Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 15:1


15:1 Dupa aceste intamplari, Cuvantul Domnului a vorbit lui Avram intr-o vedenie, si a zis: Avrame, nu te teme; Eu sunt scutul tau, si rasplata ta cea foarte mare.

Cuvantul Domnului. Aceasta noua descoperire a Domnului se deosebeste de cele de mai inainte atat in forma, cat si in continut si constituie un alt punct de cotitura in viata lui Avram. Remarcabila expresie ,,Cuvantul Domnului [Yahweh, Iehova]”, mai tarziu foarte obisnuita in Scriptura (Exod 9,20; Numeri 3,16; Deuteronom 34,5; 1 Samuel 3,1; Ieremia 1,4, 11; etc.) este folosita aici pentru prima data. Aceasta expresie, legata in mod inseparabil de lucrarea profetilor, este cea mai potrivita pentru aceasta descoperire divina catre Avram (vezi Geneza 15,4.5.13-16.18-21), cu atat mai mult de cand Dumnezeu Insusi Se refera la Avram ca la un profet (cap. 20,7).

Intr-o vedenie. Desi aceasta nu este prima vedenie raportata in Biblie, cuvantul ,,vedenie” aici este folosit pentru prima oara. Descoperirile lui Dumnezeu au avut loc in diferite feluri, fie catre patriarhi, profeti, evanghelisti, fie catre apostoli: (1) prin manifestarea personala a celei de-a doua Persoane a Dumnezeirii, dupa aceea intrupata pentru mantuirea neamului omenesc, de exemplu, Deuteronom 34,10. (2) printr-un glas care se putea auzi, uneori insotit de aparitia unor simboluri, ca la botezul Domnului, in Matei 3,16.17. (3) prin lucrarea ingerilor care apar ca fiinte omenesti si fac minuni pentru a da o asigurare cu privire la misiunea lor, asa cum a fost cazul mamei lui Samson, in Judecatori 13,3-7. (4) prin mijlocirea puternica a Duhului lui Dumnezeu asupra mintii, impartasind o conceptie clara si o convingere puternica a adevarului despre lucrurile percepute, asa cum a fost in situatia lui Pavel, in Fapte 20,23. (5) prin vise, ca in experienta lui Iacov, in Geneza 28,11-15. (6) prin viziuni care aveau loc fie ziua, fie noaptea, ca in cazul discutat aici, sau acela al lui Balaam, in Numeri 24,4.16. Ultimele doua au fost formele mai obisnuite pe care Dumnezeu le-a folosit spre a comunica voia Sa oamenilor. Acest fapt corespunde cu declaratia divina ,,Cand va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis” (Numeri 12,6).

Nu te teme. Aceste cuvinte de reasigurare aveau drept scop sa linisteasca starea sufleteasca a lui Avram. Imparatii Mesopotamiei se puteau intoarce pentru a razbuna infrangerea suferita, sau canaanitii pagani, deja gelosi pe puterea sa crescanda, puteau sa atace. Insa Dumnezeu i-a fagaduit sa fie ,,scutul” lui, simbolul ocrotirii in razboaiele din vechime (vezi Psalmi 3,3) si ,,rasplata” sa. Avram le experimentase pe amandoua in cursul expeditiei militare precedente, pentru ca Dumnezeu il ocrotise in lupta si il rasplatise cu victorie. El trebuia sa creada ca Dumnezeu va continua sa faca pentru el ce facuse in trecut.