English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Geneza, 19


19:1 Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara; si Lot sedea la poarta Sodomei. Cand i-a vazut Lot, s-a sculat, le-a iesit inainte, si s-a plecat pana la pamant.

Doi ingeri. In ebraica se citeste literal ,,cei doi ingeri”, fapt ce arata ca ei erau tot cei doi care il vizitasera pe Avraam ceva mai devreme in acea dupa-amiaza (vezi cap.18,22). Desi nu este mentionat ca sosirea lor la Sodoma a avut loc in aceeasi zi in care au plecat de la Avraam, aici si in versetul 27 se intelege in felul acesta. Distanta de la Hebron la Sodoma era de cel putin 40 km, peste teren muntos, iar calatoria avea sa dureze cel putin 7 sau 8 ore. De cand ei au plecat de la Avraam, dupa amiaza tarziu, nu ar fi putut ajunge la Sodoma inainte de caderea noptii, prin mijloacele de calatorie obisnuite.

Lot sedea la poarta. Lot, care mai intai si-a intins cortul pana la Sodoma (cap. 13,129), intre timp isi cladise o casa inauntrul zidurilor sale. In vechile cetati orientale viata publica se concentra la poarta cetatii. Acolo se tineau targurile (2 Regi 7,1; Neemia 13,19), iar instanta de judecata era acolo (Deuteronom 21,19; 22,15; 25,7; Iosua 20,4; Rut 4,1; etc.). David a sezut la poarta spre a se arata poporului (2 Samuel 19,8), acolo erau discutate evenimentele zilei (Psalmi 69,12; Proverbe 31,31) si tot acolo se faceau anunturile publice (Proverbe 1,21; 8,3). Nu este mentionat de ce sedea Lot la poarta. Faptul ca el era in cautare de calatori carora sa le ofere gazduire si pe care sa-i poata ocroti de sodomiti este sigur. Explicatia ca el fusese avansat la slujba si demnitatea de judecator, desi acest lucru nu rezulta cu necesitate din Geneza 19,9 nu este deloc improbabil, tinand seama mai ales de faptul inrudirii sale cu Avraam care salvase odata intreaga cetate de sclavie.

Cand i-a vazut, Lot s-a sculat. Recunoscandu-i pe barbati ca fiind straini, Lot, ca si unchiul sau Avraam, le-a oferit de indata ospitalitatea propriului camin. Nu numai ca i-a salutat, cum facuse Avraam, dar si oferta lui a fost exprimata in cuvinte asemenea ale unchiului sau (vezi cap. 18,2-5).



19:2 Apoi a zis: Domnii mei, intrati, va rog, in casa robului vostru, ca sa ramaneti peste noapte in ea si spalati-va picioarele; maine va veti scula de dimineata, si va veti vedea de drum. Nu, au raspuns ei, ci vom petrece noaptea in ulita.

Vom petrece noaptea in ulita. Ingerii acceptasera imediat propunerea lui Avraam, insa pareau ca se opun aceleia a lui Lot. Ei au pus la incercare sinceritatea lui Lot, verificand daca invitatia sa era doar o forma, sau dorinta sincera a inimii sale. Vechile rapoarte arata ca adesea calatorii petreceau noptile afara (vezi cap. 28,11). Cu exceptia barbatilor din Sodoma, probabil ca nu ar fi o neplacere reala sa se procedeze asa in acele parti, deoarece cetatile din campie aveau o clima semi-tropicala. Atentia data de Lot altora s-a dovedit a fi mijlocul propriei salvari; el a manifestat un spirit aflat in contrast izbitor cu barbatii din Sodoma (vezi Matei 25,34-40).

19:3 Dar Lot a staruit de ei pana au venit si au intrat in casa lui. Le-a pregatit o cina, a pus sa coaca azime si au mancat.

o cina, a pus sa coaca azimi si au mancat.

A staruit de ei. Stiind ca Lot este un barbat credincios, dar deocamdata nevoind sa-si descopere identitatea, ingerii au consimtit sa se adaposteasca sub acoperisul casei sale ospitaliere. Multe veacuri mai tarziu, Isus Hristos Si-a tainuit in acelasi fel identitatea pe drumul catre Emaus, insa in cele din urma a cedat la insistentele celor doi ucenici (Luca 24,28-30).



19:4 Dar nu se culcasera inca, si oamenii din cetate, barbatii din Sodoma, tineri si batrani, au inconjurat casa; tot norodul a alergat din toate colturile.

Tot norodul. Probabil ca aceasta expresie inseamna o mare multime de oameni, in general reprezentand toate grupele sociale (PP 159).



19:5 Au chemat pe Lot, si i-au zis: Unde sunt oamenii care au intrat la tine in noaptea aceasta? Scoate-i afara la noi, ca sa ne impreunam cu ei.

Unde sunt oamenii? Rautatea oamenilor din Sodoma a fost dovedita pe deplin prin aceasta fapta a lor (vezi cap. 13,13; 18,21). Stirea despre sosirea celor doi straini se raspandise repede. Barbatii din cetate s-au adunat in jurul casei lui Lot, cu intentia de a nesocoti dreptul oriental al ospitalitatii pentru satisfacerea placerilor lor nenaturale. Despre semnificatia cuvintelor ,,sa ne impreunam cu ei”, vezi cap. 4,1. Termenul este folosit aici in legatura cu scarboasa practica imorala, pe care o descrie Pavel in Romani 1,27, cunoscuta ca sodomie. Dupa cum rezulta din dovezile arheologice, pacatul acesta, pedepsit cu moartea de legea lui Moise (Levitic 18,22.29) era foarte raspandit printre canaaniti. Accentuarea de catre Moise a faptul ca la usa casei lui Lot erau atat batrani, cat si tineri, dovedeste clar cat de indreptatit era Dumnezeu aducand nimicirea asupra acestor cetati (vezi Geneza 6,5.11).



19:6 Lot a iesit afara la ei la usa, a incuiat usa dupa el,

Verset ce nu a fost comentat.

19:7 si a zis: Fratilor, va rog, nu faceti o asemenea rautate!

Nu faceti o asemenea rautate. Lot a iesit din casa, incuind cu grija usa in urma lui pentru a impiedica multimea sa intre, si a facut o incercare serioasa de a-i abate pe concetatenii sai de la tinta lor cea rea.



19:8 Iata ca am doua fete care nu stiu de barbat; am sa vi le aduc afara, si le veti face ce va va placea. Numai, nu faceti nimic acestor oameni, fiindca au venit sub umbra acoperisului casei mele.

Am doua fete. Vazand ca in nici un fel nu poate schimba hotararea lor, el a facut o ultima propunere pentru a-i salva pe oaspetii sai de necinstire. Credinta lui in solemna datorie a ospitalitatii, privita intr-un grad atat de inalt printre natiunile rasaritene, explica, dar nu justifica, hotararea sa. Acela care a luat un strain sub protectia sa era obligat sa-l apere chiar cu pretul propriei vieti. In unele tari din Orientul Apropiat, datoria ospitalitatii este privita si acum in aceeasi lumina. Poate ca nu numai dupa parerea unui oriental s-ar parea ca este justificata obligatia gazdei fata de oaspetii sai, sau cel putin sa scuze purtarea lui Lot cu aceasta ocazie. Cinstea celor doua fete intr-o cetate ca Sodoma este o dovada despre marea purtare de grija cu care Lot le-a crescut si dovedeste ca propunerea nu a fost usor de facut. Grija naturala a orientalilor de a ocroti rudele feminine a fost dovedita intr-o ocazie de fiii lui Iacov (vezi cap. 34). Faptul ca a fost facuta o propunere atat de nesabuita dovedeste, in general, ca Lot epuizase toate mijloacele imaginabile pentru a impiedica raul, si si-a iesit din fire. El cunostea prea bine rautatea concetatenilor sai (2 Petru 2,7.8).



19:9 Ei au strigat: Pleaca! Si au zis: Omul acesta a venit sa locuiasca aici ca un strain, si acum vrea sa faca pe judecatorul. Ei bine, o sa-ti facem mai rau decat lor. Si impingand pe Lot cu sila, s-au apropiat sa sparga usa.

Vrea sa faca pe judecatorul. Incercarea lui Lot de a zadarnici tinta lor cea rea nu a facut decat sa-i infurie pe sodomiti. Ei nu voiau sa le spuna cineva ce trebuie sa faca, si mai ales un strain. Daca Lot fusese numit judecator, dupa cum s-a sugerat (vezi v.1), ei au considerat ca era timpul sa se scape de el. S-ar parea, din vorbirea lor, ca fie in calitate de judecator, fie in calitate de cetatean particular, el ii indemnase sa-si indrepte caile rele. De aceea, in furia lor irationala, au amenintat sa-l trateze pe Lot intr-un fel mai infricosator decat planuisera sa faca cu oaspetii sai, daca ar indrazni sa stea in cela lor. Numai puterea constrangatoare a lui Dumnezeu si ezitarea lor momentana de a pune mana pe un om al carui exemplu bun a starnit un slab simtamant de respect in josnicele lor suflete a fost ceea ce a impiedicat multimea sa nu-l sfasie in bucati pe loc.



