English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 22


22:1 Dupa aceste lucruri, Dumnezeu a pus la incercare pe Avraam, si i-a zis: Avraame! Iata-ma, a raspuns el.

Dupa aceste lucruri. Aproape saptesprezece ani linistiti au trecut in tacere. Isaac era acum un tanar de 20 de ani (vezi comentariul pentru cap. 21,14; PP 147). De asemenea, erau saptesprezece ani de cand Avraam primise de la Dumnezeu ultima solie raportata. Deodata a venit

o noua descoperire, propunand cea mai mare punere la proba care putea veni asupra unei fiinte omenesti.

Dumnezeu a pus la incercare pe Avraam. Traducatorii KJV au redat cuvantul ebraic nissah, ,,ispitire” in diferite feluri: (1) cand cineva pune la proba pe un altul. Regina din Seba a venit la Solomon ,,sa-l incerce prin intrebari grele” cu intentia de a descoperi daca intelepciunea sa era atat de mare cat ii mersese faima ca este (1 Regi 10,1). (2) Cand Dumnezeu incearca, pune la proba un om (Exod 16,4; Deuteronom 8,2.16; 13,3; 2 Cronici 32,31). (3) Cand un om Il pune la proba pe Dumnezeu, incercand sa-L sileasca sa actioneze in conformitate cu propriile propuneri. Aceasta este

b. o incredere exagerata in sine, fiind distincta de credinta (Exod 17,2.7; Numeri 14,22; Isaia 7,12). Avand in vedere ca acum cuvantul ,,ispitire” este folosit de obicei cu sens rau intentionat, cuvantul ,,incercare” ar fi aici de preferat. Dumnezeu niciodata nu ispiteste pe vreun om (Iacov 1,13).

Iata-ma. Aceasta vedenie pe care Avraam a avut-o in timpul noptii (PP 147) era a opta ocazie cand Dumnezeu i-a vorbit lui Avraam (Fapte 7,2; Geneza 12,1; 13,14; 15,1; 17,1; 18,1; 21,12). Experientele de mai inainte il invatasera pe Avraam sa recunoasca imediat glasul lui Dumnezeu, si el era gata sa raspunda. Aceasta scurta conversatie introductiva consta in ebraica din numai doua cuvinte si in aceasta privinta difera de ocaziile asemanatoare din trecut.



22:2 Dumnezeu i-a zis: Ia pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, pe Isaac; du-te in tara Moria, si adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ti-l voi spune.

Ia pe fiul tau. Daca aceste cuvinte au fost spuse cu glas incet, dupa cum este probabil, Avraam trebuie sa fi simtit pe rand, mandrie, frica si teama respectuoasa. Dumnezeu a considerat ca este potrivit sa repete spre a trezi afectiunea parinteasca si spre a-l pregati pe Avraam pentru aspra incercare care avea sa urmeze curand. Numindu-l pe Isaac ,,singurul fiu” al lui Avraam, Dumnezeu a inteles ca el singur era considerat mostenitorul legitim al fagaduintei. Aceasta contrasteaza cu expresia din cap. 21,12.13, unde Dumnezeu il numeste pe Ismael ,,fiul roabei”.

Tara Moria. Numele Moria apare in Biblie numai de doua ori, aici si in 2 Cronici 3,1. Conform cu ultimul text, Solomon a cladit templul pe muntele Moria, la nord de cetatea lui David si la vest de valea Chedron. De aceea tara Moria trebuie sa fi fost regiunea muntoasa de jur imprejurul Ierusalimului. Numele pare sa fi fost mai degraba neobisnuit.

Adu-l. In timpurile vechi, sacrificarea fiintelor omenesti, mai ales a copiilor, era obisnuita. Atat Biblia, cat si arheologia afirma ca canaanitii practicau astfel de ritualuri. De aceea, ideea de a sacrifica zeilor pe intaiul sau nascut nu ii era straina lui Avraam. In timp ce Dumnezeu a oprit in mod explicit astfel de sacrificii (Levitic 18,21), nu este sigur ca Avraam a fost clarificat in privinta aceasta. Intr-adevar, numai presupunand ca el nu a inteles aceasta interdictie divina putem explica lipsa lui de protest la porunca lui Dumnezeu de a-l sacrifica pe fiul sau.



22:3 Avraam s-a sculat dis-de-dimineata, a pus saua pe magar, si a luat cu el doua slugi si pe fiul sau Isaac. A taiat lemne pentru arderea de tot, si a pornit spre locul, pe care i-l spusese Dumnezeu.

Dis de dimineata. Se pare ca Avraam obisnuia sa se scoale devreme (vezi cap. 19,27; 21,14). El era un om de actiune si, intrucat Dumnezeu vorbise, singurul lui gand era imediata ascultare. De altfel, cum putea sa doarma cu greutatea unei astfel de solii in mintea sa? Cat de imposibil se parea totul! Ce indoieli trebuie sa fi chinuit sufletul sau! Neavand incredere in sine insusi, daca si-ar fi permis sa intarzie, si temandu-se si de opozitia posibila si amestecul Sarei, el se hotari sa plece de indata la drum spre locul indicat. In suprema incercare a unei vieti lungi si plina de evenimente, Avraam a ascultat fara sa puna nici o singura intrebare, fara sa faca nici o singura obiectie si fara sa caute sfat omenesc. Unde este vorba de principiu, crestinul matur nu mai doreste nimic decat o clara implinire a datoriei. Conlucrarea sa izvoraste dintr-o inima plina de iubire si devotiune. El traieste intocmai ca in prezenta lui Dumnezeu, fara consideratii omenesti spre a intuneca intelegerea sa despre adevar si datorie. Totusi, cu aceasta ocazie, ce lupta trebuie sa fi avut loc in inima ,,prietenului lui Dumnezeu”, nu daca el urma sa asculte, ci mai degraba pentru asigurarea divina ca simturile si motivatiile sale nu il inselau.

A pus saua pe magar. Seria de afirmatii concise din acest verset reflecta in mod admirabil deliberarea calma si eroismul ferm cu care patriarhul a pornit sa aduca la indeplinire porunca divina. Vocea sa calma si mainile sale ferme n-au tradat in nici un fel emotia launtrica a unei inimi frante si insangerate. Tot ceea ce era necesar pentru o calatorie lunga a fost grabnic pregatit intr-un fel practic. Nu a existat nici o urma de moment de slabiciune. Ca un nobil erou al credintei, cu educatia sa desavarsita, Avraam a raspuns de indata, cand a fost chemat sa infrunte ceasul suprem al incercarii sale. Aceasta a fost culmea experientelor sale spirituale. El s-a ridicat cu seninatate la o inaltime neintrecuta niciodata de un om muritor si s-a calificat pentru cinstea de a fi numit ,,parintele credinciosilor”.



22:4 A treia zi, Avraam a ridicat ochii, si a vazut locul de departe.

A treia zi. Dupa doua zile de calatorie Avraam, Isaac si doi slujitori au ajuns in tara Moria. Doua nopti nedormite au fost petrecute in rugaciune. In a treia zi, Avraam, sculandu-se dis de dimineata, a observat semnul hotarat pe cale divina, un nor de slava, indicand muntele pe care trebuia sa aiba loc jertfa (PP 151).



22:5 Si Avraam a zis slugilor sale: Ramaneti aici cu magarul; eu si baiatul, ne vom duce pana colo sa ne inchinam, si apoi ne vom intoarce la voi.

Ramaneti aici. Insarcinarea solemna pe care Avraam era aproape sa o indeplineasca i s-a parut prea sfanta ca s-o auda si sa o vada si altii. Numai Dumnezeu putea intelege. Timp de doua zile, el si-a ascuns gandurile si emotiile. Isaac avea sa fie primul care sa stie si singurul care sa impartaseasca acest ceas de suferinta si emotie puternica.

Eu si baiatul. Fiecare dintre cele trei verbe care urmeaza contine pronumele ,,noi”. Traducerea engleza nu reflecta credinta profetica cuprinsa in ebraica. Literal, Avraam le-a spus slugilor sale: ,,Eu si tanarul, noi ne vom duce pana acolo, si noi ne vom inchina, si noi ne vom intoarce iarasi.” Desi nu a inteles intentia lui Dumnezeu, el a crezut ca Dumnezeu va scula pe Isaac din morti (Evrei 11,19). Nu fagaduise Dumnezeu, fara rezerva, ca Isaac avea sa fie mostenitorul sau (Geneza 21,12)? Avraam nu a anticipat ca va fi crutat de actul grozav al uciderii propriului lui fiu, dar a crezut ca Isaac ii va fi redat. Prin urmare, el a vorbit in credinta cand a zis: ,,Noi ne vom intoarce iarasi”. El nu se astepta sa se intoarca singur spre a le spune oamenilor ca a luat viata fiului sau cu propriile maini si l-a jertfit lui Dumnezeu, nici nu se astepta sa se intoarca la Sara fara Isaac. Maretia experientei sale spirituale este evidenta nu numai in ascultarea sa ferma, ci si in hotarata sa credinta in fagaduintele fara gres ale lui Dumnezeu.



22:6 Avraam a luat lemnele pentru arderea de tot, le-a pus in spinarea fiului sau Isaac, si a luat in mana focul si cutitul. Si au mers astfel amandoi impreuna.

Au mers. Tatal si fiul au inceput sa urce in liniste. Avraam in meditatie si rugaciune, iar Isaac cugetand asupra tacerii neobisnuite a tatalui sau, precum si asupra naturii si scopului calatoriei lor. Fiind doar cu tatal sau, singuratatea l-a determinat pe Isaac sa-si exprime consternarea cu privire la absenta mielului.



22:7 Atunci Isaac, vorbind cu tatal sau Avraam, a zis: Tata! Ce este, fiule? i-a raspuns el. Isaac a zis din nou: Iata focul si lemnele; dar unde este mielul pentru arderea de tot?

,,Tata”. Aceasta expresie de mangaiere trebuie sa fi sfasiat inima lui Avraam. Dupa cum obisnuia Isaac, un tanar bine crescut al unei culte familii semitice, aceasta forma de a se adresa insemna dorinta lui de a pune o intrebare. Nici un fiu bine educat nu ar indrazni sa-si puna intrebari, sau sa faca o declaratie in prezenta parintilor lui, fara ca mai intai sa obtina ingaduinta de a face asa. Avraam a ingaduit aceasta raspunzand ,,Ce este, fiule?”

Unde este mielul? Aceasta intrebare directa nu a exprimat altceva decat uimire nevinovata. Nimic nu sugereaza in naratiune ca Isaac a banuit catusi de putin ca el avea sa inlocuiasca mielul care lipsea. Intrebarea a fost pusa in toata simplitatea sufletului, fara banuiala sau curiozitate nelegitima.



22:8 Fiule, a raspuns Avraam, Dumnezeu insusi va purta grija de mielul pentru arderea de tot. Si au mers amandoi impreuna inainte.

Dumnezeu va purta de grija. Raspunsul lui Avraam constituie o declaratie profetica de pe inaltimile credintei eroice la care se ridicase sufletul sau. Prin inspiratie, aceasta indica atat spre berbecele din v.13 cat si spre Mielul lui Dumnezeu, care in acel moment erau dincolo de puterea lui de pricepere. Daca nu era convins ca face voia lui Dumnezeu si ca ,,singurul sau fiu” ii va fi dat inapoi, agonia lui Avraam la gandul de a se desparti de Isaac ar fi fost peste puterea lui de a indura. Totusi, intrebarea baiatului trebuie sa fi strapuns inima tatalui. Va intelege oare Isaac?



22:9 Cand au ajuns la locul pe care i-l spusese Dumnezeu, Avraam a zidit acolo un altar, si a asezat lemnele pe el. A legat pe fiul sau Isaac, si l-a pus pe altar, deasupra lemnelor.

Avraam a zidit un altar acolo. Ajungand la locul unde in secolele de mai tarziu se afla templul, tatal si fiul au ridicat un altar. Salemul, cetatea lui Melhisedec, era doar ceva mai mult decat o aruncatura de piatra spre sud. Insa, ceva mai departe, spre nord-vest era dealul cunoscut mai tarziu ca Golgota.

A legat pe... Isaac. Cand totul a fost gata si nimic nu mai ramasese afara de asezarea jertfei pe altar, Avraam tremurand a spus lui Isaac tot ce ii descoperise Dumnezeu si probabil ca a mai adaugat la aceasta propria credinta in restituirea lui Isaac. Este greu de imaginat amestecul de simtaminte care trebuie sa se fi agitat furtunoase in inima lui Isaac – uimire, groaza, resemnare si, in cele din urma, credinta si nadejde. Daca aceasta era vointa lui Dumnezeu, el socotea ca o cinste sa-si dea viata ca jertfa. Un tanar de 20 de ani usor ar fi putut sa se opuna; in loc de aceasta, el l-a incurajat pe tatal sau in ultimele clipe dinaintea momentului suprem. Faptul ca Isaac a inteles si a impartasit credinta tatalui sau a fost un nobil tribut al ingrijitei educatii pe care o primise in timpul copilariei si tineretii. Isaac a devenit astfel un simbol potrivit al Fiului lui Dumnezeu care S-a supus vointei Tatalui Sau (Matei 26,39). In fiecare caz, tatal a dat pe singurul sau fiu.



22:10 Apoi Avraam a intins mana, si a luat cutitul, ca sa junghie pe fiul sau.

A luat cutitul. Punand victima legata pe lemne, Avraam era gata pentru ultimul act, uciderea fiului sau si aprinderea lemnelor de foc. Ca un simbol al mielului desavarsit al lui Dumnezeu, Isaac nu a opus rezistenta si nu s-a plans.

22:11 Atunci Ingerul Domnului l-a strigat din ceruri, si a zis: Avraame! Avraame! Iata-ma! a raspuns el.

Ingerul Domnului l-a strigat. In timp ce in trecut Dumnezeu vorbise catre Avraam direct, acum El l-a trimis pe ingerul Sau (vezi Fapte 7,2; Geneza 12,1; 13,14; 15,1; 17,1; 18,1; 21,12; PP 152).



22:12 Ingerul a zis: Sa nu pui mana pe baiat, si sa nu-i faci nimic; caci stiu acum ca te temi de Dumnezeu, intrucat n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pentru Mine.

Sa nu pui mana. Patriarhul demonstrase cu indestulare credinta si ascultarea sa si satisfacuse pe deplin cerintele lui Dumnezeu. Iehova nu a dorit moartea lui Isaac; de fapt, El nu era interesat in nici un fel de astfel de jertfe. Dar El a dorit intotdeauna ascultarea voioasa a servilor Sai (1 Samuel 15,22; Osea 6,6). Pana la masura la care vointa si intentia tatalui si a fiului puteau merge, jertfa era desavarsita. Dumnezeu a primit consacrarea inimilor lor ca un dar mult mai bun in ochii Sai si a considerat vointa drept fapta (Evrei 11,17). Glasul ceresc aduce de asemenea marturie ca Dumnezeu respinge jertfele omenesti (vezi Deuteronom 12,31; 2 Regi 17,17; 2 Cronici 28,3; Ieremia 19,5; Ezechiel 16,20.21).

Afirmatia criticilor Bibliei in sensul ca evreii au practicat, ca o parte a serviciului lor prescris, ritualul jertfei omenesti, atat de obisnuita printre canaaniti si alte popoare ale antichitatii, este fara temei. Este adevarat ca in vremuri de apostazie, iudeii au practicat acest ritual, insa era o incalcare directa a poruncii lui Dumnezeu (vezi Psalmi 106,37.38; Isaia 57,5; etc.).



22:13 Avraam a ridicat ochii, si a vazut inapoia lui un berbec, incurcat cu coarnele intr-un tufis; si Avraam s-a dus de a luat berbecul, si l-a adus ca ardere de tot in locul fiului sau.

Avraam s-a dus de a luat berbecele. Descoperind berbecele si considerand prezenta lui ca fiind inca un semn al providentei lui Dumnezeu, Avraam nu avea nevoie sa mai astepte instructiuni de la Dumnezeu cu privire el. Era mielul de care Avraam spusese ca se va ingriji Dumnezeu (v.8). Lemnele, focul si cutitul nu fusesera aduse degeaba, nici altarul inaltat in zadar.



22:14 Avraam a pus locului aceluia numele: Domnul va purta de grija. De aceea se zice si azi: La muntele unde Domnul va purta de grija.

Jehova-Iiré. Amintindu-si acum de propriile cuvinte profetice, Avraam a numit locul Jehovaiiré, ,,Domnul va purta de grija”. Moise adauga faptul ca acest nume a dat nastere proverbului ,,La muntele unde Domnul va purta de grija”. Semnificatia acestui proverb este oarecum obscura. Cuvantul tradus aici ,,vazut” este acelasi ca si cel redat in v.8 ,,purta de grija”. Fara indoiala ca proverbul aminteste de expresia de credinta a lui Avraam ca pe muntele stabilit in mod divin, Insusi Dumnezeu va oferi un mijloc de salvare. Acest proverb a constituit o expresie a sperantei mesianice, indiferent daca un astfel de inteles era sau nu pe deplin de clar pentru cei care il citau. Pe acest loc sfintit, in Sfanta Sfintelor din templul lui Solomon si-a avut lacasul, mai tarziu, slava Sechinei lui Dumnezeu. Pe acest munte a avut loc respingerea cu asprime a adevaratului miel al lui Dumnezeu de catre conducatorii iudei.



22:15 Ingerul Domnului a chemat a doua oara din ceruri pe Avraam,

Ingerul Domnului. Dupa ce a fost jertfit berbecele, ingerul a vorbit din nou. Inainte de experienta raportata in cap. 22, Dumnezeu comunicase cu Avraam de sapte ori (vezi comentariul pentru v.1). Aceasta este ultima descoperire divina pentru Avraam despre care se raporteaza. Dumnezeu a primit credinciosia si ascultarea sa si a reafirmat fagaduintele facute atat de adesea in trecut.



22:16 si a zis: Pe Mine insumi jur, zice Domnul: pentru ca ai facut lucrul acesta, si n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu,

Pe Mine Insumi jur. Scopul unui juramant este sa ofere confirmarea celor care sunt declarate. Oamenii Il cheama pe Dumnezeu ca martor al integritatii lor. Deoarece nu este nimeni mai mare decat Dumnezeu (Evrei 6,13), El jura pe Sine Insusi (vezi Isaia 45,23; Ieremia 22,5; 49,13; etc.). Facand astfel, Dumnezeu, de dragul omului, urmeaza un obicei familiar oamenilor pentru a-i convinge cu privire la fagaduintele Sale vrednice de crezare.



22:17 te voi binecuvanta foarte mult si-ti voi inmulti foarte mult samanta, si anume: ca stelele cerului si ca nisipul de pe tarmul marii; si samanta ta va stapani cetatile vrajmasilor ei.

Va stapani cetatile vrasmasilor. Dintre fagaduintele lui Dumnezeu facute lui Avraam, numai aici se face referire la ,,vrasmasi” asupra carora samanta lui va triumfa. Probabil ca aceasta este o prezicere ca urmasii sai vor fi invingatori asupra vrasmasilor lor in viitoarea cucerire a Canaanului. Ea poate, de asemenea, sa cuprinda triumful adevarului asupra sistemelor religioase pagane, adica intoarcerea paganilor prin lucrarea misionara a copiilor spirituali ai lui Avraam.



22:18 Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, pentru ca ai ascultat de porunca Mea!

Verset ce nu a fost comentat.

22:19 Avraam s-a intors la slugile sale, si s-au sculat si au plecat impreuna la Beer-Seba, caci Avraam locuia la Beer-Seba.

Verset ce nu a fost comentat.

22:20 Dupa aceste lucruri, i s-a spus lui Avraam: Iata, Milca a nascut si ea copii fratelui tau Nahor,

I s-a spus lui Avraam. Niste soli neidentificati au venit la Beer-Seba cu stirea de la fratele lui Avraam, Nahor din Haran. Aceasta stire ia forma unui scurt tabel al urmasilor lui Nahor. El este inclus aici cu scopul de a arata descendenta Rebecii, care avea sa devina in curand sotia lui Isaac.

Milca. Aceasta fiica din Haran, care se casatorise cu unchiul ei Nahor (cap. 11,29), nascuse opt fii, numiti in versetele urmatoare. Aceasta nu inseamna ca Milca incepuse numai de curand sa nasca copii (vezi comentariul pentru cap. 11,30), ci ca au trecut multi ani de cand a auzit ultima data despre familia lui Nahor.



22:21 si anume pe Ut, intaiul sau nascut, pe Buz, fratele sau, pe Chemuel, tatal lui Aram,

Ut, intaiul sau nascut. Acest nume apare si in lista fiilor lui Aram (cap. 10,23). Este vorba de doua persoane diferite.

Buz, fratele sau. Impreuna cu Dedan si Teman, Buz este amintit ca un trib arab (Ieremia 25,23). Elihu era un ,,buzit” (Iov 32,2.6). Tara Bazu din inscriptiile asiriene de la Esarhaddon pare ca este regiunea locuita de acest trib. Nu este cert daca tribul lui Buz a descins din Buz, fiul lui Nahor.

Chemuel. Neamintit niciunde in alta parte in Biblie. Totusi, a existat un conducator de trib efraimit cu acest nume pe vremea exodului, precum si un levit din vremea lui David (Numeri 34,24).

Tatal lui Aram. Acest nepot al lui Nahor nu este stramosul aramitilor (vezi cap. 10,22). Se poate, totusi, ca el sa fi primit acest nume in cinstea lui Aram, fiul lui Sem.



22:22 pe Chesed, pe Hazo, pe Pildas, pe Iidlaf si pe Betuel.

Verset ce nu a fost comentat.

22:23 Betuel a nascut pe Rebeca. Acestia sunt cei opt fii, pe care i-a nascut Milca lui Nahor, fratele lui Avraam.

Betuel a nascut pe Rebeca. Nimic nu se stie despre ceilalti fii ai lui Nahor in afara de Betuel, cel mai tanar fiu al lui. Betuel este important ca tata al lui Laban si Rebeca (vezi cap. 24,15.24.47.50; 25,20; 28,2.5). Numele Betuel, literal, ,,locuinta lui Dumnezeu”, poate sa indice faptul ca el a fost un barbat evlavios. Omiterea numelui lui Laban din aceasta lista da sugestia ca el nu era inca nascut.



22:24 Tiitoarea lui, numita Reuma, a nascut si ea, pe Tebah, Gaham, Tahas si Maaca.

Tahas si Maaca. Despre Tebah si Gaham nu se cunoaste nimic in afara de numele lor. Tahas poate sa fi dat numele sau regiunii Tahsi din Liban, amintita in Scrisorile Amarna, iar Maaca unei regiuni de la poalele Hermonului (vezi 2 Samuel 10,6. 8; 1 Cronici 19,7; etc.).

Faptul ca trei urmasi ai lui Terah – Nahor, Ismael si Iacov – aveau sa aiba fiecare cate doisprezece fii este considerat de cercetatorii critici o simetrie imaginara artificiala. Insa criticii nu explica de ce barbati insemnati ca Avraam si Isaac nu au avut si ei cate doisprezece fii.

Comentariile lui Ellen G. White

1-19 PP 147-155; SR 80-83

1,2 PP 147

2 DA 468; PP 148; SR 80; 4T 144, 253

2-12 1T 454

3 4T 144, 253

3, 4 PP 151

3-6 3T 368

5-8 PP 152

7 3T 368

7,8 DA 112; PP 155; SR 82

8 DA 469

9 GC 18; PK 37; 3T 368

9, 10 PP 152

10,11 3T 368

11,12 PP 152; SR 82

12 DA 469; PP 155; 1T 351; 3T 368; 4T 18, 145

13 SR 83

13-18 PP 153

15-18 SR 83

16 1T 203

16-18 GC 18; PK 37

18 AA 222; PK 368; PP 370

19 3T 368


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: