Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 2:4


2:4 Iata istoria cerurilor si a pamantului, cand au fost facute.

Iata istoria. [Acestea sunt generatiile, KJV]. Cuvantul ,,generatii”, toledoth, este folosit de obicei cu referire la istoria familiei unui om, adica la nasterea fiilor lui (vezi cap. 5,1; 6,9; 11,10; etc.). Aici este singurul loc unde cuvantul acesta este folosit cu privire la altceva decat la legaturile omenesti, adica, la ,,ceruri si pamant”, o expresie care aduce aminte de cap. 1,1 si 2,1. Un comentator prezinta sugestia ca ,,generatii” se refera de fapt la ,,istoria crearii lor”. Enciclopedia iudaica spune cu referire la acest cuvant: ,,Procesul de creare a cerului si a pamantului este avut in vedere in capitolul 2,4 ca o istorie genealogica” (art. ,,Generatie”). ,,Fiecare zi a fost numita o generatie, din cauza lucrurilor pe care Dumnezeu le-a produs in ea, o parte noua a lucrarii Sale” (PP 112).

Cand au fost facute. Astfel se incheie istorisirea creatiunii inceputa cu Geneza 1,1. Aceste cuvinte au fost interpretate in diferite feluri. Ele sunt o traducere a lui behibare’am, care ar trebui sa fie tradus: ,,dupa ce ele au fost create”, asa cum s-a facut uneori. Insemnand, literal, ,,la crearea lor”, intreaga propozitie, ,,acestea sunt generatiile”, etc., este cel mai bine redata prin, ,,Aceasta este originea cerurilor si pamantului cand au fost create.”

In ziua. Aceste cuvinte introduc raportul din Geneza 2. Multi comentatori au inclinat sa considere pasajul de la capitolul 2,4 la capitolul 3,24 ca fiind o a doua istorie diferita a creatiunii, apartinandu-i unui alt scriitor de mai tarziu, diferit de cel al pasajului de 1,1 la 2,4. Cu privire la teoria aceasta care nu sta, vezi introducerea la Geneza. Un studiu asupra continutului arata cu claritate ca pasajul din capitolul 2 nu poate fi considerat in nici un sens o alta versiune a istorisirii creatiunii din capitolul anterior. Scopul lui este acela de a-l aseza pe Adam si pe Eva in caminul din gradina Edenului, iar aceasta se face prin adaugarea de informatii suplimentare din care, cea mai mare parte, de fapt, nu au legatura cu istoria creatiunii ca atare. Aceasta este descrierea caminului edenic dupa ce fusese creat. Fara aceste informatii, nu numai ca raportul nostru despre pamant in starea lui edenica ar fi fost trist de incomplet, dar si evenimentele din Geneza capitolul 3 – caderea omului in pacat – ar fi fost greu de inteles. Acest capitol (Geneza 2) contine amanunte suplimentare despre creatiunea omului, o descriere a caminului lui edenic, punerea la proba a ascultarii lui de Dumnezeu, sau dreptul moral asupra caminului lui, punerea la incercare a inteligentei lui, sau a calificarilor mintale de a stapani peste lucrurile create de Dumnezeu si mediul in care a fost intemeiat cel dintai camin.