19:10 Dar barbatii aceia au intins mana, au tras pe Lot inauntru la ei in casa, si au incuiat usa.

Verset ce nu a fost comentat.

19:11 Iar pe oamenii care erau la usa casei i-au lovit cu orbire, de la cel mai mic pana la cel mai mare, asa ca degeaba se trudeau sa gaseasca usa.

Orbire. Dumnezeu i-a ingaduit lui Lot sa faca o incercare de a schimba planul nelegiuit al sodomitilor, pentru ca el sa-si poata da seama de gradul stricaciunii lor. Cand ultimele lui eforturi s-au dovedit a fi zadarnice, vizitatorii ceresti au intervenit pentru a-l ocroti atat pe el, cat si pe ei insisi de vatamare. Cuvantul ebraic tradus aici prin ,,orbire” este folosit numai o data in alta parte a Vechiului Testament (vezi 2 Regi 6,18-20). In ambele cazuri, el inseamna o forma de orbire supranaturala. Poate ca aceasta nu a fost totala si poate ca ea implica numai o pierdere temporara a vederii clare, care a zapacit mintea. Faptul ca ei ,,se trudeau” sugereaza atat confuzia mintala, cat si vizuala. Daca ar fi fost loviti cu orbire totala, in sensul obisnuit al cuvantului, pare improbabil ca ar mai fi staruit in intentia lor cea rea.



19:12 Barbatii aceia au zis lui Lot: Pe cine mai ai aici? Gineri, fii si fiice, si tot ce ai in cetate: scoate-i din locul acesta.

Pe cine mai ai aici? Acum, Lot trebuie sa-si fi dat seama de natura supranaturala a vizitatorilor sai. Era timpul ca ei sa-i aduca la cunostinta scopul misiunii lor, si au inceput sa-i spuna in vorbirea cea mai limpede cu putinta despre iminenta nimicire totala a cetatii. Desi copiii casatoriti ai lui Lot se pare ca adoptasera viata oamenilor din Sodoma, ingerii erau binevoitori sa-i salveze, din consideratie pentru Lot, daca ei ar fi parasit bucurosi cetatea. Desi erau partasi la pacatele din Sodoma, nimic altceva decat propria alegere nu urma sa faca inevitabila nimicirea lor o data cu aceasta.



19:13 Caci avem sa nimicim locul acesta, pentru ca a ajuns mare plangere inaintea Domnului impotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca sa-l nimicim.

Verset ce nu a fost comentat.

19:14 Lot a iesit, si a vorbit cu ginerii sai, care luasera pe fetele lui: Sculati-va, a zis el, iesiti din locul acesta; caci Domnul are sa nimiceasca cetatea. Dar ginerii lui credeau ca glumeste.

Lot a iesit. Pentru ca fiii si fiicele lui Lot nu sunt amintiti din nou, nu este o dovada ca Lot avea numai gineri, nici ca acesti asa-numiti gineri erau logoditi cu cele doua fiice care locuiau inca in caminul lui. Lot i-a crezut pe ingeri si a depus un efort serios pentru a-i convinge pe copiii sai sa gaseasca scapare parasind cetate, insa ei nu au facut altceva decat sa ridiculizeze ideea ca Dumnezeu o va nimici.



19:15 Cand s-a crapat de ziua, ingerii au staruit de Lot, zicand: Scoala-te, ia-ti nevasta si cele doua fete, care se afla aici, ca sa nu pieri si tu in nelegiuirea cetatii.

Scoala-te. Dupa cate se pare, Lot i-a avertizat pe copiii sai in timpul noptii, iar cand soarele era aproape sa rasara, ingerii ceresti l-au grabit sa fuga fara intarziere impreuna cu sotia si cele doua fiice. Expresia: ,,care se afla aici” inseamna ca Lot mai avea si alte fiice care nu erau ,,aici” si ca nu au vrut sa plece.



19:16 Si fiindca Lot zabovea, barbatii aceia l-au apucat de mana, pe el, pe nevasta sa si pe cele doua fete ale lui, caci Domnul voia sa-l crute; l-au scos, si l-au lasat afara din cetate.

Si fiindca Lot zabovea. Lot si sotia sa au crezut, dar au gasit ca este foarte greu sa paraseasca toata averea lor. In confuzia si zapaceala momentana, Lot a zabovit, nehotarat cu privire la ce trebuia sa ia cu el in timpul fugii. Deoarece ingerii nu au manifestat nici un interes fata de averile lui Lot, i-au scos afara pe cei patru cu forta, ,,caci Dumnezeu voia sa-l crute”. Asa este slabiciunea naturii omenesti, incat chiar un om bun poate deveni atat de atras de lume, ca nu se poate rupe de ea. El este ca un drumet intr-un viscol care, simtind o amortire fatala furisandu-se in membrele sale inghetate, este ispitit sa cedeze fata de ceea ce stie ca este somnul mortii. El are nevoie de cineva care sa-l trezeasca si sa-l impinga spre un loc de scapare.



19:17 Dupa ce i-au scos afara, unul din ei a zis: Scapa-ti viata; sa nu te uiti inapoi, si sa nu te opresti in vreun loc din Campie: scapa la munte, ca sa nu pieri.

Scapa-ti viata. Cel in fata caruia mijlocise Avraam cu o zi inainte s-a alaturat acum ingerilor, in afara zidurilor cetatii, si a adaugat un poruncitor indemn la avertizarea lor. Necesitatea ca Isus Hristos sa se alature ingerilor in apelul lor catre Lot sugereaza ca el si sotia sa ezitau inca sa lase totul in urma lor. Nu putea oare fi amanata nimicirea, pana cand vor avea ocazia sa-si mute averea lor? In timpul stabilit, ar mai putea convinge si pe altii sa li se alature. De ce atat graba? Dar Hristos apare si porunceste: ,,Scapa-ti viata” (PP 160, compara cu cap. 18,21.32; 19,22).

Sa nu te uiti inapoi. Avand in vedere ca abia mai era timp suficient pentru a scapa de focul care urma sa cada curand, nu se mai putea ingadui nici o intarziere. Daca cererea lui Lot cu privire la timp ar fi fost ascultata, el si-ar fi dat seama ca este foarte greu sa plece cu averea adunata pe parcursul unei vieti intregi El s-ar fi putut hotari chiar sa ramana. Siguranta sa consta intr-o imediata si completa despartire de toate acele lucruri care ii legau inima de Sodoma. Tot asa stau lucrurile si cu noi astazi.

Scapa la munte. Campia care fusese odata atat de atragatoare datorita frumusetii si fertilitatii ei devenise cel mai periculos loc de pe pamant si trebuia sa fie parasita. Ce fatala fusese hotararea lui Lot de a face ca aceasta regiune sa fie locul domiciliului sau (vezi cap. 13,11). Acum el trebuia sa gaseasca adapost in munti (vezi Psalmi 121,1). Aici, printre stancile si crapaturile muntilor, avea sa fie in siguranta fata de lacul de foc in care frumoasa campie urma sa fie transformata in curand.



19:18 Lot le-a zis: O! nu, Doamne!

O! Nu, Doamne. In loc sa conlucreze bucuros cu planul lui Dumnezeu pentru pastrarea vietii sale, Lot a abuzat de marea bunatate a lui Dumnezeu. Referindu-se la presupusa imposibilitate de a scapa la munti, el a cerut ingaduinta de a se refugia in mica cetate din apropiere a Belei (cap. 14,2), numita mai tarziu Toar, ,,mica” in acest caz. Lot inca era cu inima indoita sa lase comoditatea si luxul vietii de oras pentru ceva ce i se parea o existenta trecatoare si nesigura.



19:19 Iata ca am capatat trecere inaintea Ta, si ai aratat mare indurare fata de mine, pastrandu-mi viata; dar nu pot sa fug la munte, inainte ca sa ma atinga prapadul, si voi pieri.

Verset ce nu a fost comentat.

19:20 Iata, cetatea aceasta este destul de aproape ca sa fug in ea, si este mica. O! de as putea sa fug acolo, este asa de mica si sa scap cu viata!

Verset ce nu a fost comentat.

19:21 Si El i-a zis: Iata ca-ti fac si hatarul acesta, si nu voi nimici cetatea de care vorbesti.

Verset ce nu a fost comentat.

19:22 Grabeste-te de fugi in ea, caci nu pot face nimic pana nu vei ajunge acolo. Pentru aceea s-a pus cetatii aceleia numele Toar.

Toar. Faptul ca Lot a trebuit sa fuga din nou, intr-o pestera, (v.30) poate fi luat ca indiciu ca Toar a fost nimicita mai tarziu. Majoritatea expertilor presupun ca aceasta cetate se afla sub Marea Moarta. Daca este asa, ar putea fi in apropiere de orasul numit ulterior de Eusebiu Zoara si asezat in coltul sud-estic al Marii Moarte, pe o harta mozaica din secolul al XVI-lea d.Hr. de la Medeba (acum Madeba).



19:23 Rasarea soarele pe pamant, cand a intrat Lot in Toar.

Verset ce nu a fost comentat.

19:24 Atunci Domnul a facut sa ploaie peste Sodoma si peste Gomora pucioasa si foc de la Domnul din cer.

Pucioasa si foc. Judecata anuntata de ingeri a venit deodata si pe neasteptate (vezi Luca 17,28.29). Desi aici sunt amintite numai Sodoma si Gomora, reiese clar ca si celelalte cetati ale campiei, Adma si Teboim, au fost nimicite (vezi Deuteronom 29,23; Osea 11,8; Judecatori 7). A fost crutata doar mica cetate Bela, sau Toar, si numai pentru un timp scurt (vezi Geneza 19,30; PP 167).

Expresia ,,pucioasa si foc” este un idiom ebraic obisnuit pentru sulf, ,,pucioasa aprinsa”. Minunile prin care Dumnezeu a intervenit din cand in cand in mersul obisnuit al naturii constau de obicei in folosirea intr-un fel neobisnuit a fortelor naturale si a elementelor existente. Inca si astazi, regiunea sudica a Marii Moarte este bogata in asfalt (vezi comentariul pentru cap. 14,3.10). Din crapaturile si stancile din regiune inca mai emana gaze inflamabile. Deoarece asfaltul se ridica la suprafata apei, partea sudica a Marii Moarte a fost numita in vremurile antice Lacul Asfaltic. Gramezile masive de asfalt care plutesc la suprafata sunt adesea de dimensiuni suficiente pentru a sustine mai multe persoane. Asfaltul, sulful si alte materiale combustibile au fost de ani de zile extrase si exportate din aceasta regiune. Arabii din imprejurimi folosesc asfaltul drept protectie contra parazitilor de gradina si pentru scopuri medicinale. Oricare au fost mijloacele folosite pentru a aprinde cetatile, distrugerea lor a fost fara indoiala miraculoasa, pentru ca a venit la timpul precis aratat de Dumnezeu.

Timp de secole peisajul parjolit al acestei regiuni a ramas o marturie muta despre marea catastrofa care a transformat bogata campie intr-un loc de totala pustiire. Moise s-a referit la ea ca la un exemplu cu privire la ce urma sa devina tara lui Israel ca rezultat al neascultarii (Deuteronom 29,21-24). Scriitorii clasici descriu in mod elocvent regiunea de sud a Marii Moarte ca un pamant ars, incretit, stanci parjolite si pamant cenusiu. Ei amintesc si localitatile ruinate ale vechilor cetati (Diodorus ii. 48. 7-9; Strabo, Geography xvi. 2. 42-44; Josephus Wars iv. 8. 4; Tacitus Histories vol.

6. 7). Ceea ce acum este bratul sudic al Marii Moarte, in vremurile biblice a fost pamant uscat. In anii mai recenti, nivelul marii care nu are nici o scurgere s-a inaltat si a acoperit cea mai mare parte a regiunii. Pomii uscati se mai inalta inca din aceasta sectiune a marii ca o padure fantoma.

Unii cercetatori incearca sa identifice cetatile blestemate cu ruinele descoperite la Teleilat el-Ghasul pe partea de nord a tarmului Marii Moarte. Totusi, greutatea evidentei indica spre intinderile sudice ale marii ca loc al marii catastrofe. Acel eveniment teribil traieste in traditiile regiunii pana in zilele noastre. El este, de exemplu, reflectat in numele arab al Marii Moarte, Bahret Lut, ,,Lacul lui Lot”, si al lanturilor de munti care se intinde pe tarmul sud-vestic al Lacului, Jebel Usdum, ,,Muntele Sodoma”.



19:25 A nimicit cu desavarsire cetatile acelea, toata Campia si pe toti locuitorii cetatilor, si tot ce crestea pe pamant.

A nimicit... cetatile acelea. Aceasta expresie sugereaza un cutremur de pamant, dar este folosita si pentru a descrie cetati nimicite de actiunea inamica in asa masura, incat sa le lase ca Sodoma si Gomora (vezi 2 Samuel 10,3; Isaia 13,19). Despre aceasta catastrofa se aminteste de repetate ori pe parcursul Vechiului Testament (Deuteronom 29.23; Isaia 1,9; Ieremia 49,18; 50,40; Amos 4,11; etc.). Ele slujesc ca un exemplu despre judecata din urma prin arderea tuturor nelegiuitilor (2 Petru 2,6; Iuda 7).



19:26 Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi, si s-a prefacut intr-un stalp de sare.

Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi. Ingerii ii condusesera pe toti patru afara din cetatea condamnata si le-au dat instructiuni clare cu privire la ce trebuiau sa faca si ce trebuiau sa nu faca, daca voiau sa-si salveze vietile lor. Insa numai a scapa din cetate nu era de ajuns, ci era necesara o continua ascultare fata de instructiuni. Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi spre cetate, unde erau caminul si averile ei, precum si unii dintre copiii ei. Acum ea a refuzat sa renunte la toate acestea. Inima ei impietrita a facut ca amintirea ei sa fie o vesnica avertizare pentru aceia care ar dori sa fie salvati, dar care se multumesc cu masura unui drum pe jumatate, care par a parasi lumea, dar ale caror inimi sunt inca in ea. Nestaruind pana la capat, ei nu pot fi salvati (vezi Matei 24,13; Filipeni 1,6). Este bine sa nu uitam solemnul avertisment al Domnului ,,Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot” (Luca 17,32). O mai mare hotarare din partea lui Lot de a lua in seama porunca ingerului ar fi insemnat salvarea ei (PP 160, 161). Ingerii au silit-o sa paraseasca cetatea, dar nu au putut realiza mantuirea ei contra propriei vointe. Fireste ca ea era o persoana nereligioasa, probabil o bastinasa din Canaan (PP 174). Ea a ales mai degraba sa moara decat sa paraseasca Sodoma. Deplangem soarta ei. Sa invatam din exemplul ei.

Stalp de sare. Nu se poate spune cat timp a ramas vizibil stalpul de sare care continea trupul ei. In ele locuri, tarmul sud-vestic al Marii Moarte este impanzit cu formatii de stalpi de sare, unele dintre ele asemanandu-se in linii mari cu figuri omenesti. Calatorii au numit unul sau altul din ei: ,,Nevasta lui Lot”. Dar a incerca sa se identifice unii dintre ei in felul acesta ar fi o nesocotinta.



19:27 Avraam s-a sculat a doua zi dis-de-dimineata, si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului.

Dis de dimineata. Dornic sa afle rezultatul mijlocirii sale de cu o zi mai inainte, Avraam s-a intors pe locul nord-estic al Hebronului, unde se despartise de Domnul. Cat de mare trebuie sa fi fost dezamagirea lui, cand a vazut intreaga campie in flacari, iar fumul ei agitandu-se inspre cer.



19:28 Si-a indreptat privirile spre Sodoma si Gomora, si spre toata Campia; si iata ca a vazut ridicandu-se de pe pamant un fum, ca fumul unui cuptor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:29 Cand a nimicit Dumnezeu cetatile Campiei, Si-a adus aminte de Avraam; si a scapat pe Lot din mijlocul prapadului, prin care a surpat din temelie cetatile unde isi asezase Lot locuinta.

Si-a adus aminte de Avraam. Neputand salva cetatile pentru care mijlocise Avraam, totusi Domnul a rasplatit rugaciunea sa de mijlocire, crutandu-i pe aceia care au vrut sa plece. Din iubire pentru Avraam, dupa cum se declara aici, lui Lot si familiei sale i-a fost oferita salvarea.



19:30 Lot a iesit din Toar si a ramas pe munte, cu cele doua fete ale lui, caci s-a temut sa ramana in Toar. A locuit intr-o pestera, cu cele doua fete ale lui.

Lot a iesit din Toar. Cuprins de panica, Lot a parasit in curand Toar-ul, temandu-se ca si acesta va avea parte de soarta celor patru cetati-surori ale sale.



19:31 Cea mai mare a zis celei mai tinere: Tatal nostru este batran; si nu mai este nici un barbat in tinutul acesta, ca sa intre la noi, dupa obiceiul tuturor tarilor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:32 Vino, sa punem pe tatal nostru sa bea vin, si sa ne culcam cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru.

Verset ce nu a fost comentat.

19:33 Au facut dar pe tatal lor de a baut vin in noaptea aceea; si cea mai mare s-a dus si s-a culcat cu tatal ei. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.

Verset ce nu a fost comentat.

19:34 A doua zi, cea mai mare a zis celei mai tinere: Iata, eu m-am culcat in noaptea trecuta cu tatal meu; haidem sa-i dam sa bea vin si in noaptea aceasta, si du-te de te culca si tu cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru.

Verset ce nu a fost comentat.

19:35 Au dat tatalui lor de a baut vin si in noaptea aceea; apoi cea mai tanara s-a dus si s-a culcat cu el. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.

Verset ce nu a fost comentat.

19:36 Cele doua fete ale lui Lot au ramas astfel insarcinate de tatal lor.

Insarcinate de tatal lor. In fapta aceasta, fetele lui Lot au dat pe fata influenta rea din Sodoma. Ele au crescut pana la varsta de maritat, intr-o tara unde bautura si toate formele de imoralitate erau nestapanite, deci judecata lor era intunecata si constiinta lor amortita. Lot a putut sa-si ocroteasca fiicele ca sa nu devina victime ale sodomitilor (vezi v.8), insa nu a reusit sa sadeasca principiile neprihanirii in inimile lor. Ele sunt mai degraba de compatimit decat de condamnat, pentru ca Lot insusi a luat parte la pacatul lor. El este responsabil pentru imprejurarile care au dus la aceasta, cat si pentru bautura vinului pe care ele l-au pus inaintea lui (vezi comentariul pentru cap. 9,21). Pretul pe care l-a platit Lot pentru cei cativa ani din Sodoma a fost pierderea intregii sale familii. Singurii urmasi au fost moabitii si amonitii cei josnici si idolatri.



19:37 Cea mai mare a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Moab; el este tatal Moabitilor din ziua de azi.

Moab. Stramosul Moabitilor. Probabil ca numele lui inseamna ,,din tatal meu”, dupa cum il reda LXX. Desi verisori ai israelitilor, Moabitii au fost intotdeauna vrasmasii lor. La inceput, ei au locuit in tara dintre Arnon si Zered, la rasarit de Marea Moarta. De pe vremea lui David, pana pe timpul lui Ahab, ei au fost tributari vremelnici ai vecinilor lor din apus, dar au recastigat independenta sub regele lor Mesa (2 Regi 3,4.5) care si-a largit teritoriul spre nord.

19:38 Cea mai tanara a nascut si ea un fiu, caruia i-a pus numele Ben-Ammi: el este tatal Amonitilor din ziua de azi.

Ben-ammi. Numele stramosului Amonitilor inseamna, probabil, ,,fiu al poporului meu”. Prin acest nume, mama lui a exprimat faptul ca tatal si mama lui erau dintr-o singura spita de familie. Fiul ei era in realitate propriul frate vitreg, iar stramosii lui erau si stramosii ei. Amoritii au devenit nomazi si au locuit in partea de rasarit a regiuni asezata intre Iaboc si Arnon. Numele fortaretei lor, Rabbah Ammon, s-a perpetuat in numele Ammon, actuala capitala a regatului Iordaniei.

Istoria lui Lot si a familiei sale este tragica. Asupra lui se afla o pata pentru toate generatiile. Pacatul lui a fost iertat, insa raul anilor dedati placerii si profitului a dainuit dupa el timp de generatii (PP 168).Comentariile lui Ellen G. White

1-38 PP 156-170

1 GC 632; PP 158

1-3 6T 342

2 DA 500; PP 158

3-5,7,10,11 PP 159

13 PP 159; 4T 110

14 DA 634; PP 160; 4T 110; 5T 234

15,16 PP 160; 4T 111

16 GC 431

17 PP 160, 166, 167; TM 446; 5T 233; 8T 16, 36

18,19 4T 111

19-22 PP 161

23 PP 162

24 CD 60; CH 110; 9T 43

24, 25 PP 162

24-28 MYP 419

26 PP 161; 4T 111

30-38 PP 167


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: