Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 12:6


12:6 Avram a strabatut tara pana la locul numit Sihem, pana la stejarul lui More. Canaanitii erau atunci in tara.

Avraam a strabatut tara. In acea vreme Palestina era foarte impadurita. Vechile documente egiptene descriu drumurile ei ca fiind un cosmar pentru calatori. Inaintarea caravanei putea sa fie foarte inceata, avand in vedere marele numar de oameni si animale care il insoteau pe patriarh. Calatoria a fost, probabil, intrerupta de opriri dese pentru odihna. Dupa ce a traversat Galilea, peregrinii au ajuns in campia Esdraelonului, in care existau deja mai multe cetati canaanite puternice, ca Meghido si Taanah. Apoi ei au traversat creasta Carmelului si au intrat in regiunea deluroasa, care mai tarziu ii va apartine lui Efraim. Aici au facut ei prima oprire indelungata. Aceasta s-a facut, probabil, pentru ca Domnul i-a spus lui Avram ca ajunsese la sfarsitul calatoriei sale, si acum se afla in tara pe care i-a fagaduit-o El.

Sihem. In alta parte a Vechiului Testament, acest loc mai este numit Sehem (Geneza 35,4, etc.). Situat pe partea vestica a intrarii intr-o vale ingusta, flancata de muntii Ebal si Garizim, el ocupa o importanta pozitie strategica. Astazi este un loc pustiu numit Balatah, aproape de Nablus. Sapaturile si dovezile documentare atesta ca Sihemul a fost o cetate infloritoare si intarita in cel deal doilea mileniu i.Hr., cand Avram si-a stabilit tabara in vecinatatea lui. Una dintre primele expeditii militare egiptene in Palestina, despre care s-a pastrat un raport clar, a fost indreptata chiar impotriva acestei cetati. Stela unui luptator egiptean care a servit sub regele Sen-Usert III (18781840 i.Hr.) din a douasprezecea dinastie descrie o campanie impotriva Sekemem-ului, denumirea egipteana pentru Sehem sau Sihem, si relateaza ca anticii bastinasi au fost invinsi. Pe timpul cand Avram a intrat in tara Canaanului, Egiptul exercita o mare influenta asupra vecinilor lor canaaniti. Desi Egiptul nu a exercitat un adevarat control politic asupra Canaanului, aceasta ultima tara era din punct de vedere economic dependenta de Egipt, care avea reprezentanti regali in principalele cetati ale sale. Acesti imputerniciti vegheau asupra intereselor economice ale Egiptului si indeplineau rolul de consilieri pe langa guvernatorii canaaniti locali. Aceasta era situatia politica pe care a gasit-o Avram in Canaan.

Stejarul lui More. Ebraicul ’elon, literal ,,un copac mare”. RSV spune ,,stejar”. Probabil ca cuvantul este folosit aici intr-un sens generic si colectiv si poate ca se refera sau nu la un anumit copac. S-a sugerat ca este vorba despre o padurice de stejari. Aceasta parere este sustinuta de o referire pe care Moise o face mai tarziu la aceeasi localitate, folosind forma de la plural a lui ’elon, ,,copaci” (KJV, ,,campii”), fapt ce arata clar ca More avea mai mult decat un singur copac de acest fel (Deuteronom 11,30). Paduricea nu a fost identificata, insa trebuie sa fi fost in imediata vecinatate a Sihemului, dupa cum arata acest text si cel din Deuteronom 11,29, 30.

More inseamna ,,invatator”. Vechii traducatori evrei ai LXX l-au redat prin cuvantul grecesc hupselen, ,,semet”. Comentatorii au incercat sa explice numele More ca o indicatie ca Avram a inteles ca el avea sa fie acolo ,,invatat” de Dumnezeu, sau ca paduricea apartinea unui invatator cu renume.

Canaanitii. Daca Avram ar fi acceptat sa fie condus intr-o tara nelocuita ale carei pasuni nu ar fi trebuit sa le imparta cu altii, ar fi gresit. Poate ca acesta este motivul pentru care s-a adaugat declaratia ,,Canaanitii erau atunci in tara”. Aflandu-se ca strain in mijlocul unui popor strain, Avram nu putea sa priveasca tara ca proprietatea lui si sa o ia, intr-adevar, in stapanire (vezi Evrei 11,9.13). El putea face acest lucru numai prin credinta.