Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 10:7


10:7 Fiii lui Cus: Seba, Havila, Sabta, Raema si Sabteca. Fiii lui Raema: Seba si Dedan.

Fiii lui Cus: Seba. Istoricul evreu Iosif Flavius identifica pe Seba cu regatul nubian Meroë, o tara africana situara intre Nilul Albastru si raurile Atbara. Aceasta parere trebuia sa fie corecta pe vremea lui Iosif, deoarece egiptenii migrasera pe atunci din Arabia sudica spre Africa. Totusi, Seba a fost un trib, cel putin la origine, in partea de sud a Arabiei. In Psalmi 72,10, cele mai indepartate natiuni de pe timpul lui Solomon sunt aratate ca aducand daruri lui Solomon – Seba, departe spre sud, Tarsis, spre vest si Saba spre est. In Isaia 43,3 se refera la Seba ca fiind in imediata vecinatate cu Etiopia (Cus). Isaia 45,14 accentueaza statura inalta a locuitorilor ei.

Havila. In afara de Biblie, Havila nu este mentionata. Diferite afirmatii biblice arata ca a fost un trib arab nu departe de Palestina. Geneza 25,18 fixeaza hotarul de rasarit al Edomului la Havila, care era de asemenea, limita rasariteana a campaniei lui Saul impotriva amalecitilor (vezi 1 Samuel 15,7). Pentru Havila antediluviana vezi comentariul pentru Geneza 2,11.

Sabta. Unii comentatori au identificat pe Sabta cu Sabota, orasul capitala al Hadhramautului, tara in sudul Arabiei. Altii considera ca ea era aceeasi ca si Safta lui Ptolemeu din Golful Persic. Identificarea hotarata este imposibila.

Raema. Deoarece triburile Arabiei ale lui Seba si Dedan au fost la inceput asezate in partea sud-vestica a Arabiei, este posibil ca poporul Raema sa fi trait in aceeasi regiune. Ezechiel mentioneaza pe Raema si Seba ca facand comert cu tamaie, pietre pretioase si aur la targurile din Tir. Probabil ca acesta este tribul Ramanites, asezat, dupa geograful roman Strabo, in sud-vestul Arabiei. La ei se mai face referire si intr-o renumita inscriptie araba care atribuie lauda zeului local pentru salvarea mineanilor de atacurile lui Seba si Haolan, pe drumul de la Ma’in la Raema.

Sabteca. Nu se mai stie nimic despre acest fiu din urmasii lui. Unii au cautat sa identifice caminul lor cu Samudake din Golful Persic. Acest fapt este foarte nesigur, deoarece toti arabii cusiti se pare ca s-au asezat in partea de vest a Arabiei.

Seba. Sabeenii, descendenti ai lui Seba, sunt binecunoscuti atat din Biblie, cat si din alte izvoare. In vremurile Vechiului Testament, Seba apare ca o natiune bogata in comert. Regina ei a facut o vizita oficiala imparatului Solomon. Mai tarziu, Sabeenii ajung cel mai important popor din sudul Arabiei, in vecinatatea Yemen-ului modern. Un mare numar de inscriptii, in majoritate inca nepublicate, aduc marturie cu privire la religia lor, despre istoria lor si inaltul nivel al culturii lor. Prin construirea de mari diguri si a unui intins sistem de irigatie, sabeenii au marit mult fertilitatea si bogatia tarii lor, in asa masura incat in vremurile clasice, ea a ajuns sa fie cunoscuta ca Arabia Felix, ,,Arabia fericita”. Neglijarea sau distrugerea in cele din urma a acestor diguri, a adus in mod treptat, eclipsa sabeenilor ca natiune.

Dedan. Acest nepot al lui Cus a ajuns stramosul unui trib sud-arab despre care nu se stie nimic mai mult. Acest trib nu trebuie sa fie confundat cu descendentii unui nepot al lui Avraam, Ketura, care a trait la granita sudica a Edomului, la nord-vestul Arabiei (Geneza 25,3; 1 Cronici 1,32; Isaia 21,13; Ieremia 25,23; 49,8; Ezechiel 25,13; 27,15.20; 38,13).