Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 11:26


11:26 La varsta de saptezeci de ani, Terah a nascut pe Avram, pe Nahor si pe Haran.

Terah, la varsta de saptezeci de ani. Acest text pare ca lasa a se intelege ca Avram, Nahor si Haran erau trigemeni, nascuti cand Terah, tatal lor, era in varsta de 70 de ani. Din urmatoarele consideratiuni rezulta ca nu a fost asa. Terah a murit in Haran la varsta de 205 ani (vezi cap. 11,32). Avram a calatorit spre Canaan la varsta de 75 de ani (vezi cap. 12,4). Chemarea facuta lui Avram sa paraseasca Haranul a venit dupa moartea tatalui sau, dupa cum se declara in mod clar in Fapte 7,4. Avram nu poate sa fi avut atunci mai mult de 75 de ani, la moartea tatalui sau, iar Terah a fost cel putin de 130 de ani cand s-a nascut Avram. Deci cap. 11,26 inseamna ca Terah a inceput sa dea nastere la fii, cand avea varsta de 70 de ani. Desi cel mai tanar dintre cei trei fii, Avram, este numit primul, din cauza importantei sale ca stramos al evreilor. Cu toate ca nu este sigur care dintre ceilalti doi fii ai lui Terah, Nahor sau Haran, a fost mai mare, faptul ca Nahor s-a casatorit cu fiica lui Haran poate sa-l arate pe Haran ca fratele mai mare al lui Nahor (compara cu cele despre cap. 5,32).

Avram. ,,Tatal inaltimii” sau ,,tatal inaltat”, indicand catre pozitia lui onorata ca stramos al poporului lui Dumnezeu. Mai tarziu, numele lui a fost schimbat de Dumnezeu in Avraam (cap. 17,5). Numele apare in rapoartele egiptene ca acela al unui suveran amorit dintr-o cetate palestiniana chiar pe timpul lui Avram. El apare de asemenea si intr-un document cuneiform contemporan din Babilonia, ceea ce arata ca numele era obisnuit.

Nahor. Acest fiu al lui Terah a fost numit dupa numele bunicului sau.

Haran. Acest nume nu are semnificatie in ebraica. Cu Haran se aseamana Charan, cetatea unde se asezase Terah. Numele cetatii, inrudit cu radacina unui cuvant sirian care inseamna ,,drum principal”, poate indica asezarea ei de-a curmezisul unei cai comerciale principale intre Mesopotamia si Mediterana.

Ca in cronologia antediluviana, Pentateuhul samaritean si LXX pun pe seama patriarhilor de la potop pana la nasterea lui Avram o viata considerabil mai lunga fata de cum arata textul ebraic si traducerile engleze intemeiate pe acesta (vezi comentariul pentru cap. 5,32). In timp ce KJV are 352 de ani intre potop si nasterea lui Avram, versiunea samariteana are 942, iar LXX 1132. Se pare ca in ambele traduceri varstele la nasterea fiilor intai nascuti au fost marite in mod intentionat, intr

o incercare de a obtine un timp considerat important pentru raspandirea rasiala si inmultirea natiunilor. Comentariile cu privire la cap. 5,32 au aratat deja calitatea foarte indoielnica a cronologiei antediluviene samaritene si a LXX, si astfel exista mai putine motive spre a li se da aici o consideratie serioasa.

Totusi, introducerea din LXX a lui Cainan intre Arpacsad si Selah poate fi justificata. In aceasta privinta LXX este confirmata de Luca, care de asemenea il enumara pe Cainan in acest loc (Luca 3,35,36). In ciuda nepotrivirii aparente intre Moise (si 1 Cronici 1,24) pe deoparte, si Luca si LXX pe de alta parte, nu exista nici o dificultate reala. Scripturile contin numeroase si remarcabile cazuri de omisiuni de nume din listele genealogice. Ezra, de exemplu, in schitarea propriilor stramosi inapoi pana la Aron, omite cel putin sase nume (vezi Ezra 7,1-5; compara cu 1 Cronici 6,13-15).

Secole mai tarziu, genealogia lui Matei despre Isus omite patru regi din Iuda si poate ca si alti stramosi ai Domnului (vezi Matei 1,8.17). De aceea, omisiunea posibila a lui Cainan de catre Moise, din lista din Geneza 11,10-26, nu trebuie sa fie considerata o inexactitate, ci mai degraba un exemplu al unei practici obisnuite printre scriitorii Evrei.

Oricare ar fi situatia, lista asa cum este redata de Moise trebuie sa fie considerata cel putin destul de completa. Limbajul lui Ellen G. White (PP 125), scotand in evidenta o ,,linie neintrerupta” de barbati credinciosi de la Adam pana la Avram, care a transmis in mod personal de la unul la altul cunostinta despre adevaratul Dumnezeu, lasa sa se inteleaga ca Avram, care a devenit ,,mostenitorul acestui adevar sacru”, trebuie sa fi fost instruit de Sem. Avand in vedere ca Sem a trait un timp dupa potop, Avram trebuie sa se fi nascut cel putin cu cativa ani inainte de moartea lui, la aproximativ 500 de ani dupa potop.

Cei care ajung la aceasta concluzie din pasajul anterior spun ca ea sustine versiunea ebraica, eliminand ambele cronologii ale perioadei atat samaritene, cat si a LXX si face imposibil un numar mare de omisiuni din lista genealogica a lui Moise. Pana nu dispunem de informatii mai precise, cronologia evenimentelor dinainte de nasterea lui Avram urmeaza a fi considerata ca aproximativa. O data cu aparitia lui Avram ajungem la o mai solida temelie cronologica. IND=200 Vezi tabelul cronologiei descrise in Geneza 11.