English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 21


21:1 Domnul Si-a adus aminte de cele ce spusese Sarei, si Domnul a implinit fata de Sara ce fagaduise.

Domnul Si-a adus aminte de cele ce spusese Sarei. (trad. engleza: ,,Domnul a vizitat pe Sara” – n.trad.). Aceasta fapta divina de har este numita o ,,vizita” a Domnului. Verbul tradus aici ,,a vizita”, cand este folosit pentru o vizita a Domnului, se poate referi fie la venirea Sa pentru judecata spre a-i pedepsi pe oameni (Isaia 24,21; Ieremia 9.25; Osea 12,3; etc.) fie ca aici pentru a le face o favoare (Geneza 50,24; Rut 1,6; 1 Samuel 2,21).

Nasterea lui Isaac a avut loc contrar cursului obisnuit al naturii (Galateni 4,23; Evrei 11,11). Din timp in timp, in umblarea Sa cu poporul Sau ales, Dumnezeu i-a dat dovezi minunate despre puterea si calauzirea Sa divina, ca sa le inspire incredere in El (vezi Ioan 15,11). Aceste minuni au culminat cu marea minune a tuturor timpurilor – intruparea, viata desavarsita, moartea inlocuitoare, invierea glorioasa si inaltarea lui Isus Hristos (1 Timotei 3,16).



21:2 Sara a ramas insarcinata, si a nascut lui Avraam un fiu la batranete, la vremea hotarata, despre care-i vorbise Dumnezeu.

La vremea hotarata. Ca multe din fagaduintele lui Dumnezeu, aceasta a fost implinita exact la timp (vezi cap. 17,21; 18,10.14). Venirea potopului, eliberarea din Egipt, nasterea lui Mesia, impreuna cu diferitele evenimente prezise de Daniel si Ioan s-au implinit in timpul prevazut de profetie (Geneza 6,3; Exod 12,41; Daniel 9,25; Galateni 4,4). Dintre fagaduintele repetate facute lui Avraam despre nasterea unui fiu, fac mentiune despre timpul evenimentului numai acelea care sunt imediat inainte de acest eveniment. Mai intai, Avraam a fost informat doar ca va avea un fiu. Mai tarziu, i s-a spus ca Sara va naste acel fiu, si numai in cele din urma i s-a spus cand se va naste fiul.



21:3 Avraam a pus fiului sau nou nascut, pe care i-l nascuse Sara, numele Isaac.

Isaac. Dumnezeu alesese deja un nume pentru copil (cap. 17,19). Numele lui Isaac, care inseamna ,,el rade”, urma sa fie o amintire vesnica a fericitei ocazii cand credinta a devenit realitate (vezi Geneza 17,17; 18,12; 21,6; Psalmi 126,2). Nasterea lui Samuel si aceea a lui Ioan Botezatorul, ambele in imprejurari asemanatoare, au adus mare bucurie (1 Samuel 2,1; Luca 1,58).



21:4 Avraam a taiat imprejur pe fiul sau Isaac, la varsta de opt zile, cum ii poruncise Dumnezeu.

Avraam a taiat imprejur pe fiul sau. Avraam si Ismael, impreuna cu toti membrii de parte barbateasca ai familiei, fusesera taiati imprejur cu un an inainte. Semnul legamantului a fost acum pus asupra lui Isaac, fiul legamantului (vezi comentariul pentru cap. 17,10-14, 23).



21:5 Avraam era in varsta de o suta de ani, la nasterea fiului sau Isaac.

Avraam este in varsta de o suta de ani. Trecusera exact 25 de ani de la prima fagaduinta despre un fiu (cap. 12,1-4). Daca Isaac a fost nascut in Gherar, sau la Beer-Seba nu este clar (vezi cap. 20,15; 21,31).



21:6 Si Sara a zis: Dumnezeu m-a facut de ras: oricine va auzi, va rade de mine.

Dumnezeu m-a facut de ras. (textul englez: ,,Dumnezeu m-a facut sa rad” – n.trad.) Rasul Sarei cu un an inainte dadea pe fata cinism si necredinta, insa acum ea a ras de bucurie. Statornicia lui Avraam si a Sarei fata de ce li se parea timp indelungat, ani intunecosi de dezamagire si intarziere, a fost acum rasplatita. Pentru ei, nasterea lui Isaac a insemnat zorile unei zile noi (vezi Psalmi 30,5). Aceasta era ,,garantia” sau semnul ca fagaduinta in plinatatea ei – venirea lui Mesia, Evanghelia la toate natiunile si caminul cel vesnic din Canaan – pana in cele din urma va fi realizata (Geneza 22,18; Galateni 3,16; Evrei 11,9.10). Scriitorii biblici s-au referit in repetate randuri la acest fericit eveniment (vezi Isaia 54,1; 51,2.3; Galateni 4,22-28). Ca si Sara, ,,Ierusalimul care este sus”, ,,mama noastra a tuturor” se bucura cand astazi i se nasc copiii credintei (Isaia 66,10; Luca 15,10).

21:7 Si a adaugat: Cine s-ar fi gandit sa spuna lui Avraam ca Sara va da tata la copii? Si totusi i-am nascut un fiu la batranete!

Verset ce nu a fost comentat.

21:8 Copilul s-a facut mare, si a fost intarcat. Avraam a facut un ospat mare in ziua cand a fost intarcat Isaac.

Si a fost intarcat. La orientali, intarcarea avea loc mai tarziu decat in tarile apusene. Conform cu 2 Macabei 7,27, mamele evreice alaptau copiii lor timp de trei ani (vezi si 2 Cronici 31,16). Samuel pare ca a fost dus la Sanctuar de indata ce fusese intarcat, cand a fost in stare sa slujeasca inaintea Domnului (1 Samuel 1,22-28). Este un obicei oriental de a sarbatori intarcarea unui copil printr-o sarbatoare rituala, la care se asteapta ca el sa manance pentru prima data o mancare dintr

o hrana tare. Aceasta marcheaza incheierea timpului ca sugar.



21:9 Sara a vazut razand pe fiul pe care-l nascuse lui Avraam Egipteanca Agar.

Razand. (textul englez: ,,batandu-si joc” – n.trad.). Unii comentatori traduc cuvantul ebraic mesacheq, KJV ,,batandu-si joc”, ca ,,jucandu-se”, si concluzioneaza ca declaratia Sarei din versetul urmator a fost rezultatul geloziei. Ei considera ca ea nu a putut sa sufere gandul ca Ismael va avea

o parte din mostenirea lui Avraam. Altii explica acest text in lumina explicatiei lui Pavel ca Ismael a fost alungat din caminul tatalui sau din cauza persecutarii lui Isaac (Galateni 4,29.30).

Verbul mesacheq, ,,batandu-si joc”, este din aceeasi radacina ca Isaac, ,,a rade”. Totusi, folosit aici la forma intensiva, el exprima ceva mai mult decat un ras simplu, mai degraba deradere. Ginerilor sai, Lot li se parea ca ,,unul care isi bate joc” ,sau ia in ras judecata lor cea buna; el parea ca glumeste (Geneza 19,14). Nevasta lui Potifar a folosit despre Iosif acelasi cuvant care, spunea ea, venise ,,sa-si bata joc de noi”, adica a-si rade de generozitatea sotului ei fata de el (cap. 39,14-17). Petrecerea Israelitilor inaintea vitelului de aur este de asemenea descrisa prin acelasi verb, tradus cam nepotrivit in KJV ca ,,sa joace” (Exod 32,6). Filistenii l-au chemat pe Samson ca ,,sa petreaca pe socoteala lui” (Judecatori 16,25). Singurul loc in care cuvantul este folosit in sens favorabil se intalneste in Geneza 26,8, unde il descrie pe Isaac mangaind-o pe Rebeca. Potrivit cu majoritatea locurilor in care este folosita forma intensiva a acestui verb, atunci, Ismael ,,tot timpul isi batea joc”, sau dojenea pe Isaac.

Ismael era cu 14 ani mai mare decat Isaac si de aceea aproximativ de 17 ani cand a fost intarcat Isaac (vezi cap. 16,3; 21,5). Fara indoiala ca el s-a considerat intotdeauna ca fiind fiul cel mai mare si mostenitorul lui Avraam. Totusi, nasterea lui Isaac si sarbatorirea intarcarii a lasat sa se intrevada ca fiul Sarei avea sa-i ia locul, si drept rezultat gelozia lui a fost starnita. Nu-i de mirare ca Ismael isi batea joc de Isaac ca fiind cel mai tanar, si prin urmare necorespunzator pentru drepturile si privilegiile dreptului de nastere.



21:10 Si a zis lui Avraam: Izgoneste pe roaba aceasta si pe fiul ei; caci fiul roabei acesteia nu va mosteni impreuna cu fiul meu, cu Isaac.

Izgoneste pe roaba aceasta. Cuvintele Sarei, care dau pe fata gelozie si dispret, cu greu par potrivite pentru cineva care sugerase prima casatoria Agarei cu Avraam (cap. 16,2). Sara s-a referit la Agar ca sclava si la Ismael ca fiu al unei sclave. Desigur ca Sara avea dreptul sa ceara ca statutul propriului fiu sa fie clarificat in mod legal, pentru ca dupa moartea lui Avraam sa nu poata fi ridicata nici o intrebare. De aceea, Sara i-a cerut sotului ei sa o alunge pe Agar si sa-l renege pe Ismael.



21:11 Cuvintele acestea n-au placut deloc lui Avraam, din pricina fiului sau.

Cuvintele acestea nu au placut deloc lui Avraam. Pentru Sara, Agar si Ismael erau intrusi, una o egipteanca din clasa de jos, o sclava straina, celalalt un tanar metis care va pricinui mereu necaz. Avraam, in mod firesc, nu a impartasit aceste simtaminte. El nu a pus la indoiala prerogativele lui Isaac ca mostenitorul fagaduit, dar Ismael era si el fiul sau. Ani de zile, il socotise a fi mostenitorul. Ismael era propria lui carne si sange, si il iubea pe acest tanar care fusese singurul sau fiu timp de 14 ani. Lui Avraam i se parea imposibil sa consimta la dorinta Sarei.



21:12 Dar Dumnezeu a zis lui Avraam: Sa nu te mahnesti de cuvintele acestea, din pricina copilului si din pricina roabei tale: fa Sarei tot ce-ti cere; caci numai din Isaac va iesi o samanta, care va purta cu adevarat numele tau.

Fa Sarei tot ce-ti cere. Din punct de vedere omenesc se pare ciudat ca Dumnezeu trebuie sa aprobe cererea egoista a Sarei. Cu toate ca Dumnezeu era gata sa-l binecuvanteze pe Ismael (vezi cap. 16,10; 21,13), si nu l-a condamnat direct pe Avraam din pricina lui Agar, totusi El nu a recunoscut niciodata casatoria lui cu ea. In fata lui Dumnezeu, ea era intotdeauna ,,roaba”, nu sotia sa. ,,Deraderea” neincetata a lui Ismael (vezi comentariul pentru v.9) a aratat ca el avea sa continue sa tulbure pacea si armonia familiei in timpul vietii lui Avraam, si ca dupa moartea lui Avraam probabil ca urma sa constranga prin forta revendicarea dreptului sau de nastere. Acum era clar ca Ismael nu mai putea ramane in camin fara pericol pentru planul lui Dumnezeu in ce-l privea pe Isaac. Avraam nu cautase sfatul lui Dumnezeu cand a luat-o pe Agar si acea fapta pripita a facut ca acum sa fie necesara alungarea unui fiu pe care el il iubea mult. In acelasi timp, Dumnezeu l-a mangaiat pe Avraam cu asigurarea ca Ismael, ca urmas al sau, avea sa aiba si el parte de unele dintre fagaduintele facute lui si va deveni o mare natiune.



21:13 Dar si pe fiul roabei tale il voi face un neam, caci este samanta ta.

Verset ce nu a fost comentat.

21:14 A doua zi, Avraam s-a sculat de dimineata; a luat paine si un burduf cu apa, pe care l-a dat Agarei si i l-a pus pe umar; i-a dat si copilul, si i-a dat drumul. Ea a plecat, si a ratacit prin pustia Beer-Seba.

Paine si un burduf. In ebraica termenul ,,paine” este un cuvant colectiv pentru tot felul de hrana. ,,Burduful”, o piele de capra, trebuie sa fi continut apa suficienta pentru a ajunge de la un izvor la altul. In fuga ei anterioara, Agar pare sa fi pornit la drum spre caminul ei din Egipt (cap. 16,7) si poate ca si acum intentiona sa faca la fel. Natura generoasa a lui Avraam si iubirea sa fata de Ismael probabil ca l-a determinat sa faca pregatiri corespunzatoare pentru calatoria lor. Se pare ca mai tarziu a aparut o nevoie neprevazuta, numai pentru ca ei au gresit drumul lor si au ratacit incoace si incolo fara tinta, prin pustie, pana ce si-au consumat apa. Aceasta se intelege prin cuvantul ,,a pribegi”, dintr-un verb ebraic care inseamna ,,a gresi”, ,,a rataci”, ,,a apuca pe un drum gresit” (vezi Psalmi 119,176; Isaia 53,6). Nu era planul lui Dumnezeu ca Agar si Ismael sa se intoarca in Egipt, pentru ca fagaduinta Sa cu privire la copil nu putea fi indeplinita acolo. Peregrinarea prin pustie a fost, dupa cum s-ar parea, o providenta pentru el (vezi Fapte 17,26).

Si copilul. Aceasta expresie sugereaza ca Agar avea sa-l poarte atat pe Ismael, cat si hrana si apa. Faptul ca acum Ismael era in varsta de aproximativ 17 ani (vezi comentariul pentru Geneza 21,8, 9) arata clar ca Agar nu-l putea cara. De aceea, textul trebuie sa insemne ca Avraam a pus unele din provizii pe umarul lui Agar si unele pe umarul lui Ismael.

Alungarea unuia dintre fiii sai trebuie sa fi insemnat o intensa suferinta pentru Avraam (vezi v.11). Insa cu gandul la propria raspundere pentru situatia care se dezvoltase, el s-a resemnat fata de vointa descoperita a lui Dumnezeu in aceasta problema. Soarta Agarei si a lui Ismael pare aspra pana la extrem, insa ei o facusera de neinlaturat prin atitudinea lor fata de Isaac. Daca ar fi fost bucurosi sa primeasca un rol subordonat, poate ca ar fi putut ramane in caminul lui Avraam, pana ce Ismael era mare. Apoi Ismael ar fi putut pleca insurat si cu o parte din averea tatalui sau. Cat de adesea fapte gresit considerate inseamna nu mai pierderea binecuvantarilor de care avem privilegiul sa ne bucuram, ci si suferinte inutile (vezi Ieremia 5,25).

Pustia Beer-Seba. Beer-Seba este cel mai sudic oras insemnat al Negeb-ului, tara sudica semiarida care era centrul diferitelor drumuri de caravane, ducand din Transiordania spre tarm si din Palestina spre Egipt. Desertul era la sud de oras.



21:15 Cand s-a ispravit apa din burduf, a aruncat copilul sub un tufis,

A aruncat copilul. Dupa cum s-a vazut mai inainte, Ismael nu mai era un copil, ci un tanar. Cuvantul tradus ,,copil” este uneori redat ,,tanar” (vezi Geneza 4,23; 1 Regi 12,10). Cuvantul ,,aruncat”, desi se pare ca sugereaza tratament aspru, trebuie sa fie inteles ca in Matei 15,30 unde bolnavii erau ,,pusi” la picioarele lui Isus spre a fi vindecati. Aceasta inseamna doar ca ei au fost incredintati purtarii Sale de grija. Agar l-a incredintat pe Ismael umbrei tufisului, singurul mijloc disponibil pentru a-i usura suferinta. Traducand ebraicul ,,aruncat” in greceste, LXX foloseste acelasi cuvant pe care il foloseste si Matei. Desi disperata pentru viata lui, mama lui s-a ingrijit de el, cel putin sa moara la umbra. Era tot ce putea face pentru el.



21:16 si s-a dus de a sezut in fata lui la o mica departare de el, ca la o aruncatura de arc; caci zicea ea: Sa nu vad moartea copilului! A sezut dar in fata lui la o parte, a ridicat glasul, si a inceput sa planga.

La o mica departare de el. Parasirea lui Ismael sugereaza ca setea il facuse sa delireze. Prezenta ei imediata nu putea decat sa mareasca propria suferinta fara a o usura pe a lui.



21:17 Dumnezeu a auzit glasul copilului; si Ingerul lui Dumnezeu a strigat din cer pe Agar, si i-a zis: Ce ai tu, Agar? Nu te teme, caci Dumnezeu a auzit glasul copilului in locul unde este.

Dumnezeu a auzit glasul copilului. Cuvantul ebraic tradus aici ,,glas” poate sa insemne cuvinte audibile sau nepronuntate, spuse in rugaciune, ori in disperare, sau poate sa se refere numai la geamatul si respiratia lui cea grea. Acelasi cuvant ebraic este folosit pentru a descrie rostogolirea tunetului, fosnetul frunzelor, behaitul mieilor si sunetul unei trompete (vezi Exod 20,18; 1 Samuel 15,14; 2 Samuel 5,24). Orice ar fi fost, Dumnezeu a auzit si l-a trimis pe ingerul Sau la Agar cu cuvinte de incurajare si de alinare a suferintei tanarului.



21:18 Scoala-te, ia copilul si tine-l de mana; caci voi face din el un neam mare.

Verset ce nu a fost comentat.

21:19 Si Dumnezeu i-a deschis ochii, si ea a vazut un izvor de apa; s-a dus de a umplut burduful cu apa, si a dat copilului sa bea.

Dumnezeu i-a deschis ochii. Agar a fost indrumata spre un izvor de apa din imediata apropiere, unul care fusese acolo tot timpul. Puterea divina nu a produs apa limpede, ci vedere limpede. Izvoarele pustiului din Palestina erau gropi artificiale largite in pamant, unde se aduna apa izvoarelor naturale, ale caror deschideri erau ascunse de pietre pentru a impiedica animalelor ratacite sa cada in ele. Agar pur si simplu nu si-a dat seama de existenta acestui izvor special, pana cand a fost indreptata in mod providential spre el.



21:20 Dumnezeu a fost cu copilul, care a crescut, a locuit in pustie, si a ajuns vanator cu arcul.

A ajuns vanator cu arcul. Sub continua supraveghere a lui Dumnezeu, Ismael a crescut spre a fi un vanator, ingrijindu-se astfel de nevoile sale si ale mamei sale.



21:21 A locuit in pustiul Paran, si mama sa i-a luat o nevasta din tara Egiptului.

Pustiul Paran. Aceasta regiune pustie se afla intre Golful ’Aqaba si Golful Suez, spre sud de Cades-Barnea. Cu toate ca Agar a revizitat tara natala spre a lua o sotie pentru fiul ei, ea s-a intors in tara pustie din Canaanul de sud. Probabil ca Insusi Dumnezeu a indreptat-o spre pustiul Paran, pentru ca acolo Ismael sa poata fi liber de stricaciunea din Egipt. De altfel, partea nordica a acestei regiuni era cuprinsa in tara fagaduita lui Avraam. Poate ca lucrul acesta l-a avut Agar in minte, cand si-a ales-o drept camin al ei.

21:22 In vremea aceea, Abimelec, insotit de Picol, capetenia ostirii lui, a vorbit astfel lui Avraam: Dumnezeu este cu tine in tot ce faci.

In vremea aceea. Aceasta se poate referi la intamplarile din capitolul precedent, la alungarea Agarei si a lui Ismael, sau la casatoria acestuia din urma.

Domnul este cu tine. Fiind martor la binecuvantarea cerului asupra lui Avraam, mai intai in Gherar si apoi la Beer-Seba, Abimelec a considerat avantajos sa incheie un legamant cu Avraam. O asociere mai stransa cu un barbat atat de prosper putea sa-i fie si lui de folos. Daca prima data s-a considerat superior lui Avraam, acum Abimelec a recunoscut ca Avraam era mult superior fata de el. In scopul acesta, Abimelec si Picol, capetenia ostirii lui, au mers la Beer-Seba sa incheie un tratat cu el. Picol poate fi un nume ebraic, care inseamna ,,gura tuturor”, unul care dadea ordine ostirii lui Abimelec, sau acesta poate fi un nume filistean de derivatie necunoscuta.

Faptul ca Dumnezeu este cu un om nu poate ramane mult timp necunoscut altora. Binecuvantarea evidenta a lui Dumnezeu asupra reprezentantilor Sai credinciosi produce respect in mintea acelora care sunt martori ai vietilor lor. In jurul celui mai umil crestin este o atmosfera de demnitate si putere.

21:23 Jura-mi acum aici, pe Numele lui Dumnezeu, ca nu ma vei insela niciodata, nici pe mine, nici pe copiii mei, nici pe nepotii mei, si ca vei avea fata de mine si fata de tara, in care locuiesti ca strain, aceeasi bunavointa pe care o am eu fata de tine.

Verset ce nu a fost comentat.

21:24 Avraam a zis: Jur!

Verset ce nu a fost comentat.

21:25 Dar Avraam a bagat vina lui Abimelec pentru o fantana de apa, pe care pusesera mana cu sila robii lui Abimelec.

Avraam a bagat vina lui Abimelec. Inainte de a incheia tratatul propus, Avraam a protestat impotriva unei exproprieri neprovocate a unuia dintre izvoarele sale de catre oamenii lui Abimelec. Desi nu este afirmat in mod expres, izvorul a fost redat la acea data in proprietatea lui Avraam (v.28-30).



21:26 Abimelec a raspuns: Nu stiu cine a facut lucrul acesta; nici tu nu mi-ai dat de stire, si nici eu nu aflu decat azi.

Verset ce nu a fost comentat.

21:27 Si Avraam a luat oi si boi, pe care i-a dat lui Abimelec; si au facut legamant amandoi.

Au facut legamant. Oriunde mergea, Avraam urma politica sanatoasa de a trai in pace cu vecinii sai (vezi Ieremia 29,7; Romani 12,18). El a format o alianta cu capeteniile amorite, Mamre, Escol si Aner la Hebron (Geneza 14,3). El l-a facut, prin generozitatea sa, pe regele Sodomei ca sa-i fie indatorat (cap. 14,23). Acum era gata sa incheie un tratat de prietenie cu un rege filistean. Oile si boii amintiti aici, probabil ca nu erau un dar pentru Abimelec, ci mai degraba animalele necesare la ceremonia incheierii legamantului (vezi comentariul pentru cap. 15,9-17). Verbul tradus aici ,,a facut” este acelasi ca in capitolul 15,18 si inseamna literal ,,a taia”. El se refera la impartirea animalelor legamantului, parti printre care trebuiau sa umble participantii. Acest obicei era obisnuit printre popoarele semite si se practica chiar si pe vremea lui Ieremia (Ieremia 34,18.19). Trebuie ca Avraam si Abimelec sa fi urmat obiceiul si aici.



21:28 Avraam a pus de o parte sapte mielusele din turma.

Sapte mielusele. Aceste mielusele nu au fost folosite in legatura cu ratificarea legamantului. Ele nu au fost nici un dar de bunavoie, sau o plata pentru izvor, care, desi sapat de Avraam, era dupa cate se pare pe teritoriul lui Abimelec. Acceptarea mieluselelor de catre Abimelec a fost ca sa ,,slujeasca de marturie” (v.30) pentru drepturile lui Avraam asupra izvorului in discutie.



21:29 Si Abimelec a zis lui Avraam: Ce sunt aceste sapte mielusele, pe care le-ai pus deoparte?

Verset ce nu a fost comentat.

21:30 El a raspuns: Trebuie sa primesti din mana mea aceste sapte mielusele, pentru ca sa-mi slujeasca de marturie ca am sapat fantana aceasta.

Verset ce nu a fost comentat.

21:31 Iata de ce locul acela se numeste Beer-Seba; caci acolo si-au jurat ei credinta unul altuia.

Beer-Seba. In amintirea pactului de prietenie, Avraam a numit locul Beer-Seba care inseamna fie ,,izvorul juramantului”, sau ,,izvor de sapte”. Nu se stie daca numarul sapte a intrat in ceremonia vechiului legamant. In ebraica veche, cele doua cuvinte ,,sapte” si ,,juramant”, cel putin ca scriere erau identice. Faptul ca Avraam i-a dat ,,sapte” mielusele lui Abimelec ca marturie a juramantului sau poate indica spre cuvantul ,,sapte”, seba’, ca avand o legatura cu actul juramantului, saba’. Totusi, deoarece aceasta este singura ocazie biblica in care a fost facut un dar de sapte animale spre confirmarea unui juramant, nu putem fi siguri cu privire la validitatea acestei sugestii.

In vechime, Beer-Seba a fost cea mai sudica cetate a tarii Canaanului. Expresia ,,de la Dan pana la Beer-Seba” (Judecatori 20,1; 2 Samuel 24,2; etc.) sau ,,de la Beer-Seba pana la Dan (1 Cronici 21,2) era valabila pentru tara intreaga. Beer-Seba este locuita fara intrerupere din zilele lui Avraam si isi pastreaza vechiul nume pana in ziua de azi. Orasul mai are inca doua izvoare bune. El apartine statului Israel si are, in general, o populatie de aproape cinci mii de locuitori.



21:32 Astfel au facut ei legamant la Beer Seba. Dupa aceea, Abimelec s-a sculat impreuna cu Picol, capetenia ostirii sale, si s-au intors in tara Filistenilor.

Tara filistenilor. Declaratia ca Abimelec si Picol ,,s-au intors in tara filistenilor”, dupa ce au incheiat un tratat cu Avraam la Beer-Seba, inseamna ca regiunea din jurul acestui oras era in afara granitelor recunoscute ale Filistiei. In acelasi timp, probabil ca pe timpul lui Avraam ea era sub controlul printului din Gherar, astfel este putin probabil ca s-ar fi ivit chestiunea despre dreptul de proprietate asupra izvorului.

Aceasta este prima mentiune biblica despre ,,Tara Filistenilor”, desi mai multi comentatori moderni au vazut in aceasta afirmatie greseala istorica a unui autor de mai tarziu, pretinzand ca filistenii nu au intrat in Palestina pana tarziu, in secolul al XIII-lea i.Hr., mult timp dupa vremea lui Avraam. Totusi, nu exista motiv sa se puna la indoiala prezenta filistenilor in Palestina in timpul perioadei patriarhale. Ei sunt amintiti in documentele orasului de coasta sirian Ugarit inainte de secolul al XV-lea i.Hr. faptul ca izvoarele egiptene ii amintesc pe filisteni pentru prima oara aproximativ prin anul 1200 i.Hr. nu este o dovada a necolonizarii Palestinei inainte de acea vreme. Acesta arata doar ca ei nu au jucat un rol atat de insemnat cum au facut mai tarziu in timpul lui Ramses al III-lea, cand ei si alte ,,popoare ale marii” au fost asa de numeroase, incat sa ameninte pentru un timp cu invadarea Egiptului (vezi Exod 13,17).



21:33 Avraam a sadit un tamarisc la Beer-Seba; si a chemat acolo Numele Domnului, Dumnezeului celui vesnic.

Avraam a sadit un tamarisc (text englez ,,padurice”). Cuvantul ,,padurice”, reminiscenta a locurilor de cult idolatre din Palestina (Deuteronom 16,21; Judecatori 6,26; etc.), pare sa insemne ca Avraam a sadit o padurice sfintita, asemanatoare celei pe care a dedicat-o adevaratului Dumnezeu. Insa traducerea ,,padurice” din ’eshel gasita in forme asemanatoare in limba araba sudica, egipteana, asiriana si aramaica, indica o varietate de tamarisc, un pomisor indigen din regiunile semi-aride ca Negeb-ul. Este incet la crestere, dar are viata lunga. Probabil ca Avram nu a sadit acest pom cu alt scop decat spre a sluji ca amintire a tranzactiei cu privire la izvor. Astazi pomii sunt saditi adesea ca aducere aminte.

A chemat acolo numele Domnului. Ca si in alta parte, aici Avraam a condus un serviciu divin public (vezi Geneza 12,7.8; 13,4.18). Obiectul acestei inchinari a fost ,,Viul Dumnezeu”, literal ,,Dumnezeul vesniciei”, in contrast cu zeii pagani, care sunt numai creaturi ale acelora care li se inchina (vezi Osea 8,6). Avraam s-a inchinat vesnicului Martor al pactelor, vesnicului Izvor al binecuvantarilor care l-au insotit de-a lungul vietii si nemuritorului Tata care nu ii uita niciodata pe copiii Sai.



21:34 Avraam a locuit multa vreme ca strain in tara Filistenilor.

A locuit... in tara filistenilor. Afirmatia pare sa contrazica semnificatia versetului 32 ca Beer-Seba nu apartinea tarii Filistiei. Dupa cum s-ar parea, fie ca (1) Filistia nu-si fixase granita, sau partea ei dintre pustiu si Beer-Seba a fost revendicata de Abimelec, fie ca (2) Beer-Seba era asezata pe hotarul Filistiei si Avraam si-a pascut adesea turmele de partea cealalta a granitei.

Comentariile lui Ellen G. White

1-14 PP 146-147; SR 79-80

2,3,9-14 PP 146

10 SR 79

12 PP 151

33 8T 270


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: