingerului, facuta inainte de nasterea lor (PP 23; PP 178), cele cu privire la el si fratele sau. Acum a profitat de ceva ce i-a aparut a fi o ocazie prielnica, desi neobisnuita. Sub legislatia mozaica, privilegiile intaiului nascut erau: (1) succesiunea la autoritatea oficiala a tatalui, (2) mostenirea unei duble parti din averea tatalui, (3) privilegiul de a deveni preotul familiei (vezi Exod 22,29; Numeri 8,14-17; Deuteronom 21,17). Pentru urmasii lui Avraam, dreptul de intai nascut cuprindea de asemenea: (1) mostenirea fagaduintei Canaanului, (2) cinstea de a fi un stramos al Semintei fagaduite.

Propunerea lui Iacov a fost fara scrupule si vrednica de dispret. Ea descopera, totodata si un spirit de nerabdare, si o lipsa de incredere in providenta conducatoare a lui Dumnezeu, asemanatoare cu aceea manifestata de Avraam in casatoria lui cu Agar (Geneza 16,3). Conditiile de vanzare ale lui Iacov au fost pretentioase, egoiste si josnice. Teoria ca scopul scuza mijloacele nu are aprobarea cerului (vezi Matei 4,3, 4; DA 121, 122). Dumnezeu nu putea sa aprobe fapta, insa El a condus-o la finala implinire a scopului Sau.



25:32 Esau a raspuns: Iata-ma, sunt pe moarte; la ce-mi slujeste dreptul acesta de intai nascut?

Sunt pe moarte. Traducerea KJV lasa impresia ca Esau voia sa spuna: ,,Voi muri de foame daca nu primesc de indata sa mananc. In cazul acesta, dreptul meu de intai nascut nu mi-ar mai folosi la nimic. Este deci mai bine sa primesc hrana si sa traiesc mai departe fara dreptul de intai nascut, decat sa mor acum cand ma aflu in posesia lui”. Multi comentatori au urmat acest mod de a rationa. O alta explicatie intelege ca aceasta expresie inseamna: ,,Mai de vreme sau mai tarziu eu, oricum, trebuie sa mor, si atunci nu are nici o importanta daca am dreptul de intai nascut sau nu”. Interpretarea de pe urma pare mai plauzibila in lumina cuvintelor din v.34, ca el ,,a nesocotit dreptul sau de intai nascut”. Fiind nepasator in ce priveste binecuvantarile care urmau sa fie ale lui, Esau lea privit ca neinsemnate si de aceea nu a fost vrednic de ele (PP 181).



25:33 Si Iacov a zis: Jura-mi intai. Esau i-a jurat, si astfel si-a vandut dreptul de intai nascut lui Iacov.

Jura-mi. Este greu sa aperi purtarea lui Iacov in aceasta afacere. Atitudinea si cuvintele lui descopera premeditarea (PP 179). Este o greseala periculoasa si uneori fatala a anticipa si a alerga inaintea Providentei care, la timpul potrivit si fara contributia omeneasca, va implini scopul divin.



25:34 Atunci Iacov a dat lui Esau paine si ciorba de linte. El a mancat si a baut; apoi s-a sculat si a plecat. Astfel si-a nesocotit Esau dreptul de intai nascut.

A nesocotit dreptul lui de intai nascut. Pentru Esau singurul lucru de valoare a fost satisfacerea momentana a poftei; binecuvantarile spirituale viitoare pareau indepartate si ireale. Prin acest fapt, el s-a dovedit a fi ,,lumesc” [(nereligios) Evrei 12,16], insensibil la lucrurile spirituale. El nu se ingrijea de nimic decat de satisfacerea dorintelor senzuale. Ca si un animal fara minte, si-a intemeiat hotararile sale doar pe semnificatia consideratiilor de moment. Masura pana la care o persoana este dispusa sa jertfeasca dorintele prezente pentru bunuri viitoare este un indicator precis al maturizarii emotionale si spirituale. Pe aceasta baza, numai crestinul poate deveni intotdeauna matur pe deplin, pentru ca numai el este dispus sa piarda tot ce are de oferit aceasta viata, ca sa poata fi considerat vrednic pentru viata care va veni (vezi 2 Corinteni 4.17.18; Filipeni 3,7-15; Fapte 20,24; Luca 20,34.35; Evrei 11,10). Felul usuratic in care Esau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru un blid de linte a dovedit ca el nu era potrivit ca sa devina mostenitorul milostivei fagaduinte a lui Dumnezeu. In timp ce purtarea lui Iacov nu poate fi trecuta cu vederea, aceea a lui Esau merita condamnarea cea mai severa. Iacov s-a pocait si a fost iertat; Esau nu a primit iertarea, pentru ca pocainta lui a constat numai dintr-un regret pentru rezultatele faptei lui necugetate, nu pentru fapta in sine (Evrei 12,16, 17; PP 181).Comentariile lui Ellen G. White

19-34 PP 177-179; SR 87

23 PP 181, 196; SR 88

28 PP 177

29-33CH 110

29-34 2T 38

32 PP 179

34 PP 179, 208


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: