Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 10:15


10:15 Canaan a nascut pe Sidon, intaiul lui nascut, si pe Het;

Canaan. Din anumite motive necunoscute, Moise omite enumerarea urmasilor lui Put, cel deal treilea fiu al lui Ham, si continua cu Canaan, cel mai tanar dintre cei patru frati. Tara Canaanului a fost asezata in mod strategic pe importanta ,,punte” dintre Asia si Africa, intre cele doua mari curente culturale ale antichitatii, Mesopotamia si Egipt. Regiunile cunoscute astazi ca Siria, Liban si Palestina au constituit caminul canaanitilor.

Sidon, intaiul lui nascut. Sidonienii au ocupat Ciprul si au intemeiat colonii in Cilicia si Caria in Asia Mica, pe diferite insule grecesti, pe Creta si tarmurile Marii Negre. Sidon, portul lor la mare a fost cunoscut ca ,,Marele Sidon”, pe timpul cuceririi ebraice (Iosua 11,8). Acest port la mare fenician mentionat atat in hieroglifele egiptene, cat si in textele cuneiforme mesopotamiene, a fost cel mai puternic stat-cetate fenician din cele mai vechi timpuri. Multi fenicieni se numeau pe atunci ei insisi sidonieni, chiar daca era de fapt cetateni ai cetatilor invecinate. Conducerea intre cetatile Feniciei a trecut de la Sidon la Tir, sora ei, aproximativ pe la anul 1100 i.Hr. Fenicienii au fost prietenosi fata de David si Solomon si de asemenea fata de regatul de nord al lui Israel, insa au exercitat o rea influenta religioasa asupra acestuia din urma. Esarhaddon a reusit sa nimiceasca Sidonul in 678 i.Hr., insa Tirul, regina marii, a ramas necucerit pana ce Nebucadnetar l-a subjugat dupa un asediu care a durat 13 ani. Ca rezultat, Sidonul a jucat inca o data un rol important in timpul perioadei persane, insa a fost cu desavarsire distrus de Artaxerxe al III-lea in 351 i.Hr. Aceeasi soarta a avut

o si Tirul cativa ani mai tarziu, cand l-a ocupat Alexandru in 332 i.Hr., incheind astfel lunga si glorioasa istorie a statelor-cetati feniciene.

Het. Stramos al hetitilor, numite Cheta de catre egipteni si Hatti in documentele cuneiforme. Hititii, cu capitala lor in nordul Siriei, s-au dezvoltat intr-un imperiu puternic in secolul al XVII-lea i.Hr. Ei au castigat controlul asupra unei mari parti din Asia Mica, si in incercarea de a extinde sfera lor de influenta inspre sud, au ajuns in conflict cu Egiptul. Imperiul Hitit centralizat a fost mai tarziu nimicit de ,,popoarele marii” si desfacut in multe cetati-state siriene. Asirienii au numit Siria ,,Tara Hititilor”. Textele hitite scrise in scriere cuneiforma au fost demult descifrate si ne-au oferit bogate informatii cu privire la istoria, legile si cultura acestei natiuni. Texte scrise intr-o scriere hieroglifica hitita speciala au inceput chiar acum sa-si dezvaluie secretele lor ca rezultat al textelor in doua limbi de curand descoperite.