Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 10:13


10:13 Mitraim a nascut pe Ludimi, Anamimi, Lehabimi, Naftuhimi,

Mitraim a nascut pe Ludimi. Moise continua cu urmasii celui de-al doilea fiu al lui Ham, Mitraim, al carui nume a fost dat mai tarziu Egiptului. Unii comentatori presupun ca unor greseli ale scribilor au determinat o schimbare din Lubimi, libienii, in Ludimi sau lidienii. Insa numele apare in diferite carti ale Bibliei (1 Cronici 1,11; Isaia 66,19; Ieremia 46,9; Ezechiel 27,10; 30,5), de aceea este cu neputinta a se vedea greseli in toate pasajele in care apare Ludimi sau Lud. Intr-unele din aceste pasaje, Ludimi si Lubimi sunt mentionate amandoua ca fiind popoare distincte si separate. Ba, mai mult, LXX a tradus pe Ludimi cu ,,lidienii”. Acest fapt ne obliga sa recunoastem pe nume pe lidienii din Asia Mica care trebuie sa fi migrat din nordul Africii spre Anatolia intr-o perioada timpurie din istoria lor. Ei au aparut in istoria de la Sardis in partea de apus a Asiei Mici inainte de mijlocul celui de-al doilea mileniu i.Hr. si s-au raspandit in mod treptat peste jumatate din tara, pana la marele rau Halys. In timpul suprematiei hitite, Lidia le-a fost supusa, insa au ajuns iarasi un regat puternic si independent dupa caderea Imperiului hitit in al XIII-lea secol i.Hr. In secolul al VI-lea i.Hr., Cir a cucerit Lidia si a incorporata in Imperiul persan. Fosta sa capitala, Sardis, a ramas totusi

o cetate importanta timp de mai multe secole. Ea era inca o metropola infloritoare in perioada primara crestina, cand Ioan a scris epistola sa catre biserica de acolo (Apocalipsa 3,1-6).

Daca totusi ludimii biblici nu sunt lidienii istorici, ei trebuie sa fi trait undeva in nordul Africii, in apropierea celor mai multi descendenti ai lui Mitraim. Daca lucrurile stau asa, nu putem identifica ludimii, pentru ca in vechile rapoarte nu se mentioneaza despre un astfel de popor, ci numai in Biblie.

Anamimi. Poate ca anamimii au fost locuitorii celei mai mari oaze din Egipt, al carei nume egiptean este Kenemet. Deoarece sunetul K este des reprezentat in ebraica prin consoana ’ayin, cu care incepe numele ’Anamimi, asemanarea celor doua nume este mai curand uimitoare. In 1920, Albright, a facut o identificare diferita: cireni, de la asirianul Anami.

Lehabimi. In inscriptiile egiptene, libienii sunt numiti Lebu. Pentru ei dau marturie rapoartele foarte vechi ca reprezentand triburile care in partea nordica se invecineaza cu Egiptul. Probabil ca ei au ocupat cea mai mare parte a Africii de nord. In Biblie ei apar si sub numele de libieni (vezi 2 Cronici 12,3; 16,8; Daniel 11,43; Naum 3,9). Identificarea precisa a lui Lehabimi cu libienii este mai degraba o dovada in plus impotriva sustinerii unei greseli discutata mai inainte datorita careia lubimii a ajuns ludimi.

Naftuhimi. Identificarea acestui popor este nesigura. Poate ca cea mai buna sugestie este ca acesta se refera la egiptenii din Delta Nilului. In inscriptiile egiptene acest popor a fost numit Napatuh, care poate fi acelasi ca Naftuhimi biblic.