Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 10:11


10:11 Din tara aceasta a intrat in Asiria; a zidit Ninive, Rehobot-Ir, Calah

Din tara aceasta a intrat in Asiria. (Engleza: din aceasta tara a plecat Asur) Chiar daca aceasta traducere este posibila, in ebraica modul de constructie a frazei o favorizeaza pe cea data de RSV, care il mentine pe Nimrod ca subiect si reda astfel: ,,din tara aceasta el a intrat in Asiria”. In Mica 5,6, Asiria este numita ,,tara lui Nimrod”. Plecarea lui Nimrod in Asiria si reinviorarea activitatii sale de construire acolo a constituit o extensie a imperiului sau intr-o directie nordica. Ceea ce Asiria a pierdut din intinderea ei geografica a recastigat in putere politica in istoria ei de mai tarziu.

Ninive. Timp de secole Ninive a fost vestita fiind capitala Asiriei. Asirienii insisi au numit-o Ninua, fiind inchinat, dupa cat se pare, zeitei babiloniene Nina. Aceasta indica Babilonul ca fiind caminul anterior al lui Nimrod si corespunde cu raportul biblic ca el, primul rege al Babilonului, a fost si intemeietorul Ninivei. Sapaturile au aratat ca Ninive a fost una dintre cele mai vechi cetati din Mesopotamia superioara. Asezata fiind la intersectia drumurilor internationale de comert intens, Ninive a devenit curand un important centru comercial. In timpul celui de-al doilea mileniu i.Hr., ea a apartinut in repetate randuri cand babilonienilor, cand hititilor sau hitanianilor inainte de a fi luata sub control asirian in cel de-al XIV-lea secol i.Hr. Mai tarziu, fiind capitala Imperiului Asirian, ea a fost infrumusetata cu palate si temple marete si puternic fortificate. In anul 612 i.Hr., cetatea a fost distrusa de mezi si babilonieni si de atunci a ramas un morman de ruine. In faimoasa ei biblioteca, infiintata de Asurbanipal, s-au gasit mii de tablite de lut arse, continand documente istorice, religioase si de afaceri si scrisori de nepretuit. Pe deasupra tuturor, aceasta descoperire a imbogatit cunostintele noastre despre vechea Asirie si Babilonie.

Rehobot-ir. Literal, ,,locuri intinse” sau ,,ulitele cetatii”. Probabil ca aceasta inseamna Rebitnina, o suburbie a Ninviei mentionata in anumite texte cuneiforme. Totusi, asezarea sa exacta este inca nesigura. Unii cercetatori considera ca ea s-a aflat la nord de Ninive; altii, peste raul Tigru, pe locul modernului Mossul.

Calah. Vechea cetate asiriana Kalhu, care este asezata la confluenta raurilor Marelui Zab si Tigru, aproximativ douazeci de mile sud de Ninive. Numele ei de astazi, Nimrud, perpetueaza memoria intemeietorului ei. Palate marete au fost odata mandria acestei cetati care a slujit in mod intermitent drept capitala a Imperiului asirian. In vastele sale ruine au fost pastrate mari pietre de monument si unele dintre cele mai frumoase exemplare ale sculpturii asiriene. Obeliscul Negru al lui Salmanasar al III-lea, pe care apare cea mai veche reprezentare picturala a unui rege israelit si a altor evrei, a fost gasit intr-unul din palatele sale. Inscriptia de pe obelisc aminteste despre plata tributului de catre Iehu, regele lui Israel in 841 i.Hr.