Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 11:28


11:28 Si Haran a murit in fata tatalui sau Terah, in tara in care se nascuse, in Ur in Haldea.

Haran a murit in fata tatalui sau. Literal ,,in fata tatalui sau”, ceea ce inseamna ,,in timp ce tatal sau mai traia”, sau, ,,in prezenta tatalui sau”. Acesta este primul caz in care Biblia mentioneaza ca un copil moare inaintea tatalui sau.

Ur in Caldeea. Dupa cum arata documentele literare si sapaturile recente, cetatea de bastina a lui Haran are o istorie lunga si glorioasa. Ruinele din Ur sunt de mult timp cunoscute sub numele de Tell el-Mugayyar, care se afla la jumatatea drumului dintre Bagdad si Golful Persic. Intre 1922 si 1934, o expeditie comuna anglo-americana a fost dusa la bun sfarsit si s-a dovedit a fi printre cele mai bogate sapaturi din toata Mesopotamia. Morminte regale ale unei vechi dinastii au dat la iveala fabuloasele lor depozite de tezaur. Ruinele bine pastrate de case, temple si un templu-turn au oferit un valoros material din care putem reconstitui istoria intrerupta a acestei cetati care a jucat un rol atat de important din primele inceputuri ale istoriei pana pe vremea Imperiului Persan. La inceputul celui de-al doilea mileniu i.Hr., cand Avram locuia aici, cetatea avea o cultura exceptional de avansata. Casele erau bine construite, si de obicei de inaltimea a doua etaje. La parter, de jur imprejurul unei curti centrale, erau grupate camere si o scara ce ducea la etajul al doilea. Cetatea avea un sistem eficace de scurgere, mai bun decat cele cu care unele orase din acea tara se pot mandri chiar in zilele de astazi. In scolile din Ur se invatau cititul, scrierea, aritmetica si geografia, dupa cum o dovedesc multele exercitii de scoala regasite. In Vechiul Testament, aceasta cetate este numita de obicei ,,Ur al Caldeii”, o expresie care nu a fost inca gasita in textele cuneiforme din Mesopotamia. In acestea, ea este numita simplu ,,Ur”. Totusi, se stie ca regiunea Ur-ului a fost locuita de triburile Caldeene aramaice, care s-ar putea sa fi venit ceva mai de timpuriu (vezi comentariul pentru cap. 10,22). Aceste triburi erau indeaproape inrudite cu familia lui Terah si amandoua sunt descendenti din Arpacsad. Amintirea acestei legaturi a fost pastrata vie prin referirea la caminul original al familiei ca Ur din Caldeea, sau ,,Ur al Caldeii”.

Nivelul cultural inaintat din Ur din timpul lui Avram reduce la tacere glasul batjocoritor al acelora care l-ar stigmatiza pe Avram ca pe un nomad ignorant. El si-a petrecut tineretea intr-o cetate de inalta cultura si cu gusturi rafinate, ca fiu al unuia dintre bogatii ei cetateni si, fara indoiala, a fost un barbat bine educat.

De asemenea, Avram trebuie sa fi cunoscut viata religioasa din Ur, care, asa cum dovedesc sapaturile, era politeista. Iosua declara ca Terah, tatal lui Avram slujea altor zei in Ur (Iosua 24,2). Suntem in situatia de a recunoaste ca ceilalti fii ai lui Terah faceau la fel, pentru ca Rahela, sotia lui Iacov, a furat idoli de la tatal ei, Laban, care era un nepot al lui Nahor, fratele lui Avram (Geneza 31,19). Este o minune ca Avram a ramas neatins de influentele pagane care il inconjurau.